Dit liveblog is gesloten
Bedankt voor het lezen van ons liveblog. Inmiddels hebben we een nieuwe blog opgezet, waar wij u op de hoogte blijven houden van het laatste nieuws over het coronavirus.
'Coronavrij' Aruba wil snel weer toeristen ontvangen
Volgens de Arubaanse regering is het eiland 'coronavrij' nu de laatste patiënt met corona uit het ziekenhuis is ontslagen. Minister van Toerisme Dangui Oduber ziet hierin een kans voor het eiland om zo snel mogelijk weer toeristen te kunnen ontvangen, vooral vanuit Amerika en Europa.
Op Aruba zijn meer dan 2100 mensen getest. 101 personen zijn positief getest, van wie er drie zijn overleden. De rest is hersteld. Wel zitten er meer dan 160 mensen nog in quarantaine.
Minister Oduber wil toeristen testen bij aankomst op Aruba. Mensen die zijn besmet moeten in quarantaine, anderen zouden wat hem betreft direct vrij over het eiland mogen rondlopen.
Brazilië heeft nu meer coronadoden dan Frankrijk
Brazilië heeft na Spanje nu ook Frankrijk gepasseerd voor wat betreft het aantal mensen dat aan de gevolgen van het coronavirus is overleden. De Zuid-Amerikaanse natie is nu het op drie na zwaarst getroffen land ter wereld.
Brazilië maakte bekend dat er de afgelopen 24 uur 956 mensen aan het coronavirus zijn overleden en daarmee kwam het totaal op 28.834.
Het aantal besmettingen nadert de half miljoen. Het afgelopen etmaal kwamen er 33.274 geregistreerde besmettingen bij, waardoor het totaal nu op 498.440 staat. Alleen in de VS zijn meer besmettingen bekend. De zorgen in Brazilië zijn extra groot, omdat de winter voor de deur staat.
Brazilië is nu na de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Italië het land met de meeste sterfgevallen door het coronavirus. Cijfers die door landen worden aangeleverd over de aantallen doden en besmettingen, laten zich vaak lastig vergelijken. Ze komen niet allemaal op dezelfde manier tot stand.
Wereldwijd 6 miljoen besmettingen vastgesteld
Het aantal mensen bij wie een besmetting met het coronavirus is vastgesteld, is wereldwijd de 6 miljoen voorbij. Het dodental staat op ruim 367.000, meldt de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit.
Het hoogste aantal doden en besmettingen is gemeld in de Verenigde Staten. Daar liepen volgens officiële cijfers zeker 1,7 miljoen mensen het virus op en stierven ruim 103.000 patiënten.
Ook Europa is zwaar getroffen. Daar is melding gemaakt van ruim 2,1 miljoen besmettingen en zijn meer dan 177.000 patiënten overleden. De situatie in sommige Europese landen lijkt zich inmiddels te stabiliseren. Daar daalde het aantal nieuwe besmettingen en sterfgevallen fors en worden beperkingen versoepeld die verspreiding van het virus moesten voorkomen.
Het virus lijkt nu het snelst om zich heen te grijpen in Latijns-Amerika. Daar kwamen de afgelopen 24 uur meer dan 45.000 nieuwe besmettingen aan het licht. In totaal is daar al bij 944.695 mensen vastgesteld dat ze het virus hebben, becijferde persbureau AFP. Het dodental gaat er richting de 50.000.
Het daadwerkelijke aantal besmettingen in de wereld ligt vermoedelijk veel hoger. Dat komt onder meer omdat niet iedereen met het virus wordt getest.
Geen positieve tests in Engels voetbal
Er zijn geen positieve tests vastgesteld in de laatste ronde van testen bij spelers in de Premier League.
"De Premier League kan bevestigen dat op donderdag 28 mei en vrijdag 29 mei 1130 spelers en stafleden zijn getest op Covid-19. Van deze testen was er geen positief," zei de Premier League.
Er zijn in Engeland geen wedstrijden gespeeld sinds maart, maar de Premier League heeft aangekondigd dat het seizoen hervat zal worden op 17 juni als aan alle voorwaarden wordt voldaan.
Ruim 40.000 online demonstranten voor culturele sector
De culturele sector is zaterdagochtend begonnen met een demonstratie van een week lang, op internet. Met Cultuur in Actie vraagt de sector aandacht voor 'meer financiële ondersteuning vanuit de politiek én bewustwording dat cultuur geen vrije tijd is, maar van levensbelang'. Met een teller wordt bijgehouden hoeveel mensen met hun achterban digitaal aan het protesteren zijn. De tussenstand zaterdagavond om 20.15 uur was ruim veertigduizend.
Door de coronacrisis lopen onder andere veel muzikanten, filmmakers en acteurs inkomsten mis. Vanuit de overheid komt nauwelijks financiële steun, constateert de sector. Omdat het protest door de maatregelen rondom het virus niet 'echt' kunnen plaatsvinden, gebeurt het online. Tot en met vrijdag wordt online twaalf uur per dag geprotesteerd.
De presentatie is in handen van tientallen bekende Nederlanders onder wie Paul de Leeuw, Daphne Bunskoek, Twan Huys, Irene Moors, Richard Groenendijk, Clairy Polak en Jörgen Raymann. Daarnaast laten artiesten als Claudia de Breij, Diederik Ebbinge, Simone Kleinsma, Maarten Heijmans, Huub Stapel en Waldemar Torenstra hun stem horen.
Demonstraties in Duitsland
In Duitsland is op meerdere plaatsen gedemonstreerd tegen de maatregelen die zijn ingesteld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De opkomst bij die protesten lag wel lager dan in voorgaande weekenden, toen vele duizenden mensen de straat opgingen.
Tegenstanders van het coronabeleid demonstreerden onder meer in Berlijn, München, Stuttgart en Frankfurt. Het aantal deelnemers liep uiteen van enkele tientallen tot meerdere honderden. De meeste protesten verliepen vreedzaam. De opkomst viel mogelijk lager uit doordat veel maatregelen alweer zijn versoepeld.
Op sommige plaatsen vonden ook tegendemonstraties plaats. Daar gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen rechts-extremisme en complotdenkers. Rivaliserende betogers kregen het met elkaar aan de stok in Frankfurt, waar de politie zeker vier mensen oppakte.
Onderzoek: coronavirus is niét op beruchte vismarkt in Wuhan ontstaan
In tegenstelling tot wat maandenlang is gesuggereerd, is het coronavirus zeer waarschijnlijk niet ontstaan op de beruchte vismarkt in de Chinese stad Wuhan. Lees hier meer.
Aanhoudingen in Den Haag
De politie heeft in Den Haag in de buurt van het Centraal Station 37 betogers tegen de coronamaatregelen aangehouden. Bij de demonstratie waren maximaal dertig mensen toegestaan. Een groep van ruim tachtig mensen probeerde desondanks toch deel te nemen aan de betoging.
India verlengt en versoepelt
India heeft de lockdown voor gebieden met een hoog coronarisico verlengd tot 30 juni, maar kondigde zaterdag ook versoepelingen voor andere regio's aan. De regering heeft de staten gevraagd om gebieden in kaart te brengen waar nog hoge aantallen nieuwe besmettingen worden geconstateerd en waar de strenge coronamaatregelen van kracht blijven.
Vanaf 8 juni mogen gebedshuizen, restaurants en winkels open op plekken waar de aantallen nieuwe besmettingen laag zijn. Ook mag er met toestemming tussen de diverse staten worden gereisd. Internationale reizen zijn nog taboe, zowel per vliegtuig als per trein. De regering verwacht dat de staten in juli de scholen weer laten openen.
India meldde zaterdag bijna 8000 nieuwe coronagevallen waarmee het totaal op 173.763 kwam. Er zijn in het land 4971 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting. Deskundigen hebben gewaarschuwd dat de piek van de pandemie in India nog niet is bereikt.
Uitbraak in Haagse moskee
Bij de Faizul-moskee aan de Loosduinseweg in Den Haag zijn volgens ingewijden minstens 21 leden van de geloofsgemeenschap besmet geraakt met het coronavirus. Als gevolg hiervan is eerder deze week een vooraanstaand lid (77) overleden. Enkele leden van de geloofsgemeenschap, die zich zorgen maken over de gezondheid en veiligheid, hebben de gemeente Den Haag opgeroepen om de moskee te sluiten, meldt Omroep West.
Rondvaartboten terug in de grachten
Vanaf 4 juni gaat in ieder geval een deel van de Amsterdamse rondvaartboten weer ter water. Stromma Nederland heeft groen licht gekregen van de veiligheidsregio. Eerst worden twee testdagen gehouden na elf weken zonder rondvaarten.
Aantal coronapatiënten op ic daalt tot 170
Er liggen nog 170 coronapatiënten op de intensive care. Dat zijn er 10 minder dan vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag.
Daarnaast liggen er 531 andere patiënten op de afdeling intensieve zorg van de ziekenhuizen, 18 minder dan vrijdag.
Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg daalt het aantal Covid-19-patiënten op de ic gestaag verder. Dat is naar zijn zeggen 'drie weken na de eerste versoepeling van maatregelen, het heropenen van de basisscholen en het hervatten van de werkzaamheden in de contactberoepen, een gunstig teken'.
Van alle 170 Nederlandse coronapatiënten op de ic's liggen er 169 in Nederland en één in Duitsland.
EU vraagt VS besluit om te breken met WHO te herzien
De EU heeft de VS opgeroepen het besluit te herzien om te breken met de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO).
In een verklaring zeggen president Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en EU-buitenlandchef Josep Borrell dat het nu juist tijd is voor samenwerking, doelend op de coronapandemie. "In het licht van deze globale bedreiging, is het nu tijd voor versterkte samenwerking en gemeenschappelijke oplossingen," zeggen Von der Leyen en Borrell. "Acties die internationale resultaten verzwakken moeten worden voorkomen."
President Donald Trump kondigde vrijdag aan dat Amerika de relatie met de WHO gaat beëindigen. Hij had eerder de betalingen aan de WHO al opgeschort omdat de internationale organisatie volgens hem aan de leiband van China loopt en niet transparant is geweest over het ontstaan en de ontwikkeling van de coronacrisis wereldwijd.
Politie grijpt in tegen betogers in buurt Den Haag CS
De Haagse politie heeft ingegrepen tegen betogers die protesteren tegen de coronamaatregelen. Groepen betogers zijn omsingeld in de buurt van het Centraal Station. De politie had de actievoerders gezegd dat ze uit elkaar moesten gaan, maar ze bleven in groepen hangen bij het station. Lees hier verder.
Spaanse voetbalclubs mogen vanaf maandag zonder beperking trainen
Voetbalclubs uit de twee hoogste klassen van Spanje mogen vanaf maandag weer voluit trainen. Dat hebben de organisatoren van beide competities zaterdag laten weten.
De beste voetbalploegen van Spanje begonnen begin deze maand weer met trainen, na de uitbraak van het coronavirus. Ze begonnen in kleine groepjes en oefenden afgelopen week al met maximaal veertien spelers op het veld. Vanaf maandag mogen ze met de hele selectie oefenen.
De Spaanse clubs maken zich op voor de hervatting van het seizoen. Sevilla en Real Betis spelen op 11 juni het eerste duel in La Liga na de coronapauze. De bedoeling is dat de laatste wedstrijden van het seizoen op 19 juli worden gespeeld.
Regering Oostenrijk stemt in met Formule 1-races begin juli
Het seizoen in de Formule 1 kan op 5 juli in Oostenrijk van start gaan. De Oostenrijkse regering heeft het door de organisatoren voorgelegde veiligheidsprotocol goedgekeurd, aldus persbureau APA. Vrijdag was dat ook al gemeld, maar toen nog zonder officiële bron.
Het seizoen in de hoogste autosportklasse had eigenlijk in maart in Australië moeten beginnen, maar het coronavirus voorkwam dat. Sindsdien werden alle geplande wedstrijden uitgesteld dan wel afgelast, Zo ook de Grote Prijs op het circuit van Zandvoort, die is doorgeschoven naar volgend jaar. Op de herziene racekalender prijken nu, na de goedkeuring van het Oostenrijkse ministerie van Volksgezondheid, twee wedstrijden in dat land, op 5 en 12 juli. Daarbij mogen maximaal 2000 mensen beroepsmatig betrokken zijn. Publiek is niet welkom.
RIVM: 20 nieuwe sterfgevallen en 5 ziekenhuisopnames
De afgelopen 24 uur zijn in Nederland 20 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 geregistreerd. Het RIVM meldt ook 5 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames.
Lekker naar het park? Niet overal is plek en blijf vooral in de cirkels zitten
Om de grote drukte bij parken van vorige week te voorkomen, neemt de gemeente dit weekend maatregelen. Zo worden er bij de Bogortuin tijdelijk hekken geplaatst om de toestroom te reguleren. In diverse parken zijn cirkels getekend in het gras om bezoekers te helpen afstand van elkaar te houden.
© ANP Lees hier waar je het beste naartoe kunt gaan en waar je rekening mee moet houden.
Kleine lockdownprotesten verspreid over Den Haag
Groepen mensen zijn zaterdag bijeengekomen op meerdere plekken in Den Haag om te betogen tegen de coronamaatregelen. Een van de groepen staat even voor 12.00 uur bij de Koekamp, niet ver van het Malieveld. Daar staan ook meerdere demonstranten en is ook politie aanwezig.
Een andere groep, die zichzelf Gele Hesjes Verenigd noemt, staat bij de Hofvijver. Ook op Plein 1813 komen demonstranten samen. Ze zijn niet alleen tegen het coronabeleid van het kabinet, maar ook tegen de ontwikkeling van 5G-netwerken en tegen het kabinet als geheel.
De gemeente Den Haag heeft de organisatoren enkele dagen geleden gewaarschuwd om de regels rond protesten niet te omzeilen. Bij een demonstratie mogen hooguit dertig mensen aanwezig zijn en die moeten minstens 1,5 meter afstand van elkaar houden. Bij de Koekamp is een vak afgezet, met daarin plaats voor dertig mensen. Daaromheen staan tientallen andere mensen, die volgens een woordvoerder geen demonstranten zijn maar "sympathisanten".
Volgens de gemeente wilden de demonstranten zaterdag veel kleine protesten gelijktijdig en naast elkaar houden, maar "aanmeldingen van 50 demonstraties met 30 deelnemers en van 100 demonstraties met 20 deelnemers voor aanstaande zaterdag worden niet toegestaan", aldus de gemeente.
Nederlandse export stabiliseert op lage niveau april
De omzetdaling bij Nederlandse exporterende bedrijven in de maand mei ligt ongeveer op hetzelfde lage niveau van april, zo blijkt uit de maandelijkse coronamonitor van evofenedex, ondernemersvereniging voor handel en logistiek.
Door de verslechterende economie hebben twee op de drie in Nederland gevestigde bedrijven te kampen met grote vraaguitval, waardoor de orderportefeuilles leeg raken. Niet alleen het aantal orders daalt, ook de gemiddelde ordergrootte wordt kleiner. Wel loopt de gemiddelde daling van de omzet in mei in vergelijking met de daling in april iets terug (van 39 procent naar 35 procent). De omzetderving voor het hele jaar wordt nu geraamd op 26 procent, vrijwel gelijk aan april.
Onderzoek: voetbal is veilig, ook in coronatijd
Voetbal is een veilige sport, ook in coronatijd. Dat concludeert bondsarts van de KNVB Edwin Goedhart, die meer dan 500 duels analyseerde. ‘De conclusies verrassen mij zelf ook.’
Bij 98,1 procent van de geanalyseerde wedstrijden was er geen of minimaal risico voor spelers op het veld.
Lees het volledige artikel hier.
Vanaf maandag meer dan twee mensen toegestaan op een bootje
Een nieuwe noodverordening staat het vanaf maandag toe dat meer dan twee mensen tegelijk op een bootje zitten. Mits ze anderhalve meter afstand houden. De nieuwe noodverordening is nog niet gepubliceerd. Dat gebeurt naar verwachting zaterdag.
Lees hier verder.
FNV verzamelt klachten en ervaringen horecamedewerkers
Vakbond FNV Horeca heeft zaterdag een meldpunt geopend waar horecamedewerkers hun ervaringen en klachten kunnen delen over hun werkomstandigheden in de horeca vanaf komende maandag. Die dag openen om 12.00 uur veel horecagelegenheden hun deuren weer.
De FNV houdt hiermee in de gaten of medewerkers vinden dat ze veilig en gezond hun werk kunnen doen. Ook geeft de vakbond op de site tips over veilig werken. De vakbond wil aan de hand van de meldingen goede voorbeelden maar ook verbeter- en zorgpunten verzamelen en deze met werkgevers en de overheid delen.
De bond hoopt met het meldpunt dat bevindingen meegenomen worden in de besluitvorming over de situatie vanaf 1 juli wanneer in de horeca het maximale gastenaantal verhoogd wordt van 30 naar 100.
BN’ers demonstreren online voor culturele sector
Niet op straat of het Malieveld, maar via het internet demonstreert de culturele sector komende week. Met Cultuur in Actie vraagt de sector aandacht voor 'meer financiële ondersteuning vanuit de politiek én bewustwording dat cultuur geen vrije tijd is, maar van levensbelang'. Zaterdag om 10.00 uur gaat de actie van start, via een livestream op de website cultuurinactie.nl.
Door de coronacrisis lopen onder andere veel muzikanten, filmmakers en acteurs inkomsten mis. Vanuit de overheid komt nauwelijks financiële steun, constateert de sector. Omdat het protest nu niet op het Malieveld kan plaatsvinden, gebeurt dat online. Tot en met vrijdag wordt online twaalf uur per dag geprotesteerd. Met een teller wordt bijgehouden hoeveel mensen met hun achterban op het ‘digitale Malieveld’ staan.
De presentatie is in handen van tientallen bekende Nederlanders onder wie Paul de Leeuw, Daphne Bunskoek, Twan Huys, Irene Moors, Richard Groenendijk, Clairy Polak en Jörgen Raymann. Daarnaast laten artiesten als Claudia de Breij, Diederik Ebbinge, Simone Kleinsma, Maarten Heijmans, Huub Stapel en Waldemar Torenstra hun stem horen.
VS registreren 1225 nieuwe doden door coronavirus
De Verenigde Staten registreerden vrijdag 1225 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, wat het totaal op 102.798 brengt sinds de wereldwijde pandemie begon. Dat meldt de Johns Hopkins University.
Het land heeft officieel 1.745.606 besmettingsgevallen van het virus bevestigd, veel meer dan enig ander land.
De laatste cijfers kwamen toen president Donald Trump zei dat hij de Amerikaanse banden met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt. Volgens Trump heeft de WHO niet genoeg gedaan om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen en te mild te zijn tegenover China, waar de uitbraak eind vorig jaar begon.
Intussen gaan verschillende staten en gemeenschappen in de Verenigde Staten door met gefaseerde versoepelingen van de coronamaatregelen. New York, de Amerikaanse stad die het zwaarst is getroffen door het coronavirus, ligt “op schema” om in de week van 8 juni te heropenen, zei gouverneur Andrew Cuomo vrijdag.
Nederlandse coach organiseert coronaproof tennistoernooien in VS
Door de sombere vooruitzichten in de coronatijd moeten de proftennissers het voorlopig hebben van demonstratietoernooien. De Nederlandse coach Peter Lucassen, werkzaam in de Verenigde Staten, organiseert voor Amerikaanse toptennissers binnen de eigen landsgrenzen 'coronaproof’ toernooien.
Lucassen ging in gesprek met verschillende partijen en niet veel later was het eerste toernooi een feit. Op de gravelbaan in de tuin van het huis waar hij zelf al jaren woont, in Los Angeles. In de media werd het evenement al mini-Roland Garros en California French Open genoemd. De partijen werden uitgezonden via diverse tennis gerelateerde websites en social media.
Aan het eerste toernooi in Los Angeles deden zes Amerikanen mee, zaterdag en zondag doen aan het tweede evenement in Santa Barbara acht tennissers mee. De grootste naam is Sam Querrey, twee jaar geleden nog de nummer 11 van de wereld en tegenwoordig de mondiale nummer 45.
In Nederland zijn vooralsnog geen initiatieven voor een demonstratietoernooi, aldus technisch directeur Jacco Eltingh van de KNLTB. “Veel verenigingen zitten in zwaar weer. Onze prioriteit ligt daarom voorlopig bij het helpen van de clubs”, aldus Eltingh.
Merkel weigert uitnodiging Trump voor G7-top in Washington
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de uitnodiging van de Amerikaanse president Donald Trump voor de naderende G7-top geweigerd. Dat meldt nieuwssite Politico.
“Merkel bedankt president Trump voor zijn uitnodiging voor de G7-top in juni in Washington. Maar wegens de algehele situatie met de coronapandemie is ze niet in staat af te reizen naar Washington”, aldus woordvoerder Steffen Seibert. “Ze blijft natuurlijk de ontwikkeling van de pandemie volgen.”
Vorige week sprak Trump de ambitie uit de top in Washington te houden in plaats van via een videoverbinding. Ook Emmanuel Macron, de president van Frankrijk, sprak de wens uit dat alle leiders lijfelijk aanwezig zouden zijn. In maart ‘ontmoetten’ de leiders van de landen elkaar al via een online verbinding.
Trump denkt dat een gezamenlijke bijeenkomst een sterke boodschap uitstraalt. Volgens de Amerikaanse president kan de G7-ontmoeting ‘gewoon’ bij hem in het Witte Huis gehouden worden. Ook het presidentiële buitenverblijf Camp David in de staat Maryland zou een optie zijn.
De Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Japan en de Europese Unie behoren tot de G7.
Akkoord over steunpakket Lufthansa
De Duitse regering en de Europese Commissie hebben vrijdag een akkoord bereikt over de Duitse staatssteun aan Lufthansa. De raad van bestuur van de luchtvaartmaatschappij laat in een verklaring vrijdagavond weten akkoord te gaan met de voorwaarden.
Volgens persbureau Bloomberg is in de deal overeengekomen dat Lufthansa het aantal vliegtuigen vermindert dat het heeft op de vliegvelden van Frankfurt en München. Ook moet de luchtvaartmaatschappij afstand doen van een aantal slots (de tijdsperiode waarbinnen een vliegtuig mag opstijgen of landen op een vliegveld) op de luchthavens. Het gaat om acht toestellen en 24 slots.
Duitsland wil het noodlijdende Lufthansa redden door een belang van 20 procent te nemen voor 6 miljard euro en garant te staan voor een lening van 3 miljard euro. De Europese Commissie gaf eerder al groen licht voor dat plan, maar wel onder de voorwaarde dat Lufthansa een aantal slots inlevert.
De raad van commissarissen van Lufthansa moet ook nog instemmen met het steunpakket. De toezichtsraad lag eerder deze week dwars omdat die de voorwaarden van de Europese Commissie onverteerbaar vond. Lufthansa laat weten dat Brussel nu minder eisen stelt dan het aanvankelijk deed. Als de raad van commissarissen zijn fiat heeft gegeven, moeten ook de aandeelhouders nog instemmen met het steunpakket.
Welkom bij ons liveblog
Beste lezer, welkom bij ons nieuwe liveblog over het coronavirus. Hier plaatsen wij het laatste nieuws en sturen wij u door naar onze beste verhalen over het virus.
Het blog van vrijdag vindt u hier.