1. 01/06/2020

  Ook andere techreuzen steunen demonstranten

  Na Netflix, YouTube en HBO hebben ook Google en Microsoft hun steun uitgesproken aan de demonstranten die de straat op gingen.

  De baas van Microsoft dringt aan op empathie en compassie terwijl de topman van Uber aankondigde 1 miljoen dollar te doneren aan groepen die strijden voor sociale rechtvaardigheid.

  Ook Google-onderdeel YouTube kondigde aan 1 miljoen dollar te doneren" ter ondersteuning van de inspanningen om sociale ongelijkheid aan te pakken". Google meldt verder op zijn belangrijkste zoekpagina ​​achter raciale gelijkheid te staan en daarmee achter "degenen die ernaar zoeken".

  Chipmaker Intel zegt dat aan de zijlijn blijven staan geen optie is. Topman Bob Swan stipte ook eerdere geweldsincidenten aan. Ook Intel doneert 1 miljoen dollar aan initiatieven die sociale ongelijkheid en racisme aanpakken.

 2. 01/06/2020

  Regisseur Spike Lee: ‘Zwarte mensen worden nog altijd als beesten doodgeschoten’

  George Floyds dood in Minneapolis zou hem normaal op de barricades krijgen, maar corona houdt Spike Lee thuis.  Zoomen wil hij wel, over zijn nieuwe Netflix-film Da 5 Bloods waarin de door Lee ­gehate Donald Trump een grote rol speelt.

  Lees nu het interview.

  Instanews image
  © NYT — Spike Lee.
 3. 01/06/2020

  Zoon van George Floyd kant zich tegen geweld

  Quincy Mason Floyd, een van de zonen van de overleden George Floyd, woonde een demonstratie bij in zijn woonplaats Bryan in Texas. Daar zei hij aan de lokale zender KBTX dat gewelddadig protest "niets oplost".

  "Ik ben erg geraakt door de demonstraties. Iedereen komt naar buiten en laat hun liefde zien. Ik vind dit geweldig." Zowel Quincy Mason als zijn dochter Connie prezen de lokale demonstranten voor het houden van vreedzame demonstraties en hekelden het geweld dat in andere steden plaatsvond.

  "Geweld lost niets op. Mijn vader is in vrede gegaan en wij zijn degenen die met al deze stress moeten omgaan. Het zal moeilijk worden om dit te verwerken", zei Floyd.

 4. 01/06/2020

  De protestbeweging in kaart

  In tientallen Amerikaanse steden werd de afgelopen dagen betoogd tegen politiegeweld. The New York Times bracht de protestbeweging in kaart. De rode stippen zijn steden waar al grote demonstraties plaatsvonden,  de gele gebieden zijn staten waar de Nationale Garde is ingezet.

  Instanews image
  © NYT — De protestbeweging in kaart.
 5. 01/06/2020

  Trump afgelopen vrijdag in bunker van Witte Huis

  Vrijdag was de sfeer van de rellen dermate grimmig dat president Donald Trump uit voorzorg naar de ondergrondse bunker van het Witte Huis werd gebracht. Dat meldt The New York Times op basis van een anonieme bron. 

  De bunker is in het verleden gebruikt tijdens terroristische aanslagen. Hoewel regeringsfunctionarissen zeggen dat Trump nooit in gevaar is geweest, zat volgens de krant de schrik bij Trump en zijn familie er goed in.