Bekijk alle updates
  1. 27/05/2020

    189 coronapatiënten op de intensive care

    Op de intensive cares worden momenteel 189 patiënten behandeld omdat ze het coronavirus onder de leden hebben. Dat is een meer dan dinsdag. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, spreekt van een stabilisatie, maar verwacht wel dat de daling ook de komende week doorzet.

    Net als op dinsdag ligt één coronapatiënt op een ic in Duitsland, de andere 188 krijgen in Nederland intensieve zorg. De Nederlandse ic's behandelen ook 522 mensen met andere aandoeningen. Dat zijn er 23 meer dan op dinsdag. In totaal behandelen de Nederlandse ic's 710 mensen, minder dan gebruikelijk.

    Op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen liggen 723 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat is een toename van 25 ten opzichte van dinsdag.

  2. 27/05/2020

    OM gaat 'corona-achterstand' in zaken wegwerken

    Het Openbaar Ministerie gaat de komende tijd meer eenvoudige zaken zelf afdoen, dus zonder tussenkomst van de rechter. Door de coronamaatregelen is er de afgelopen tien weken een flinke achterstand ontstaan. De gerechtsgebouwen sloten de poorten, de meeste strafzittingen gingen niet door. Begin dit jaar waarschuwde OM-topman Gerrit van der Burg al voor de grote voorraad strafzaken als gevolg van een gebrek aan zittingscapaciteit bij de rechtspraak.

    De rechtspraak is sinds kort weer op gang gekomen, maar functioneert voorlopig nog niet op het gebruikelijke niveau. De zakenvoorraad loopt daarom nog steeds op. Om daar wat tegen te doen, zal het OM veel meer zaken zelf gaan afdoen. Het gaat dan om relatief eenvoudige (politierechter)zaken, waarbij justitie zelf straft in de vorm van een zogeheten strafbeschikking. Het is een tijdelijke aanpak, benadrukt het OM.

    Het seponeren van zaken (afzien van strafvervolging) wordt alleen als uiterst middel ingezet. Als de voorraad stijgt, kan het tijdelijk zo zijn dat er meer zaken worden geseponeerd dan voor de uitbraak van het coronavirus. Dergelijke zaken moeten aan bepaalde criteria voldoen. Zo mag er onder meer geen sprake zijn van slachtoffers.

  3. 27/05/2020

    Eerste versie van corona-app gepubliceerd

    Een eerste versie van de corona-app die de overheid wil laten maken, is naar buiten gebracht. De makers van de app hebben woensdag een ontwerp op de ontwikkelaarsplatforms Github en Figma gezet, waarop te zien is hoe de app er ongeveer uit komt te zien. Ze vragen de buitenwereld om reacties en suggesties en benadrukken dat de app nog niet klaar is.

    De app moet de GGD'en helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Dat moet helpen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

    Vorige maand presenteerden zeven software-ontwikkelaars hun corona-apps. Daarop kwam veel kritiek. Onder meer de Autoriteit Persoonsgegevens vond dat de voorstellen niet voldeden, omdat de overheid niet duidelijk genoeg was in de voorwaarden. Het kabinet maakte daarom pas op de plaats en besloot zelf een nieuwe app te ontwikkelen.

    Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hoopt dat de app in juni getest kan worden. Volgende maand moet dan ook duidelijk worden wanneer de app beschikbaar komt voor het publiek, zei de bewindsman na crisisberaad over het coronavirus.

  4. 27/05/2020

    GGD en labs staan klaar: maandag test voor iedereen met klachten

    Iedereen die klachten heeft die lijken op symptomen van het coronavirus, kan zich vanaf maandag laten testen. De GGD'en en de testlaboratoria zijn er klaar voor, meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Hij noemde het eerder 'spannend' of dat ging lukken, maar de 'enorme klus' is geklaard.

    Het kabinet wil mensen die besmet zijn met het virus sneller opsporen, zodat het stilleggen van de samenleving niet meer nodig zal zijn. Daarom komt iedereen die hoest, snottert, koorts heeft of minder ruikt of proeft vanaf 1 juni in aanmerking voor een test. Ook als die klachten mild zijn.

    Mensen met zulke klachten kunnen vanaf maandagochtend 08.00 uur een telefoonnummer bellen om een afspraak voor een test te maken. Tot die tijd is het nummer nog geheim. Wie in aanmerking komt voor een test, kan 'in principe' de volgende dag terecht. Binnen 48 uur volgt de uitslag.

    De GGD'en verwachten de eerste dagen een stormloop. Daardoor 'kan het in het begin wellicht langer duren om een afspraak te maken en getest te worden', zegt Sjaak de Gouw van de GGD'en. "Maar we zorgen ervoor dat iedereen zo snel mogelijk geholpen wordt."

    Wie het virus onder de leden blijkt te hebben, moet twee weken thuisblijven. Ook huisgenoten krijgen dat dringende verzoek. De GGD spoort ondertussen mensen op met wie de zieke in nauw contact is geweest en zou kunnen hebben besmet. Hun wordt eveneens gevraagd twee weken thuis te blijven, en het te melden als ze ziek worden.

    De testafsprakenlijn is zeven dagen per week tussen 08.00 uur 's ochtends en 20.00 uur 's avonds bereikbaar. Wie een afspraak maakt, kan terecht bij een van de tachtig testlocaties. Als het nodig is, kan een testteam ook thuis langskomen.

    Onder anderen zorgverleners, leraren, jeugdtrainers en mantelzorgers kunnen zich nu al laten testen. Dan moeten ze wel zijn doorverwezen door een arts.

    Instanews image
    © Jakob Van Vliet
  5. 27/05/2020

    RIVM: 15 nieuwe sterfgevallen en 7 ziekenhuisopnames

    De afgelopen 24 uur zijn in Nederland 15 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 geregistreerd. Het RIVM maakt tevens melding van 7 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames.

    Dat zijn 11 doden en 3 ziekenhuisopnames minder dan dinsdag, toen het RIVM 26 sterfgevallen en 10 ziekenhuisopnames meldde.

    In totaal zijn in Nederland nu 5871 mensen aan Covid-19 overleden. Zeker 11.697 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis en 45.768 positief getest.

    Lees verder.