Verder lezen
Een nieuwe dag betekent een nieuw liveblog. Volg hier het coronanieuws van maandag 1 juni.
Toename aantal besmettingen in Suriname
Het aantal besmettingen met het coronavirus in Suriname is zondag toegenomen. Inmiddels is van 23 mensen bekend dat zij het coronavirus hebben opgelopen. Van hen zijn er 13 nu nog besmet. Een week geleden waren er helemaal geen actieve gevallen. President Desi Bouterse zal maandag een toespraak houden waarin hij hoogstwaarschijnlijk nieuwe maatregelen aankondigt. Van de laatste gevallen is niet bekend wie de bron is.
In de afgelopen dagen heeft een contactonderzoek plaatsgevonden. Ruim zestig mensen zijn daarbij opgespoord. Dat zei kolonel Jerry Slijngaard van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing tijdens de persconferentie. Al deze mensen gaan veertien dagen in quarantaine.
Rustregels vrachtwagenchauffeurs terug naar normaal
Vrachtwagenchauffeurs moeten zich vanaf maandag weer aan de normale rusttijden houden. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) kondigde in maart, na overleg met haar Europese collega's, aan dat deze regels tijdelijk werden versoepeld, om te voorkomen dat essentiële goederen in de coronacrisis niet aangevoerd konden worden.
Wekenlang mochten vrachtwagenchauffeurs maximaal 11 uur per dag de weg op, maar vanaf maandag geldt weer het maximum van 9 uur. In een week tijd mag een vrachtwagenchauffeur nu maximaal 56 uur rijden, in plaats van de 60 uur die de afgelopen weken gold. Na zes dagen moeten chauffeurs een rustperiode inlassen, waar ze eerst nog een week mochten rijden tussen twee pauzes.
Miljoen besmettingen in Latijns-Amerika
In Latijns-Amerika is de grens van een miljoen besmettingen gepasseerd. In totaal zijn er nu 1.016.828 coronagevallen bekend. De helft daarvan is in Brazilië geconstateerd.
Volgens het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid telt het land nu 514.849 besmettingen. Dat zijn er 29.314 meer dan 24 uur geleden. Brazilië is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen, gekeken naar het aantal besmettingen.
In totaal kwamen er 480 sterfgevallen bij, wat het totaal op 29.314 bracht. Alleen in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Italië overleden meer mensen aan het virus.
VS stuurt 2 miljoen doses van malariamedicijn naar Brazilië
De Verenigde Staten sturen 2 miljoen doses van het malariamedicijn hydroxychloroquine naar Brazilië om te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. De Braziliaanse regering raadt inwoners aan het middel uit voorzorg te nemen, maar de werking ervan is niet bewezen.
Naast het medicijn sturen de VS ook duizend beademingsapparaten naar Brazilië. "Uit solidariteit sturen we de medicijnen naar Brazilië. Daarnaast kondigen we een gezamenlijk onderzoek naar hydroxychloroquine aan," staat in de verklaring van het Witte Huis.
De VS is het zwaarst getroffen land door het longvirus, maar het aantal besmettingen en doden loopt de laatste weken enorm hard op in Brazilië. Qua besmettingen is het met ruim 505.000 het tweede land, na de VS.
Amerikaans farmaciebedrijf maakt coronamedicijn met Nederlands antilichaam
Een Amerikaans farmaciebedrijf gaat een coronamedicijn maken dat gebaseerd is op een in Nederland gevonden antilichaam. Dit heeft Frank Grosveld, hoogleraar celbiologie aan de Erasmus Universiteit, vandaag gezegd in het radioprogramma Dit is de Dag (NPO Radio 1).
Volgens Grosveld doorstond het Rotterdamse antilichaam afgelopen weken enkele cruciale tests op levende wezens. "Het medicijn zal er over vijf, zes maanden zijn. Voor het ontwikkelen van een medicijn is dit een heel snel traject." Om welk farmaciebedrijf het gaat, kan Grosveld in deze fase nog niet zeggen.
Franse stranden bereiden zich voor op heropening
Frankrijk kan niet wachten om weer Nederlandse toeristen te ontvangen. Dinsdag gaan alle Franse stranden weer open voor het publiek. Het wordt een soort testfase, voorafgaand aan de zomervakantie. "We hebben nu al 40.000 à 50.000 euro aan omzet verloren. Van mij mogen de toeristen, en ook jullie Nederlanders, zo snel mogelijk terugkomen."
© AFP — Franse stranden zijn vooralsnog verlaten, maar veel Fransen kunnen niet wachten tot de toeristen weer komen. Hoofdstembureau Suriname staakt werkzaamheden vanwege coronavirus
De verwerking van de laatste verkiezingsresultaten in Suriname is zondag stopgezet in verband met de verslechterde situatie rond het coronavirus in Suriname. Er is tijd nodig om veiligheidsmaatregelen te treffen in de sporthal waar het hoofdstembureau van Paramaribo gevestigd is.
Dit is nodig omdat het duidelijk is geworden dat een besmet persoon afgelopen week enkele dagen in de sporthal aanwezig was. Dat heeft voorzitter Mike Nerkust van hoofdstembureau Paramaribo rond 20.00 uur (Nederlandse tijd) in een brief bekendgemaakt.
Tweede Haagse moskee staakt activiteiten wegens corona-uitbraak
Na de Faizulmoskee in Den Haag heeft nu ook de as-Soennah-moskee besloten de activiteiten voorlopig te staken wegens een uitbraak van het coronavirus in de Haagse moslimgemeenschap.
In een verklaring zegt het bestuur van as-Soennah de afgelopen dagen te zijn opgeschrikt door de besmettingen. "Via verschillende kanalen hebben wij vernomen dat tientallen bezoekers van verscheidene moskeeën, ondanks dat sommigen de RIVM-maatregelen in acht hebben genomen, toch besmet zijn geraakt met het coronavirus. Er is zelfs een sterfgeval te betreuren," meldt het moskeebestuur zondag in een verklaring.
Zaterdag meldde Omroep West al dat bij minstens 21 leden van de geloofsgemeenschap rond de Faizul-moskee besmet zijn geraakt met het coronavirus. Een vooraanstaand lid van 77 jaar is daaraan volgens de regionale omroep overleden.
Hendriks: competities topsport vóór 1 september opstarten
Voor de topsporters in Nederland moet het mogelijk zijn om vóór 1 september de competities en wedstrijden weer op te starten. Dat zei technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF in Studio Sport. "Ik wil absoluut daarover het gesprek met de overheid aangaan."
Vooralsnog is het voor de ongeveer 1000 profvoetballers en 1000 profs in andere takken van sport alleen toegestaan te trainen. Volgens de regels van de overheid mogen pas vanaf 1 september de competities weer beginnen. Dan kan eerder, volgens Hendriks. Vooral nu uit onderzoek is gebleken dat bij contactsporten het risico op overdragen van het virus vrij klein is. "Veel kleiner dan we in eerste instantie aannamen," zegt Hendriks.
Hij noemt nog twee argumenten die een eerdere opstart van de topsport rechtvaardigen. "Het gaat om een klein aantal Nederlanders, dus het risico voor de rest van het land is zeer beperkt. Bovendien beschikt de topsport over de luxe van fulltime medisch begeleiding, er is altijd een medische staf die kan meekijken."
© EPA — Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, wil sportcompetities al vóór 1 september opstarten. US Open tennis wil niet wijken voor coronavirus
De organisatie van de US Open tennis is ondanks de coronapandemie vooralsnog niet van plan af te wijken van de vertrouwde speeldata en locatie. Ze plant het grandslamtoernooi van 31 augustus tot en met 13 september op de banen van Flushing Meadows in New York. "Een veilig toernooi op onze vaste datum en locatie is wel waar we ons 100 procent op concentreren," zegt Stacey Allaster, het hoofd van de Amerikaanse tennisfederatie. "Dat is waar we dag en nacht mee bezig zijn."
Ze sluit niet helemaal uit dat het grand slam naar een andere datum of locatie verhuist. "Het is onze verantwoordelijkheid om ook die mogelijkheden te onderzoeken, maar het ziet er niet naar uit dat zoiets nodig zal zijn. We nemen in de tweede helft van juni een definitieve beslissing." Allaster zegt dat de organisatie een strak geregisseerd toernooi voor ogen staat met tal van maatregelen om het coronavirus tegen te houden.
Wegens de pandemie zijn er tot eind juli geen proftoernooien op de ATP- en WTA-tour. De Australian Open kon in januari nog doorgaan. Roland Garros is uitgesteld naar de periode van 20 september tot 4 oktober, Wimbledon is volledig afgelast.
Verenigd Koninkrijk voert 200.000 coronatests per dag uit
Het Verenigd Koninkrijk heeft het doel van 200.000 coronatests per dag gehaald. Dat heeft minister van Volksgezondheid Matt Hancock bekendgemaakt. De regering wilde dit voor eind mei gerealiseerd hebben.
"Dat we ons doel om 200.000 tests per dag uit te voeren hebben gehaald, is een belangrijke mijlpaal," aldus Hancock in een verklaring. Hij zegt dat de tests kunnen helpen bij het controleren van de verspreiding van het virus en het redden van levens.
In het Verenigd Koninkrijk zijn 38.489 mensen aan het virus overleden. Op zondag werden 113 sterfgevallen gemeld. Het aantal besmettingen staat op 274.762.
Premier Boris Johnson kwam zaterdag onder vuur te liggen van wetenschappers die vinden dat de Britse regering de lockdown te snel versoepelt. Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab weerlegde dat zondag. "Het voorzichtig versoepelen van de maatregelen is de juiste stap op dit moment. We doen dit voorzichtig en op basis van wetenschap."
© ANP — Het Verenigd Koninkrijk voert nu 200,000 coronatests per dag uit. Zweden meldt voor eerste keer sinds maart geen coronadoden
In Zweden zijn voor de eerste keer sinds 11 maart geen doden door het coronavirus gemeld. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid zondag bekendgemaakt.
Het komt vaker voor dat de cijfers in het weekend lager zijn, doordat niet alle sterfgevallen dan direct worden doorgegeven. Het zou dus kunnen dat er wel slachtoffers zijn gevallen de afgelopen 24 uur, maar dat die gevallen nog niet zijn doorgegeven aan het ministerie.
Het geregistreerde dodental in Zweden staat op 4395. Zeker 37.542 mensen zijn besmet met het longvirus.
In Zweden zijn relatief meer mensen besmet dan in de omliggende landen Noorwegen, Finland en Denemarken. Dat is volgens het ministerie grotendeels terug te leiden naar verzorgingshuizen in en rond hoofdstad Stockholm.
Het land heeft in tegenstelling tot bijna alle andere Europese landen geen lockdown ingevoerd. Scholen bleven bijvoorbeeld open. Zweden moeten wel 1,5 meter afstand van elkaar houden.
159 coronapatiënten op de ic, 11 minder dan zaterdag
Er liggen nog 159 coronapatiënten op de intensive care. Dat zijn er 11 minder dan zaterdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zondag. Daarnaast liggen er 501 andere patiënten op de afdeling intensieve zorg van de ziekenhuizen, 30 minder dan zaterdag.
Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is de bezetting op de ic met 660 patiënten laag te noemen. "Dat komt omdat huisartsen en ziekenhuizen kennelijk langer nodig hebben om de reguliere zorg weer op te starten," zegt Kuipers.
Van alle 159 Nederlandse coronapatiënten op de ic's ligt er één nog in Duitsland. Het aantal Covid-19-opnames buiten de ic's bedraagt 544. Dat zijn er 45 minder dan zaterdag.
Situatie in Suriname verslechtert, scholen blijven dicht
De gezondheidssituatie in Suriname is de afgelopen dagen ernstig verslechterd. Daarom blijven de scholen voorlopig dicht. De bedoeling was dat ze maandag open zouden gaan. De afgelopen dagen zijn er drie coronapatiënten bijgekomen, het totaal staat nu op 14. Dat blijkt uit de cijfers op de officiële Covid-19-website van Suriname.
Code rood geldt. Surinamers moeten weer zoveel mogelijk thuisblijven en zich aan de gezondheidsregels houden zoals afstand houden en ontsmetten. De afgelopen dagen rond de verkiezingen was de discipline behoorlijk afgenomen. Zo was op een bijeenkomst zaterdagmiddag waar de beoogde nieuwe regering haar plannen uiteen zette van afstand houden geen sprake. Dat constateerde ook Chan Santokhi, waarschijnlijk de nieuwe president van Suriname.
Om verdere verspreiding te voorkomen zijn sommige versoepelingen teruggedraaid en zijn er nieuwe maatregelen bij gekomen. Zo zijn wegen naar het oosten afgesloten en is het binnenlandse vliegverkeer naar Paramaribo stopgezet. De heropening van de scholen is voorlopig uitgesteld naar 8 juni. Ook de vrijdag afgekondigde verruiming van het toegestane aantal mensen op religieuze bijeenkomsten is teruggedraaid.
Staatssecretaris: ga naar het terras, help de lokale ondernemer
Het is een goed idee om maandag, als de horeca weer opengaat na de gedwongen sluiting vanwege het coronavirus, naar het terras te gaan. "Help die lokale ondernemer om weer op te starten," zei staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken in het televisieprogramma WNL Op Zondag. Zelf gaat Keijzer een hapje eten in een visrestaurant bij haar in de buurt.
De terrassen gaan maandag vanaf 12.00 uur weer gedeeltelijk open. Toch loopt het volgens de staatssecretaris nog niet storm bij sommige eetgelegenheden. "Ik las ergens dat een restaurant maar drie reserveringen had. Ik zou willen zeggen: mensen, ga toch kijken, ga bellen of er een plekje voor je is," zegt Keijzer. Ze waarschuwt wel dat mensen die zich niet helemaal top voelen, thuis moeten blijven en dat de 1,5 meter afstand niet mag worden vergeten.
© ANP — Staatssecretaris Mona Keizer (Economische Zaken) roept op om op het terras te zitten vanaf maandag om de lokale ondernemer te steunen. NS waarschuwt voor drukte in trein naar Zandvoort
De Nederlandse Spoorwegen waarschuwen zondagmiddag reizigers in de trein naar Zandvoort. 'We zien de drukte toenemen in de treinen naar Zandvoort,' twittert de NS. Het bedrijf waarschuwt mensen 'voor uw veiligheid en die van onze medewerkers: Houd 1,5 meter afstand'.
Ov (bijna) op volle sterkte: ‘Als de bus vol is, accepteer dat dan’
Ze is sinds 1 april directeur van de Vervoerregio en viel met haar neus in de boter. Tijdens de sollicitatiegesprekken die Thea de Vries voerde, viel het woord corona niet eenmaal.
Het ging vooral over méér. Meer ov, meer reizigers, meer mobiliteit. De vraag was vooral: hoe zorgen we ervoor dat al die bewegende mensen in goede banen worden geleid? Tussen die gesprekken en de dag waarop ze zou starten, werd alles anders.
Lees hier het volledige artikel, een interview met De Vries.
© Karin Stroo — Thea de Vries. RIVM: 5 nieuwe sterfgevallen en 8 ziekenhuisopnames
De afgelopen 24 uur zijn in Nederland 5 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 geregistreerd. Het RIVM meldt ook 8 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames.
Dat zijn minder slachtoffers en meer ziekenhuisopnames dan zaterdag, toen het RIVM 20 sterfgevallen en 5 ziekenhuisopnames meldde.
Dit zijn de versoepelde maatregelen per 1 juni in Amsterdam
In navolging van het kabinet versoepelt de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland per 1 juni de noodverordening. Veel mag weer, maar nog altijd geldt bovenal: houd afstand.
Halsema: virus heeft meedogenloos toegeslagen, maar houd hoop
Burgemeester Femke Halsema heeft zondag stilgestaan bij alle slachtoffers van Covid-19. Het virus heeft ook in Amsterdam meedogenloos toegeslagen, zei de burgemeester tijdens een online herdenking. Toch vroeg ze iedereen hoop te houden.
Lees hier het volledige artikel.
© Protestantse Kerk Amsterdam. — Halsema tijdens de toespraak. 'Spanje verlengt lockdown nog één keer, tot 21 juni'
De Spaanse premier zal het parlement vragen in te stemmen met een laatste verlenging van de lockdown van twee weken tot 21 juni. Daarna zal de regering de bewegingen van de burgers niet langer beperken. Dat meldt de Spaanse krant El Pais.
Volgens de krant zei premier Pedro Sanchez in een videoconferentie tegen regionale regeringsleiders dat dit de laatste lockdown zal zijn, aangezien de Spaanse besmettingscijfers aanzienlijk zijn gedaald.
Het dodental van het land steeg zaterdag met 4 tot 27.125, zei het ministerie van Volksgezondheid. De enorme daling van de dagelijkse sterfgevallen laat zien dat Spanje de uitbraak onder controle heeft. Het aantal besmettingen nam toe met 271 tot 239.228 op zaterdag.
Kerkklokken luiden voor coronaslachtoffers
Om 12.00 uur luiden door heel Amsterdam vier minuten de kerkklokken voor alle slachtoffers van Covid-19. Op hetzelfde moment begint in de Westerkerk een online herdenkingsdienst, waar ook burgemeester Femke Halsema spreekt.
Tijdens de dienst van de Protestantse Kerk Amsterdam wordt ook stilgestaan bij mensen die ziek zijn en bij familieleden en zorgmedewerkers die met ingrijpende situaties zijn geconfronteerd.
De dienst is hier te volgen.
© ANP — De dienst wordt voorbereid. Aantal coronabesmettingen in Rusland boven de 400.000
In Rusland is het aantal coronabesmettingen gestegen tot boven de 400.000. Zondag kwamen er 9268 nieuwe gevallen bij. Het totaal aantal bevestigde besmettingen komt daarmee op 405.843.
Volgens de gezondheidsautoriteiten zijn er 138 mensen in de afgelopen 24 uur waren overleden aan COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus. Rusland telt nu in totaal 4693 sterfgevallen als gevolg van het virus.
© AFP Rusland heeft na de Verenigde Staten en Brazilië de meeste besmettingsgevallen. Met name Moskou is hard getroffen. Vrijdag bleek dat daar binnen 24 uur ruim 2300 mensen besmet waren geraakt.
Weinig nieuwe coronadoden en besmettingen in Duitsland
In Duitsland zijn de afgelopen dag 286 nieuwe coronabesmettingen bevestigd, meldt het Robert Koch Institute (RKI). Dat is een stuk minder dan een dag eerder toen 738 nieuwe gevallen werden geteld.
In totaal hebben 181.482 mensen in Duitsland het coronavirus opgelopen sinds het begin van de pandemie.
Ook het aantal dagelijkse doden door het coronavirus nam af. De afgelopen 24 uur zijn 11 doden gerapporteerd. De voorgaande dag waren dat er 39. In totaal zijn in Duitsland 8500 mensen overleden aan het virus.
Wereldwijd 6 miljoen coronabesmettingen vastgesteld
Het aantal mensen bij wie een besmetting met het coronavirus is vastgesteld, is wereldwijd de 6 miljoen voorbij. Het dodental staat op ruim 367.000, meldt de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit.
Het hoogste aantal doden en besmettingen is gemeld in de Verenigde Staten. Daar liepen volgens officiële cijfers zeker 1,7 miljoen mensen het virus op en stierven ruim 103.000 patiënten.
Ook Europa is zwaar getroffen. Daar is melding gemaakt van ruim 2,1 miljoen coronabesmettingen en zijn meer dan 177.000 patiënten overleden. De situatie in sommige Europese landen lijkt zich inmiddels te stabiliseren. Daar daalde het aantal nieuwe besmettingen en sterfgevallen fors en worden beperkingen versoepeld die verspreiding van het virus moesten voorkomen.
© AFP — Een rouwende vrouw verlaat het ziekenhuis in Lima, Peru. 'Coronavrij' Aruba wil snel weer toeristen ontvangen
Volgens de Arubaanse regering is het eiland 'coronavrij' nu de laatste patiënt met corona uit het ziekenhuis is ontslagen. Minister van Toerisme Dangui Oduber ziet hierin een kans voor het eiland om zo snel mogelijk weer toeristen te kunnen ontvangen.
Op Aruba zijn meer dan 2100 mensen getest. 101 personen zijn positief getest, van wie er drie zijn overleden. De rest is helemaal hersteld. Wel zitten er meer dan 160 mensen nog in quarantaine.
Aruba wil volgens minister Oduber zo snel mogelijk weer toeristen ontvangen, vooral vanuit Amerika en Europa. Oduber wil toeristen testen bij aankomst op Aruba. Mensen die zijn besmet moeten in quarantaine, anderen zouden wat hem betreft direct vrij over het eiland mogen rondlopen.
Brazilië heeft nu ook meer coronadoden dan Frankrijk
Brazilië heeft na Spanje nu ook Frankrijk gepasseerd voor wat betreft het aantal mensen dat aan de gevolgen van het coronavirus is overleden. De Zuid-Amerikaanse natie is nu het op drie na zwaarst getroffen land ter wereld.
Brazilië maakte bekend dat er de afgelopen 24 uur 956 mensen aan het coronavirus zijn overleden en daarmee kwam het totaal op 28.834.
Het aantal besmettingen nadert de half miljoen. Het afgelopen etmaal kwamen er 33.274 geregistreerde besmettingen bij, waardoor het totaal nu op 498.440 staat. Alleen in de VS zijn meer besmettingen bekend. De zorgen in Brazilië zijn extra groot, omdat de winter voor de deur staat.
Welkom bij ons nieuwe liveblog
Beste lezer, welkom bij ons nieuwe liveblog over het coronavirus. Hier houden wij u op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het virus, van onze belangrijkste berichten tot de allerlaatste updates.
Het liveblog van zaterdag teruglezen? Dat kan hier.
In dit artikel vatten wij het belangrijkste uur van de afgelopen uren in vijf punten voor u samen.