Bekijk alle updates
  1. 04/06/2020

    Geruchtmakend artikel over hydroxychloroquine ingetrokken

    Drie auteurs hebben een artikel ingetrokken dat wereldwijd leidde tot zorgen over de veiligheid van het middel hydroxychloroquine. Ze schreven eerder in het gezaghebbende medische vakblad The Lancet dat de kans op overlijden bij patiënten met Covid-19 kan toenemen als ze ook hydroxychloroquine krijgen.

    De schrijvers zeggen nu dat ze zich zorgen maken over de kwaliteit van de data die ze hebben gebruikt. Ze stellen dat de gegevens zijn aangeleverd door het bedrijf Surgisphere. Dat zou nu weigeren de volledige datasets beschikbaar te stellen en daardoor konden de onderzoeksresultaten niet worden getoetst. Een van de auteurs, Surgisphere-topman Sapan Desai, sloot zich niet aan bij de intrekking.

    Het gebruik van hydroxychloroquine tegen het coronavirus kreeg onder meer veel aandacht dankzij de Amerikaanse president Donald Trump. Die onthulde eerder dat hij het middel preventief slikte, al zou hij daar later weer mee zijn gestopt. Het geneesmiddel is niet specifiek ontwikkeld om het coronavirus mee te bestrijden.

  2. 04/06/2020

    RIVM gaat meekijken bij luchtvaartmaatschappijen

    Nu reizen naar het buitenland weer tot de zomervakantiemogelijkheden horen, rijst in de Tweede Kamer de vraag hoe besmettingen in het vliegtuig te voorkomen. Een duidelijk antwoord heeft minister Hugo de Jonge van volksgezondheid nog niet. Wel roept hij de hulp in van het RIVM om vliegtuigmaatschappijen enigszins te ondersteunen bij het invoeren van veiligheidsregels.

    Instanews image
    © ANP — Reizigers bij de incheckbalie van Transavia op Schiphol. De luchtvaartmaatschappij vliegt weer naar zes bestemmingen.
  3. 04/06/2020

    Autoriteiten VS bezorgd over coronabesmettingen onder betogers

    De Amerikaanse autoriteiten maken zich zorgen dat het coronavirus sneller om zich heen kan grijpen tijdens de massale betogingen tegen politiegeweld. Topman Robert Redfield van gezondheidsdienst CDC riep betogers op serieus te overwegen zich te laten testen op het virus, vooral als ze actie hebben gevoerd in stedelijke gebieden waar de uitbraak nog niet onder controle is.

    Ook gouverneur Andrew Cuomo van het zwaar getroffen New York maakt zich zorgen. "Ik ben niet het nerveuze type, maar ik kijk naar de aantallen", zei de Democraat. Er hebben volgens hem naar schatting zo'n 30.000 mensen gedemonstreerd in zijn staat. "Ze dragen vaak wel mondkapjes, maar er is geen sprake van social distancing."

  4. 04/06/2020

    Binnensporters mogen weer samen trainen

    Goed nieuws voor binnensporters: ze mogen vanaf 1 juli weer samen trainen. Het verlossende woord hierover kreeg Gerard Dielessen, directeur van sportkoepel NOC-NSF, donderdag van de hoogste ambtenaar op het ministerie van VWS. “Dat dit vorige week samen met de sportscholen niet is meegenomen in de routekaart, is een bedrijfsongeval.”

    Met name voor kinderen lijkt dat goed nieuws. Het aantal sportende kinderen halveerde tijdens de lockdown.

  5. 04/06/2020

    Minister De Jonge: strenger zijn tegen uitsteller coronatest

    Wie klachten heeft die aan het coronavirus doen denken, moet niet talmen voor hij of zij zich laat testen. "Ik denk dat we daar een beetje strenger moeten zijn", zegt minister Hugo de Jonge (volksgezondheid). "Je gaat dan helemaal niet naar je werk, dus tijd zat om naar de GGD te gaan" voor een test.

    Sinds maandag kan iedereen die bijvoorbeeld hoest, snottert of benauwd of koortsig is, een afspraak maken voor een coronatest. Maar dat is moeilijk zolang het nog dagen duurt voor duidelijk is of iemand is besmet en de GGD de mensen kan waarschuwen die bij de zieke in de buurt zijn geweest, zei Jaap van Dissel van het RIVM vandaag. De Jonge is dat met Van Dissel eens. Binnen 24 uur moet de uitslag van de test er zijn, vindt hij. Tot nog toe neemt de GGD daarvoor twee dagen.