Merkel weigert uitnodiging Trump voor G7-top in Washington
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de uitnodiging van de Amerikaanse president Donald Trump voor de naderende G7-top geweigerd. Dat meldt nieuwssite Politico.
'Merkel bedankt president Trump voor zijn uitnodiging voor de G7-top in juni in Washington. Maar wegens de algehele situatie met de coronapandemie is ze niet in staat af te reizen naar Washington', aldus woordvoerder Steffen Seibert. 'Ze blijft natuurlijk de ontwikkeling van de pandemie volgen.'
Vorige week sprak Trump de ambitie uit de top in Washington te houden in plaats van via een videoverbinding. Ook Emmanuel Macron, de president van Frankrijk, sprak de wens uit dat alle leiders lijfelijk aanwezig zouden zijn. In maart 'ontmoetten' de leiders van de landen elkaar al via een online verbinding.
Trump denkt dat een gezamenlijke bijeenkomst een sterke boodschap uitstraalt. Volgens de Amerikaanse president kan de G7-ontmoeting 'gewoon' bij hem in het Witte Huis gehouden worden. Ook het presidentiële buitenverblijf Camp David in de staat Maryland zou een optie zijn.
De Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Japan en de Europese Unie behoren tot de G7.
ANP
© AP — De Duitse bondskanselier Angela Merkel met de Amerikaanse president Donald Trump tijdens de G7-top in augustus vorig jaar in het Franse Biarritz. Akkoord over steunpakket Lufthansa
De Duitse regering en de Europese Commissie hebben vrijdag een akkoord bereikt over de Duitse staatssteun aan Lufthansa. De raad van bestuur van de luchtvaartmaatschappij laat in een verklaring vrijdagavond weten akkoord te gaan met de voorwaarden.
Volgens persbureau Bloomberg is in de deal overeengekomen dat Lufthansa het aantal vliegtuigen vermindert dat het heeft op de vliegvelden van Frankfurt en München. Ook moet de luchtvaartmaatschappij afstand doen van een aantal slots (de tijdsperiode waarbinnen een vliegtuig mag opstijgen of landen op een vliegveld) op de luchthavens. Het gaat om acht toestellen en 24 slots.
Duitsland wil het noodlijdende Lufthansa redden door een belang van 20 procent te nemen voor 6 miljard euro en garant te staan voor een lening van 3 miljard euro. De Europese Commissie gaf eerder al groen licht voor dat plan, maar wel onder de voorwaarde dat Lufthansa een aantal slots inlevert.
De raad van commissarissen van Lufthansa moet ook nog instemmen met het steunpakket. De toezichtsraad lag eerder deze week dwars omdat die de voorwaarden van de Europese Commissie onverteerbaar vond. Lufthansa laat weten dat Brussel nu minder eisen stelt dan het aanvankelijk deed. Als de raad van commissarissen zijn fiat heeft gegeven, moeten ook de aandeelhouders nog instemmen met het steunpakket.
ANP
Opnieuw meer dan 1000 doden in Brazilië
Voor de vierde dag op een rij zijn in Brazilië meer dan duizend doden geregistreerd als gevolg van het coronavirus. De afgelopen 24 uur zijn 1124 sterfgevallen gemeld, aldus het ministerie van Gezondheid. Het totale aantal doden komt daarmee op 27.878. Daardoor zijn in Brazilië nu meer coronadoden gevallen dan in het eveneens zwaar getroffen Spanje.
Vrijdag werd bekend dat 27.121 Spanjaarden aan de gevolgen van het virus zijn overleden. Daar zijn de afgelopen 24 uur slechts twee sterfgevallen bijgekomen.
Brazilië is na de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk het land met de meeste doden door het coronavirus.
Het Braziliaanse ministerie van Gezondheid meldde vrijdag ook 26.928 nieuwe besmettingen met het virus. Dat is voor de tweede achtereenvolgende dag de hoogste toename sinds het begin van de uitbraak. Het totaal aantal besmettingen staat op 465.166, het meeste na de VS.
Volgens experts in het land wordt er te weinig getest, waardoor het werkelijke aantal besmettingen en doden vermoedelijk aanzienlijk hoger ligt dan bekend is.
Redactie
België opent grens weer voor familiebezoeken
Mensen met familie in België kunnen die vanaf zaterdag weer bezoeken, en Belgen kunnen ook naar buurlanden reizen om hun familie daar te zien. Dat heeft de Belgische regering besloten.
In maart sloot België de grenzen voor ‘niet-essentiële reizen', waar familiebezoeken onder vielen. ‘Landgenoten met familie in een van onze buurlanden zullen vanaf morgen die mensen dus opnieuw kunnen bezoeken. De Belgische politiediensten worden op de hoogte gebracht van dit nieuwe feit’, schrijft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem vrijdag op Facebook.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt dat Nederlanders ook weer naar België kunnen reizen.
‘Steun voor het hart’
Minister Ferd Grapperhaus is blij met het nieuws. ‘Mooi dat de Nederlands-Belgische grens weer opengaat voor familiebezoek’, schrijft hij op Twitter. ‘Dat is een steun voor het hart!’ De bewindsman had de afgelopen tijd veel contact met de Belgische regering over haar grensbesluit.Mensen die hun familie willen bezoeken, moeten een vorm van bewijs meenemen, zegt een woordvoerder van De Crem tegen het Belgische dagblad De Standaard. ‘Je moet ook kunnen aantonen dat je naar familie gaat, met een document of mail, met een adres. De focus ligt niet op controle, maar zorg dat je kan aantonen dat je naar familie gaat mocht er een politiecontrole zijn. We hebben niet bepaald tot welke graad je mag gaan, maar het moet dus wel familie zijn.’
ANP
‘Duitsers, kom met Pinksteren niet naar Limburg’
Duitsers, blijf alstublieft weg met Pinksteren. Dat is de boodschap van een open brief die alle vijftien burgemeesters van Noord- en Midden-Limburg naar Duitse media hebben gestuurd. Antoin Scholten, voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg Noord en burgemeester van Venlo, dankt de Duitsers dat ze met Hemelvaart gehoor hebben gegeven aan zijn eerdere oproep om niet in Limburg te komen winkelen.
‘We hopen dat u dit nog even kunt volhouden’, schrijft hij. ‘Want ook het komende Pinksterweekend zal de verleiding groot zijn Noord- en Midden-Limburg te bezoeken - iets waarover we ons onder normale omstandigheden zouden verheugen. We vragen u echter, als buur naar buur, om niet te komen als het niet echt nodig is.’
Ondanks het compliment van Scholten stonden er op Hemelvaart vele Duitsers in de rij om met fikse korting inkopen te doen bij Designer Outlet Roermond. Daar mogen nu niet meer dan 3.000 mensen naar binnen. Bij grotere drukte moeten bezoekers voor de ingang wachten tot anderen weggaan. Ook per winkel stonden er rijen, van soms meer dan een uur.
Met Pasen werden toeristen uit omringende landen ook opgeroepen niet naar Nederland te komen, nadat er eerder veel Belgen de grens waren overgegaan om ‘op café' te gaan, wat in hun eigen land al niet meer mocht. Die oproep was toen tamelijk succesvol.
Geen specifieke maatregelen met Pinksteren
De Veiligheidsregio's nemen vooralsnog geen specifieke maatregelen om drukte tijdens het Pinksterweekend te voorkomen, meldt de NOS. Ze zeggen de situatie goed in de gaten te houden en in te grijpen als het ergens te druk wordt. Langs de kust kunnen bijvoorbeeld weer toegangswegen of parkeerplaatsen worden afgesloten.‘Met de nieuwe versoepelingen ligt een nonchalante houding op de loer ten opzichte van de maatregelen’, zegt burgemeester Schuurmans namens de Veiligheidsregio Kennemerland tegen de NOS. ‘Toch is het ontzettend belangrijk dat we de maatregelen in acht blijven nemen om het coronavirus onder controle te houden.’
Er is warm weer voorspeld voor het pinksterweekend. Vanaf 1 juni, Tweede Pinksterdag, worden de nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen van kracht.
Redactie
Leenfietsen moeten Amsterdamse scholieren uit ov houden
De gemeente Amsterdam stelt ruim 1.600 leenfietsen beschikbaar aan middelbare scholieren die komende week weer naar school gaan. De fietsen zijn bedoeld voor leerlingen die geen fiets hebben en afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. De gemeente wil zo voorkomen dat het ov de komende maanden te veel wordt belast.
Amsterdam stelt de fietsabonnementen tot 4 juli beschikbaar. Scholen ontvangen voor 2 juni digitale vouchers die ze zelf aan leerlingen geven die een fiets nodig hebben. Hiermee kan de leerling een abonnement afsluiten bij een verhuurbedrijf.
Ook spreiden scholen de lesuren en leerlingen over de dag, waardoor de drukte in de spits zoveel mogelijk beperkt wordt. Docenten die buiten de stad wonen en graag met de auto naar hun werk willen, kunnen op verschillende plekken in de stad met korting parkeren. Voor het laatste stuk van hun reis kunnen zij deelfietsen en deelscooters gebruiken.
ANP
Lees ook: Als iets het onderwijs op zijn kop heeft gezet in coronatijd, is het wel het onderwijs op afstand. Het bleek zo gek nog niet. Wat nemen we, na alle hangouts, YouTubecolleges, en livestreams, mee de toekomst in? En wat vooral niet?
Bezoek- en verlofregelingen in gevangenissen en klinieken versoepeld
De bezoekregeling voor gevangenissen en tbs-klinieken wordt vanaf 2 juni versoepeld. Vanwege de coronacrisis golden er de afgelopen tijden strenge restricties, maar volgens minister Sander Dekker van Rechtsbescherming is het mogelijk die maatregelen vanaf volgende week deels terug te schroeven.
Voor de gevangenissen wordt begonnen met een proef op drie locaties: in Alphen aan de Rijn, Arnhem en Veenhuizen mogen gedetineerden een uur per week een bezoeker ontvangen. Er zal geen fysiek contact mogelijk zijn, de gevangenen en bezoekers worden gescheiden door plexiglas.
Ook mogen gevangenen vanaf 2 juni weer in ‘uitzonderlijke situaties’ de gevangenis verlaten, voor bijvoorbeeld het bijwonen van een uitvaart van een familielid, schrijft Dekker aan de Tweede Kamer.
Voor tbs-klinieken en jeugdinstellingen worden de versoepelingen sneller doorgevoerd. Alle tbs'ers mogen vanaf 2 juni weer een bezoeker ontvangen, een uur per week. Bij mensen in jeugdinstellingen mogen twee ouders of wettelijke vertegenwoordigers een uur per week langskomen. Ook hier wordt plexiglas gebruikt om het risico op besmetting te beperken.
Ook voor verlof krijgen deze twee categorieën meer ruimte. ‘In de tbs-klinieken en jeugdinrichtingen is verlof een essentieel onderdeel van de behandeling’, schrijft Dekker. ‘Vanaf 2 juni mogen justitiabelen in tbs-klinieken en jeugdinrichtingen daarom eenmaal per week maximaal twee uur met begeleid verlof, indien dit onderdeel is van hun behandelplan en dit in het belang is van hun re-integratie.’
Als nieuwe besmettingen uitblijven, kunnen de regels vanaf 16 juni verder worden versoepeld voor gevangenissen, tbs-klinieken en jeugdinrichtingen. Vanaf augustus zouden de bezoek- en verlofregelingen weer naar de oude situatie kunnen terugkeren.
ANP
Lees ook: ‘Coronamisstanden in gevangenissen, gedetineerden worden monddood gemaakt’
© Arie Kievit / de Volkskrant — Om een corona-uitbraak in de gevangenis te voorkomen, werden gedetineerden die alleen nog in de cel overnachten met een enkelband naar huis gestuurd. RIVM krijgt zendmastdata om te zien waar het te druk wordt
Het RIVM krijgt toegang tot de zendmastdata van alle mobiele telefoons in Nederland. Zo moet het sneller duidelijk worden als zich veel mensen tegelijk naar dezelfde plek begeven. Het kabinet komt met een noodwet om dat mogelijk te maken.
Het kabinet benadrukt dat de individuele gegevens van telefoonbezitters anoniem blijven. De gegevens worden door de telecomaanbieders T-Mobile, Vodafone en KPN ontdaan van alle persoonlijke informatie, zoals de telefoonnummers. ‘Het gaat om onherleidbare tellingen per gemeente waarmee de verspreiding van corona nauwkeuriger kan worden gevolgd en voorspeld.’
Lees hier meer over deze maatregel.
Raoul du Pré
© ANP — Drukte, eerder deze maand in Park Somerlust in Amsterdam. Maatregelen in Turkije versoepeld
De coronamaatregelen in Turkije worden met ingang van maandag aanzienlijk verlicht. Restaurants, theehuizen, parken en sportfaciliteiten gaan weer open, net als stranden en musea. Ook alle ambtenaren kunnen weer aan het werk.
Turkije heeft de eerste fase van coronabestrijding afgesloten, zo verklaarde president Recep Tayyip Erdogan donderdagavond op televisie na kabinetsberaad. Volgens hem zijn er weinig landen die de epidemie met zoveel succes hebben aangepakt. Het dodental staat op bijna 4.500, op een bevolking van 83 miljoen. Lees hier meer over de versoepeling.
Turkije-correspondent Rob Vreeken
© AFP — Worshippers wearing protective face masks maintain a required social distance during the Friday prayer outside the historical Haci Bayram Mosque, in Ankara, on May 29, 2020, after a partial reopening of mosques after closures aimed at stemming the spread of the COVID-19 pandemic, caused by the novel coronavirus. (Photo by Adem ALTAN / AFP) Nederlandse toeristen pas na de zomer welkom in Denemarken
Vakantie in Denemarken zit er voor Nederlanders voorlopig niet in. Er worden vanaf 15 juni weer toeristen toegelaten uit Duitsland, Noorwegen en IJsland, maar nog niet uit Nederland. Inwoners van de meeste Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk zullen moeten wachten tot na de zomer, aldus premier Mette Frederiksen. Met buurland Zweden wordt nog gesproken.
De reden dat Duitsers, Noren en IJslanders wel de Deense grens over mogen steken, is dat er in die landen relatief weinig besmettingen zijn. Vakantiegangers krijgen in Denemarken wel te maken met extra controles en beperkingen. Bij de grens en op toeristische bestemmingen zal steekproefgewijs worden gecontroleerd of mensen besmet zijn, en toeristen moeten voor minstens zes nachten een verblijf boeken, als dat hotel buiten Kopenhagen staat.
Denemarken sloot in maart de grenzen voor veel buitenlanders. Mensen zonder geldige reden mochten het land niet meer in. Die beperkingen zijn later versoepeld, onder meer voor sommige buitenlandse partners van inwoners van Denemarken.
Redactie
Ic-bezetting daalt langzamer dan voorheen
Het aantal covid-patiënten op ic-afdelingen is vandaag iets gedaald. Er liggen nu 2 patiënten minder op intensive cares dan gisteren. Met die lichte daling komt het totale aantal op 180. Van hen ligt nog altijd één persoon in een Duits ziekenhuis.
De daling van het aantal ic-patiënten met covid-19 gaat wat langzamer dan voorheen. Wel liggen er aanzienlijk minder covid-patiënten in normale ziekenhuisbedden. Momenteel zijn dat er nog 618, dat is een afname van 77 ten opzichte van gisteren.
Naast de 180 covid-patiënten op de ic liggen er nog 549 patiënten met een andere aandoening op ic-afdelingen. Dat zijn er 10 minder dan gisteren.
‘De overall bezetting op de IC neemt momenteel maar langzaam af’, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. ‘Het aantal COVID-opnames buiten de IC daalt echter vrij snel.’
Semina Ajrovic en Hessel von Piekartz
Lees ook: de belangrijkste grafieken en kaarten over de uitbraak van het coronavirus in Nederland
Grote militaire parade Rusland gaat alsnog door
De Russische president Vladimir Poetin heeft bepaald dat de parade ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de overwinning op Hitler-Duitsland op 24 juni alsnog doorgaat. De grootscheepse parade op het Rode Plein moest eerder deze maand worden uitgesteld wegens de coronapandemie.
Normaal wordt de Dag van de Overwinning op 9 mei gevierd met een uitgebreide militaire parade, maar nu staat de viering gepland voor 24 juni. Dan is het precies 75 jaar geleden dat het uit Berlijn teruggekeerde Rode Leger de eerste overwinningsparade hield op het Rode Plein, onder toeziend oog van Sovjetleider Jozef Stalin.
Het leek er eerst op dat de viering zou worden uitgesteld tot begin september, 75 jaar nadat de Tweede Wereldoorlog definitief ten einde kwam met de overgave van Japan. Maar voor de Russen is de overwinning op nazi-Duitsland veel belangrijker. De oorlog met Duitsland kostte aan tientallen miljoenen Sovjetburgers het leven.
Poetin hoopt ook dat de Franse president Emmanuel Macron en andere wereldleiders naar Moskou zullen komen voor de parade, maar het is nog onzeker of ze op de uitnodiging zullen ingaan.
Ook in Rusland vragen sommigen zich af of Poetin niet al te veel haast maakt, aangezien de corona-epidemie nog lang niet is bedwongen. Iedere dag komen er nog steeds ruim achtduizend nieuwe coronagevallen bij, waarvan een groot deel in Moskou. Wel daalt het aantal nieuwe gevallen langzaam. In totaal zijn nu in Rusland 388 duizend mensen besmet geraakt met het virus.
Gevreesd wordt dat de epidemie weer zal opflakkeren als gevolg van de parade, waaraan normaal tienduizenden militairen deelnemen. Het staat ook wel vast dat de festiviteiten veel publiek zullen trekken, niet alleen in Moskou maar ook in de provincie. Ook daar worden militaire parades gehouden.
President Poetin gaf minister van Defensie Sergej Sjojgoe de opdracht ‘risico’s voor alle deelnemers te beperken, en het liefst uit te sluiten’. Dat zal nog geen eenvoudige taak worden: bij de oefeningen voor de later afgelaste Overwinningsparade op het Rode Plein raakten honderden militairen besmet. Op videobeelden was te zien hoe duizenden soldaten schouder aan schouder zonder mondkapjes op een exercitieterrein buiten Moskou stonden.
Bert Lanting
Zingen, dansen, schreeuwen: hoe het coronavirus op hol slaat via superverspreiders
In clubs, kerken en sportscholen kan het coronavirus op hol slaan. Deze superverspreiding komt opvallend veel vaker voor dan bij andere infectieziekten.
Waarom? En wat is daaruit te leren voor de aanpak?
Maarten Keulemans
© Dan Witz — Big Mosh Pit (2007) van de Amerikaanse realistische kunstenaar Dan Witz. Polen laat supporters toe bij voetbalwedstrijden
Polen zal als eerste land in de EU voetbalsupporters weer toelaten tot de stadions. Dit heeft de Poolse premier Mateusz Morawiecki vrijdag bekendgemaakt. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen mag voorlopig echter maar een kwart van de stoelen in de stadions worden gevuld.
Net als de Britse Premier League, zal de Poolse competitie op 19 juni worden hervat om het seizoen af te maken. In Groot-Brittannië moet echter in lege stadions worden gespeeld, zo heeft de Britse voetbalbond besloten.
De Britten volgen hiermee het voorbeeld van Duitsland en Denemarken. Dit zijn de enige twee landen in Europa waar de competitie nu weer is opgepakt. Morawiecki zei dat de regering niet bang is dat de deels gevulde stadions kunnen zorgen voor een nieuwe uitbraak. ‘Het zal mogelijk zijn om op tijd alle voorbereidingen te treffen volgens de procedures die zijn afgesproken’, aldus de premier.
Redactie
Iets minder nieuwe ziekenhuisopnamen en sterfgevallen na toename gisteren
Het RIVM meldt vandaag weer iets minder ziekenhuisopnamen en sterfgevallen dan gisteren, toen er een toename in de nieuwe meldingen was.
Vandaag kwamen er 9 nieuwe ziekenhuisopnamen bij. Dat waren er gisteren nog 16. In totaal zijn er 11.722 mensen opgenomen (geweest) vanwege een besmetting met het coronavirus.
Daarnaast meldt het RIVM 28 nieuwe sterfgevallen. Dat zijn er minder dan de 32 die het Rijksinstituut gisteren meldde. Dat aantal was toen een verdubbeling ten opzichte van een dag eerder. Volgens de officiële cijfers zijn er tot nu toe 5.931 mensen overleden aan de gevolgen van covid-19.
Dat aantal kan in werkelijkheid hoger liggen omdat alleen positief geteste personen mee worden genomen. Nog niet iedereen met symptomen wordt getest. Vanaf 1 juni is het mogelijk om een test aan te vragen bij verdenking van besmetting met het virus.
De totale sterfte in Nederland ligt voor de tweede week op rij onder het normale niveau, blijkt uit cijfers die het CBS vandaag publiceerde. In de derde week van mei overleden er 2.759 mensen. Het CBS schat dat er zonder corona-epidemie in die week 2.807 mensen waren gestorven.
Er kwamen vandaag 176 bevestigde besmettingen bij, minder dan de 182 gisteren. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste personen op 46.126. Ook hier geldt dat het aantal in werkelijkheid hoger ligt.
Hessel von Piekartz en Semina Ajrovic
Merendeel middelbare scholieren één dag per week naar school
Als volgende week dinsdag de middelbare scholen in Nederland weer open gaan, zullen de meeste leerlingen één dag per week naar school gaan. Dat blijkt uit een enquête van de VO-raad onder circa vierhonderd schoolleiders.
Tom Kreling
Lees ook: wat het onderwijs leert in crisistijd, in negen lessen
CBS: Totale sterfte Nederland opnieuw lager dan verwacht
Voor de tweede week op rij zijn er minder mensen overleden dan normaal zou zijn voor deze periode. Dit meldt het CBS. In de week van 18 tot en met 24 mei stierven er 2.759 mensen. Het CBS verwacht dat er in deze week 2.807 mensen zouden zijn overleden als er geen corona-epidemie was geweest.
De sterfte afgelopen week is ongeveer even hoog als afgelopen jaren in deze tijd van het jaar. Maar vergeleken met de sterfte in de eerste weken van 2020 en na een correctie voor de temperatuur, is er volgens het CBS nu sprake van een lagere sterfte dan verwacht.
Dit betekent niet dat er geen mensen meer overlijden aan covid-19. Volgens het RIVM, dat dagelijks rapporteert over de coronasterfte, overleden er in de derde week van mei 108 mensen aan covid-19. Dat aantal ligt in werkelijkheid waarschijnlijk hoger omdat alleen positief geteste personen meetellen.
Een week eerder overleden er volgens cijfers van het CBS nog tweehonderd mensen minder dan er zonder de coronacrisis overleden zouden zijn. Het gebeurt vaker dat na een periode van hogere sterfte een daling is te zien. Na de griepgolf van 2018 was er in Nederland zes weken lang sprake van zogeheten ondersterfte.
Begin april overleden er wekelijks ruim vijfduizend mensen, tweeduizend meer dan normaal voor die periode. Net als in Nederland is in grote delen van Europa de sterfte inmiddels weer gedaald naar een gemiddeld niveau.
Hessel von Piekartz en Serena Frijters
Lees ook:
Totale sterfte in veel Europese landen weer richting normaal niveau
Repatriëring Marokkanen binnenkort van start
Er gloort hoop voor de ruim 31 duizend Marokkanen die vastzitten in het buitenland: de Marokkaanse koning heeft toestemming gegeven om te beginnen met hun repatriëring. Dat maakte de minister van Gezondheid, Khalit Ait Taleb, donderdag bekend in het parlement.
De minister sprak volgens Marokkaanse media over het terughalen van driehonderd mensen per week. Dat getal veroorzaakte direct veel opschudding: in dat tempo zou het twee jaar duren voordat iedereen terug zou zijn in Marokko. Later liet de minister weten dat er sprake was van een misverstand. Die driehonderd per week waren slechts bedoeld als een eerste stap; na verloop van tijd zou de terugkeer steeds sneller moeten gaan.
Na hun repatriëring zullen de Marokkanen negen dagen in quarantaine moeten, verklaarde de minister. Volgens het weekblad TelQuel is het ministerie van Buitenlandse Zaken bezig in kaart te brengen of en in welke hotels de gestrande reizigers tijdens die quarantaine kunnen verblijven. De eerste groep zou binnenkort vanuit Algerije moeten komen.
Waarom het zo lang heeft geduurd totdat de repatriëring op gang kwam? Ook daarover sprak Ait Taleb. ‘Op een bepaald moment had de epidemie een piek’, zei de minister. ‘In die situatie konden we niet het risico nemen extra ziektegevallen toe te voegen.’
Correspondent Maartje Bakker
Anticoronawerkgroep van Zuid-Soedan opnieuw geïnfecteerd
In Zuid-Soedan rust geen zegen op de ant-coronawerkgroep van de regering. Nadat vorige week alle vijftien leden waren besmet en er een nieuwe werkgroep werd gevormd, blijkt nu ook de nieuwe teamleider te zijn geïnfecteerd. Gevreesd wordt dat in Zuid-Soedan, een land dat ernstig is verzwakt na jaren van burgeroorlog, het coronavirus veel sterker rondwaart dan de officiële cijfers van 994 besmettingen en 10 doden doen geloven.
De geïnfecteerde voorzitter van de anticoronawerkgroep, generaal Hussein Abdelbagi, is tevens een van de vijf vicepresidenten van Zuid-Soedan. De belangrijkste vicepresident, Riek Machar, maakte vorige week bekend ook besmet te zijn met het coronavirus. Machar was tot dan toe het gezicht van de werkgroep. Of die nu weer een nieuwe leider krijgt, is nog niet duidelijk.
De president van Zuid-Soedan, Salva Kiir, heeft na de reeks besmettingen binnen de politieke top verklaard niet naar het buitenland te zijn gevlogen voor behandeling tegen het coronavirus, zoals boze tongen beweerden. Kiir is bekritiseerd wegens zijn besluit om ondanks het groeiende aantal besmettingen de winkels, bars en markten in Zuid-Soedan weer normaal te laten opereren.
Afrika-correspondent Mark Schenkel
Zweedse voetbalcompetitie op 14 juni van start, zonder publiek
De Zweedse voetbalcompetitie gaat op 14 juni van start. De overheid en de gezondheidsdiensten hebben toestemming gegeven om in de hoogste twee divisies te gaan voetballen, zonder publiek in de stadions. Het nieuwe seizoen zou eigenlijk begin april starten, maar als gevolg van de coronacrisis werd de competitie uitgesteld.
‘We zijn dankbaar dat de autoriteiten akkoord zijn gegaan met de protocollen die we hebben opgesteld', zei secretaris-generaal Mats Enquist van de Zweedse bond. ‘De voorbereiding zal niet optimaal zijn, maar dat is voor alle clubs hetzelfde.’
De spelers moeten zich houden aan strenge voorschriften. ‘Het coronavirus is nog steeds onder ons, de crisis is nog niet voorbij’, zegt Enquist. ‘We zijn er met elkaar verantwoordelijk voor dat we niet voor verspreiding zorgen.’ In Zweden zijn voor zover bekend ruim 4.200 mensen overleden aan covid-19.
Vorig jaar ging de landstitel naar Djurgardens IF. De competitie loopt doorgaans van april tot november.
ANP
Indonesische overtreders publiekelijk voor schut gezet
Mensen die in de Indonesische provincie Bengkulu de coronamaatregelen niet serieus nemen, worden publiekelijk voor schut gezet. Zo moeten zij onder meer met borden rondlopen waarop zij anderen attenderen op de afstandsregels. Foto's daarvan worden verspreid via sociale media. Ook worden regelovertreders gedwongen stukken uit de Koran voor te lezen.
‘Mensen in Bengkulu zijn zich nog steeds niet bewust van het belang van het volgen van de regels’, aldus de autoriteiten van de provincie op het eiland Sumatra. ‘Vooral als het gaat om het dragen van mondmaskers en het samenkomen in grote groepen.’ De publieke 'vernedering' voor mensen die zich niet houden aan de regels is ingevoerd ‘omwille van zichzelf en hun families’.
Zo werd bijvoorbeeld een visser aan de kade gearresteerd omdat hij geen mondkapje droeg op zijn vissersboot. ‘Het is dom om een mondmasker te dragen als je op zee bent’, aldus de man. ‘Er is geen voorschrift om een masker te dragen op het water. Als dat wel zo was, had ik me eraan gehouden’.
ANP
© DIVA MARHA / AFP — Een overtreder In Bengkulu draagt een bord met de tekst: 'Ik beloof voortaan een gezichtsmasker te dragen'. Omzet horeca 14 procent lager in eerste kwartaal
De omzet van de horeca viel in het eerste kwartaal van dit jaar 14 procent lager uit dan een kwartaal eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de horeca daarmee een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het gaat om de eerste omzetdaling in zeven jaar tijd.
De omzet van hotels daalde met 16,9 procent, die van restaurants met 16,8 procent en die van cafés met 16,3 procent. Fastfoodrestaurants kwamen er nog relatief goed vanaf met een omzetdaling van 8,9 procent.
De daling kwam geheel voor de rekening van maart, de eerste maand waarin de horecasector tot stilstand kwam. Op zondagmiddag 15 maart kondigde het kabinet aan dat alle horeca per direct de deuren moesten sluiten.
Nu de horeca al tweeënhalve maand dicht is, is het ondernemersvertrouwen tot een dieptepunt gedaald. In geen enkele sector ging dat vertrouwen zo hard onderuit als in de horeca. Het staat nu op -84,3 procent, waarbij de negatieve ondernemers dus verreweg in de meerderheid zijn. Een kwartaal geleden hielden negatieve en positieve ondernemers elkaar nog in evenwicht.
Vanaf maandag 12 uur mag de horeca voorzichtig weer open: terrassen mogen weer, en binnen mogen cafés en restaurants maximaal dertig klanten ontvangen.
Andere sectoren profiteren
Andere sectoren profiteren juist van de coronacrisis. Bouwmarkten en keuken- en vloerspecialisten zagen de omzet in april op jaarbasis met een kwart stijgen. Ook de verkoop van consumentenelektronica en witgoed (plus 12 procent) zat in de lift.
Winkels voor voedingsmiddelen zagen de omzet op jaarbasis 6 procent hoger uitvallen. De omzet van supermarkten lag 6,6 procent hoger dan een jaar eerder, die van speciaalzaken 2,2 procent.
Verder grijpen consumenten de crisis aan om meer online te shoppen. De onlineomzet was in april 62,4 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.
Aan kleding, schoenen en lederwaren werd juist fors minder uitgegeven. De omzet van kledingwinkels daalde op jaarbasis met dik 58 procent. Aan schoenen en lederwaren werd ongeveer 45 procent minder uitgegeven.
Michiel van der Geest
© Cobine van der Louw — Een ‘coronaproof’ terras in Oosterhout. Meer over dit onderwerp:
Plan voor ‘terrassenzee’ in binnenstad Breda: ‘Een inhaalronde voor de horeca’
Een portret van tien weken lockdown – aan de hand van ons koopgedrag
Aantal nieuwe besmettingen Duitsland loopt op
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Duitsland is met 741 flink hoger dan een dag eerder. Dat meldt het Robert Koch Institut (RKI) vrijdag. Donderdag werd nog melding gemaakt van 353 nieuwe besmettingen. Bij 180.458 mensen in Duitsland is het virus vastgesteld.
Het aantal doden steeg minder hard dan een dag eerder. Het RKI meldt 39 nieuwe sterfgevallen. Zeker 8.450 mensen zijn in Duitsland aan het virus overleden.
De meeste Duitsers die besmet zijn geweest, zijn overigens alweer hersteld. Zeker 164.100 mensen dragen het virus niet meer bij zich. Dat zijn negenhonderd mensen meer dan op donderdag.
ANP
Burgemeester New York overweegt versoepeling maatregelen
Het aantal doden door het coronavirus in de Verenigde Staten is de afgelopen 24 uur met 1.297 gestegen. Het geregistreerde dodental staat nu op 101.573, het hoogste ter wereld. Dat meldt de Johns Hopkins University.
Het aantal besmettingen staat op ruim 1,7 miljoen. Dat is een groot deel van de 5,9 miljoen vastgestelde besmettingen wereldwijd.
De stad en staat New York zijn het zwaarst getroffen in de VS. Toch neemt het aantal nieuwe besmettingen daar bijna iedere dag af.
Burgemeester van de stad, Bill DeBlasio, zei donderdag dat hij overweegt de strenge maatregelen te versoepelen. 'We zijn momenteel in de positie om het te hebben over openstellen van dingen', zei De Blasio.
ANP
© AFP — De New Yorkse burgemeester Bill DeBlasio. Recordaantal nieuwe besmettingen Brazilië
In Brazilië zijn de afgelopen 24 uur voor de derde dag op rij meer dan duizend coronadoden geregistreerd: 1156. Het totale dodental komt daarmee op 26.754, blijkt uit cijfers van het ministerie van Gezondheid. Meer dan 4200 sterfgevallen worden nog onderzocht op mogelijke besmetting met het longvirus.
Ook werden het afgelopen etmaal 26.417 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is de hoogste toename sinds het begin van de uitbraak. Het laatste 'record' dateerde van vrijdag, toen 20.803 nieuwe gevallen werden gemeld. In totaal zijn nu 438.238 besmettingen geregistreerd. Na de VS is Brazilië het land met de meeste besmettingsgevallen.
Redactie
Slachthuis Helmond tot 2 juni dicht na nieuwe besmettingen
Slachthuis Van Rooi Meat in Helmond moet op last van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost tot 2 juni dichtblijven, nadat opnieuw medewerkers positief testten op het coronavirus. Dat maakte de Veiligheidsregio in de nacht van donderdag op vrijdag bekend. Lees het volledige nieuwsbericht hier.
Redactie
© vrm — Slachthuis Van Rooi Meat in Helmond. Omzet motor- en autobranche gedaald door coronacrisis
De omzet van de motor- en autobranche is in het eerste kwartaal van dit jaar door de coronacrisis voor het eerst sinds 2013 gedaald. Met name de importeurs van auto's en motoren boekten fors minder opbrengsten omdat veel autofabrieken hun deuren sloten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Bedrijven in de motor- en autobranche zagen hun omzet in het afgelopen kwartaal met 1,8 procent afnemen vergeleken met een jaar eerder. De klap van de coronacrisis kwam onevenredig sterk voor de importeurs van auto's en motoren, die hun inkomsten in maart met bijna een vijfde zagen verdampen. Ook bij de branche voor zware bedrijfsauto's, gespecialiseerde reparatiebedrijven, handelaars in auto-onderdelen, en bedrijven die bezig zijn met handel en reparatie van motorfietsen, liep de omzet terug.
Alleen handelaars en reparateurs van personenauto's lukten het om ondanks de crisis te groeien. De verkoop van nieuwe auto's en het onderhoud van personenauto's liepen in het eerste kwartaal en zelfs in maart, ondanks de maatregelen tegen het virus nog gewoon door.
Een meerderheid van de ondernemers verwacht ook in het lopende kwartaal een omzetdaling. Het ondernemersvertrouwen in de branche kelderde tot min 46,9 begin april, van min 7,6 in het eerste kwartaal.
Het aantal faillissementen steeg licht in de periode. In totaal gingen er 23 bedrijven over de kop, terwijl dat er in het laatste kwartaal van 2019 vier minder waren. Verder nam het aantal vacatures een duikvlucht. In het eerste kwartaal stonden er nog 2800 vacatures open, tegenover 4000 een kwartaal daarvoor.
ANP
Macron en Trump willen geen video-G7
De Franse president Emmanuel Macron en zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump willen dat de leiders van de G7-landen lijfelijk aanwezig zijn bij de top die gepland staat voor 10 juni in de VS.
De top zou in maart worden gehouden, maar werd toen geannuleerd vanwege het coronavirus. Trump en Macron hebben telefonisch besproken dat de bijeenkomst binnenkort moet worden gehouden en dat alle leiders daarbij aanwezig moeten zijn. Trump denkt dat een gezamenlijke bijeenkomst een sterke boodschap uitstraalt. Mogelijk wordt de top gehouden in het presidentiële buitenverblijf Camp David in de staat Maryland.
Macron liet vorige week ook al weten open te staan voor het idee van Trump, indien de coronacrisis het toestaat. Een medewerker van het Witte Huis noemde eerder eind juni als eerste mogelijkheid voor de top.
Behalve Frankrijk en de VS zitten Italië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie, Canada en Italië in de G7.
ANP
© AFP — De Franse president Emmanuel Macron en zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump tijdens de NAVO-top in Londen vorig jaar december. Coronacrisis drijft meer mensen naar bijstand, vooral zzp'ers doen beroep op vangnet
Nederland telde eind maart 413.000 mensen met een bijstandsuitkering. Daarmee steeg het aantal mensen dat een beroep deed op het vangnet op maandbasis met circa duizend. Vooral de aanvragen van zelfstandigen namen toe. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is sprake van een trendbreuk. Sinds 2017 was vrijwel iedere maand sprake van een daling van het aantal mensen in de bijstand.
Eind maart van dit jaar waren er bijna 14.000 zelfstandigen met een uitkering. Dat waren er in zowel januari als februari nog geen 4000. De toename kwam vooral door zelfstandigen die gebruikmaken van de tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers, de zogeheten Tozo-regeling. Deze is bedoeld om het inkomen van zzp’ers aan te vullen in de huidige crisistijd.
Ondanks de toename van februari op maart, is het aantal bijstandsgerechtigden nu nog wel steeds zo’n 19.000 lager dan eind maart 2019. Het is voor het tiende kwartaal op een rij dat het aantal mensen in de bijstand terugloopt.
De daling van het aantal mensen in de algemene bijstand betreft zowel mensen met een Nederlandse als met een migratieachtergrond. Die laatste groep omvat mensen met een westerse en niet-westerse achtergrond.
ANP