Bekijk belangrijke updates
 1. 30/05/2020

  Lees verder

  Elke dag starten we een nieuw liveblog waarin het laatste nieuws omtrent de coronapandemie te lezen is. Lees hier het liveblog van vrijdag 29 mei.

 2. 30/05/2020

  Merkel weigert uitnodiging Trump voor G7-top in Washington

  De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de uitnodiging van de Amerikaanse president Donald Trump voor de naderende G7-top geweigerd. Dat meldt nieuwssite Politico.

  "Merkel bedankt president Trump voor zijn uitnodiging voor de G7-top in juni in Washington. Maar wegens de algehele situatie met de coronapandemie is ze niet in staat af te reizen naar Washington", aldus woordvoerder Steffen Seibert. "Ze blijft natuurlijk de ontwikkeling van de pandemie volgen."

  Vorige week sprak Trump de ambitie uit de top in Washington te houden in plaats van via een videoverbinding. Ook Emmanuel Macron, de president van Frankrijk, sprak de wens uit dat alle leiders lijfelijk aanwezig zouden zijn. In maart 'ontmoetten' de leiders van de landen elkaar al via een online verbinding.

  Trump denkt dat een gezamenlijke bijeenkomst een sterke boodschap uitstraalt. Volgens de Amerikaanse president kan de G7-ontmoeting 'gewoon' bij hem in het Witte Huis gehouden worden. Ook het presidentiële buitenverblijf Camp David in de staat Maryland zou een optie zijn.

  De Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Japan en de Europese Unie behoren tot de G7.

  Instanews image
  © AP — De Duitse bondskanselier Angela Merkel met de Amerikaanse president Donald Trump tijdens de G7-top in augustus vorig jaar in het Franse Biarritz.
 3. 30/05/2020

  Akkoord over steunpakket Lufthansa

  De Duitse regering en de Europese Commissie hebben vrijdag een akkoord bereikt over de Duitse staatssteun aan Lufthansa. De raad van bestuur van de luchtvaartmaatschappij laat in een verklaring vrijdagavond weten akkoord te gaan met de voorwaarden.

  Volgens persbureau Bloomberg is in de deal overeengekomen dat Lufthansa het aantal vliegtuigen vermindert dat het heeft op de vliegvelden van Frankfurt en München. Ook moet de luchtvaartmaatschappij afstand doen van een aantal slots (de tijdsperiode waarbinnen een vliegtuig mag opstijgen of landen op een vliegveld) op de luchthavens. Het gaat om acht toestellen en 24 slots.

  Duitsland wil het noodlijdende Lufthansa redden door een belang van 20 procent te nemen voor 6 miljard euro en garant te staan voor een lening van 3 miljard euro. De Europese Commissie gaf eerder al groen licht voor dat plan, maar wel onder de voorwaarde dat Lufthansa een aantal slots inlevert.

  De raad van commissarissen van Lufthansa moet ook nog instemmen met het steunpakket. De toezichtsraad lag eerder deze week dwars omdat die de voorwaarden van de Europese Commissie onverteerbaar vond. Lufthansa laat weten dat Brussel nu minder eisen stelt dan het aanvankelijk deed. Als de raad van commissarissen zijn fiat heeft gegeven, moeten ook de aandeelhouders nog instemmen met het steunpakket.

  Instanews image
  © REUTERS — Toestellen van Lufthansa aan de grond op het vliegveld Schönefeld van Berlijn.
 4. 30/05/2020

  Opnieuw meer dan 1000 doden in Brazilië

  Voor de vierde dag op een rij zijn in Brazilië meer dan duizend doden geregistreerd als gevolg van het coronavirus. De afgelopen 24 uur zijn 1124 sterfgevallen gemeld, aldus het ministerie van Gezondheid. Het totale aantal doden komt daarmee op 27.878. Daardoor zijn in Brazilië nu meer coronadoden gevallen dan in het eveneens zwaar getroffen Spanje.

  Vrijdag werd bekend dat 27.121 Spanjaarden aan de gevolgen van het virus zijn overleden. Daar zijn de afgelopen 24 uur slechts twee sterfgevallen bijgekomen.

  Brazilië is na de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk het land met de meeste doden door het coronavirus.

  Het Braziliaanse ministerie van Gezondheid meldde vrijdag ook 26.928 nieuwe besmettingen met het virus. Dat is voor de tweede achtereenvolgende dag de hoogste toename sinds het begin van de uitbraak. Het totaal aantal besmettingen staat op 465.166, het meeste na de VS.

  Volgens experts in het land wordt er te weinig getest, waardoor het werkelijke aantal besmettingen en doden vermoedelijk aanzienlijk hoger ligt dan bekend is.

 5. 29/05/2020

  Trump verbreekt definitief banden met WHO

  President Donald Trump heeft vrijdagavond op een persconferentie aangekondigd de banden met de WHO te verbreken. Hij beschuldigt de organisatie ervan onder controle van China te staan en dat zij niet transparant is geweest over het ontstaan en de verspreiding van het coronavirus.

  Lees hier verder. 

  Instanews image
  © AFP — President Donald Trump heeft vrijdagavond op een persconferentie aangekondigd de banden met de WHO te verbreken.