Bekijk alle updates
  1. 31/05/2020

    Amerikaans farmaciebedrijf maakt coronamedicijn met Nederlands antilichaam

    Een Amerikaans farmaciebedrijf gaat een coronamedicijn maken dat gebaseerd is op een in Nederland gevonden antilichaam. Dit heeft Frank Grosveld, hoogleraar celbiologie aan de Erasmus Universiteit, vandaag gezegd in het radioprogramma Dit is de Dag (NPO Radio 1).

    Volgens Grosveld doorstond het Rotterdamse antilichaam afgelopen weken enkele cruciale tests op levende wezens. "Het medicijn zal er over vijf, zes maanden zijn. Voor het ontwikkelen van een medicijn is dit een heel snel traject." Om welk farmaciebedrijf het gaat, kan Grosveld in deze fase nog niet zeggen.

  2. 31/05/2020

    Zweden meldt voor eerste keer sinds maart geen coronadoden

     In Zweden zijn voor de eerste keer sinds 11 maart geen doden door het coronavirus gemeld. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid zondag bekendgemaakt.

    Het komt vaker voor dat de cijfers in het weekend lager zijn, doordat niet alle sterfgevallen dan direct worden doorgegeven. Het zou dus kunnen dat er wel slachtoffers zijn gevallen de afgelopen 24 uur, maar dat die gevallen nog niet zijn doorgegeven aan het ministerie.

    Het geregistreerde dodental in Zweden staat op 4395. Zeker 37.542 mensen zijn besmet met het longvirus.

    In Zweden zijn relatief meer mensen besmet dan in de omliggende landen Noorwegen, Finland en Denemarken. Dat is volgens het ministerie grotendeels terug te leiden naar verzorgingshuizen in en rond hoofdstad Stockholm.

    Het land heeft in tegenstelling tot bijna alle andere Europese landen geen lockdown ingevoerd. Scholen bleven bijvoorbeeld open. Zweden moeten wel 1,5 meter afstand van elkaar houden.

  3. 31/05/2020

    159 coronapatiënten op de ic, 11 minder dan zaterdag

    Er liggen nog 159 coronapatiënten op de intensive care. Dat zijn er 11 minder dan zaterdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zondag. Daarnaast liggen er 501 andere patiënten op de afdeling intensieve zorg van de ziekenhuizen, 30 minder dan zaterdag.

    Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is de bezetting op de ic met 660 patiënten laag te noemen. "Dat komt omdat huisartsen en ziekenhuizen kennelijk langer nodig hebben om de reguliere zorg weer op te starten," zegt Kuipers.

    Van alle 159 Nederlandse coronapatiënten op de ic's ligt er één nog in Duitsland. Het aantal Covid-19-opnames buiten de ic's bedraagt 544. Dat zijn er 45 minder dan zaterdag.

  4. 31/05/2020

    Situatie in Suriname verslechtert, scholen blijven dicht

    De gezondheidssituatie in Suriname is de afgelopen dagen ernstig verslechterd. Daarom blijven de scholen voorlopig dicht. De bedoeling was dat ze maandag open zouden gaan. De afgelopen dagen zijn er drie coronapatiënten bijgekomen, het totaal staat nu op 14. Dat blijkt uit de cijfers op de officiële Covid-19-website van Suriname.

    Code rood geldt. Surinamers moeten weer zoveel mogelijk thuisblijven en zich aan de gezondheidsregels houden zoals afstand houden en ontsmetten. De afgelopen dagen rond de verkiezingen was de discipline behoorlijk afgenomen. Zo was op een bijeenkomst zaterdagmiddag waar de beoogde nieuwe regering haar plannen uiteen zette van afstand houden geen sprake. Dat constateerde ook Chan Santokhi, waarschijnlijk de nieuwe president van Suriname.

    Om verdere verspreiding te voorkomen zijn sommige versoepelingen teruggedraaid en zijn er nieuwe maatregelen bij gekomen. Zo zijn wegen naar het oosten afgesloten en is het binnenlandse vliegverkeer naar Paramaribo stopgezet. De heropening van de scholen is voorlopig uitgesteld naar 8 juni. Ook de vrijdag afgekondigde verruiming van het toegestane aantal mensen op religieuze bijeenkomsten is teruggedraaid.

  5. 31/05/2020

    RIVM: 5 nieuwe sterfgevallen en 8 ziekenhuisopnames

    De afgelopen 24 uur zijn in Nederland 5 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 geregistreerd. Het RIVM meldt ook 8 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames.

    Dat zijn minder slachtoffers en meer ziekenhuisopnames dan zaterdag, toen het RIVM 20 sterfgevallen en 5 ziekenhuisopnames meldde.

    Lees hier alles over de laatste RIVM-cijfers.