Dit liveblog is gesloten
Bedankt voor het lezen van ons liveblog over de wereldwijde protesten tegen racisme. Inmiddels hebben we een nieuwe liveblog opgezet. Die vindt u hier.
Beelden van man die in Seattle op demonstranten inrijdt en man neerschiet
Een man is zondagavond (lokale tijd) in de stad Seattle met zijn auto ingereden op demonstranten. De autobestuurder stapte vervolgens uit en zwaaide met een pistool.
Hij loste een schot en raakte een 27-jarige zwarte man. Die is overgebracht naar het ziekenhuis en zou volgens de hulpdiensten in stabiele toestand verkeren. De vermoedelijke dader is door de politie gearresteerd. Op sociale media circuleren beelden van het incident.
In Seattle zijn net als in vele andere steden in de VS actievoerders weer de straat opgegaan om te demonstreren tegen racisme en politiegeweld naar aanleiding van de dood van George Floyd.
Minneapolis zet eerste stap in ontmanteling politieapparaat
Een meerderheid van de gemeenteraad van Minneapolis heeft zich zondag achter het proces geschaard om het politieapparaat volledig te ontmantelen. Dat melden lokale Amerikaanse media.
De stap komt op het moment dat er in de VS en in vele andere landen protesten zijn tegen politiegeweld en racisme naar aanleiding van de dood van George Floyd. Deze zwarte Amerikaan stierf bijna twee weken geleden nadat een politieagent in Minneapolis bijna negen minuten lang zijn knie op de nek van Floyd drukte.
Raadsleden, die de ontmantelingsbelofte ondertekenden voor het oog van honderden toeschouwers, zeiden dat ze niet onmiddellijk nieuwe plannen paraat hadden op welke manier het politieapparaat vervangen zou moeten worden. Ze zeiden met de gemeenschap te willen overleggen over een nieuwe structuur voor de openbare veiligheid. "Het is duidelijk dat ons huidige politiesysteem onze gemeenschappen niet kan beschermen’’, zei Lisa Bender, de raadsvoorzitter. "Onze pogingen tot geleidelijke hervorming zijn volledig mislukt."
Zaterdag werd de burgemeester van de stad, Jacob Frey, uitgejouwd door een zee van demonstranten nadat hij had verklaard de volledige afschaffing van de politie ‘niet te steunen’. De voormalige burgerrechtenadvocaat werd in 2018 gekozen nadat hij had beloofd de betrekkingen tussen de politie en de inwoners van de stad te verbeteren.
27 politiemannen gewond tijdens demonstraties in Londen
Tijdens demonstraties tegen politiegeweld en racisme zijn in Londen de afgelopen week in totaal 27 politieagenten gewond geraakt. Dat heeft de politie zondagavond bekendgemaakt. Twee van hen zijn er ernstig aan toe en een agente die van haar paard viel moest worden geopereerd.
Tienduizenden gingen zondag weer de straat op in de Britse hoofdstad en sommige actievoerders droegen gezichtsmaskers met de boodschap "racisme is een virus." Aan het begin van de avond werd het wat onvriendelijker, met het gooien van rookbommen en flessen. Het standbeeld van Winston Churchill werd opnieuw beklad, nu met de tekst 'was een racist' op het voetstuk.
Zaterdag waren duizenden demonstranten op de been. Lange tijd verliep het protest vreedzaam, maar aan het einde van de dag kwam het tot botsingen met de politie te paard in de buurt van de ambtswoning van premier Boris Johnson op Downing Street. Daarbij raakten 14 agenten gewond. 29 mensen werden gearresteerd.
De Londense politiechef noemde de aanvallen op de politie "schokkend en volstrekt onaanvaardbaar." Ook minister-president Boris Johnson had geen goed woord over voor het geweld tegen agenten. "Mensen hebben het recht vreedzaam te protesteren als ze de sociale afstand bewaren. Maar ze hebben niet het recht om de politie aan te vallen", zei Johnson op Twitter. "Deze demonstraties zijn ondermijnd door gewelddadigheid. En ze zijn een verraad aan de reden die ze beweren te dienen. De verantwoordelijken zullen ter verantwoording worden geroepen."
© Getty Images — De demonstranten komen in botsing met de politie. Brusselse politie pakt al 150 relschoppers op
De Brusselse politie heeft tientallen arrestaties verricht nadat een demonstratie tegen racisme en politiegeweld overging in ongeregeldheden. Dat heeft burgemeester Philippe Close zondagavond gezegd. Hij waarschuwde dat straffeloosheid niet wordt getolereerd in zijn stad.
De betoging in de Belgische hoofdstad, waaraan 10.000 mensen meededen, verliep zonder problemen. Na afloop ontstonden er echter rellen en werden zelfs winkels geplunderd. Al meer dan 150 verdachten zijn opgepakt. Dat zullen er nog meer worden als alle camerabeelden zijn bestudeerd. "Nu is het aan het gerecht om streng op te treden", aldus Close. Maandag zal duidelijk worden hoe groot de aangerichte schade is.
Duitse tennisheld Becker: zijn we land van racisten geworden?
De Duitse tennisheld Boris Becker (52) is geschrokken van de vele haatdragende reacties op zijn deelname in Londen aan een demonstratie tegen racisme. De drievoudige Wimbledonkampioen had een video geplaatst waarop hij tijdens de betoging te zien was, met een doek voor zijn mond vanwege het coronavirus. Daarop werd Becker op social media verketterd.
"Ik ben verbijsterd, geschokt en doodsbang voor de vele beledigingen die alleen uit Duitsland komen voor mijn steun aan de BlackLivesMatter-demo in Londen!" meldde Becker op Twitter. "Waarom, waarom, waarom? Zijn we een land van racisten geworden?"
"Blijkbaar hebben veel mensen in Duitsland nog steeds niet begrepen dat het mijn familiegeschiedenis is!" vervolgde Becker. Daarbij noemde hij de namen van zijn donkere kinderen: Noah, Elias, Anna en Amadeus.
Demonstraties in Rome en Madrid tegen racisme en politiegeweld
In Madrid was het pand van de diplomatieke dienst van de VS eveneens het doel. Er werd geschreeuwd 'I cannot breathe', wat Floyd ook riep. Bij een politiecordon knielden de betogers met de vuist in de lucht zoals de Amerikaanse footballer Colin Kaepernick in 2016 deed.
Op het Piazza del Popolo in Rome waren dezelfde taferelen te zien en werd ruim acht minuten stilte in acht genomen, de tijd die Floyd machteloos op de straat gedrukt lag.
Drukbezocht protest in Kopenhagen, grimmig in Zweden
In Kopenhagen waren 15.000 mensen op de been om hun afkeer van racisme en politiegeweld te tonen. Ze liepen van de Amerikaanse ambassade naar paleis Christiansborg, waar onder meer het Deens parlement zetelt.
In de Zweedse stad Göteborg ging het er grimmig aan toe. Er was wegens de coronacrisis toestemming gegeven voor 50 demonstranten, er kwamen er 2000. De politie maakte een eind aan de bijeenkomst en werd bekogeld.
Banksy mengt zich in Black Lives Matter-beweging
Met een brandende Amerikaanse vlag heeft straatkunstenaar Banksy een statement gemaakt in de wereldwijde protesten tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten. Op Instagram toont hij zijn nieuwste kunstwerk: een geschilderde herdenkingsplek voor een zwarte persoon die alleen in silhouet te zien is, met een brandende kaars waardoor een hoek van de Amerikaanse vlag die erboven hangt, vlam vat.
Hij schrijft erbij: "Het systeem laat mensen van kleur in de kou staan. Het witte systeem. Als een kapotte leiding waardoor het appartement van de mensen die beneden wonen onderloopt. Dit gebrekkige systeem maakt hun leven tot een hel, maar het is niet aan hen om het te repareren. Dat kunnen ze niet - niemand laat ze binnen in het bovengelegen appartement. Dit is een wit probleem. En als witte mensen het niet oplossen, dan moet er iemand naar boven en de deur intrappen."
Zo'n 10.000 betogers in Brussel tegen racisme en politiegeweld
Ook in België gingen grote aantallen mensen de straat op om te demonstreren. In Brussel waar het er ongeveer 10.000. Die droegen in meerderheid een mondkapje, maar voldoende afstand bewaren was in de menigte bijna onmogelijk. De betoging op het Poelaerplein verliep rustig, na afloop ontstond in de Matongwijk een rellerige sfeer waardoor de politie moest optreden.
In Antwerpen werden zeker honderd actievoerders opgepakt omdat ze zich niet hielden aan de 'social distance'-regels. Ze kunnen een boete tegemoet zien.
Britse demonstranten trekken beeld slavenhandelaar omver
In Groot-Brittannië is ook zondag massaal geprotesteerd tegen politiegeweld en racisme. Een van de opmerkelijkste acties had plaats in Bristol. Daar trokken demonstranten het bronzen beeld van de lokale 'held' Edward Colston van zijn sokkel en lieten het te water bij de haven.
Colston was een zeventiende-eeuwse zakenman, parlementslid en filantroop die een groot deel van zijn vermogen verdiende met de slavenhandel. Voordat zijn standbeeld kopje-onder ging, zette een betoger nog even zijn knie op de metalen nek als verwijzing naar de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door onnodig hard optreden van een witte agent.
Hoewel de Londense commissaris van politie en de minister van Volksgezondheid het hadden afgeraden, onder meer wegens het coronabesmettingsgevaar, verzamelden tienduizenden mensen zich toch in het centrum van hoofdstad in de buurt van de Amerikaanse ambassade aan de Theems. Later trokken ze naar Downing Street en Parliament Square. Daar hebben demonstranten het standbeeld van de voormalige Britse premier Winston Churchill Londen beklad met de woorden 'was een racist'.
© AFP — Het standbeeld van de voormalige Britse premier Winston Churchill in Londen is beklad met de woorden 'was een racist'. © AFP — Demonstranten bij Parliament Square in Londen. Trump haalt nationale garde weg uit Washington
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag de terugtrekking bevolen van de militairen van de nationale garde uit Washington. Hij zei dat de situatie nu onder controle is na dagen van protesten in verband met de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd.
In Washington en andere steden werd de nationale garde ingezet in verband met de vele protesten tegen racisme en politiegeweld.
PEC-supporters verwijderd van racismeprotest Zwolle
Met een noodbevel in de hand heeft de politie zondag een tiental leden van de harde kern van de supportersgroep van PEC Zwolle uit het Wezenlandenpark verwijderd. In het Zwolse park werd een betoging tegen racisme gehouden.
Het noodbevel was afgevaardigd nadat bij de politie bekend werd dat leden van de harde kernen van voetbalclubs PEC Zwolle en Cambuur naar het park wilden gaan, zei een woordvoerder van de gemeente Zwolle. Het bevel ter voorkoming van verstoring van de openbare orde geldt voor de rest van de dag voor het Wezenlandenpark in Zwolle.
© ANP — Demonstratie in Zwolle Duizenden mensen bij antiracismedemonstraties Zwolle en Maastricht
Ook zondag zijn er weer twee antiracismedemonstraties in Nederland, in Zwolle en Maastricht.
Bij de manifestatie tegen racisme en discriminatie in Zwolle hebben zich zo'n 2500 betogers verzameld. Ze vormden om 15.00 uur een zwart hart waarvan een foto vanuit een drone gemaakt wordt.
De demonstratie in het Wezenlandenpark is een initiatief van de Zwolse homogemeenschap. Met een stil en ingetogen protest sluiten ze aan bij betogingen in de Verenigde Staten. Lhbti'ers weten net als de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten wat het is om niet gelijkwaardig behandeld te worden, aldus de woordvoerder.
De manifestatie duurde tot ongeveer 15.30 uur. De gemeente Zwolle heeft een maximum aantal betogers ingesteld van 2400 in verband met corona-richtlijnen.
© ANP — Demonstranten tijdens een antiracisme-bijeenkomst in Park de Wezenlanden in Zwolle. Het protest tegen racisme in het park De Griend aan de Maas in Maastricht is met een goed gevuld park begonnen. Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio Zuid-Limburg zijn zo'n 1400 mensen op het protest afgekomen en ze houden zich goed aan de voorschriften. De gemeente had een maximum van 2000 bezoekers als voorwaarde gesteld om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
De meeste mensen zitten op het gras, zoals door de organisatie is gevraagd. Er zijn cirkels getekend waarin mensen plaats kunnen nemen om de 1,5 meter afstand te bewaren. "We hopen mensen wakker te kunnen schudden en willen mensen in VS laten zien dat we hen steunen," zei een van de organisatoren.
Het is de tweede manifestatie tegen racisme in Maastricht. Afgelopen maandag deden zo'n honderd mensen mee aan een Black Lives Matter demonstratie. Die was toen op de Markt in Maastricht.
© ANP — Deelnemers aan een manifestatie tegen racisme zitten in cirkels op De Griend in Maastricht. Burgemeester New York heft avondklok op
De burgemeester van New York, Bill de Blasio, heeft de avondklok per direct gestopt. De burgervader schrijft op Twitter dat de inwoners van New York zich dit weekend van hun beste kant hebben laten zien en dat de maatregel daarom niet meer nodig is.
De Blasio voelde zich eerder genoodzaakt om de avondklok in te stellen, omdat bij de massale protesten in de stad, veel geplunderd werd. Al honderden demonstranten werden opgepakt in New York.
Fox News door het stof om uitzenden omstreden grafieken
De Amerikaanse televisiezender Fox News moest diep door het stof na het laten zien van grafieken die toonden hoe aandelenmarkten waren gestegen na spraakmakende gewelddadigheden tegen zwarte mensen.
De grafieken lieten vrijdag zien hoe de aandelen waren gestegen na de moord op Martin Luther King in 1968, de dood van de zwarte tiener Michael Brown in 2014 en het overlijden van arrestant George Floyd twee weken geleden. Het kwam de zender op veel kritiek te staan.
Zaterdag ging de televisiezender diep door het stof. "We verontschuldigen ons voor de ongevoeligheid van het beeld en nemen deze kwestie zeer serieus," aldus Fox News. Ook hadden de grafieken volgens de zender nooit op televisie uitgezonden mogen worden "zonder volledige context".
Op sociale media uitten mensen hun boosheid over de actie. "Deze grafiek maakt duidelijk dat Fox News zich niet bekommert om het leven van zwarten," was in een tweet te lezen. De Republikeinse politicus Michael Steele schreef dat Fox News "rouwt om zwarte mensen door te laten zien hoe de beurzen omhoog gaan".
Amerikanen weer massaal de straat op tegen racisme en geweld
Amerikanen zijn zaterdag (lokale tijd) massaal de straat op gegaan om te demonstreren tegen racisme en politiegeweld. In meerdere steden verzamelden duizenden mensen zich. In Washington werd de grootste demonstratie gehouden, die vredig verliep.
© AFP De betogingen verliepen zaterdag over het algemeen rustig. In Washington werd een mars gehouden naar het Witte Huis. "Het voelt alsof ik onderdeel ben van een groep die de wereld wil veranderen voor iedereen," zei een demonstrant daar. Velen droegen bordjes met teksten als 'geen vrede zonder gerechtigheid', 'stop racisme nu' of 'ik krijg geen adem'.
Niet alleen in Washington, maar ook in steden als New York, Atlanta, Philadelphia, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Boston en Miami werd er geprotesteerd. Zelfs in de kleinere stad Vidor, berucht om de associaties met de racistische beweging Ku KLux Klan.
'Trump wilde 10.000 militairen inzetten tegen protesten'
De Amerikaanse president Donald Trump wilde deze week 10.000 militairen inzetten in diverse steden om demonstraties tegen politiegeweld de kop in te drukken. Minister Mark Esper van Defensie en topgeneraal Mark Milley voelden daar niets voor en wezen het voorstel van de hand, aldus een hoge defensiemedewerker. Dat melden CBS News en CNN.
Esper stuurde wel ongeveer 1600 militairen naar de regio Washington om te reageren als dat nodig was, maar de 5000 eenheden van de nationale garde hadden nooit hulp nodig. De militairen begonnen donderdagavond te vertrekken. Tijdens een persconferentie zei de minister eerder deze week dat inzet van militairen in steden alleen in het uiterste geval moet gebeuren. "We verkeren nu niet in een dergelijke situatie", aldus Esper.
Volgens CNN zei een andere defensiefunctionaris dat Milley sterk van mening was dat de situatie niet dermate ernstig was om de inzet van het leger te rechtvaardigen. Dat zette de deur open of een dergelijk presidentieel bevel wel legaal zou zijn.
Tien agenten gewond tijdens demonstraties in Londen
Tijdens anti-racismedemonstraties in Londen zijn zaterdag tien agenten gewond geraakt en 14 actievoerders opgepakt. Dat heeft de politie van de Engelse hoofdstad bekendgemaakt.
Duizenden demonstranten kwamen bijeen in het centrum van Londen om hun woede te uiten over het politiegeweld dat leidde tot het overlijden van de zwarte Amerikaan George Floyd in Minneapolis. Lange tijd verliepen de protesten vredig, maar aan het einde van de dag gooiden kleine aantallen demonstranten in de buurt van de ambtswoning van premier Boris Johnson aan Downing Street flessen naar de politie. Agenten te paard voerden daarop charges uit.
Een van de agenten moest in het ziekenhuis worden behandeld nadat ze van haar paard was gevallen. Negen andere politieagenten liepen ook verwondingen op.
Eerder op de dag marcheerden meer dan duizend demonstranten langs de Amerikaanse ambassade aan de zuidoever van rivier de Theems. Duizenden demonstranten verdrongen zich ook op het plein net buiten het parlementsgebouw, met bordjes met "Black Lives Matter" en negeerden overheidsadviezen om grote bijeenkomsten te vermijden vanwege het coronavirus.
Tienduizenden op de been in Washington, Witte Huis zwaarbewaakt
In een vochtig heet Washington D.C. zijn tienduizenden betogers tegen racisme en politiegeweld op de been rond het Capitol, National Mall en aanpalende wijken voor wat naar verwachting kan uitgroeien tot 'de grootste demonstratie ooit' in de Amerikaanse hoofdstad. Grote groepen begeven zich ook naar de omgeving van het Witte Huis.
Ze kunnen niet zo dicht in de buurt komen als gebruikelijk. Het domein van president Donald Trump, die zich volgens Amerikaanse media binnen bevindt, is zwaarbewaakt en en extra beveiligd. Er zijn onder meer extra hekken en betonblokken aangebracht, die moeten voorkomen dat betogers te dichtbij komen. Eerder deze week werd het Witte Huis enige tijd afgesloten vanwege te ver oprukkende demonstranten.
Zwitserse politie deelt mondmaskers uit aan demonstranten
In het Zwitserse Basel kwamen zo'n 5.000 mensen bijeen om te demonstreren tegen racisme. Dat waren er veel meer dan de toegelaten 300 in het kader van de coronabestrijding. De politie greep niet in, maar deelde mondmaskers uit aan de betogers, zo meldt het agentschap Keystone-SDA.
De demonstranten droegen bordjes waarin ze hun steun betuigden aan de Black Lives Matter-beweging. Uit solidariteit knielden de agenten samen met de demonstranten.
© EPA — Demonstranten kwamen massaal bijeen in het Zwitserse Basel. Massaal protest in Duitse steden
In verscheidene Duitse steden hebben zaterdag duizenden mensen geprotesteerd tegen racisme en politiegeweld. De meeste bijeenkomsten verliepen vreedzaam, maar mede door de enorme opkomst waren er ook enkele schermutselingen. In Berlijn werd met stenen en flessen gegooid naar de politie en omstanders. Een fotograaf werd geraakt aan het hoofd.
In Hamburg, waar 14.000 mensen meededen, zorgde vuurwerk voor een onvriendelijke apotheose. De nog overgebleven menigte werd met behulp van een waterkanon verspreid. De Hamburgse politie had voor aanvang van de manifestatie via Twitter laten weten aan de kant van de demonstranten te staan omdat 'racisme geen plaats mag hebben in onze samenleving'.
In München verschenen de meeste demonstranten ten tonele. Op de Königsplatz was een betoging aangekondigd van maximaal 200 mensen. Uiteindelijk verzamelden 7000 mensen zich op dat plein. In totaal verzamelden zich in München 25.000 demonstranten.
Op de Alexanderplatz in hoofdstad Berlijn kwamen 15.000 betogers. Dat waren er veel meer dan de politie had verwacht, aangezien 1500 mensen zich hadden aangemeld. De demonstranten zaten 8 minuten 46 seconden uit protest op de grond, precies zo lang als de agent zijn knie in de nek van George Floyd gedrukt hield tijdens diens arrestatie.
In Frankfurt waren zeker 8000 mensen op de been. Binnen een uur stond de Römerplatz vol met demonstranten, waardoor een groot deel van de menigte uitweek naar de nabijgelegen Paulsplatz. Volgens de politie is alles vreedzaam verlopen en hielden de betogers zich keurig aan de coronaregels.
Washington maakt zich op voor grootste demonstratie tegen racisme en politiegeweld na dood Floyd
De Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. maakt zich op voor een demonstratie die ‘misschien wel één van de grootste ooit’ wordt in de geschiedenis van de stad. "We hebben veel informatie die daarop wijst," zegt politiechef Peter Newsham in lokale media, zonder daarbij aantallen demonstranten te noemen. Volgens lokale media gaat het om tienduizenden dan wel honderdduizenden demonstranten. Het zou daarmee ook de grootste George Floyd-demonstratie in het land zijn sinds de dood van de Amerikaan. Er zijn veel agenten en militairen op de been gebracht.
Op dit moment wordt het er al drukker en drukker. Vooral een enorm grote wegschildering nabij het Witte Huis springt in het oog. Lokale kunstenaars hebben er met gele verf ‘Black Lives Matter’ op het asfalt geschilderd. Eerdere demonstraties in Washington waren kleinschaliger en verliepen over het algemeen goed. Dat was anders in Minneapolis, de stad waar Floyd overleed. Daar eindigden verschillende protesten in rellen en brandstichting.
Ook in andere Amerikaanse steden wordt gedemonstreerd. In 34 van de 50 staten zijn er manifestaties die allemaal rond George Floyd draaien. De betogers eisen politieke ingrepen waaronder een demilitarisering van de politie en ze vragen dat de dodelijke politietechnieken - waarvan de agenten gebruikmaakten en waardoor George Floyd is gestorven - verboden worden.
© AFP — Demonstranten verzamelen zich bij het Lincoln Memorial in Washington D.C. Demonstratie tegen racisme Eindhoven zonder incidenten verlopen
De demonstratie tegen racisme in Eindhoven is zaterdag kort voor 19.00 uur tot een vreedzaam einde gekomen. Honderden betogers waren samengekomen op het Stadhuisplein en nog eens honderden stonden in door de gemeente ingerichte 'bufferzones' aan de zijkant van het plein. De gemeente Eindhoven schat dat er 1700 mensen aan de manifestatie hebben meegedaan.
Burgemeester John Jorritsma was positief over het verloop: "Ik heb vooraf gewezen op de eigen verantwoordelijkheid van de organisatie en de deelnemers. Ze hebben laten zien dat demonstreren in deze tijd van corona mogelijk is, met de nodige aanpassingen, respect voor elkaar en elkaars gezondheid. Daar ben ik trots op." Er is niemand aangehouden.
© ANP — Demonstratie tegen racisme op het Stadhuisplein in Eindhoven. Agenten aangeklaagd na omverduwen 75-jarige demonstrant
Twee politieagenten in de Amerikaanse plaats Buffalo in de staat New York worden aangeklaagd wegens 'tweedegraads' geweldpleging omdat zij een 75-jarige demonstrant omverduwden tijdens een demonstratie tegen politiegeweld en racisme. De betoger moest gewond naar het ziekenhuis.
Beide agenten zeggen onschuldig te zijn. De agenten werden donderdag geschorst nadat op sociale media een video was opgedoken waarin te zien is hoe zij de man omverduwden. De man blijft na de duw roerloos op de grond liggen waarna bij zijn hoofd zich een plas bloed vormt.
© AFP — Agenten duwden donderdag een 75-jarige demonstrant omver tijdens een protest tegen politiegeweld en racisme. Akwasi bedreigd na uitspraken over Zwarte Piet
Rapper Akwasi wordt sinds zijn speech maandag tijdens het Black Lives Matter-protest op de Dam bedreigd. Op sociale media krijgt hij talloze berichten binnen, veelal anoniem. Een deel daarvan plaatste hij op Instagram. "Ik wil dat je dit ziet," schrijft hij bij de beelden.
Rond Akwasi ontstond een relletje nadat beelden van zijn speech op sociale media werden gedeeld. Het ging vooral om de passage waarbij hij zich fel uitsprak tegen Zwarte Piet. "Op het moment dat ik een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht," stelde hij.
Ook PVV-leider Geert Wilders liet van zich horen. "Waar zijn de voorgedrukte aangifteformulieren? Waar is de boosheid van Rutte? Of meten we met twee maten met een dubbele moraal premier Rutte? Over discriminatie gesproken...," schreef de politicus.
Akwasi's management stelde eerder in RTL Boulevard dat zijn uitspraken gezien moesten worden als 'een oproep tot verzet en niet tot geweld'.
© ANP Kippa — Schrijver en rapper Akwasi. Gemeente Eindhoven over demonstratie: plein is vol
De gemeente Eindhoven roept betogers zaterdag op niet meer naar het Stadhuisplein te komen om een manifestatie tegen racisme bij te wonen. Het is er te druk. "Stadhuisplein is vol! Ga naar huis," aldus de gemeente via Twitter.
De gemeente zegt dat mensen de demonstratie kunnen volgen via Omroep Brabant.
Kort voor 17.00 uur, het tijdstip dat de demonstratie begon, waren er 600 à 700 mensen aanwezig. Maar dat aantal liep daarna flink op. Inmiddels is het plein volledig volgelopen en staan nog enkele honderden mensen op een weg naast het plein. Vanaf daar kunnen zij de manifestatie ook volgen.
Vrijdag had burgemeester John Jorritsma gezegd maximaal 700 mensen toe te laten.
De demonstratie gaat volgens de organisatoren niet alleen over de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, maar ook over racisme in het algemeen en over politiegeweld.
Kort na aanvang hielden de betogers een stilteprotest, waarbij zij een vuist gebald in de lucht hielden.
Enkele honderden demonstranten aanwezig in Tilburg
Op het Stadhuisplein in Tilburg hebben zich zaterdag enkele honderden mensen verzameld voor een antiracismedemonstratie in de stad. Die is om 14.00 uur begonnen. Vooraf had de gemeente moeite met het inschatten van het aantal deelnemers.
De gemeente heeft kruisen op de grond aangebracht waarop de deelnemers staan. Zo kunnen ze anderhalve meter afstand tot elkaar bewaren. Veel deelnemers dragen mondkapjes. Veel demonstranten dragen bordjes met teksten, zoals Black Lives Matter.
Vooraf heeft de gemeente Tilburg overleg gehad met de organisatie achter de demonstratie. Er zijn verordeningen en eisen meegegeven. Er is een handjevol agenten en boa's aanwezig.
Een woordvoerster van de gemeente schat het aantal demonstranten op 700 à 800. Zij zegt dat alles ordentelijk verloopt, noemt de sfeer gemoedelijk en zegt blij te zijn dat iedereen zich goed aan de regels houdt.
Washington D.C. maakt zich op voor grootste demonstratie tot nu toe
De hoofdstad van de Verenigde Staten maakt zich op voor het grootste anti-racismeprotest sinds het uitbreken van de protesten en demonstraties naar aanleiding van de dood van George Floyd. Dat meldt The Washington Post.
Tienduizenden demonstranten worden er in Washington D.C. verwacht, schrijft de krant. Vanaf 6.00 uur 's ochtends lokale tijd sluit de politie het centrum van de stad af voor autoverkeer, zodat de demonstratie vrij doorgang heeft.
Rond het Witte Huis staat een grote zwarte muur om demonstranten weg te houden. Eerder deze week raakten actievoerders en de politie voor het huis van de president met elkaar op de vuist.
Volgens The Washington Post zit er geen centrale organisatie achter de protesten op zaterdag. Een twaalftal verschillende organisaties en individuen hebben protesten aangekondigd in de hoofdstad. Er is ook geen schema van sprekers of looproutes.
Politiechef van Washington Peter Newsham zegt in de krant dat hij erop rekent dat de demonstraties 'net zo vreedzaam zullen verlopen als die van de afgelopen dagen'.
Tienduizenden Australiërs negeren oproep premier en protesteren tegen politiegeweld
Tienduizenden Australiërs zijn zaterdag in het hele land de straat opgegaan om te demonstreren tegen racisme en politiegeweld.
De rechtbank in de deelstaat New South Wales had vanwege de coronamaatregelen een verbod op de demonstratie in Sydney opgelegd, maar dat werd later door het hof van beroep vernietigd. In Sydney liepen duizenden mensen onder zware politiebegeleiding door de stad. De demonstranten riepen ook op om een eind te maken aan de vele mishandelingen door de politie van Aboriginals en andere groepen oorspronkelijke bewoners. De demonstratie verliep vreedzaam. De politie heeft een demonstrant gearresteerd.
In de stad Brisbane waren volgens schattingen van de politie meer dan 10.0000 mensen op de been. In Melbourne kwamen ruim 5000 mensen bij elkaar. De organisatoren lazen daar een lange lijst met namen van inheemse Australiërs voor die of door de politie zijn gedood of die in gevangenschap zijn gestorven.
De Australische premier Scott Morrison riep mensen vrijdag op om vanwege het coronavirus niet deel te nemen aan de Black Lives Matter-protesten. In Australië zijn massabijeenkomsten verboden om verspreiding van het virus tegen te gaan.
Zondag opnieuw protest in Maastricht
Voor zondag is in Maastricht een manifestatie Black Lives Matter aangekondigd. Die begint om 14.00 uur in De Griend.
Deelnemers wordt gevraagd om te gaan zitten. De organisatie tekent cirkels uit waar mensen kunnen gaan zitten om de anderhalve meter afstand te kunnen bewaren. De organisatie vraagt deelnemers mondkapjes op te doen.
Aanvankelijk wilde de organisatie de manifestatie op het Vrijthof in het stadshart houden. Maar daarvan is afgezien omdat dat plein te klein is bij een te grote toeloop. In overleg met het stadsbestuur is daarom gekozen voor De Griend aan de Maas, waar meer uitwijkmogelijkheden zijn.
Het is de tweede manifestatie tegen racisme in Maastricht. Afgelopen maandag deden zo'n honderd mensen mee aan een Black Lives Matter demonstratie. Die was toen op de Markt in Maastricht.
Herdenkingsbijeenkomst in geboorteplaats George Floyd
Zaterdag wordt in Raeford in de Amerikaanse staat North Carolina een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor George Floyd.
De herdenking in zijn geboorteplaats is vanaf 11.00 uur (17.00 uur Nederlandse tijd) en is voor iedereen toegankelijk. De bijeenkomst sluit om 13.00 uur, daarna is ruimte voor familie om afscheid te nemen. Bezoekers is gevraagd om mondkapjes te dragen, protesten zijn verboden, aldus de lokale sheriff op Facebook.
Donderdag was een besloten herdenkingsdienst in Minneapolis. Floyds begrafenis is in de Texaanse metropool Houston waar hij opgroeide, en staat gepland voor 9 juni. Aangenomen wordt dat de Democratische presidentskandidaat Joe Biden daarbij is.
De fataal afgelopen arrestatie leidde in de VS en daarbuiten tot massale protesten tegen politiegeweld en racisme.
Demonstraties in Eindhoven en Tilburg op de planning
Opnieuw zijn manifestaties gepland tegen racisme. Zaterdag is de bedoeling dat demonstranten in Eindhoven en Tilburg zich uitspreken. In Eindhoven is de demo zaterdagmiddag vanaf 17.00 uur op het Stadhuisplein. Er mogen maximaal 700 mensen meedoen, ze moeten 1,5 meter afstand houden en mondkapjes dragen. Wordt het te druk of lappen de deelnemers de coronaregels aan hun laars, dan laat de burgemeester de manifestatie beëindigen.
De actiebijeenkomst zou eerst worden gehouden op het 18 Septemberplein in het drukke winkelcentrum, maar dat vond de politie geen goed idee. Daarom bepaalde burgemeester John Jorritsma dat Black Lives Matter op het ruimere Stadhuisplein kan worden gehouden. De manifestatie in Tilburg begint om 14.00 uur. De vergunning voor die demonstratie is afgegeven voor een deel van de Schouwburgring.
57 agenten in Buffalo stappen op om schorsing twee collega's
Alle 57 leden van een tactische politie-eenheid in Buffalo in de staat New York zijn bij de eenheid opgestapt uit protest tegen de schorsing van twee collega's. Justitie in de VS kondigde vrijdag een strafrechtelijk onderzoek aan naar de beide agenten omdat die een 75-jarige demonstrant omverduwden tijdens een demonstratie tegen politiegeweld en racisme. De betoger raakte gewond en werd naar een ziekenhuis gebracht.
De agenten werden donderdag geschorst nadat op sociale media een video was opgedoken waarin te zien is hoe zij de man omverduwden. De man blijft na de duw roerloos op de grond liggen waarna bij zijn hoofd zich een plas bloed vormt.
Burgemeester Byron W. Brown stelde op Twitter "zeer verontrust" te zijn door de video en dat een politieonderzoek is ingesteld. Het slachtoffer verkeert volgens Brown in een "stabiele, maar ernstige toestand". Gouverneur Andrew Cuomo van New York noemde het voorval "geheel ongerechtvaardigd en volkomen schandelijk".
Cuomo zei vrijdag dat hij met het 75-jarige slachtoffer heeft gesproken. "Goddank leeft hij nog."
De 57 bij de eenheid opgestapte agenten blijven politieagenten, zei politiecommissaris Byron Lockwood in een verklaring.
© Videostill — Het moment waarop de man wordt geduwd door agenten tijdens een demonstratie in de Amerikaanse stad Buffalo. Excuus NFL-commissaris, nu wel steun antiracismeprotest
Commissaris Roger Goodell van de American footballcompetitie (NFL) heeft vrijdag in een videoboodschap toegegeven dat de NFL fouten heeft gemaakt door niet naar spelers te luisteren die racisme aan de kaak stellen.
"Wij, de National Football League, geven toe dat we ongelijk hadden omdat we niet eerder naar NFL-spelers luisterden en moedigen iedereen aan om zich uit te spreken en vreedzaam te protesteren", zei Goodell. "Wij, de NFL, geloven dat zwarte levens ertoe doen."
Binnen de grootste sportcompetitie van de VS is voortdurend ophef over spelers die uit protest tijdens het spelen van het volkslied op een knie gaan zitten. Deze praktijk werd gepopulariseerd in 2016 door de zwarte quarterback Colin Kaepernick, om te protesteren tegen racistisch onrecht en politiegeweld. Na die actie kwam Kaepernick nergens meer aan de bak.
"Protesten in het hele land zijn kenmerkend voor de eeuwen van stilte, ongelijkheid en onderdrukking van zwarte spelers, coaches, fans en staf", zei Goodell. "Ik zal contact opnemen met spelers die hun stem hebben laten horen en anderen over hoe we zaken kunnen verbeteren." Donderdag riep een groep prominente spelers de NFL op toe te geven dat het verkeerd is om spelers het zwijgen op te leggen en vroeg de protesten te steunen.
Goodells boodschap komt enkele uren nadat de Amerikaanse president Donald Trump zijn oproep herhaalde om een einde te maken aan knielende protesten tijdens het volkslied. "We zouden rechtop moeten staan, idealiter met een groet, of een hand op het hart", schreef Trump op Twitter. "Er zijn andere dingen waar je tegen kunt protesteren, maar niet tegen onze Grote Amerikaanse Vlag - Niet Knielen!"