1. 01/06/2020

  Toename aantal besmettingen in Suriname

  Het aantal besmettingen met het coronavirus in Suriname is zondag toegenomen. Inmiddels is van 23 mensen bekend dat zij het coronavirus hebben opgelopen. Van hen zijn er 13 nu nog besmet. Een week geleden waren er helemaal geen actieve gevallen. President Desi Bouterse zal maandag een toespraak houden waarin hij hoogstwaarschijnlijk nieuwe maatregelen aankondigt. Van de laatste gevallen is niet bekend wie de bron is.

  In de afgelopen dagen heeft een contactonderzoek plaatsgevonden. Ruim zestig mensen zijn daarbij opgespoord. Dat zei kolonel Jerry Slijngaard van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing tijdens de persconferentie. Al deze mensen gaan veertien dagen in quarantaine.

 2. 01/06/2020

  Rustregels vrachtwagenchauffeurs terug naar normaal

  Vrachtwagenchauffeurs moeten zich vanaf maandag weer aan de normale rusttijden houden. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) kondigde in maart, na overleg met haar Europese collega's, aan dat deze regels tijdelijk werden versoepeld, om te voorkomen dat essentiële goederen in de coronacrisis niet aangevoerd konden worden.

  Wekenlang mochten vrachtwagenchauffeurs maximaal 11 uur per dag de weg op, maar vanaf maandag geldt weer het maximum van 9 uur. In een week tijd mag een vrachtwagenchauffeur nu maximaal 56 uur rijden, in plaats van de 60 uur die de afgelopen weken gold. Na zes dagen moeten chauffeurs een rustperiode inlassen, waar ze eerst nog een week mochten rijden tussen twee pauzes.

 3. 01/06/2020

  Miljoen besmettingen in Latijns-Amerika

  In Latijns-Amerika is de grens van een miljoen besmettingen gepasseerd. In totaal zijn er nu 1.016.828 coronagevallen bekend. De helft daarvan is in Brazilië geconstateerd.

  Volgens het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid telt het land nu 514.849 besmettingen. Dat zijn er 29.314 meer dan 24 uur geleden. Brazilië is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen, gekeken naar het aantal besmettingen.

  In totaal kwamen er 480 sterfgevallen bij, wat het totaal op 29.314 bracht. Alleen in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Italië overleden meer mensen aan het virus.

 4. 31/05/2020

  ‘Coronamedicijn in de maak met Nederlands antilichaam’

  Een Amerikaans farmaciebedrijf gaat een coronamedicijn maken dat gebaseerd is op een in Nederland gevonden antilichaam. De verwachting is dat dat medicijn dit jaar nog verschijnt. Dit heeft Frank Grosveld, hoogleraar celbiologie aan de Erasmus Universiteit, zondag gezegd in het radioprogramma Dit is de Dag

  Volgens Grosveld doorstond het Rotterdamse antilichaam afgelopen weken enkele cruciale tests op levende wezens. ‘Het medicijn zal er over vijf, zes maanden zijn. Voor het ontwikkelen van een medicijn is dit een heel snel traject.’ Om welk farmaciebedrijf het gaat, kan Grosveld in deze fase nog niet zeggen.

  Gosveld denkt dat de impact van het medicijn enorm kan zijn. ‘Hiermee wordt het bijvoorbeeld een stuk gemakkelijker voor zorgmedewerkers om hun werk te doen, zegt Grosveld. Je kunt besmettingshaarden voorkomen en dan is er zelfs een kans dat het virus gewoon verdwijnt.’

  Redactie