Dit liveblog is gesloten
Bedankt voor het lezen van ons liveblog. Inmiddels hebben we een nieuw blog over het coronavirus opgezet. Die vindt u hier.
Alle Italiaanse luchthavens weer open
Italië staat vanaf vandaag reizen van en naar het buitenland weer toe. Alle luchthavens in het land zijn geopend. Ook mogen Italianen weer door heel het land reizen.
Italië behoort wereldwijd wijd tot de landen die het zwaarst getroffen zijn door het coronavirus en was het eerste Europese land dat op nationaal niveau maatregelen nam om de uitbraak een halt toe te roepen. Sinds 10 maart was er een lockdown van kracht. Het land is sinds begin mei de maatregelen voorzichtig aan het versoepelen. De meeste winkels en ondernemingen zijn weer open. Hetzelfde geldt ook onder voorwaarden voor musea, bibliotheken en kerken.
In totaal is bij ruim 233.000 mensen vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen. Het aantal sterfgevallen ligt boven de 33.000, na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk het hoogste in de wereld. Inmiddels daalt het aantal besmettingen en sterfgevallen gestaag.
'Suriname gaat in totale lockdown'
In Suriname gaat deze week een totale lockdown gelden. Dit is nodig om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, meldden diverse bronnen. Dinsdag steeg de teller naar 54 besmette personen van wie 44 nog ziek zijn. President Desi Bouterse zal woensdag verscherpte maatregelen aankondigen. Dit heeft het Nationaal Informatie Instituut (NII) dinsdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt.
Diverse bronnen, waaronder parlementariër en leider van de NPS Gregory Rusland, hebben het nieuws dinsdagavond gedeeld. Rusland was aanwezig tijdens de vergadering van het parlementaire crisisteam dat werd ingelicht door het Covid Managementteam. Rusland schrijft in een WhatsAppbericht dat de lockdown de eerste dag flexibel zal zijn, maar dat mensen wel zoveel mogelijk thuis moeten blijven. De winkels zullen tot vijf uur open zijn.
De 44 besmette personen liggen in verschillende ziekenhuizen, zeven van hen worden op de Intensive Care verpleegd. De angst is dat veel meer mensen besmet zullen zijn.
Meer dan 30.000 doden in Brazilië
In Brazilië is de afgelopen 24 uur opnieuw een recordaantal mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het afgelopen etmaal lieten 1262 Brazilianen het leven. Het dodental in het Latijns-Amerikaanse land staat sinds de virusuitbraak nu op 31.199.
Ook het aantal besmettingen nam fors toe, namelijk met een kleine 29.000 nieuwe gevallen. Bij ruim 555.000 inwoners is het longvirus vastgesteld. Experts vermoeden dat het werkelijk aantal geïnfecteerden fors hoger ligt omdat er in Brazilië maar weinig wordt getest.
De twee zwaarst getroffen Braziliaanse staten zijn Sao Paulo en Rio de Janeiro, in het zuidoosten. Zij hebben respectievelijk bijna 120.000 en meer dan 56.000 besmettingen.
Dodental door coronacrisis Spanje weer niet gestegen
Het dodental door de coronacrisis in Spanje is voor de tweede dag op rij niet gestegen. De autoriteiten hebben de afgelopen 24 uur wel weer 137 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, berichten Spaanse media.
De Spaanse autoriteiten hebben sinds het begin van de coronacrisis melding gemaakt van ruim 27.000 sterfgevallen en bijna 240.000 besmettingen. Spanje behoort daarmee tot een van de zwaarst getroffen landen ter wereld.
Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid zegt nog bezig te zijn met het herzien van de cijfers over de aantallen overleden patiënten en besmettingen. Daardoor werd het dodental onlangs naar beneden bijgesteld.
Actiegroep roept Dam-betogers op zoveel mogelijk thuis te blijven
Ook de organisatoren van de Black Lives Matter-demonstratie maandagavond op de Dam in hadden niet verwacht dat de opkomst zo hoog zou zijn. Dat zeggen Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Black Queer & Trans Resistance NL (BQTRNL) in een reactie. "Zowel de burgemeester als wijzelf kwamen hierdoor terecht in een situatie van overmacht."
De organisatie stelt dat demonstranten zijn opgeroepen om 1,5 meter afstand te houden en een mondkapje te dragen. Lang niet iedereen hield zich aan die regels, maar zelf de demonstratie beëindigen was volgens de organisatoren geen optie. "Dit zou resulteren in de mogelijkheid voor duizenden aanwezigen om hun eigen invulling te geven aan hun woede of teleurstelling, met alle gevolgen van dien."
De organisatoren roepen mensen die aanwezig waren bij het protest op de komende twee weken zoveel mogelijk thuis te blijven. "We roepen de aanwezige mensen tevens op om, wanneer er zorgen zijn dat je mogelijk besmet bent, je te laten testen via de nieuwe corona-hulplijn."
Ook Fransen kunnen nu corona-app downloaden
Fransen kunnen een nieuwe app downloaden op hun smartphones die bedoeld is om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Gebruikers krijgen een waarschuwing als ze meer dan vijftien minuten in de buurt zijn geweest van iemand die positief heeft getest op het coronavirus.
De introductie lijkt niet helemaal vlekkeloos te zijn verlopen. De vergelijkbare Spaanse app Stop Covid 19 CAT stond in Frankrijk naar verluidt enige tijd bovenaan de lijst met populairste downloads. Dat betekent vermoedelijk dat veel mensen per ongeluk het verkeerde programma op hun telefoon hebben gezet.
OV-bedrijven: doe mondkapje al op vóór het instappen
De openbaarvervoerbedrijven in Nederland zijn tevreden over de eerste twee dagen dat het verplicht is een mondkapje te dragen. Grote problemen hebben zich niet voorgedaan, meldt OV-NL, de organisatie waarin alle openbaarvervoerbedrijven verenigd zijn. Wel ontstaan soms opstoppingen omdat mensen pas hun mondkapje opdoen als ze de trein, tram, bus of metro instappen. "Zorg er dus voor dat je het mondkapje al op hebt voorafgaand aan instappen, dat zorgt voor een goede doorstroming," zegt Pedro Peters, voorzitter van OV-NL.
Het dragen van een mondkapje is sinds 1 juni verplicht. Dinsdag was een spannende dag omdat ook de middelbare scholen weer opengingen. Peters: "Net als maandag gaat het over het algemeen soepel. Iedereen moet uiteraard even wennen, zowel de reizigers als onze eigen medewerkers. Toch gaat iedereen er positief mee om en dat verdient een groot compliment."
OV-NL meldt dat er dinsdag minder 'volmeldingen' van de voertuigen zijn. Dat komt doordat het volume van het ov in Nederland zo maximaal mogelijk is opgeschaald. "We hopen dat deze lijn zich op deze manier doorzet. Daarom doen we nogmaals de oproep: werk thuis als het mogelijk is. Reis alleen als het noodzakelijk is en vermijd drukke plekken. Als we zo doorgaan, kan het openbaar vervoer in Nederland de komende maanden de versoepelingen goed ondersteunen."
© ANP — Reizigers op Amsterdam CS. Minister De Jonge: Dam-demonstranten niet uit voorzorg in quarantaine
De demonstranten die maandag op de te drukke Dam waren, hoeven niet uit voorzorg in quarantaine. Ook het ondergaan van een coronatest is pas nodig als ze klachten krijgen die kunnen wijzen op het coronavirus, is het advies van het kabinet. Wel moeten betogers de komende tijd 'extra alert' zijn op zulke klachten.
Over de demonstranten zijn grote zorgen, omdat ze zo dicht op elkaar stonden dat het virus mogelijk heeft kunnen overslaan. Die 'kans is aanwezig', beaamt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Een betoger die de komende dagen bijvoorbeeld gaat hoesten, snotteren of koorts krijgt, moet daarom bij het afspreken van een coronatest melden op de Dam te zijn geweest. Dan kan de GGD 'vervolgstappen' nemen.
Een actievoerder die klachten krijgt, moet net als ieder ander thuisblijven en zich laten testen, zegt De Jonge. Onder anderen VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff en D66-Kamerlid Kees Verhoeven wilden verder gaan. Het leek hun raadzaam om van betogers te vragen zich al uit voorzorg af te zonderen en te laten testen. Maar dat vindt De Jonge, na overleg met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD, niet nodig.
De minister had beide instanties maandag, meteen na de demonstratie, om een spoedadvies voor de betogers gevraagd.
Franse horeca na maanden weer open
Veel Fransen konden dinsdag voor het eerst in ongeveer 10 weken weer buiten de deur eten. Cafés en restaurants openden in het hele land de deuren na een langdurige sluiting vanwege de coronacrisis.
Horecazaken gingen soms om klokslag middernacht alweer open. Bezoekers en medewerkers van horecazaken dragen op veel plaatsen wel mondkapjes. Ook krijgen ondernemers te maken met nieuwe regels. Zo moet er voldoende afstand zijn tussen tafels.
Horecazaken krijgen in en rond hoofdstad Parijs te maken met strengere regels dan in andere delen van het land. Daar mogen restaurantbezoekers alleen buiten zitten of hun eten afhalen. Het besmettingsrisico zou in Parijs nog hoger liggen dan elders.
De autoriteiten doen wel pogingen om horeca-ondernemers in de hoofdstad te ondersteunen. Zo zijn op sommige plaatsen straten afgesloten voor verkeer zodat grotere terrassen kunnen worden neergezet.
Kabinet versoepelt vanaf 15 juni reisadvies voor Europese landen
Het kabinet gaat het reisadvies voor de meeste Europese landen versoepelen vanaf 15 juni. Het nieuwe advies wordt woensdag aangekondigd. Met die datum loopt Nederland in de pas met een aantal Europese landen, die ook van plan zijn om vanaf die datum reisbeperkingen op te heffen.
Naar verwachting wordt het reisadvies voor de meeste Europese landen versoepeld, maar dit zal niet voor alle landen gelden. Bovendien betekent een versoepeling niet dat iedereen zonder problemen vrij door Europa kan reizen.
Vooralsnog geldt het reisadvies 'alleen noodzakelijk reizen' voor Europese landen.
Voorzitter LNAZ: 'Reële kans op nieuwe coronabesmettingen door demonstratie Dam'
Artsen hebben 'met afgrijzen'gekeken naar de demonstratie maandag op de Dam in Amsterdam. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Het ging om 5000 mensen vanuit het hele land die langdurig dicht bij elkaar stonden en de meeste omstanders niet direct kennen. De kans is zeer reëel dat er mensen met corona waren. En de kans dat zij dat hebben overgedragen is ook zeer reëel," aldus Kuipers.
Duizenden mensen waren maandag samengekomen op de Dam om te protesteren tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten. Door de hoge opkomst was het moeilijk voor deelnemers om afstand van elkaar te bewaren. Dat kan volgens Kuipers 'wel degelijk leiden tot een opvlamming van het aantal nieuwe infecties'. "Het virus is niet weg."
Kuipers, die zelf in de Verenigde Staten heeft gewoond en gewerkt, zegt dat hij de aanleiding voor het protest goed kan begrijpen. "Maar op zo'n manier op zo'n locatie, dat is niet heel gelukkig. Als ik naar dat protest was gelopen en ik had het gezien, was ik weggegaan. Het is niet heel slim om daar met 5000 mensen te gaan staan."
Een van de risico's is dat de deelnemers aan het protest na afloop ook weer vertrekken. "Ze gaan naar een terras, naar hun eigen familie, naar een werkkring. Als op één event tientallen mensen besmet raken, gaat het virus snel verder voordat je het detecteert."
© ANP — Duizenden mensen demonstreerden maandag op de Dam. Corona bij 18 medewerkers van Vion in Boxtel
18 van de 105 medewerkers van vleesverwerkingsbedrijf Vion in Boxtel hebben het coronavirus. Dat is gebleken na een steekproef van de GGD. Vion zegt nu, op advies van de GGD, de naleving van alle coronamaatregelen binnen de productielocatie in Boxtel aan te scherpen.
De positief geteste medewerkers werken vooral in koude ruimtes, meldt Vion. Op overige bedrijfsonderdelen, zoals de slachthal, zijn geen besmettingen aangetroffen. Het merendeel heeft lichte tot matige gezondheidsklachten.
Het aangescherpte nalevingsprotocol geldt voor het gehele bedrijf, met extra maatregelen voor specifieke delen. "Het protocol ziet toe op de bescherming van medewerkers, zodat alle medewerkers zonder gezondheidsklachten kunnen blijven werken. Vion zal dit nalevingsprotocol ook in haar overige productielocaties introduceren. De GGD monitort de gemaakte afspraken," aldus het bedrijf.
Een van de nieuwe maatregelen is de invoering van een dagelijkse gezondheidscontrole.
Nog 154 coronapatiënten liggen op intensive cares
Op de intensive cares liggen nog 154 coronapatiënten. Dat zijn er vier minder dan op maandag. "We naderen de grens van 150 patiënten op de intensive cares, waarbij de verdere afname momenteel langzaam gaat," aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Een patiënt wordt behandeld in Duitsland, de anderen liggen op ic-afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen. Nederlandse ic's behandelen verder 476 mensen met andere aandoeningen, twaalf minder dan op maandag, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen liggen 516 mensen met het coronavirus. Dat zijn er 26 minder dan op maandag.
RIVM adviseert dinsdag nog over coronagevaar demonstratie
Het kabinet wil van het RIVM weten of de antiracisme-demonstratie maandag op de Dam de kans op verspreiding van het coronavirus fors heeft vergroot. Dat advies komt dinsdag nog, beloofde minister Ferd Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) op vragen van Jesse Klaver (GroenLinks).
© ANP — Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA). Partijen kritisch over gebruik gsm-zendgegevens tegen corona
In de Tweede Kamer wordt kritisch gereageerd op een noodwet van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) om het RIVM toestemming te geven om geanonimiseerde gegevens van telecomzendmasten te gebruiken in de strijd tegen het coronavirus.
Frank Futselaar van de SP heeft 'twijfels over het doel' van de noodwet. Hij vraagt zich ook af of het wel effectief is. Met de gegevens zou het RIVM kunnen bepalen of maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus versoepeld dan wel verscherpt moeten worden.
GroenLinks heeft nog 'heel veel vragen', zegt Kathalijne Buitenweg. Ze vraagt zich af wat de toegevoegde waarde is van de noodwet. "Welke conclusies kun je uit die gegevens trekken?" Ze maakt zich ook zorgen over de verzamelde data. "Ik ben niet zeker dat we dit kunnen steunen."
Maar niet alleen de oppositie ook in de coalitie staat niet iedereen te juichen over de wet. 'Een overheid die van elke Nederlander met een smartphone weet waar die geweest is gaat ver. Heel ver. Waarom dit nodig is blijft echter vaag. Dat moet het kabinet precies duidelijk maken,' twitterde Kees Verhoeven van D66.
De noodwet geldt voor een jaar. De Autoriteit Persoonsgegevens kijkt nog naar het wetsvoorstel van het kabinet.
KLM breidt aantal bestemmingen uit, vooral naar Zuid-Europa
Luchtvaartmaatschappij KLM breidt het aantal bestemmingen verder uit. Het concern gaat daarbij vooral meer vluchten naar Zuid-Europa aanbieden, meldt het in een update.
In juli wil KLM naar 73 bestemmingen vliegen. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van de dertig bestemmingen waar in mei naar werd gevlogen en ook een flinke toename met betrekking tot het schema van juni waar 45 bestemmingen staan gepland.
Onder meer Alicante, Bilbao, Bologna, Ibiza, Istanbul, Nice, Porto, Catania en Split worden toegevoegd aan het vluchtschema. Qua verre bestemmingen komen daar per juli Jakarta, Denpasar, Washington, San Francisco, Vancouver en Calgary bij.
In juni is het intercontinentale vluchtschema van KLM uitgebreid met Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Paramaribo en Quito. Verder wordt op bepaalde bestemmingen vaker gevolgen.
Volgens KLM zal in juli 25 tot 30 procent van het normale aantal vluchten worden uitgevoerd. Daarbij wordt ruim driekwart van alle bestemmingen weer aangedaan. In totaal gaat het om meer dan 3000 vertrekkende vluchten vanaf Schiphol.
KLM benadrukt dat aan boord en op de grond de nodige hygiënemaatregelen zijn genomen om vliegen zo veilig mogelijk te maken.
KvK: meeste ondernemers denken coronacrisis te overleven
Het merendeel van de ondernemers in Nederland denkt dat zijn bedrijf de coronacrisis zal overleven, maar een deel vreest de crisis niet te boven te komen. Dat meldde de Kamer van Koophandel (KvK) op basis van een peiling onder meer dan 1800 ondernemers.
Volgens KvK geven circa zeven op de tien ondernemers aan te verwachten dat het bedrijf de coronacrisis, zeker of waarschijnlijk, zal overleven. Voor de sectoren cultuur, sport en recreatie, detailhandel, horeca en persoonlijke dienstverlening ligt dit aandeel iets lager. Ondernemers zeggen bijvoorbeeld voldoende buffers of reserves te hebben opgebouwd, weinig vaste lasten te hebben of overheidssteun te ontvangen.
De resterende drie op de tien ondernemers verwachten waarschijnlijk niet te kunnen overleven of kunnen het nog niet inschatten. Dit komt bijvoorbeeld door de onzekerheid over het binnenhalen van opdrachten of klanten, de duur van de crisis en de omvang van de schulden die niet meer zijn in te halen.
Mondkapjes van stoffen uit bekende opera's te koop
De Nationale Opera & Ballet verkoopt mondkapjes van (rest)stoffen uit negen bekende operaproducties, waaronder Die Zauberflöte, Cosi fan Tutte, La Forza del Destino, Porgy and Bess en Rigoletto. Het gaat om een gelimiteerde oplage van ongeveer 1000 handgemaakte mondkapjes. Ze zijn gemaakt door coupeurs en coupeuses van de kostuumafdeling van het theater.
De mondkapjes zijn wasbaar en ademend. Ze kosten 14,95 euro per stuk. De opbrengst komt volledig ten goede aan het Nationale Opera & Ballet Fonds.
De verkoop start vandaag om 14:00 uur via de webshop.
RIVM: 5 sterfgevallen en 6 nieuwe ziekenhuisopnames
De afgelopen 24 uur zijn in Nederland 5 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 geregistreerd. Het RIVM meldt ook 6 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames.
Dat zijn iets minder sterfgevallen en ziekenhuisopnames dan maandag, toen het RIVM 6 sterfgevallen en 9 ziekenhuisopnames meldde.
In totaal zijn er nu 5967 mensen overleden aan het coronavirus. Het daadwerkelijke aantal doden door Covid-19 ligt hoger dan het RIVM meldt. Alleen mensen die voor hun overlijden positief zijn getest op het coronavirus worden meegeteld.
WHO: aantal coronabesmettingen Oost-Europa blijft stijgen
Terwijl in West-Europa het aantal nieuwe meldingen van besmettingen en ziektegevallen door het coronavirus daalt, is het omgekeerde het geval in Rusland en Oost-Europa. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.
"Op dit moment zien we in Europa, in West-Europa, een gestage afname. Het is niet snel, maar er worden dagelijks minder nieuwe gevallen gemeld; behalve in Rusland en Oost-Europa, waar we nog steeds een stijging zien," aldus een zegsvrouw van de organisatie.
De zegsvrouw ging niet in op vragen of er nog gesprekken worden gevoerd met de Verenigde Staten. President Donald Trump kondigde afgelopen vrijdag aan dat de VS uit de organisatie stapt vanwege de aanpak van de pandemie. "De WHO wil graag blijven samenwerken met de Verenigde Staten," zei WHO-voorzitter Tedros Adhanom Ghebreyesus maandag.
In Chinese stad Wuhan geen nieuwe coronagevallen na tests
In de Chinese stad Wuhan, waar het coronavirus voor het eerst uitbrak, zijn na uitgebreide testen die half mei begonnen geen nieuwe gevallen van Covid-19 meer gevonden. Dat zeiden overheidsfunctionarissen dinsdag.
De stad lanceerde haar testcampagne op 14 mei, waarbij 9,9 miljoen mensen werden getest. De maatregel werd genomen nadat een cluster van nieuwe gevallen in de stad de angst voor een tweede golf van besmettingen opriepen.
Maar de autoriteiten vonden geen nieuwe gevallen tijdens de tests van 14 mei tot 1 juni, vertelden de autoriteiten op een briefing. Er waren wel 300 gevallen zonder symptomen ontdekt, maar die bleken niet besmettelijk te zijn, voegden ze eraan toe.
'Corona beperkt dekking reis- en annuleringsverzekeringen'
Verzekeraars hebben de annuleringsdekking van hun reisverzekeringen zodanig aangepast dat een nieuwe corona-uitbraak niet langer gedekt is. Kosten voor annuleringen bij een gevreesde tweede golf van het virus worden daarom niet zomaar vergoed, waarschuwt onderzoeksbureau MoneyView na een vergelijking van polissen bij grote verzekeraars in Nederland.
Wordt een reis geannuleerd door de reisorganisatie zelf, dan heeft de consument volgens de onderzoekers nog wel recht op compensatie. Dat kan teruggave van de reissom zijn of een voucher. En als een verzekerde zelf besmet raakt met het coronavirus blijft de annuleringsdekking eveneens van toepassing. Meestal moet hiervoor een doktersverklaring kunnen worden overlegd. Volgens MoneyView is in quarantaine moeten op zichzelf geen verzekerde gebeurtenis.
Een ander gevolg van de coronacrisis kan een onverwacht ontslag zijn, merken de onderzoekers op. Ontslag van een vaste baan is bij vrijwel alle reispolissen een gedekte annuleringsreden. Bij ontslag van een tijdelijke baan ligt dit anders; bij iets meer dan de helft van de onderzochte producten was dit een verzekerde gebeurtenis.
Geen maximumaantal betogers in Den Haag, zolang ze afstand houden
De actiegroep BlackLivesMatterNL kan dinsdagavond in Den Haag demonstreren tegen Amerikaans politiegeweld, maar er gelden wel voorwaarden. Zo zijn er looproutes met eenrichtingsverkeer. Alle demonstranten moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden.
De gemeente Den Haag stelt geen maximum aan het aantal betogers, maar als de demonstranten te dicht bij elkaar komen, moeten de organisatoren van het protest maatregelen nemen. "In het uiterste geval zal de demonstratie door de organisatie zelf beëindigd moeten worden," aldus Den Haag.
Het protest zou eerst op de Koekamp worden gehouden, maar is verplaatst naar het naastgelegen Malieveld. Dat is volgens de gemeente 'de grootst mogelijke locatie'. Het Malieveld is ruim 5 hectare groot.
BlackLivesMatterNL had ook al opgeroepen om afstand te bewaren. 'Kom met een mondkapje, raak zo weinig mogelijk aan en blijf op 1,5 meter van elkaar', schreef de actiegroep op Twitter.
Actiegroep: schatting aantal demonstranten bijna onmogelijk
Het aantal demonstranten dat maandag naar de antiracismebetoging op de Dam in Amsterdam kwam, was op voorhand geschat op basis van het aantal meldingen op Facebook. Er waren voorzorgsmaatregelen getroffen, waaronder 500 getekende kruisjes.
Amsterdamse ontwerpers openen mondkapjeswinkel in Zuidoost
Wie graag een mondkapje wil laten maken van een eigen stofje of andere speciale wensen heeft kan vanaf dinsdag terecht bij FILTER in winkelcentrum Amsterdamse Poort.
In de winkel wisselen Amsterdamse ontwerpers elkaar dagelijks af. De mondkapjes worden zoveel mogelijk gemaakt van reststoffen en tien procent van de opbrengst gaat naar Stichting Carabic, die voedselpakketten geeft aan kwetsbare Amsterdammers.
RIVM na betoging: de voorschriften zijn helder
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat na de drukke betoging in Amsterdam weten dat de voorschriften volkomen duidelijk zijn. "Houd afstand en vermijd drukke plekken. Daar zit weinig licht tussen," zegt een woordvoerster van het instituut. Dat gebeurde niet tijdens de betoging tegen racistisch politiegeweld in de VS.
Over de demonstratie is politieke ophef ontstaan, zowel in de hoofdstad zelf als in Den Haag. Het RIVM ziet in de nasleep van de demonstratie geen rol voor zichzelf weggelegd.
De handhaving van lokale regels is een taak van de Veiligheidsregio. Gezondheidsaspecten als het testen van mensen die het coronavirus mogelijk hebben opgelopen en het traceren van hun contacten, zijn aan de lokale GGD.
Zorgen in Japan om plotselinge stijging coronagevallen
In Japan hebben de autoriteiten hun zorgen geuit over de stijging van het aantal coronabesmettingen. De gouverneur van de Japanse hoofdstad, Yuriko Koike, vertelde de media dat ze samen met deskundigen overweegt om een alarmsysteem genaamd Tokio-Alert voor het eerst te gebruiken om de bevolking te waarschuwen.
Maandag was het aantal nieuwe besmettingsgevallen per dag gestegen met 34. Het is de eerste keer sinds drie weken dat dit aantal de 30 overschrijdt. Bron van de stijging zou liggen in de uitgaansgebieden van Tokio.
Vorige week werd in Japan nog de noodtoestand die vanwege het coronavirus was uitgeroepen, opgeheven. Volgens premier Shinzo Abe was Japan erin geslaagd de verspreiding van het virus binnen twee maanden onder controle te krijgen. Hij zei dat de regering hele strenge eisen heeft gesteld voor het opheffen van de uitzonderingstoestand en aan die eisen is voldaan.
Aantal coronadoden in Rusland nu boven de 5000
Het aantal sterfgevallen in Rusland is dinsdag de 5000 gepasseerd. De gezondheidsautoriteiten registreerden de afgelopen 24 uur 182 nieuwe doden, wat het totaal op 5037 brengt.
De nieuwe cijfers komen op het moment dat Rusland versoepelingen doorvoert van de lockdownmaatregelen en zich voorbereidt om de economie weer op gang te brengen.
De regering heeft ook 8863 nieuwe besmettingen gemeld op een totaal van 423.741, het op twee na hoogste aantal na de Verenigde Staten en Brazilië.
Het aantal nieuwe coronabesmettingen neemt sinds midden mei gestaag af, toen de overheid nog dagelijkse toenames van ongeveer 11.000 gevallen rapporteerden.
De autoriteiten zeggen dat het hoge aantal besmettingen in Rusland het resultaat is van massale tests. De gestage afname van nieuwe infecties en het lage aantal doden betekenen dat het land weer normaal kan worden, zeggen ze.
Formule 1 bevestigt eerste acht grands prix herziene racekalender
De Formule 1 heeft de eerste acht races van de herziene kalender van 2020 definitief rond. Het zijn de grands prix die de afgelopen weken al vaker zijn genoemd. De koningsklasse begint als eerder gemeld op 5 juli met de Grote Prijs van Oostenrijk, gevolgd door nog een race op hetzelfde circuit in Spielberg op 12 juli. Hongarije houdt op 19 juli de derde race op de Hungaroring in Boedapest.
Daarna is er een dubbele race op het Britse circuit Silverstone, op 2 en 9 augustus. Vervolgens reist het aangepaste circus naar Barcelona voor de Grand Prix van Spanje op 16 augustus. De zevende race is op 30 augustus in het Belgische Spa-Francorchamps en Monza is op 6 september decor voor de achtste race; de Grote Prijs van Italië.
Vooralsnog zijn al deze acht races zonder publiek en met inachtneming van strenge veiligheidsmaatregelen.
Aantal nieuwe coronabesmettingen in België onder de 100
Het aantal nieuwe gevallen van besmetting in België is onder de 100 gedoken. Het afgelopen etmaal werden 98 nieuwe gevallen gerapporteerd. Dat brengt het totale aantal bevestigde besmette personen op 58.615.
In de ziekenhuizen liggen nu 819 coronapatiënten. De afgelopen 24 uur waren er 26 nieuwe opnames en werden 14 mensen ontslagen. Op de intensivecareafdelingen liggen 166 patiënten, een stijging van 2 in de voorbije 24 uur. Er werden 19 nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld, waarmee het totaal komt op 9505.
Aantal coronabesmettingen Chili passeert de 100.000
In Chili zijn nu meer dan 100.000 mensen besmet. Ruim 1100 mensen zijn tot nu toe gestorven na besmetting met het virus in het Zuid-Amerikaanse land. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit.
Onlangs zijn er in Chili demonstraties tegen het regeringsbeleid geweest. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, geldt in en rond de hoofdstad Santiago al wekenlang een quarantaine.
Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat de piek van de coronaviruspandemie in Zuid- en Midden-Amerika nog niet is bereikt. Onder de landen met veel nieuwe besmettingen telt de WHO behalve Chili ook Brazilië, Peru en Mexico.
In Chili hebben medici enkele dagen geleden al gewaarschuwd dat bijna alle bedden op de intensive care bezet waren met het oog op de drukte in de ziekenhuizen.
Oppositie dreigt met motie van wantrouwen tegen Halsema
De VVD heeft een spoeddebat aangevraagd waarin burgemeester Femke Halsema zich moet verantwoorden over haar handelen maandagavond. ‘Een motie van wantrouwen is onontkoombaar,’ zegt fractievoorzitter van de VVD, Marianne Poot. Lees verder.
Al 323.000 telefoontjes voor coronatest: ‘Systemen overbelast’
Het landelijke coronatest afsprakennummer (0800-1202), waar iedereen met klachten van het coronavirus zich sinds maandag kan melden om getest te worden, is op de eerste dag massaal gebeld. Telefoontjes werden weggehouden, omdat de lijn anders plat zou gaan. Lees verder.
Vlaamse bussen gaan weer de grens over
Vlaamse bussen steken vanaf deze week weer de grens over. Plaatsen als Maastricht, Hulst en Breskens zijn dan weer bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit België, en omgekeerd.
De Vlaamse minister van Mobiliteit Lydia Peeters zegt op haar website erg tevreden te zijn dat openbaarvervoerbedrijf De Lijn weer grensoverschrijdende ritten gaat maken. "Wonend in de Limburgse grensregio weet ik zelf hoe belangrijk deze ritten zijn voor veel grensarbeiders, scholieren maar ook voor personen die rekenen op een bus voor een familiebezoek." Voor reizigers vanaf 12 jaar zijn mondkapjes verplicht.
Ook burgemeester Marino Keulen van Lanaken, vlak bij Maastricht, is blij dat de bussen weer de grens oversteken. "Alleen al in Lanaken zijn er 4400 grensarbeiders. Die mensen zullen heel blij zijn. Hetzelfde geldt voor het leerlingenvervoer waar ouders tot nu de kinderen met de auto naar school brachten. Er zitten in totaal ruim 1000 leerlingen uit Maastricht en omgeving in de Lanakense lagere en middelbare scholen."