Bekijk belangrijke updates
 1. 01/06/2020

  Verder lezen

  Een nieuwe dag betekent een nieuw liveblog. Volg hier het coronanieuws van maandag 1 juni.

 2. 01/06/2020

  Toename aantal besmettingen in Suriname

  Het aantal besmettingen met het coronavirus in Suriname is zondag toegenomen. Inmiddels is van 23 mensen bekend dat zij het coronavirus hebben opgelopen. Van hen zijn er 13 nu nog besmet. Een week geleden waren er helemaal geen actieve gevallen. President Desi Bouterse zal maandag een toespraak houden waarin hij hoogstwaarschijnlijk nieuwe maatregelen aankondigt. Van de laatste gevallen is niet bekend wie de bron is.

  In de afgelopen dagen heeft een contactonderzoek plaatsgevonden. Ruim zestig mensen zijn daarbij opgespoord. Dat zei kolonel Jerry Slijngaard van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing tijdens de persconferentie. Al deze mensen gaan veertien dagen in quarantaine.

 3. 01/06/2020

  Rustregels vrachtwagenchauffeurs terug naar normaal

  Vrachtwagenchauffeurs moeten zich vanaf maandag weer aan de normale rusttijden houden. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) kondigde in maart, na overleg met haar Europese collega's, aan dat deze regels tijdelijk werden versoepeld, om te voorkomen dat essentiële goederen in de coronacrisis niet aangevoerd konden worden.

  Wekenlang mochten vrachtwagenchauffeurs maximaal 11 uur per dag de weg op, maar vanaf maandag geldt weer het maximum van 9 uur. In een week tijd mag een vrachtwagenchauffeur nu maximaal 56 uur rijden, in plaats van de 60 uur die de afgelopen weken gold. Na zes dagen moeten chauffeurs een rustperiode inlassen, waar ze eerst nog een week mochten rijden tussen twee pauzes.

 4. 01/06/2020

  Miljoen besmettingen in Latijns-Amerika

  In Latijns-Amerika is de grens van een miljoen besmettingen gepasseerd. In totaal zijn er nu 1.016.828 coronagevallen bekend. De helft daarvan is in Brazilië geconstateerd.

  Volgens het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid telt het land nu 514.849 besmettingen. Dat zijn er 29.314 meer dan 24 uur geleden. Brazilië is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen, gekeken naar het aantal besmettingen.

  In totaal kwamen er 480 sterfgevallen bij, wat het totaal op 29.314 bracht. Alleen in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Italië overleden meer mensen aan het virus.

 5. 31/05/2020

  VS stuurt 2 miljoen doses van malariamedicijn naar Brazilië

  De Verenigde Staten sturen 2 miljoen doses van het malariamedicijn hydroxychloroquine naar Brazilië om te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. De Braziliaanse regering raadt inwoners aan het middel uit voorzorg te nemen, maar de werking ervan is niet bewezen.

  Naast het medicijn sturen de VS ook duizend beademingsapparaten naar Brazilië. "Uit solidariteit sturen we de medicijnen naar Brazilië. Daarnaast kondigen we een gezamenlijk onderzoek naar hydroxychloroquine aan," staat in de verklaring van het Witte Huis.

  De VS is het zwaarst getroffen land door het longvirus, maar het aantal besmettingen en doden loopt de laatste weken enorm hard op in Brazilië. Qua besmettingen is het met ruim 505.000 het tweede land, na de VS.