Bekijk alle updates
  1. 03/06/2020

    Minister De Jonge: in voortgezet onderwijs 'iets voorzichtiger'

    De regels voor jongeren boven de 12 jaar worden "stap voor stap" iets versoepeld, zegt 'coronaminister' Hugo de Jonge. Maar omdat het coronavirus bij kinderen tussen de 12 en 17 jaar toch sneller om zich heen lijkt te grijpen, is het kabinet voor het voortgezet onderwijs "iets voorzichtiger" met het laten vieren van de teugels dan bij het basisonderwijs.

    In het primair onderwijs "wordt telkens bevestigd wat we dachten, namelijk dat kinderen een kleinere rol spelen in de verspreiding, minder ziek worden en milder ziek worden", zegt de minister over het nieuwe onderzoek van het RIVM naar corona onder kinderen. Voor oudere kinderen geldt dat in mindere mate, daarom is het kabinet voorzichtiger.

    Maar er wordt wel ruimte gegeven om tieners bijvoorbeeld buiten te laten sporten. "En we kijken wat de volgende stap kan zijn", zegt De Jonge.

  2. 03/06/2020

    Rutte: 'De zomer van 2020 een zomer van ontspannen, maar niet van verslappen'

    Premier Rutte kondigde woensdagavond aan dat we 15 juni weer op vakantie kunnen. Binnen eigen land kan dat in elk geval, met inachtneming van de geldende regels. "Het openbaar vervoer is en blijft voor noodzakelijke reizen."

    Voor twaalf landen binnen de EU of het Schengengebied, en de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk geldt vanaf 15 juni code geel. Dat betekent dat op vakantie gaan kan, maar dat men wel op moet passen. Vanaf 5 juli is de verwachting dat meer landen zullen volgen. Voor het Verenigd Koninkrijk en Zweden geldt dat voorlopig niet.

    "Ga voorbereid op reis en houd actuele reisinformatie in de gaten", waarschuwt de premier. "De situatie kan altijd veranderen." Hij vroeg Nederlanders bij klachten in het buitenland naar de dokter te gaan, en alvast de GGD te waarschuwen.

    Voor vakanties buiten Europa geldt code oranje, zei Rutte: ga alleen als het echt niet anders kan, en ga bij thuiskomst veertien dagen in thuisquarantaine.

    Verder meldde de minister-president dat de basisscholen volgens plan opengaan op 8 juni. Onderzoek van het RIVM naar de besmettelijkheid van kinderen wees uit dat die beslissing verantwoord is. 

  3. 03/06/2020

    'Geen aanwijzingen' voor grote rol kinderen in verspreiden corona

    Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigt het beeld dat kinderen geen grote rol lijken te spelen in de verspreiding van het coronavirus. De onderzoekers hebben daar althans "geen aanwijzingen" voor gevonden. Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

    "Kinderen kunnen wel degelijk geïnfecteerd raken, maar transmissie vindt vooral plaats tussen volwassen leeftijdsgenoten en van volwassen gezinsleden naar kinderen", schrijven de wetenschappers. Ze baseren zich zowel op eigen onderzoek als op wetenschappelijke studies uit het buitenland. "Transmissie onder kinderen onderling of van kinderen naar volwassenen, zoals bij influenza bekend is, lijkt minder vaak voor te komen", luidt de conclusie.

    In Nederland volgde het RIVM besmettingen binnen 54 gezinnen van volwassenen bij wie het virus was vastgesteld. Van 227 mensen werden monsters onderzocht en de gezinsleden hielden hun klachten bij. Uit de resultaten blijkt dat kinderen onder de 12 jaar een stuk minder vaak besmet werden dan volwassenen en jongeren tussen de 12 en 17 jaar.

    Kinderen tussen de 1 en 5 jaar bleken in de eerste onderzoeksweek het minst vaak besmet door hun zieke gezinslid: slechts 2 van de 19 kinderen liepen het virus op (ruim 10 procent). Van de tieners boven de 12 jaar liepen 15 van de 44 (34 procent) het virus op. Boven de 45 jaar was dat 42 procent. Kinderen hadden ook veel minder vaak specifieke luchtwegklachten als hoesten, kortademigheid en keelpijn. Van de kinderen had 13 procent daar last van aan het begin van het onderzoek, tegen 52 procent van de volwassenen. Van de volwassen respondenten had 78 procent in de twee weken daarvoor dergelijke klachten gehad, tegen 25 procent van de kinderen.

    De onderzoekers analyseerden ook nog data over coronabesmettingen die door GGD'en zijn geregistreerd. Ze vonden 732 'transmissieparen', gevallen waarin was vastgelegd door wie een nieuwe patiënt vermoedelijk was besmet. Doorgaans was de bron een volwassen leeftijdsgenoot. Kinderen die het virus thuis opliepen, bleken in bijna alle gevallen te zijn besmet door een volwassene.

    Ook in buitenlandse onderzoeken wordt vrijwel altijd een volwassene als bron geïdentificeerd, aldus de RIVM-onderzoekers. Bij hun eigen onderzoek plaatsen ze de kanttekening dat het grotendeels werd verricht toen de scholen dicht waren. Nu de scholen weer open zijn, wil het RIVM 50 nieuwe gezinnen gaan onderzoeken. Ze willen bijhouden hoeveel gezinsleden worden besmet wanneer een kind de eerste is die het virus oploopt.

  4. 03/06/2020

    Van Rijn: eind juni genoeg beschermingsmiddelen voor tweede golf

    Instanews image
    © ANP — Minister Martin van Rijn (m) voor Medische Zorg tijdens een presentatie in een distributiecentrum van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Daar worden beschermingsmiddelen voor de zorg die door de overheid in het kader van het coronavirus worden ingekocht, opgeslagen en gedistribueerd naar zorginstellingen.

    Eind juni zal de voorraad persoonlijke beschermingsmiddelen groot genoeg zijn om een eventuele tweede besmettingsgolf van het coronavirus aan te kunnen. Dat zei minister Martin van Rijn (Medische Zorg) woensdag tijdens een bezoek aan de centrale opslagplaats van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH).

    Van Rijn zei "heel trots" te zijn op de medewerkers van het LCH, en op de "heroïsche" taak die ze de afgelopen maanden hebben verricht. Maar hoewel er van schaarste in beschermingsmiddelen geen sprake meer is, moet de voorraad nog verder groeien.

    Met alleen de huidige voorraad zou het LCH een paar weken vooruit kunnen, legt Alex van der Putten uit. Hij is verantwoordelijk voor de logistiek en distributie bij het LCH. Maar Van Rijn benadrukt dat er moet worden toegewerkt naar een "ijzeren voorraad", waarmee zorgverleners drie tot zes maanden van beschermingsmiddelen kunnen worden voorzien. De minister denkt dat het nog wel een half jaar tot een jaar kan duren om dat voor elkaar te krijgen.

    In totaal zijn er 1,8 miljard persoonlijke beschermingsmiddelen aangeschaft, waar alles onder valt van mondkapjes en mondmaskers, tot handschoenen, schorten en brillen. Daarvan zijn er 155 miljoen tot dusver ontvangen, en ruim 53 miljoen geleverd aan zorgverleners.

  5. 03/06/2020

    Grootste daling aantal ic-patiënten sinds begin mei

    Op de intensive cares liggen nu nog 116 patiënten met het coronavirus. Dat zijn er 38 minder dan op dinsdag. Het is de grootste daling sinds 7 mei. Alle ic-patiënten liggen in Nederland, niemand ligt meer in Duitsland, laat het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) weten. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zegt dat het aantal mensen dat op een ic wordt opgenomen, laag blijft. "Dat is verheugend en geeft ruimte voor andere zorg".

    De intensivecareafdelingen behandelen 514 mensen met andere aandoeningen, 38 meer dan op dinsdag. Dat betekent dat er in totaal 630 mensen op een ic liggen. Onder normale omstandigheden behandelen intensivisten zo'n 800 tot 900 patiënten.

    Op verpleegafdelingen van ziekenhuizen liggen 496 coronapatiënten, twintig minder dan op dinsdag.