Bekijk alle updates
  1. 08/06/2020

    Beelden van man die in Seattle op demonstranten inrijdt en man neerschiet

    Een man is zondagavond (lokale tijd) in de stad Seattle met zijn auto ingereden op demonstranten. De autobestuurder stapte vervolgens uit en zwaaide met een pistool.

    Hij loste een schot en raakte een 27-jarige zwarte man. Die is overgebracht naar het ziekenhuis en zou volgens de hulpdiensten in stabiele toestand verkeren. De vermoedelijke dader is door de politie gearresteerd. Op sociale media circuleren beelden van het incident.

    In Seattle zijn net als in vele andere steden in de VS actievoerders weer de straat opgegaan om te demonstreren tegen racisme en politiegeweld naar aanleiding van de dood van George Floyd.

  2. 08/06/2020

    Minneapolis zet eerste stap in ontmanteling politieapparaat

    Een meerderheid van de gemeenteraad van Minneapolis heeft zich zondag achter het proces geschaard om het politieapparaat volledig te ontmantelen. Dat melden lokale Amerikaanse media.

    De stap komt op het moment dat er in de VS en in vele andere landen protesten zijn tegen politiegeweld en racisme naar aanleiding van de dood van George Floyd. Deze zwarte Amerikaan stierf bijna twee weken geleden nadat een politieagent in Minneapolis bijna negen minuten lang zijn knie op de nek van Floyd drukte.

    Raadsleden, die de ontmantelingsbelofte ondertekenden voor het oog van honderden toeschouwers, zeiden dat ze niet onmiddellijk nieuwe plannen paraat hadden op welke manier het politieapparaat vervangen zou moeten worden. Ze zeiden met de gemeenschap te willen overleggen over een nieuwe structuur voor de openbare veiligheid. "Het is duidelijk dat ons huidige politiesysteem onze gemeenschappen niet kan beschermen’’, zei Lisa Bender, de raadsvoorzitter. "Onze pogingen tot geleidelijke hervorming zijn volledig mislukt."

    Zaterdag werd de burgemeester van de stad, Jacob Frey, uitgejouwd door een zee van demonstranten nadat hij had verklaard de volledige afschaffing van de politie ‘niet te steunen’. De voormalige burgerrechtenadvocaat werd in 2018 gekozen nadat hij had beloofd de betrekkingen tussen de politie en de inwoners van de stad te verbeteren.

  3. 07/06/2020

    Britse demonstranten trekken beeld slavenhandelaar omver

    In Groot-Brittannië is ook zondag massaal geprotesteerd tegen politiegeweld en racisme. Een van de opmerkelijkste acties had plaats in Bristol. Daar trokken demonstranten het bronzen beeld van de lokale 'held' Edward Colston van zijn sokkel en lieten het te water bij de haven.

    Colston was een zeventiende-eeuwse zakenman, parlementslid en filantroop die een groot deel van zijn vermogen verdiende met de slavenhandel. Voordat zijn standbeeld kopje-onder ging, zette een betoger nog even zijn knie op de metalen nek als verwijzing naar de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door onnodig hard optreden van een witte agent.

    Hoewel de Londense commissaris van politie en de minister van Volksgezondheid het hadden afgeraden, onder meer wegens het coronabesmettingsgevaar, verzamelden tienduizenden mensen zich toch in het centrum van hoofdstad in de buurt van de Amerikaanse ambassade aan de Theems. Later trokken ze naar Downing Street en Parliament Square. Daar hebben demonstranten het standbeeld van de voormalige Britse premier Winston Churchill Londen beklad met de woorden 'was een racist'.

    Instanews image
    © AFP — Het standbeeld van de voormalige Britse premier Winston Churchill in Londen is beklad met de woorden 'was een racist'.
    Instanews image
    © AFP — Demonstranten bij Parliament Square in Londen.
  4. 07/06/2020

    PEC-supporters verwijderd van racismeprotest Zwolle

    Met een noodbevel in de hand heeft de politie zondag een tiental leden van de harde kern van de supportersgroep van PEC Zwolle uit het Wezenlandenpark verwijderd. In het Zwolse park werd een betoging tegen racisme gehouden.

    Het noodbevel was afgevaardigd nadat bij de politie bekend werd dat leden van de harde kernen van voetbalclubs PEC Zwolle en Cambuur naar het park wilden gaan, zei een woordvoerder van de gemeente Zwolle. Het bevel ter voorkoming van verstoring van de openbare orde geldt voor de rest van de dag voor het Wezenlandenpark in Zwolle.

    Instanews image
    © ANP — Demonstratie in Zwolle
  5. 07/06/2020

    Duizenden mensen bij antiracismedemonstraties Zwolle en Maastricht

    Ook zondag zijn er weer twee antiracismedemonstraties in Nederland, in Zwolle en Maastricht.

    Bij de manifestatie tegen racisme en discriminatie in Zwolle hebben zich zo'n 2500 betogers verzameld. Ze vormden om 15.00 uur een zwart hart waarvan een foto vanuit een drone gemaakt wordt.

    De demonstratie in het Wezenlandenpark is een initiatief van de Zwolse homogemeenschap. Met een stil en ingetogen protest sluiten ze aan bij betogingen in de Verenigde Staten. Lhbti'ers weten net als de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten wat het is om niet gelijkwaardig behandeld te worden, aldus de woordvoerder.

    De manifestatie duurde tot ongeveer 15.30 uur. De gemeente Zwolle heeft een maximum aantal betogers ingesteld van 2400 in verband met corona-richtlijnen.

    Instanews image
    © ANP — Demonstranten tijdens een antiracisme-bijeenkomst in Park de Wezenlanden in Zwolle.

    Het protest tegen racisme in het park De Griend aan de Maas in Maastricht is met een goed gevuld park begonnen. Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio Zuid-Limburg zijn zo'n 1400 mensen op het protest afgekomen en ze houden zich goed aan de voorschriften. De gemeente had een maximum van 2000 bezoekers als voorwaarde gesteld om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

    De meeste mensen zitten op het gras, zoals door de organisatie is gevraagd. Er zijn cirkels getekend waarin mensen plaats kunnen nemen om de 1,5 meter afstand te bewaren. "We hopen mensen wakker te kunnen schudden en willen mensen in VS laten zien dat we hen steunen," zei een van de organisatoren.

    Het is de tweede manifestatie tegen racisme in Maastricht. Afgelopen maandag deden zo'n honderd mensen mee aan een Black Lives Matter demonstratie. Die was toen op de Markt in Maastricht.

    Instanews image
    © ANP — Deelnemers aan een manifestatie tegen racisme zitten in cirkels op De Griend in Maastricht.