Bekijk belangrijke updates
 1. 08/06/2020

  Dit liveblog is gesloten

  Bedankt voor het lezen van ons liveblog over de wereldwijde protesten tegen racisme. Inmiddels hebben we een nieuwe liveblog opgezet. Die vindt u hier.

 2. 08/06/2020

  Beelden van man die in Seattle op demonstranten inrijdt en man neerschiet

  Een man is zondagavond (lokale tijd) in de stad Seattle met zijn auto ingereden op demonstranten. De autobestuurder stapte vervolgens uit en zwaaide met een pistool.

  Hij loste een schot en raakte een 27-jarige zwarte man. Die is overgebracht naar het ziekenhuis en zou volgens de hulpdiensten in stabiele toestand verkeren. De vermoedelijke dader is door de politie gearresteerd. Op sociale media circuleren beelden van het incident.

  In Seattle zijn net als in vele andere steden in de VS actievoerders weer de straat opgegaan om te demonstreren tegen racisme en politiegeweld naar aanleiding van de dood van George Floyd.

 3. 08/06/2020

  Minneapolis zet eerste stap in ontmanteling politieapparaat

  Een meerderheid van de gemeenteraad van Minneapolis heeft zich zondag achter het proces geschaard om het politieapparaat volledig te ontmantelen. Dat melden lokale Amerikaanse media.

  De stap komt op het moment dat er in de VS en in vele andere landen protesten zijn tegen politiegeweld en racisme naar aanleiding van de dood van George Floyd. Deze zwarte Amerikaan stierf bijna twee weken geleden nadat een politieagent in Minneapolis bijna negen minuten lang zijn knie op de nek van Floyd drukte.

  Raadsleden, die de ontmantelingsbelofte ondertekenden voor het oog van honderden toeschouwers, zeiden dat ze niet onmiddellijk nieuwe plannen paraat hadden op welke manier het politieapparaat vervangen zou moeten worden. Ze zeiden met de gemeenschap te willen overleggen over een nieuwe structuur voor de openbare veiligheid. "Het is duidelijk dat ons huidige politiesysteem onze gemeenschappen niet kan beschermen’’, zei Lisa Bender, de raadsvoorzitter. "Onze pogingen tot geleidelijke hervorming zijn volledig mislukt."

  Zaterdag werd de burgemeester van de stad, Jacob Frey, uitgejouwd door een zee van demonstranten nadat hij had verklaard de volledige afschaffing van de politie ‘niet te steunen’. De voormalige burgerrechtenadvocaat werd in 2018 gekozen nadat hij had beloofd de betrekkingen tussen de politie en de inwoners van de stad te verbeteren.

 4. 08/06/2020

  27 politiemannen gewond tijdens demonstraties in Londen

  Tijdens demonstraties tegen politiegeweld en racisme zijn in Londen de afgelopen week in totaal 27 politieagenten gewond geraakt. Dat heeft de politie zondagavond bekendgemaakt. Twee van hen zijn er ernstig aan toe en een agente die van haar paard viel moest worden geopereerd.

  Tienduizenden gingen zondag weer de straat op in de Britse hoofdstad en sommige actievoerders droegen gezichtsmaskers met de boodschap "racisme is een virus." Aan het begin van de avond werd het wat onvriendelijker, met het gooien van rookbommen en flessen. Het standbeeld van Winston Churchill werd opnieuw beklad, nu met de tekst 'was een racist' op het voetstuk.

  Zaterdag waren duizenden demonstranten op de been. Lange tijd verliep het protest vreedzaam, maar aan het einde van de dag kwam het tot botsingen met de politie te paard in de buurt van de ambtswoning van premier Boris Johnson op Downing Street. Daarbij raakten 14 agenten gewond. 29 mensen werden gearresteerd.

  De Londense politiechef noemde de aanvallen op de politie "schokkend en volstrekt onaanvaardbaar." Ook minister-president Boris Johnson had geen goed woord over voor het geweld tegen agenten. "Mensen hebben het recht vreedzaam te protesteren als ze de sociale afstand bewaren. Maar ze hebben niet het recht om de politie aan te vallen", zei Johnson op Twitter. "Deze demonstraties zijn ondermijnd door gewelddadigheid. En ze zijn een verraad aan de reden die ze beweren te dienen. De verantwoordelijken zullen ter verantwoording worden geroepen."

  Instanews image
  © Getty Images — De demonstranten komen in botsing met de politie.
 5. 08/06/2020

  Brusselse politie pakt al 150 relschoppers op

  De Brusselse politie heeft tientallen arrestaties verricht nadat een demonstratie tegen racisme en politiegeweld overging in ongeregeldheden. Dat heeft burgemeester Philippe Close zondagavond gezegd. Hij waarschuwde dat straffeloosheid niet wordt getolereerd in zijn stad.

  De betoging in de Belgische hoofdstad, waaraan 10.000 mensen meededen, verliep zonder problemen. Na afloop ontstonden er echter rellen en werden zelfs winkels geplunderd. Al meer dan 150 verdachten zijn opgepakt. Dat zullen er nog meer worden als alle camerabeelden zijn bestudeerd. "Nu is het aan het gerecht om streng op te treden", aldus Close. Maandag zal duidelijk worden hoe groot de aangerichte schade is.