Bekijk belangrijke updates
  1. 03/06/2020

    Sluiting liveblog

    Het liveblog van vandaag sluit nu. Lees hier het coronanieuws van donderdag 4 juni.

  2. 03/06/2020

    Schouten: ook ruiming bij nieuwe coronabesmettingen nertsen 

    Ook nertsenhouderijen waar de komende tijd besmettingen met het coronavirus worden vastgesteld, worden geruimd. Dat zei minister Carola Schouten (Landbouw) woensdag.  Lees hier meer.

  3. 03/06/2020

    Noodtoestand Spanje duurt tot 21 juni

    Het is de Spaanse premier Pedro Sánchez opnieuw gelukt de noodtoestand met twee weken te verlengen. Die duurt nu tot 21 juni. En die wordt niet nog een keer verlengd, aldus de regering. De Spaanse Tweede Kamer die 350 zetels telt, ging woensdag met 177 stemmen akkoord.

    De sociaaldemocratische Sánchez hoefde zich over de stemming geen zorgen te maken. Zijn linkse twee-partijen-coalitie heeft geen meerderheid, maar slaagde er voor de zesde keer in de 14 maart uitgeroepen noodtoestand te verlengen met steun van onder meer een liberale oppositiepartij en regionale partijen.

    Aangenomen wordt dat het land zich dan vanaf eind juni weer openstelt voor buitenlandse toeristen. 

  4. 03/06/2020

    Suriname ruim een week in totale lockdown

    Suriname gaat vanaf donderdagavond 18.00 uur (elf uur Nederlands tijd) tot en met 12 juni 06.00 uur in de ochtend in totale lockdown in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus. Dit heeft vicepresident Ashwin Adhin woensdagmiddag in een televisietoespraak gezegd.

    Surinamers mogen tijdens de lockdown alleen hun huis uit voor noodzakelijke dingen. Verder mogen in auto's maximaal twee personen zitten. Daarnaast mogen Surinamers niet met meer dan vijf personen samenkomen en moeten alle niet-essentiële bedrijven dicht. Kleine groentezaken, bakkerijen, slagerijen, afhaalservices van restaurants, apotheken en benzinestations mogen open blijven tussen 08.00 en 17.00 uur 's. "Hamsteren is dus niet nodig. U benadeelt hiermee enkel degenen die na u komen", aldus de vicepresident.

    De lockdown volgt na een stijging van de geregistreerde coronapatiënten en besmettingsgevallen. Dat zijn er nu respectievelijk 44 en 54. Tot nu toe is een coronapatiënt overleden.

  5. 03/06/2020

    Minister De Jonge: in voortgezet onderwijs 'iets voorzichtiger'

    De regels voor jongeren boven de 12 jaar worden "stap voor stap" iets versoepeld, zegt 'coronaminister' Hugo de Jonge. Maar omdat het coronavirus bij kinderen tussen de 12 en 17 jaar toch sneller om zich heen lijkt te grijpen, is het kabinet voor het voortgezet onderwijs "iets voorzichtiger" met het laten vieren van de teugels dan bij het basisonderwijs.

    In het primair onderwijs "wordt telkens bevestigd wat we dachten, namelijk dat kinderen een kleinere rol spelen in de verspreiding, minder ziek worden en milder ziek worden", zegt de minister over het nieuwe onderzoek van het RIVM naar corona onder kinderen. Voor oudere kinderen geldt dat in mindere mate, daarom is het kabinet voorzichtiger.

    Maar er wordt wel ruimte gegeven om tieners bijvoorbeeld buiten te laten sporten. "En we kijken wat de volgende stap kan zijn", zegt De Jonge.