Deze liveblog is afgesloten
Deze feed is afgesloten. Ververs de pagina of klik hier om de meest recente liveblog te zien.
Dit is het belangrijkste nieuws van vrijdag
• Het aantal coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen is tot onder de symbolische grens van 1.000 gedaald. Dat geeft vertrouwen voor de verdere versoepelingen, zegt viroloog Steven Van Gucht.
• De besmettingsgraad is in ons land gedaald tot 0,73. Dat betekent dat 100 besmette personen op hun beurt 73 anderen besmetten.
• Vanaf zaterdag zijn familiebezoeken over de landsgrenzen weer mogelijk. Dat laat minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem weten.
• Wanneer de horeca weer opstart, zal dat gebeuren met een verplicht sluitingsuur om middernacht. Tussen de tafels moet anderhalve meter ruimte zijn. Dat is de sector overeengekomen met de regering.
• Iedereen zal zich kunnen laten testen op de aanwezigheid van antilichamen tegen het coronavirus. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) gezegd, nu er betrouwbare serologische tests beschikbaar zijn.
• Griekenland, Kroatië en Cyprus heropenen binnenkort de grenzen, maar Belgen zijn er voorlopig nog niet welkom.
• Wat is het aantal huidige besmettingen, hoeveel mensen zijn overleden? En hoeveel patiënten zijn weer genezen verklaard? Deze cijfers en kaarten zetten een en ander in perspectief.
• Op de hoogte blijven? Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Trump stapt uit WHO
Amerikaans president Donald Trump heeft tijdens een persconferentie aangekondigd dat de VS uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stappen. "We beëindigen vandaag onze relatie met de WHO", klonk het.
Volgens de Amerikaanse president wordt de WHO “gemanipuleerd” door China en heeft de organisatie de coronacrisis niet goed aangepakt. Lees meer.
© AP — Amerikaans president Donald Trump. Stad New York versoepelt vanaf 8 juni coronamaatregelen
In de stad New York zullen vanaf 8 juni de coronamaatregelen enigszins worden versoepeld. Dat zei gouverneur Andrew Cuomo vandaag. In de rest van de staat New York gaan vandaag kappers, winkels en kantoren - onder strikte richtlijnen - weer open.
De stad en staat New York zijn door het coronavirus het zwaarst getroffen in de VS. Toch neemt het aantal nieuwe besmettingen daar bijna iedere dag af. Burgemeester Bill DeBlasio zei gisteren dan ook dat hij overweegt de strenge maatregelen te versoepelen. "We zijn momenteel in de positie om het te hebben over openstellen van dingen", zei De Blasio. Cuomo komt hem nu wat tegemoet.
Spanje meldt slechts twee nieuwe sterfgevallen door corona
Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft bekendgemaakt dat de voorbije 24 uur slechts 2 patiënten overleden zijn aan Covid-19. Met een toename van 39 slachtoffers in een week tijd, staat het officiële dodental nu op 27.121.
Sinds de uitbraak van het coronavirus in Spanje zijn er bijna 240.000 besmettingsgevallen vastgesteld. De afgelopen tijd werden de cijfers enkele keren aangepast en ook nu kunnen ze dagelijks fluctueren, waarschuwde de overheid. Ze wijt dat aan de overschakeling op een nieuw registratiesysteem.
© Photo News — Reizigers in de metro van Barcelona. Frankrijk: Dodental al 9 dagen onder de 100
Het dodental als gevolg van het coronavirus is in Frankrijk voor de negende dag op rij onder de 100 gebleven. De gezondheidsautoriteiten meldden vandaag 52 nieuwe sterfgevallen, wat het totale aantal doden door Covid-19 brengt op 28.714. Frankrijk, dat zich opmaakt voor verdere versoepeling van lockdownmaatregelen, telt de meeste slachtoffers na de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Italië.
Familiebezoek over de grens weer mogelijk
Vanaf zaterdag zijn familiebezoeken over de landsgrenzen weer mogelijk. Dat laat minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem weten.
Familie bezoeken aan de andere kant van de landgrens was sinds 20 maart niet meer mogelijk. Ons land sloot toen de grenzen voor niet-essentiële verplaatsingen.
Sinds 10 mei is het toegestaan om een beperkte groep van vier personen in eigen land te bezoeken. Over de grenzen heen kon dat echter nog niet. Om dat alsnog mogelijk te maken, vroeg minister De Crem hierover een advies aan de GEES, de expertengroep die de exitstrategie begeleidt. Hij voerde ook gesprekken met zijn collega's in de buurlanden.
"Op dit moment zijn alle voorwaarden vervuld om op een verantwoorde manier de toelating te geven om opnieuw familie te bezoeken over de landsgrens", zegt minister De Crem. Hij zal het ministerieel besluit aanpassen en laten publiceren in het Staatsblad.
Italië: Dodental stijgt met 87
In Italië is het dodental door besmetting met het coronavirus met 87 gestegen. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Het totaal aantal overleden patiënten sinds Covid-19 op 21 februari slachtoffers begon te maken, komt daarmee op 33.229. Alleen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn de sterftecijfers hoger.
Het aantal Italianen dat het virus onder de leden (gehad) heeft is nu 232.248, een toename van 516. Donderdag waren dat er nog bijna 600. Ruim 46.000 besmette mensen staan nog te boek als ziek, maar van hen liggen er slechts 475 in een ziekenhuis op de intensive care.
Horeca en regering hebben akkoord over heropening
Wanneer de cafés en restaurants in ons land weer opengaan, ligt nog niet vast. Hoe dat zal gebeuren, wel. De sector heeft daarover een akkoord met de regering, zo meldt de VRT.
Dit zijn de belangrijkste elementen van het akkoord:
• Verplicht sluitingsuur om middernacht
• Anderhalve meter ruimte tussen de tafels
• Verplicht reserveren op restaurant
• Op café reserveren of gegevens achterlaten voor contact tracing
• Tooghangen of aan de toog bestellen mag niet op café
Het kernkabinet heeft wel al een aantal tijdelijke steunmaatregelen uitgewerkt voor de horeca. Het gaat onder meer om een BTW-verlaging en verhoogde aftrekbaarheid van de kosten. Er komt ook een horecacheque. De maatregelen worden morgen voorgelegd aan de tien partijen die de volmachten van de regering hebben goedgekeurd.
© Photo News — In Italië zijn de cafés en restaurants weer open. Bij ons weldra ook? Duidelijkheid over buitenschoolse kinderopvang
De Vlaamse overheid heeft een "haalbare en veilige werkwijze" bekendgemaakt voor de buitenschoolse kinderopvang wanneer de scholen binnenkort volledig heropenen. Dat meldt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).
De bedoeling is dat in de opvang dezelfde contactbubbels gelden als in de klasgroepen. Omdat dat niet altijd haalbaar is, kan de buitenschoolse opvang bubbels samenvoegen. Daarbij moet rekening gehouden worden met enkele basisprincipes. Zo kan een samengestelde contactbubbel maximaal 28 kinderen omvatten, moet een kleine bubbel worden toegevoegd aan een grotere en mogen zo weinig mogelijk klasbubbels samengebracht worden in de opvang.
Omdat er extra opvangmomenten voorzien moeten worden had de VVSG ook garanties gevraagd voor een vergoeding van de Vlaamse overheid voor buitenschoolse opvang. Ook daarover is nu duidelijkheid verschaft, aldus de VVSG.
Tests op antilichamen beschikbaar voor iedereen
Iedereen zal zich kunnen laten testen op de aanwezigheid van antilichamen tegen het coronavirus. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) aangekondigd.
De zogenaamde serologische tests gaan na of iemand antilichamen heeft aangemaakt tegen het nieuwe coronavirus. Worden die antilichamen aangetroffen in het bloed, dan geeft dat aan dat de persoon in kwestie eerder besmet is geweest met het virus.
Nu er betrouwbare tests beschikbaar zijn, wil De Block ze breed uitrollen. Voor sommige doelgroepen zal de test helemaal terugbetaald worden. Voor anderen zal de factuur maximaal 9,60 euro bedragen, zo kondigt de minister vrijdag aan.
Maximum 100 deelnemers aan kerkelijke vieringen na lockdown
De bisschoppenconferentie van de katholieke Kerk heeft in samenwerking met de specialisten van de exitstrategie (GEES) een omstandig protocol met veiligheidsvoorschriften uitgewerkt voor een herneming van publieke vieringen in de kerken.
In een eerste fase wordt een maximum van 100 deelnemers per viering vastgelegd. Omdat tegelijk een afstand van anderhalve meter moet worden gerespecteerd, zal dit aantal in kleinere kerken lager liggen. Het protocol is door de overheid goedgekeurd. Een concrete datum voor de herneming van vieringen valt wellicht woensdag, wanneer de Nationale Veiligheidsraad bijeenkomt, meldt de Belgische bisschoppenconferentie.
Het gebruik van een mondmasker voor en na het betreden van het kerkgebouw wordt aangeraden. Iedereen die de kerk binnengaat, zal de handen moeten ontsmetten met beschikbaar gestelde alcoholgel. Koorzang kan tot nader order niet, een hand geven bij het Onzevader of de vredeswens ook niet.
UZA test robot die koorts meet en mondmasker controleert
In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) start vandaag een test met een robot die het personeel zal ondersteunen bij de toegangscontrole tot het ziekenhuis.
De 'Cruzr Health' van Zorabot en Digitopia zal toegangstickets scannen, de koorts van bezoekers meten en kan ook detecteren of iedereen het verplichte mondmasker draagt. Zo kunnen zorgverleners zich meer toespitsen op de eigenlijke zorg nu vanaf dinsdag in beperkte mate opnieuw bezoek wordt toegelaten.
Naast de ondersteuning bij bezoekerflows, experimenteert ontwikkelaar Digitopia in het UZA ook met tal van andere functionaliteiten. Zo kan de robot surveilleren op andere afdelingen, administratieve taken uitvoeren of voor animatie ingezet worden op bijvoorbeeld de kinderafdeling.
© Reuters ‘Superkern’ bespreekt morgen nieuwe koopkrachtmaatregelen
De federale regering zal morgen op het kernkabinet, waar de tien partijen vertegenwoordigd zijn die de regering-Wilmès steunen, verschillende voorstellen op tafel leggen op de koopkracht van de bevolking te verhogen. Dat meldt premier Sophie Wilmès (MR). Op tafel liggen onder andere een horecacheque, een btw-verlaging en een premie van 250 euro voor leefloners. Lees meer.
Vlaamse regering compenseert zorgsector voor uitzonderlijke kosten
De Vlaamse regering gaat de zorg- en welzijnsinstellingen compenseren voor de uitzonderlijke kosten die ze gemaakt hebben tijdens de coronacrisis. Het gaat dan bijvoorbeeld om kosten voor de aankoop van materiaal en de herinrichting van de infrastructuur. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vandaag bekendgemaakt. Hij raamt de maximale kostprijs van de maatregel op 95 miljoen euro.
Uiteenlopende zorg- en welzijnsinstellingen, gaande van de ziekenhuizen tot de woonzorgcentra en de voorzieningen voor personen met een handicap, komen in aanmerking voor de compensatieregeling. Ze kunnen kiezen voor een forfaitair bedrag als tegemoetkoming. Als dat forfaitaire bedrag niet zou volstaan, kunnen ze ook een hogere compensatie krijgen, op voorwaarde dat de voorzieningen de extra kosten kunnen bewijzen.
Belgen nog niet welkom in Griekenland
Vanaf 15 juni mogen toeristen en reizigers uit 29 landen Griekenland weer binnen, zonder in quarantaine te gaan. Dat heeft het ministerie van Toerisme bekendgemaakt. België behoort niet tot die landen.
Weer quarantainevrij welkom in Griekenland zijn mensen uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Albanië, Denemarken, Estland, Japan, Israël, China, Kroatië, Cyprus Letland, Libanon, Litouwen, Malta, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zuid-Korea, Hongarije, Roemenië, Servië, Slovakije, Slovenië, Tsjechië en Finland. De gezondheidsautoriteiten zullen via steekproeven controles verrrichten.
Op 1 juli zal Athene de coronasituatie in de andere landen opnieuw bekijken en mogelijk nieuwe landen op de lijst zetten. Lees meer.
© Getty Images — In Griekenland mag weer gezond worden op de stranden. 'Meer dan 1,1 miljoen tijdelijk werklozen in april'
In april zullen naar schatting 1,15 miljoen mensen in België een uitkering krijgen voor tijdelijke werkloosheid wegens de coronacrisis. Dat zijn er nog eens 200.000 meer dan in maart, zo zegt de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Dat de coronacrisis de tijdelijke werkloosheid doet pieken, was in maart al duidelijk. Circa 950.000 mensen zullen voor die maand een uitkering krijgen. Daarvan zijn er intussen 927.885 uitbetaald.
Het aantal betalingen voor de maand april staat op 943.876, maar de RVA verwacht uit te komen rond 1,15 miljoen. Het gaat om recordcijfers. Ter vergelijking: bij de financiële crisis van 2008-2009 kregen in de piekmaand januari 287.000 mensen een uitbetaling wegens tijdelijke werkloosheid.
Reproductiegetal gedaald tot 0,73, geen oversterfte meer
Het reproductiegetal, of de besmettingsgraad, is de afgelopen week gedaald tot 0,73. Dat blijkt uit het wekelijkse rapport over het coronavirus van Sciensano. Dat houdt in dat 100 personen die besmet zijn met het coronavirus nog 73 anderen besmetten. Als het cijfer lager blijft dan '1', dooft de epidemie verder uit. Vorige week bedroeg het reproductiegetal 0,86.
Uit hetzelfde rapport blijkt ook dat er sinds 11 mei geen oversterfte meer is waargenomen in België. Het instituut waarschuwt wel dat de trend volgende week nog bevestigd moet worden. De cijfers van de jongste weken zijn slechts voorlopig.
Tussen 16 maart en 10 mei zijn er 8.127 extra sterfgevallen waargenomen ten opzichte van wat op basis van de laatste vijf jaar verwacht kon worden. Dat is een oversterfte met bijna 50 procent.
De piek in oversterfte deed zich voor vier weken na de eerst inperkingsmaatregelen. Dat was op 10 april, toen er 668 sterfgevallen te betreuren waren. In de week van 13 april werd een daling ingezet.
Vlaanderen schiet huur voor aan handelaars in problemen
Handelaars die omwille van de coronacrisis in de problemen komen met hun huur, kunnen voortaan aankloppen bij de Vlaamse overheid. Die zal twee maanden huur voorschieten, op voorwaarde dat de verhuurder ook een of twee maanden huur kwijtscheldt. Lees meer.
© Thomas Sweertvaegher Nederland: 28 nieuwe sterfgevallen
In Nederland zijn in 24 uur tijd nog eens 28 overlijdens opgetekend, zo heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meegedeeld. Het land telt nu 5.931 mensen die aan de longziekte zijn bezweken. Het werkelijke aantal dodelijke slachtoffers ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.
In Nederlandse ziekenhuizen zijn in een etmaal 9 nieuwe patiënten opgenomen. Dat brengt het totaal op 11.722. Er kwamen 176 besmettingen bij om op 46.126 uit te komen.