Bekijk belangrijke updates
  1. 30/05/2020

    Merkel weigert uitnodiging Trump voor G7-top in Washington

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de uitnodiging van de Amerikaanse president Donald Trump voor de naderende G7-top geweigerd. Dat meldt nieuwssite Politico.

    'Merkel bedankt president Trump voor zijn uitnodiging voor de G7-top in juni in Washington. Maar wegens de algehele situatie met de coronapandemie is ze niet in staat af te reizen naar Washington', aldus woordvoerder Steffen Seibert. 'Ze blijft natuurlijk de ontwikkeling van de pandemie volgen.'

    Vorige week sprak Trump de ambitie uit de top in Washington te houden in plaats van via een videoverbinding. Ook Emmanuel Macron, de president van Frankrijk, sprak de wens uit dat alle leiders lijfelijk aanwezig zouden zijn. In maart 'ontmoetten' de leiders van de landen elkaar al via een online verbinding.

    Trump denkt dat een gezamenlijke bijeenkomst een sterke boodschap uitstraalt. Volgens de Amerikaanse president kan de G7-ontmoeting 'gewoon' bij hem in het Witte Huis gehouden worden. Ook het presidentiële buitenverblijf Camp David in de staat Maryland zou een optie zijn.

    De Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Japan en de Europese Unie behoren tot de G7.

    ANP

    Instanews image
    © AP — De Duitse bondskanselier Angela Merkel met de Amerikaanse president Donald Trump tijdens de G7-top in augustus vorig jaar in het Franse Biarritz.
  2. 30/05/2020

    Akkoord over steunpakket Lufthansa

    De Duitse regering en de Europese Commissie hebben vrijdag een akkoord bereikt over de Duitse staatssteun aan Lufthansa. De raad van bestuur van de luchtvaartmaatschappij laat in een verklaring vrijdagavond weten akkoord te gaan met de voorwaarden.

    Volgens persbureau Bloomberg is in de deal overeengekomen dat Lufthansa het aantal vliegtuigen vermindert dat het heeft op de vliegvelden van Frankfurt en München. Ook moet de luchtvaartmaatschappij afstand doen van een aantal slots (de tijdsperiode waarbinnen een vliegtuig mag opstijgen of landen op een vliegveld) op de luchthavens. Het gaat om acht toestellen en 24 slots.

    Duitsland wil het noodlijdende Lufthansa redden door een belang van 20 procent te nemen voor 6 miljard euro en garant te staan voor een lening van 3 miljard euro. De Europese Commissie gaf eerder al groen licht voor dat plan, maar wel onder de voorwaarde dat Lufthansa een aantal slots inlevert.

    De raad van commissarissen van Lufthansa moet ook nog instemmen met het steunpakket. De toezichtsraad lag eerder deze week dwars omdat die de voorwaarden van de Europese Commissie onverteerbaar vond. Lufthansa laat weten dat Brussel nu minder eisen stelt dan het aanvankelijk deed. Als de raad van commissarissen zijn fiat heeft gegeven, moeten ook de aandeelhouders nog instemmen met het steunpakket.

    ANP

  3. 30/05/2020

    Opnieuw meer dan 1000 doden in Brazilië

    Voor de vierde dag op een rij zijn in Brazilië meer dan duizend doden geregistreerd als gevolg van het coronavirus. De afgelopen 24 uur zijn 1124 sterfgevallen gemeld, aldus het ministerie van Gezondheid. Het totale aantal doden komt daarmee op 27.878. Daardoor zijn in Brazilië nu meer coronadoden gevallen dan in het eveneens zwaar getroffen Spanje.

    Vrijdag werd bekend dat 27.121 Spanjaarden aan de gevolgen van het virus zijn overleden. Daar zijn de afgelopen 24 uur slechts twee sterfgevallen bijgekomen.

    Brazilië is na de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk het land met de meeste doden door het coronavirus.

    Het Braziliaanse ministerie van Gezondheid meldde vrijdag ook 26.928 nieuwe besmettingen met het virus. Dat is voor de tweede achtereenvolgende dag de hoogste toename sinds het begin van de uitbraak. Het totaal aantal besmettingen staat op 465.166, het meeste na de VS.

    Volgens experts in het land wordt er te weinig getest, waardoor het werkelijke aantal besmettingen en doden vermoedelijk aanzienlijk hoger ligt dan bekend is.

    Redactie

  4. 29/05/2020

    België opent grens weer voor familiebezoeken

    Mensen met familie in België kunnen die vanaf zaterdag weer bezoeken, en Belgen kunnen ook naar buurlanden reizen om hun familie daar te zien. Dat heeft de Belgische regering besloten.

    In maart sloot België de grenzen voor ‘niet-essentiële reizen', waar familiebezoeken onder vielen. ‘Landgenoten met familie in een van onze buurlanden zullen vanaf morgen die mensen dus opnieuw kunnen bezoeken. De Belgische politiediensten worden op de hoogte gebracht van dit nieuwe feit’, schrijft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem vrijdag op Facebook.

    Het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt dat Nederlanders ook weer naar België kunnen reizen.

    ‘Steun voor het hart’ 
    Minister Ferd Grapperhaus is blij met het nieuws. ‘Mooi dat de Nederlands-Belgische grens weer opengaat voor familiebezoek’, schrijft hij op Twitter. ‘Dat is een steun voor het hart!’ De bewindsman had de afgelopen tijd veel contact met de Belgische regering over haar grensbesluit.

    Mensen die hun familie willen bezoeken, moeten een vorm van bewijs meenemen, zegt een woordvoerder van De Crem tegen het Belgische dagblad De Standaard. ‘Je moet ook kunnen aantonen dat je naar familie gaat, met een document of mail, met een adres. De focus ligt niet op controle, maar zorg dat je kan aantonen dat je naar familie gaat mocht er een politiecontrole zijn. We hebben niet bepaald tot welke graad je mag gaan, maar het moet dus wel familie zijn.’

    ANP

  5. 29/05/2020

    ‘Duitsers, kom met Pinksteren niet naar Limburg’

    Duitsers, blijf alstublieft weg met Pinksteren. Dat is de boodschap van een open brief die alle vijftien burgemeesters van Noord- en Midden-Limburg naar Duitse media hebben gestuurd. Antoin Scholten, voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg Noord en burgemeester van Venlo, dankt de Duitsers dat ze met Hemelvaart gehoor hebben gegeven aan zijn eerdere oproep om niet in Limburg te komen winkelen.

    ‘We hopen dat u dit nog even kunt volhouden’, schrijft hij. ‘Want ook het komende Pinksterweekend zal de verleiding groot zijn Noord- en Midden-Limburg te bezoeken - iets waarover we ons onder normale omstandigheden zouden verheugen. We vragen u echter, als buur naar buur, om niet te komen als het niet echt nodig is.’

    Ondanks het compliment van Scholten stonden er op Hemelvaart vele Duitsers in de rij om met fikse korting inkopen te doen bij Designer Outlet Roermond. Daar mogen nu niet meer dan 3.000 mensen naar binnen. Bij grotere drukte moeten bezoekers voor de ingang wachten tot anderen weggaan. Ook per winkel stonden er rijen, van soms meer dan een uur.

    Met Pasen werden toeristen uit omringende landen ook opgeroepen niet naar Nederland te komen, nadat er eerder veel Belgen de grens waren overgegaan om ‘op café' te gaan, wat in hun eigen land al niet meer mocht. Die oproep was toen tamelijk succesvol.

    Geen specifieke maatregelen met Pinksteren
    De Veiligheidsregio's nemen vooralsnog geen specifieke maatregelen om drukte tijdens het Pinksterweekend te voorkomen, meldt de NOS. Ze zeggen de situatie goed in de gaten te houden en in te grijpen als het ergens te druk wordt. Langs de kust kunnen bijvoorbeeld weer toegangswegen of parkeerplaatsen worden afgesloten.

    ‘Met de nieuwe versoepelingen ligt een nonchalante houding op de loer ten opzichte van de maatregelen’, zegt burgemeester Schuurmans namens de Veiligheidsregio Kennemerland tegen de NOS. ‘Toch is het ontzettend belangrijk dat we de maatregelen in acht blijven nemen om het coronavirus onder controle te houden.’

    Er is warm weer voorspeld voor het pinksterweekend. Vanaf 1 juni, Tweede Pinksterdag, worden de nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen van kracht.

    Redactie