1. 05/06/2020

  Trump: ‘Hopelijk kijkt Floyd nu neer en denkt hij: ‘Dit is iets geweldigs dat gebeurt voor ons land’’

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft een persconferentie gegeven over de Amerikaanse economie, die er volgens hem heel goed voorstaat ondanks de coronacrisis. Hij klopte zichzelf op de borst voor de cijfers en voor wat hij betekent voor de Afro-Amerikaanse bevolking. Trump riep gouverneurs ook op om de nationale garde in te zetten tegen betogers wanneer demonstraties uit de hand lopen.

  Terwijl Trump de eerste elf minuten van zijn toespraak leek te improviseren, nam hij voor één statement een voorgeschreven verklaring ter hand, namelijk wanneer hij uitlegde wat gelijkberechtiging betekent in de VS: “Gelijkberechtiging moet betekenen dat elke Amerikaan een gelijkwaardige behandeling krijgt in elke ontmoeting met de politie, onafhankelijk van ras, huidskleur, geslacht of geloof.”

  “We hebben allemaal gezien wat er vorige week gebeurd is. We kunnen dat niet laten gebeuren”, stelde de president, verwijzend naar de dood van George Floyd, die stierf nadat een politieagent bijna negen minuten lang zijn knie in diens nek zette. “Hopelijk kijkt Floyd nu neer en denkt hij: dat is iets geweldigs dat gebeurt voor ons land. Het is een mooie dag voor hem, het is een mooie dag voor iedereen”, zei Trump, verwijzend naar de economische cijfers. “Dit is een geweldige dag op vlak van gelijkheid.”

 2. 05/06/2020

  Burgemeester Washington verandert naam van straat richting Witte Huis naar Black Lives Matter Plaza

  Muriel Bowser, de burgemeester van Washington, DC, heeft de naam van een straat nabij het Witte Huis veranderd naar ‘Black Lives Matter Plaza’ en liet de slogan in gigantische gele letters schilderen op de straat die recht richting het Witte Huis loopt. Daarmee zet ze zich af tegen president Trumps militaristische reactie op de protesten in de VS wegens buitensporig politiegeweld.

  De burgemeester is misnoegd over Trumps inzet van de militaire politie en federale wetshandhavingsinstanties tijdens een protest maandag, zodat hij zelf met een bijbel kon poseren voor de foto voor een kerk nabij het Witte Huis. “We willen de troepen weg uit de staat, weg uit Washington, DC”, zei ze donderdag tijdens een persconferentie. Nochtans riep Trump de staten vandaag opnieuw op om de nationale garde in te zetten om de betogingen de kop in te drukken.

  Vandaag installeerde de stad het naambordje voor Black Lives Matter Plaza aan het kruispunt waar ook de kerk gelegen is waar Trump eerder deze week poseerde met de bijbel.

  Instanews image
  © EPA
 3. 05/06/2020

  Twee Amerikaanse agenten geschorst nadat ze 75-jarige man omverduwen tijdens protesten in Buffalo

  Twee agenten in Buffalo, in de staat New York, zijn geschorst nadat zij een protesterende man op leeftijd hadden omvergeduwd tijdens een demonstratie tegen politiegeweld en racisme.

  De 75-jarige demonstrant raakte gewond en is naar een ziekenhuis gebracht, liet burgemeester Byron Brown van Buffalo weten. Op sociale media was een video opgedoken waarin de duw door de agenten te zien is.

  Op de beelden is te zien dat de man na de duw roerloos op de grond blijft liggen en dat er zich een plas bloed bij zijn hoofd vormt. Burgemeester Brown stelde op Twitter “zeer verontrust” te zijn door de video en dat een politieonderzoek is ingesteld. Het slachtoffer verkeert volgens Brown in een “stabiele, maar ernstige toestand”. 

 4. 05/06/2020

  Dadelijk sturen we een nieuwe update

  Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwbrief.

 5. 05/06/2020

  Facebook verwijdert accounts van blanke 'supremacists'

   Bij de Black Lives Matter-protesten in de Verenigde Staten voor gelijkheid en tegen geweld is geen sprake van buitenlandse inmenging via platformen van Facebook. Dat maakte het techbedrijf bekend. Wel zijn verschillende accounts verwijderd die gekoppeld waren aan een tweetal groeperingen die pleiten voor blanke overmacht.

  De Amerikaanse procureur-generaal William Barr zei donderdag nog dat de Amerikaanse overheid bewijzen heeft dat "buitenlandse actoren" er alles aan doen om het geweld in de VS te verergeren. Maar dat gebeurt dan volgens Facebook-medewerkers niet via de platformen van het techbedrijf.

  Via de twee groeperingen waar Facebook wel ingreep, Proud Boys en American Guard, werden tegenprotesten en bijeenkomsten georganiseerd. Daarbij zouden zij zich ook fysiek willen mengen in de strijd. In sommige gevallen ook bewapend. Deze bewegingen zijn door Facebook eerder van de platformen verbannen. Ook accounts van mensen die zich voordeden als Antifa-leden en aanzetten tot geweld, werden offline gehaald.