Bekijk alle updates
  1. 29/05/2020

    België opent grens voor familiebezoeken

    België staat familiebezoek van Belgen over de grens vanaf zaterdag weer toe. Dat heeft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem vanavond laten weten.

    Sinds 20 maart zijn de grenzen in Zeeuws-Vlaanderen rigoureus afgesloten. Betonblokken, containers en politiecontroles moeten voorkomen dat mensen de grens over gaan. Alleen mantelzorgers, schoolgaande kinderen of grensarbeiders met een ontheffing worden doorgelaten. Voor familieleden aan weerskanten van de grens, is contact al twee maanden lang alleen digitaal mogelijk.

    Daar komt morgen een einde aan. Na uitgebreid advies van experts en collega’s in buurlanden heeft De Crem nu toch besloten om bezoek over de grens mogelijk te maken. "Je moet kunnen bewijzen dat het om een familiebezoek gaat en dat je een aantoonbare band hebt," zegt minister De Crem tegen de VRT. Het gaat om familiebezoek in Nederland, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en (via de Eurostarlijn) ook het Verenigd Koninkrijk. Vrienden over de grens bezoeken blijft overigens nog steeds verboden.

  2. 29/05/2020

    Frans dodental door corona al negen dagen onder de 100

    Het dodental als gevolg van het coronavirus is in Frankrijk voor de negende dag op rij onder de honderd gebleven. De gezondheidsautoriteiten meldden vrijdag 52 nieuwe sterfgevallen, wat het totale aantal doden door Covid-19 brengt op 28.714. Frankrijk, dat zich opmaakt voor verdere versoepeling van lockdownmaatregelen, telt de meeste slachtoffers na de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Italië.

  3. 29/05/2020

    Dodental door corona stijgt in Italië met 87

    In Italië is het dodental door besmetting met het coronavirus met 87 gestegen. Dat hebben de autoriteiten vrijdag bekendgemaakt. Het totaal aantal overleden patiënten komt daarmee op 33.229. Alleen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn de sterftecijfers hoger.

    Het aantal Italianen dat het virus onder de leden heeft of heeft gehad is nu 232.248, een toename van 516. Donderdag waren dat er nog bijna 600. Ruim 46.000 besmette mensen staan nog te boek als ziek, maar van hen liggen er slechts 475 in een ziekenhuis op de intensive care.

  4. 29/05/2020

    Spanje meldt twee nieuwe sterfgevallen door corona

    Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft vrijdag bekendgemaakt dat de voorbije 24 uur slechts twee patiënten zijn overleden aan Covid-19. Met een toename van 39 slachtoffers in een week tijd, staat het officiële totaal aantal doden nu op 27.121.

    Sinds de uitbraak van het coronavirus in Spanje zijn er bijna 240.000 besmettingsgevallen vastgesteld. De afgelopen tijd werden de cijfers enkele keren aangepast en ook nu kunnen ze dagelijks fluctueren, waarschuwde de overheid. Ze wijt dat aan de overschakeling op een nieuw registratiesysteem.

  5. 29/05/2020

    Den Haag antwoordt Brussel over vouchers

    Nederland heeft de Europese Commissie ingelicht dat passagiers weer hun geld terug kunnen krijgen als hun vlucht in verband met het coronavirus is geschrapt. Daarnaast zal het kabinet maatschappijen blijven aansporen om vouchers aantrekkelijker te maken en wordt consumenten gevraagd vouchers in plaats van cash te accepteren als ze de financiële ruimte hebben. Dat heeft Den Haag volgens een Nederlandse diplomaat aan de commissie geschreven.

    Eerder deze maand waarschuwde Brussel over mogelijke schending van Europese passagiersrechten. Een commissiewoordvoerder bevestigt dat Nederland heeft gereageerd. Hij kon nog niet zeggen wanneer het dagelijks EU-bestuur besluit over eventuele verdere stappen.

    Voor KLM was de eerdere boodschap uit Brussel reden om weer met geldteruggaranties te gaan werken bij geannuleerde vluchten, maar alleen die vanaf 15 mei. Vrijdag werd bekend dat Aviclaim, de organisatie die passagiers helpt met het claimen van compensatie bij problemen met vluchten, daarover naar de rechter stapt.