Bekijk alle updates
  1. 29/05/2020

    Iets minder nieuwe ziekenhuisopnamen en sterfgevallen na toename gisteren

    Het RIVM meldt vandaag weer iets minder ziekenhuisopnamen en sterfgevallen dan gisteren, toen er een toename in de nieuwe meldingen was.

    Vandaag kwamen er 9 nieuwe ziekenhuisopnamen bij. Dat waren er gisteren nog 16. In totaal zijn er 11.722 mensen opgenomen (geweest) vanwege een besmetting met het coronavirus.

    Daarnaast meldt het RIVM 28 nieuwe sterfgevallen. Dat zijn er minder dan de 32 die het Rijksinstituut gisteren meldde. Dat aantal was toen een verdubbeling ten opzichte van een dag eerder. Volgens de officiële cijfers zijn er tot nu toe 5.931 mensen overleden aan de gevolgen van covid-19.

    Dat aantal kan in werkelijkheid hoger liggen omdat alleen positief geteste personen mee worden genomen. Nog niet iedereen met symptomen wordt getest. Vanaf 1 juni is het mogelijk om een test aan te vragen bij verdenking van besmetting met het virus.

    De totale sterfte in Nederland ligt voor de tweede week op rij onder het normale niveau, blijkt uit cijfers die het CBS vandaag publiceerde. In de derde week van mei overleden er 2.759 mensen. Het CBS schat dat er zonder corona-epidemie in die week 2.807 mensen waren gestorven.

    Er kwamen vandaag 176 bevestigde besmettingen bij, minder dan de 182 gisteren. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste personen op 46.126. Ook hier geldt dat het aantal in werkelijkheid hoger ligt.


    Hessel von Piekartz en Semina Ajrovic  

  2. 29/05/2020

    CBS: Totale sterfte Nederland opnieuw lager dan verwacht

    Voor de tweede week op rij zijn er minder mensen overleden dan normaal zou zijn voor deze periode. Dit meldt het CBS. In de week van 18 tot en met 24 mei stierven er 2.759 mensen. Het CBS verwacht dat er in deze week 2.807 mensen zouden zijn overleden als er geen corona-epidemie was geweest.

    De sterfte afgelopen week is ongeveer even hoog als afgelopen jaren in deze tijd van het jaar. Maar vergeleken met de sterfte in de eerste weken van 2020 en na een correctie voor de temperatuur, is er volgens het CBS nu sprake van een lagere sterfte dan verwacht.


    Dit betekent niet dat er geen mensen meer overlijden aan covid-19. Volgens het RIVM, dat dagelijks rapporteert over de coronasterfte, overleden er in de derde week van mei 108 mensen aan covid-19. Dat aantal ligt in werkelijkheid waarschijnlijk hoger omdat alleen positief geteste personen meetellen.

    Een week eerder overleden er volgens cijfers van het CBS nog tweehonderd mensen minder dan er zonder de coronacrisis overleden zouden zijn. Het gebeurt vaker dat na een periode van hogere sterfte een daling is te zien. Na de griepgolf van 2018 was er in Nederland zes weken lang sprake van zogeheten ondersterfte.

    Begin april overleden er wekelijks ruim vijfduizend mensen, tweeduizend meer dan normaal voor die periode. Net als in Nederland is in grote delen van Europa de sterfte inmiddels weer gedaald naar een gemiddeld niveau.

    Hessel von Piekartz en Serena Frijters

    Lees ook: 

    Totale sterfte in veel Europese landen weer richting normaal niveau

    Na de eerste golf: waar was de sterfte het hoogste?

  3. 29/05/2020

    Omzet horeca 14 procent lager in eerste kwartaal

    De omzet van de horeca viel in het eerste kwartaal van dit jaar 14 procent lager uit dan een kwartaal eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de horeca daarmee een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het gaat om de eerste omzetdaling in zeven jaar tijd.

    De omzet van hotels daalde met 16,9 procent, die van restaurants met 16,8 procent en die van cafés met 16,3 procent. Fastfoodrestaurants kwamen er nog relatief goed vanaf met een omzetdaling van 8,9 procent.

    De daling kwam geheel voor de rekening van maart, de eerste maand waarin de horecasector tot stilstand kwam. Op zondagmiddag 15 maart kondigde het kabinet aan dat alle horeca per direct de deuren moesten sluiten.

    Nu de horeca al tweeënhalve maand dicht is, is het ondernemersvertrouwen tot een dieptepunt gedaald. In geen enkele sector ging dat vertrouwen zo hard onderuit als in de horeca. Het staat nu op -84,3 procent, waarbij de negatieve ondernemers dus verreweg in de meerderheid zijn. Een kwartaal geleden hielden negatieve en positieve ondernemers elkaar nog in evenwicht.

    Vanaf maandag 12 uur mag de horeca voorzichtig weer open: terrassen mogen weer, en binnen mogen cafés en restaurants maximaal dertig klanten ontvangen.

    Andere sectoren profiteren

    Andere sectoren profiteren juist van de coronacrisis. Bouwmarkten en keuken- en vloerspecialisten zagen de omzet in april op jaarbasis met een kwart stijgen. Ook de verkoop van consumentenelektronica en witgoed (plus 12 procent) zat in de lift.

    Winkels voor voedingsmiddelen zagen de omzet op jaarbasis 6 procent hoger uitvallen. De omzet van supermarkten lag 6,6 procent hoger dan een jaar eerder, die van speciaalzaken 2,2 procent.

    Verder grijpen consumenten de crisis aan om meer online te shoppen. De onlineomzet was in april 62,4 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

    Aan kleding, schoenen en lederwaren werd juist fors minder uitgegeven. De omzet van kledingwinkels daalde op jaarbasis met dik 58 procent. Aan schoenen en lederwaren werd ongeveer 45 procent minder uitgegeven.

    Michiel van der Geest 


    Instanews image
    © Cobine van der Louw — Een ‘coronaproof’ terras in Oosterhout.

    Meer over dit onderwerp:

     Plan voor ‘terrassenzee’ in binnenstad Breda: ‘Een inhaalronde voor de horeca’

    Een portret van tien weken lockdown – aan de hand van ons koopgedrag

  4. 29/05/2020

    Aantal nieuwe besmettingen Duitsland loopt op

    Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Duitsland is met 741 flink hoger dan een dag eerder. Dat meldt het Robert Koch Institut (RKI) vrijdag. Donderdag werd nog melding gemaakt van 353 nieuwe besmettingen. Bij 180.458 mensen in Duitsland is het virus vastgesteld.

    Het aantal doden steeg minder hard dan een dag eerder. Het RKI meldt 39 nieuwe sterfgevallen. Zeker 8.450 mensen zijn in Duitsland aan het virus overleden.

    De meeste Duitsers die besmet zijn geweest, zijn overigens alweer hersteld. Zeker 164.100 mensen dragen het virus niet meer bij zich. Dat zijn negenhonderd mensen meer dan op donderdag.

    ANP


  5. 29/05/2020

    Recordaantal nieuwe besmettingen Brazilië

    In Brazilië zijn de afgelopen 24 uur voor de derde dag op rij meer dan duizend coronadoden geregistreerd: 1156. Het totale dodental komt daarmee op 26.754, blijkt uit cijfers van het ministerie van Gezondheid. Meer dan 4200 sterfgevallen worden nog onderzocht op mogelijke besmetting met het longvirus.

    Ook werden het afgelopen etmaal 26.417 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is de hoogste toename sinds het begin van de uitbraak. Het laatste 'record' dateerde van vrijdag, toen 20.803 nieuwe gevallen werden gemeld. In totaal zijn nu 438.238 besmettingen geregistreerd. Na de VS is Brazilië het land met de meeste besmettingsgevallen.

    Redactie