Bekijk alle updates
  1. 28/05/2020

    Frankrijk laat volgende maand weer toeristen toe

    Buitenlandse toeristen zijn vanaf volgende maand weer welkom in Frankrijk. De campings gaan ook weer open en stranden zijn dan weer toegankelijk. Daarmee lijkt voor miljoenen Nederlanders hun zomervakantie in Frankrijk weer binnen handbereik. Lees hier verder.

    Instanews image
    © AFP — De Franse premier Edouard Philippe.
  2. 28/05/2020

    OMT: Pubers mogen vanaf 1 juni weer trainen zonder 1,5 meter afstand

    Kinderen tussen 13 en 18 jaar mogen vanaf 1 juni bij sporttrainingen weer normaal 'spelcontact' hebben. Dat stelt het Outbreak Management Team, de experts die het kabinet adviseren over het coronavirus.

    De afgelopen tijd was contact tijdens sporttrainingen alleen toegestaan voor kinderen tot en met 12 jaar. Oudere kinderen mochten wel buiten onder begeleiding sporten, maar moesten daarbij 1,5 meter afstand houden.

    Het kabinet had de versoepeling al in de planning voor 1 juni. Het OMT concludeert nu, samen met de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, dat dit vanaf volgende week weer kan. Het betekent dat kinderen die lid zijn van dezelfde voetbalclub, bijvoorbeeld weer een wedstrijdje kunnen spelen.

    Een woordvoerder van de KNVB laat weten dat de versoepelende maatregel niet betekent dat clubs alweer wedstrijden tegen elkaar mogen spelen met jeugdteams.

    De voetballers en andere teamsporters van 19 jaar en ouder moeten nog even geduld hebben. Zij mogen nog geen partijvormen doen op de trainingen. De KNVB meldt verder dat de herstart van binnensporten, waaronder zaalvoetbal, is vervroegd van 1 september naar 1 juli. Ook was al duidelijk dat sportkantines per 1 juli weer open mogen.

    "Voor al deze punten geldt wel een voorbehoud: als er weer een grote piek komt in het aantal coronapatiënten, dan kunnen deze maatregelen worden teruggedraaid," aldus de KNVB, die de clubs zo snel mogelijk zal informeren over de consequenties van de nieuwe versoepelingen.

    Sportkoepel NOC*NSF is ook blij dat er voor de oudste jeugd weer meer mogelijk is. "Het is erg goed dat de binnensportaccommodaties net als de sportscholen nu per 1 juli ook open mogen. We zien vooral de jeugd van Nederland graag weer snel genieten van sport in de talloze binnensportaccommodaties die Nederland rijk is. Dat houdt hen op de been, maakt ze weerbaar en draagt veel bij aan hun gezondheid en sociale welzijn. Wij hebben er een groot vertrouwen in dat de binnensport, net als eerder de buitensporten hun accommodaties volledig conform de richtlijnen van het RIVM openstellen," zegt Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF.

  3. 28/05/2020

    Nauwelijks nog boetes voor overtreden coronaregels in Amsterdam

    Er worden in Amsterdam nauwelijks nog boetes opgelegd voor het overtreden van de coronaregels. Het varieert van een of twee, tot soms zelfs nul per dag. In totaal zijn er door agenten 767 boetes uitgeschreven, en 555 door handhavers van de gemeente Amsterdam. Volwassenen betalen 390 euro (plus 9 euro administratiekosten), jongeren van 13 tot 17 jaar moeten 95 euro ophoesten of krijgen een straf via bureau Halt. 

    Instanews image
    © ANP — Hoofdcommissaris van de politie Frank Paauw.

    "Ik kan alleen maar concluderen dat de lijn van deze driehoek (burgemeester, politie en OM, red.) heeft geleid tot een situatie waarin we niet tegenover elkaar komen te staan," zei eenheidscommandant Frank Paauw van de Amsterdamse politie in de raad. "De orde is gehandhaafd en we zijn een hele moeilijke periode doorgekomen zonder elkaar de tent uit te vechten."

    Volgens Paauw wordt er over het algemeen goed geluisterd en nemen winkeliers en ondernemers zelf vaak de verantwoordelijkheid om hun klanten op de afstandsregels te wijzen.

  4. 28/05/2020

    Brussel keurt Nederlands garantieprogramma mkb goed

    De Europese Commissie keurt de Nederlandse garantieregeling voor kleine bedrijven goed. De overheid staat hierbij voor 95 procent garant voor leningen tussen 10.000 en 50.000 euro die kleine bedrijven willen afsluiten om de coronacrisis te overleven. Het gaat om een totaalbedrag van 713 miljoen euro.

    Het kabinet maakte de regeling begin deze maand bekend. Door de overheidsgarantie zijn financiers sneller bereid geld uit te lenen. Zo hoopt het kabinet te voorkomen dat gezonde kleine bedrijven die hard worden geraakt door de coronacrisis in geldproblemen komen en zelfs failliet gaan. De regeling is samen met de banken tot stand gekomen. In ieder geval Rabobank, ABN AMRO, ING, de Volksbank en Triodos hebben beloofd op deze manier leningen aan ondernemingen te verstrekken.

    Volgens de commissie voldoet het steunprogramma aan de Europese staatssteunregels die vanwege de coronacrisis door Brussel tijdelijk zijn versoepeld en zullen naar verwachting 30.000 bedrijven van de maatregel kunnen profiteren. Er zijn wel enkele sectoren uitgesloten, waaronder commercieel vastgoed, aquacultuur en visserij.

    Het gaat om leningen tussen de 10.000 en 50.000 euro met een looptijd van maximaal 5 jaar en met een rente van maximaal 4 procent. Bedrijven met een omzet van 50.000 euro die zeker sinds 1 januari 2019 staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel komen in aanmerking voor de regeling, mits ze voor de crisis voldoende winst draaiden.

  5. 28/05/2020

    Aantal gestrande Nederlanders gedaald

    Minister Blok (Buitenlandse Zaken) zegt in een Kamerdebat dat het aantal gestrande Nederlanders in Marokko van 3000 naar 'onder de 1000' is gedaald. Sinds de sluiting van het Marokkaanse luchtruim zijn er zes repatriëringsvluchten geweest.