1. 04/06/2020

  Lucht boven China is weer even vuil als vóór corona

  De corona-uitbraak en maatregelen als lockdowns hebben geleid tot een schonere lucht, maar die opleving was slechts tijdelijk. Boven China is de lucht weer even zwaar vervuild als een jaar geleden. Nu veel landen weer langzaam hun activiteiten hervatten, vermoeden wetenschappers dat voor Europa hetzelfde zal gelden.

  Lees meer in ons uitgebreide nieuwsbericht.

 2. 04/06/2020

  Recordaantal doden in Brazilië

  Het aantal doden door het coronavirus is in Brazilië gestegen 1349. Dat is voor de tweede dag op rij een recordaantal doden. Het geregistreerde dodental staat op 32.548. In het Zuid-Amerikaanse land kwamen er 28.633 besmettingen bij. Zeker 584.016 mensen zijn besmet met het longvirus.

  Brazilië is een van de zwaarst getroffen landen ter wereld. Eerder raadde de regering mensen aan om het antimalariamedicijn hydroxychloroquine uit voorzorg te slikken. Woensdag meldden onderzoekers dat het middel mensen niet beschermt tegen het coronavirus, maar dat het ook geen gevaarlijke bijwerkingen heeft. Dit onderzoek baseert zich op 821 mensen in de VS en Canada. De helft van de patiënten kreeg het antimalariamiddel, de andere helft een placebo. 

  Redactie

 3. 04/06/2020

  Aantal dagelijkse doden Mexico voor het eerst boven de duizend

  Het officiële corona-dodental in Mexico is woensdagavond opgelopen tot 11.729, een stijging van 1092 slachtoffers ten opzichte van gisteren. Het aantal slachtoffers is in één keer met bijna 10 procent toegenomen. Het vorige record was 501 nieuwe geregistreerde slachtoffers, anderhalve week geleden.

  Viceminister van gezondheid Hugo Lopez-Gatell, die dagelijks de corona-persconferentie leidt, gaf een uitgebreide toelichting. De bijna 1100 nieuwe doden zijn een optelsom van covid-slachtoffers die tot nog toe niet waren geregistreerd. De meeste mensen overleden de afgelopen weken. Sommigen die pas vandaag werden toegevoegd aan het officiële cijfer stierven al halverwege april. De bewindsman legde niet uit hoe het kan dat zoveel doden pas zo laat geregistreerd worden.

  In de laatste paar weken is het dodental in Mexico snel opgelopen, met honderden nieuwe registraties per dag. Bovendien erkent de overheid dat een deel van de coronaslachtoffers niet in de cijfers is terug te zien omdat ze nooit zijn getest. Onlangs bleek uit een onderzoek naar overlijdensaktes in Mexico-Stad dat de oversterfte de afgelopen maanden (de toename van sterfgevallen ten opzichte van voorgaande jaren) zo'n vier keer zo hoog was als het aantal geregistreerde covid-19-slachtoffers in de hoofdstad.

  Lopez-Gatell kondigde vandaag aan dat een onderzoeksgroep in opdracht van de overheid de 'onzichtbare' slachtoffers van de epidemie gaat onderzoeken. De overheid ligt steeds meer onder vuur vanwege onduidelijkheid over de daadwerkelijke omvang van de coronacrisis. Mexico is een van de landen in de regio die het minste testen op covid-19.

  Latijns-Amerika correspondent Joost de Vries

  Lees ook:  Het aantal besmettingen stijgt in Latijns Amerika, maar het is steeds moeilijker de boel op slot te houden

 4. 04/06/2020

  Britten voelen zich beter na versoepeling

  Nu de maatregelen tegen het coronavirus worden versoepeld, zitten de inwoners van het Verenigd Koninkrijk beter in hun vel. Ze hebben minder depressieve gevoelens, voelen minder spanning en geven hun leven een hoger cijfer.

  University College London volgt al maanden het welzijn van meer dan 90.000 volwassen Britten. Dat onderzoek begon een week voor de Britse regering een lockdown instelde. De ondervraagden gaven hun leven toen een 5,5. Dat is nu gestegen naar een 6, maar het is nog steeds lager dan gebruikelijk.

  Depressieve gevoelens worden vooral minder onder mensen die jonger dan 60 zijn. Maar de klachten zijn nog altijd het grootst onder jongeren, alleenstaanden, lagere inkomens, mensen met kinderen en mensen die in steden wonen.

  De onderzoekers vroegen ook hoeveel vertrouwen mensen hebben in de aanpak van de coronacrisis door de overheid. Op een schaal van 1 (geen vertrouwen) tot 7 (veel vertrouwen) geven Schotten en Noord-Ieren hun autonome regeringen een 5. In Wales staat dit gemiddeld op ruim 4. De inwoners van Engeland, dat geen eigen autonome regering heeft, komen uit op 3,5 voor premier Boris Johnson en zijn team. Vooral mensen die jonger dan 30 zijn, hebben weinig vertrouwen in de overheid.

  ANP

  Instanews image
  © Getty Images — Een Black Lives Matter-demonstratie in Londen, waarbij mensen proberen afstand te houden en mondkapjes dragen vanwege het coronavirus.
 5. 04/06/2020

  Aantal besmettingen in Suriname stijgt

  Het aantal besmettingen met het coronavirus in Suriname is woensdag gestegen tot 74. Hiervan zijn negen mensen genezen en is een persoon overleden. Dit blijkt uit de cijfers die woensdagmiddag op de officiële Covid-website gepubliceerd zijn.

  Om te proberen de verspreiding van het virus in te dammen, heeft de Surinaamse vicepresident Ashwin Adhin woensdagmiddag een totale lockdown van ruim een week afgekondigd. Deze zal donderdag om 18.00 uur ingaan en vrijdag 12 juni om 06.00 uur eindigen.

  Surinamers mogen tijdens de lockdown alleen hun huis uit voor noodzakelijke dingen. Alle niet-essentiële bedrijven moeten hun deuren sluiten. Kleine groentezaken, bakkerijen, slagerijen, afhaalservices van restaurants, apotheken en benzinestations mogen open blijven tussen 08.00 en 17.00 uur.