Deze liveblog is afgesloten
Deze feed is afgesloten. Ververs de pagina of klik hier om de meest recente liveblog te zien.
Dit is het belangrijkste nieuws van vrijdag
• Het aantal coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen is tot onder de symbolische grens van 1.000 gedaald. Dat geeft vertrouwen voor de verdere versoepelingen, zegt viroloog Steven Van Gucht.
• De besmettingsgraad is in ons land gedaald tot 0,73. Dat betekent dat 100 besmette personen op hun beurt 73 anderen besmetten.
• Vanaf zaterdag zijn familiebezoeken over de landsgrenzen weer mogelijk. Dat laat minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem weten.
• Wanneer de horeca weer opstart, zal dat gebeuren met een verplicht sluitingsuur om middernacht. Tussen de tafels moet anderhalve meter ruimte zijn. Dat is de sector overeengekomen met de regering.
• Iedereen zal zich kunnen laten testen op de aanwezigheid van antilichamen tegen het coronavirus. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) gezegd, nu er betrouwbare serologische tests beschikbaar zijn.
• Griekenland, Kroatië en Cyprus heropenen binnenkort de grenzen, maar Belgen zijn er voorlopig nog niet welkom.
• Wat is het aantal huidige besmettingen, hoeveel mensen zijn overleden? En hoeveel patiënten zijn weer genezen verklaard? Deze cijfers en kaarten zetten een en ander in perspectief.
• Op de hoogte blijven? Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Trump stapt uit WHO
Amerikaans president Donald Trump heeft tijdens een persconferentie aangekondigd dat de VS uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stappen. "We beëindigen vandaag onze relatie met de WHO", klonk het.
Volgens de Amerikaanse president wordt de WHO “gemanipuleerd” door China en heeft de organisatie de coronacrisis niet goed aangepakt. Lees meer.
© AP — Amerikaans president Donald Trump. Stad New York versoepelt vanaf 8 juni coronamaatregelen
In de stad New York zullen vanaf 8 juni de coronamaatregelen enigszins worden versoepeld. Dat zei gouverneur Andrew Cuomo vandaag. In de rest van de staat New York gaan vandaag kappers, winkels en kantoren - onder strikte richtlijnen - weer open.
De stad en staat New York zijn door het coronavirus het zwaarst getroffen in de VS. Toch neemt het aantal nieuwe besmettingen daar bijna iedere dag af. Burgemeester Bill DeBlasio zei gisteren dan ook dat hij overweegt de strenge maatregelen te versoepelen. "We zijn momenteel in de positie om het te hebben over openstellen van dingen", zei De Blasio. Cuomo komt hem nu wat tegemoet.
Spanje meldt slechts twee nieuwe sterfgevallen door corona
Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft bekendgemaakt dat de voorbije 24 uur slechts 2 patiënten overleden zijn aan Covid-19. Met een toename van 39 slachtoffers in een week tijd, staat het officiële dodental nu op 27.121.
Sinds de uitbraak van het coronavirus in Spanje zijn er bijna 240.000 besmettingsgevallen vastgesteld. De afgelopen tijd werden de cijfers enkele keren aangepast en ook nu kunnen ze dagelijks fluctueren, waarschuwde de overheid. Ze wijt dat aan de overschakeling op een nieuw registratiesysteem.
© Photo News — Reizigers in de metro van Barcelona. Frankrijk: Dodental al 9 dagen onder de 100
Het dodental als gevolg van het coronavirus is in Frankrijk voor de negende dag op rij onder de 100 gebleven. De gezondheidsautoriteiten meldden vandaag 52 nieuwe sterfgevallen, wat het totale aantal doden door Covid-19 brengt op 28.714. Frankrijk, dat zich opmaakt voor verdere versoepeling van lockdownmaatregelen, telt de meeste slachtoffers na de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Italië.
Familiebezoek over de grens weer mogelijk
Vanaf zaterdag zijn familiebezoeken over de landsgrenzen weer mogelijk. Dat laat minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem weten.
Familie bezoeken aan de andere kant van de landgrens was sinds 20 maart niet meer mogelijk. Ons land sloot toen de grenzen voor niet-essentiële verplaatsingen.
Sinds 10 mei is het toegestaan om een beperkte groep van vier personen in eigen land te bezoeken. Over de grenzen heen kon dat echter nog niet. Om dat alsnog mogelijk te maken, vroeg minister De Crem hierover een advies aan de GEES, de expertengroep die de exitstrategie begeleidt. Hij voerde ook gesprekken met zijn collega's in de buurlanden.
"Op dit moment zijn alle voorwaarden vervuld om op een verantwoorde manier de toelating te geven om opnieuw familie te bezoeken over de landsgrens", zegt minister De Crem. Hij zal het ministerieel besluit aanpassen en laten publiceren in het Staatsblad.
Italië: Dodental stijgt met 87
In Italië is het dodental door besmetting met het coronavirus met 87 gestegen. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Het totaal aantal overleden patiënten sinds Covid-19 op 21 februari slachtoffers begon te maken, komt daarmee op 33.229. Alleen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn de sterftecijfers hoger.
Het aantal Italianen dat het virus onder de leden (gehad) heeft is nu 232.248, een toename van 516. Donderdag waren dat er nog bijna 600. Ruim 46.000 besmette mensen staan nog te boek als ziek, maar van hen liggen er slechts 475 in een ziekenhuis op de intensive care.
Horeca en regering hebben akkoord over heropening
Wanneer de cafés en restaurants in ons land weer opengaan, ligt nog niet vast. Hoe dat zal gebeuren, wel. De sector heeft daarover een akkoord met de regering, zo meldt de VRT.
Dit zijn de belangrijkste elementen van het akkoord:
• Verplicht sluitingsuur om middernacht
• Anderhalve meter ruimte tussen de tafels
• Verplicht reserveren op restaurant
• Op café reserveren of gegevens achterlaten voor contact tracing
• Tooghangen of aan de toog bestellen mag niet op café
Het kernkabinet heeft wel al een aantal tijdelijke steunmaatregelen uitgewerkt voor de horeca. Het gaat onder meer om een BTW-verlaging en verhoogde aftrekbaarheid van de kosten. Er komt ook een horecacheque. De maatregelen worden morgen voorgelegd aan de tien partijen die de volmachten van de regering hebben goedgekeurd.
© Photo News — In Italië zijn de cafés en restaurants weer open. Bij ons weldra ook? Duidelijkheid over buitenschoolse kinderopvang
De Vlaamse overheid heeft een "haalbare en veilige werkwijze" bekendgemaakt voor de buitenschoolse kinderopvang wanneer de scholen binnenkort volledig heropenen. Dat meldt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).
De bedoeling is dat in de opvang dezelfde contactbubbels gelden als in de klasgroepen. Omdat dat niet altijd haalbaar is, kan de buitenschoolse opvang bubbels samenvoegen. Daarbij moet rekening gehouden worden met enkele basisprincipes. Zo kan een samengestelde contactbubbel maximaal 28 kinderen omvatten, moet een kleine bubbel worden toegevoegd aan een grotere en mogen zo weinig mogelijk klasbubbels samengebracht worden in de opvang.
Omdat er extra opvangmomenten voorzien moeten worden had de VVSG ook garanties gevraagd voor een vergoeding van de Vlaamse overheid voor buitenschoolse opvang. Ook daarover is nu duidelijkheid verschaft, aldus de VVSG.
Tests op antilichamen beschikbaar voor iedereen
Iedereen zal zich kunnen laten testen op de aanwezigheid van antilichamen tegen het coronavirus. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) aangekondigd.
De zogenaamde serologische tests gaan na of iemand antilichamen heeft aangemaakt tegen het nieuwe coronavirus. Worden die antilichamen aangetroffen in het bloed, dan geeft dat aan dat de persoon in kwestie eerder besmet is geweest met het virus.
Nu er betrouwbare tests beschikbaar zijn, wil De Block ze breed uitrollen. Voor sommige doelgroepen zal de test helemaal terugbetaald worden. Voor anderen zal de factuur maximaal 9,60 euro bedragen, zo kondigt de minister vrijdag aan.
Maximum 100 deelnemers aan kerkelijke vieringen na lockdown
De bisschoppenconferentie van de katholieke Kerk heeft in samenwerking met de specialisten van de exitstrategie (GEES) een omstandig protocol met veiligheidsvoorschriften uitgewerkt voor een herneming van publieke vieringen in de kerken.
In een eerste fase wordt een maximum van 100 deelnemers per viering vastgelegd. Omdat tegelijk een afstand van anderhalve meter moet worden gerespecteerd, zal dit aantal in kleinere kerken lager liggen. Het protocol is door de overheid goedgekeurd. Een concrete datum voor de herneming van vieringen valt wellicht woensdag, wanneer de Nationale Veiligheidsraad bijeenkomt, meldt de Belgische bisschoppenconferentie.
Het gebruik van een mondmasker voor en na het betreden van het kerkgebouw wordt aangeraden. Iedereen die de kerk binnengaat, zal de handen moeten ontsmetten met beschikbaar gestelde alcoholgel. Koorzang kan tot nader order niet, een hand geven bij het Onzevader of de vredeswens ook niet.
UZA test robot die koorts meet en mondmasker controleert
In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) start vandaag een test met een robot die het personeel zal ondersteunen bij de toegangscontrole tot het ziekenhuis.
De 'Cruzr Health' van Zorabot en Digitopia zal toegangstickets scannen, de koorts van bezoekers meten en kan ook detecteren of iedereen het verplichte mondmasker draagt. Zo kunnen zorgverleners zich meer toespitsen op de eigenlijke zorg nu vanaf dinsdag in beperkte mate opnieuw bezoek wordt toegelaten.
Naast de ondersteuning bij bezoekerflows, experimenteert ontwikkelaar Digitopia in het UZA ook met tal van andere functionaliteiten. Zo kan de robot surveilleren op andere afdelingen, administratieve taken uitvoeren of voor animatie ingezet worden op bijvoorbeeld de kinderafdeling.
© Reuters ‘Superkern’ bespreekt morgen nieuwe koopkrachtmaatregelen
De federale regering zal morgen op het kernkabinet, waar de tien partijen vertegenwoordigd zijn die de regering-Wilmès steunen, verschillende voorstellen op tafel leggen op de koopkracht van de bevolking te verhogen. Dat meldt premier Sophie Wilmès (MR). Op tafel liggen onder andere een horecacheque, een btw-verlaging en een premie van 250 euro voor leefloners. Lees meer.
Vlaamse regering compenseert zorgsector voor uitzonderlijke kosten
De Vlaamse regering gaat de zorg- en welzijnsinstellingen compenseren voor de uitzonderlijke kosten die ze gemaakt hebben tijdens de coronacrisis. Het gaat dan bijvoorbeeld om kosten voor de aankoop van materiaal en de herinrichting van de infrastructuur. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vandaag bekendgemaakt. Hij raamt de maximale kostprijs van de maatregel op 95 miljoen euro.
Uiteenlopende zorg- en welzijnsinstellingen, gaande van de ziekenhuizen tot de woonzorgcentra en de voorzieningen voor personen met een handicap, komen in aanmerking voor de compensatieregeling. Ze kunnen kiezen voor een forfaitair bedrag als tegemoetkoming. Als dat forfaitaire bedrag niet zou volstaan, kunnen ze ook een hogere compensatie krijgen, op voorwaarde dat de voorzieningen de extra kosten kunnen bewijzen.
Belgen nog niet welkom in Griekenland
Vanaf 15 juni mogen toeristen en reizigers uit 29 landen Griekenland weer binnen, zonder in quarantaine te gaan. Dat heeft het ministerie van Toerisme bekendgemaakt. België behoort niet tot die landen.
Weer quarantainevrij welkom in Griekenland zijn mensen uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Albanië, Denemarken, Estland, Japan, Israël, China, Kroatië, Cyprus Letland, Libanon, Litouwen, Malta, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zuid-Korea, Hongarije, Roemenië, Servië, Slovakije, Slovenië, Tsjechië en Finland. De gezondheidsautoriteiten zullen via steekproeven controles verrrichten.
Op 1 juli zal Athene de coronasituatie in de andere landen opnieuw bekijken en mogelijk nieuwe landen op de lijst zetten. Lees meer.
© Getty Images — In Griekenland mag weer gezond worden op de stranden. 'Meer dan 1,1 miljoen tijdelijk werklozen in april'
In april zullen naar schatting 1,15 miljoen mensen in België een uitkering krijgen voor tijdelijke werkloosheid wegens de coronacrisis. Dat zijn er nog eens 200.000 meer dan in maart, zo zegt de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Dat de coronacrisis de tijdelijke werkloosheid doet pieken, was in maart al duidelijk. Circa 950.000 mensen zullen voor die maand een uitkering krijgen. Daarvan zijn er intussen 927.885 uitbetaald.
Het aantal betalingen voor de maand april staat op 943.876, maar de RVA verwacht uit te komen rond 1,15 miljoen. Het gaat om recordcijfers. Ter vergelijking: bij de financiële crisis van 2008-2009 kregen in de piekmaand januari 287.000 mensen een uitbetaling wegens tijdelijke werkloosheid.
Reproductiegetal gedaald tot 0,73, geen oversterfte meer
Het reproductiegetal, of de besmettingsgraad, is de afgelopen week gedaald tot 0,73. Dat blijkt uit het wekelijkse rapport over het coronavirus van Sciensano. Dat houdt in dat 100 personen die besmet zijn met het coronavirus nog 73 anderen besmetten. Als het cijfer lager blijft dan '1', dooft de epidemie verder uit. Vorige week bedroeg het reproductiegetal 0,86.
Uit hetzelfde rapport blijkt ook dat er sinds 11 mei geen oversterfte meer is waargenomen in België. Het instituut waarschuwt wel dat de trend volgende week nog bevestigd moet worden. De cijfers van de jongste weken zijn slechts voorlopig.
Tussen 16 maart en 10 mei zijn er 8.127 extra sterfgevallen waargenomen ten opzichte van wat op basis van de laatste vijf jaar verwacht kon worden. Dat is een oversterfte met bijna 50 procent.
De piek in oversterfte deed zich voor vier weken na de eerst inperkingsmaatregelen. Dat was op 10 april, toen er 668 sterfgevallen te betreuren waren. In de week van 13 april werd een daling ingezet.
Vlaanderen schiet huur voor aan handelaars in problemen
Handelaars die omwille van de coronacrisis in de problemen komen met hun huur, kunnen voortaan aankloppen bij de Vlaamse overheid. Die zal twee maanden huur voorschieten, op voorwaarde dat de verhuurder ook een of twee maanden huur kwijtscheldt. Lees meer.
© Thomas Sweertvaegher Nederland: 28 nieuwe sterfgevallen
In Nederland zijn in 24 uur tijd nog eens 28 overlijdens opgetekend, zo heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meegedeeld. Het land telt nu 5.931 mensen die aan de longziekte zijn bezweken. Het werkelijke aantal dodelijke slachtoffers ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.
In Nederlandse ziekenhuizen zijn in een etmaal 9 nieuwe patiënten opgenomen. Dat brengt het totaal op 11.722. Er kwamen 176 besmettingen bij om op 46.126 uit te komen.
Krimp Belgische economie minder groot dan eerst gedacht
De Nationale Bank schat dat de Belgische economie in de eerste drie maanden van het jaar met 3,6 procent is gekrompen. Dat is iets beter dan de daling met 3,9 procent die de centrale bank eind april berekende.
Tegenover het laatste kwartaal van vorig jaar, toen er nog 0,5 procent groei was, is de toegevoegde waarde in de industrie met 2,7 procent gedaald, in de bouwnijverheid met 5,1 procent en in de diensten met 3,2 procent. De impact van de coronacrisis was duidelijk zichtbaar op de binnenlandse vraag, die sterk afnam. De huishoudens verlaagden hun consumptieve bestedingen met 6,5 procent. De toeristische uitgaven daalden logischerwijs, maar ook andere aankopen werden uitgesteld. Zo kende de autoverkoop een grote terugval.
Nationaal Geluksonderzoek: vooral bij arbeiders en studenten nam het geluksniveau een duik
De coronacris heeft gemorreld aan ons geluksgevoel. Dat blijkt uit het UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek.
De positieve evolutie sinds 2018 kreeg een deuk en de levenstevredenheid daalde van 6,73 naar 6,62 op 10, maar dat is nog altijd beter dan de 6,55 van twee jaar geleden. Vooral bij arbeiders en studenten nam het geluksniveau een duik.
© Getty Images Rusland meldt hoogste aantal coronadoden in dag tijd
Rusland heeft vrijdag 232 nieuwe coronadoden gemeld. Nog niet eerder waren er zo veel sterfgevallen in een dag tijd. Volgens de autoriteiten zijn nu 4.374 Russen overleden door het coronavirus, terwijl bijna 388.000 mensen in het land besmet raakten.
Rusland heeft na de Verenigde Staten en Brazilië de meeste besmettingsgevallen. Met name Moskou is hard getroffen. Vrijdag bleek dat daar binnen 24 uur ruim 2.300 mensen besmet waren geraakt.
Steven Van Gucht: ‘Hete zomer in combinatie met coronavirus zal uitdagingen met zich meebrengen’
Veel weerdiensten voorspellen een warme, droge zomer. Er zullen hittegolven komen, die intens zijn en lang kunnen duren. “De combinatie van hittegolven en COVID-19 zal een aantal uitdagingen met zich meebrengen”, waarschuwt Van Gucht.
In eerste instantie zijn de risicopersonen voor een hitteslag of een oververhitting immers ook dezelfde risicopersonen met een verhoogde kans op complicaties voor COVID-19. “Hitteslag of oververhitting kan u merken aan het stijgen van de lichaamstemperatuur, versnelde ademhaling, rode huid, braken, misselijkheid. Mensen kunnen ook verward worden, flauwvallen, het bewustzijn verliezen", legt de viroloog uit. "Wees dus heel waakzaam voor deze symptomen.”
Dadelijk sturen we een nieuwe update
Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.
Aantal Belgen met antistoffen blijft stabiel op 4,7 procent
Het aantal Belgen dat antistoffen heeft aangemaakt tegen het coronavirus is de voorbije weken stabiel gebleven rond de 4,7 procent. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht.
Sinds 30 maart krijgt het instituut elke week 1.500 bloedstalen door om te onderzoeken op antistoffen tegen COVID-19. Het gaat om bloedstalen van bloeddonoren die in goede gezondheid verkeren en meestal geen symptomen hebben gehad. "Antistoffen worden opgebouwd meestal een tweetal weken na een infectie", legt de viroloog uit. "Zij weerspiegelen dus infecties die minstens twee weken daarvoor hebben plaatsgevonden."
Er werden stalen onderzocht van eind maart, half april, eind april en half mei. “In het begin van de epidemie, tussen eind maart en half april, zien we een duidelijke stijging van het percentage antistoffen. Van 1,3 naar 4,8 procent – bijna een viervoudiging. Sinds half april is dit percentage stabiel gebleven op 4,7. Dat toont aan dat de maatregelen die geïmplementeerd werden – de lockdown – dat die goed gewerkt hebben. Zij zijn erin geslaagd het virus heel sterk te vertragen gedurende die periode."
Het zal nu afwachten zijn de komende weken in hoeverre dit percentage verder zal stijgen omwille van de versoepelingen die doorgevoerd zijn.
Aantal coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen zakt onder de 1.000
Er zijn de voorbije 24 uur 27 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. 109 mensen mochten het ziekenhuis verlaten. Daardoor daalt het aantal bezette bedden onder de 1.000 (937). De trend neemt af met 6 procent per dag.
Ook op de intensieve zorgen blijft de druk dalen. Ten opzichte van gisteren is er een daling van 22 patiënten, waardoor op de IC's het aantal bezette bedden onder de 200 zakt. Daarvan worden 90 mensen beademd.
Het aantal nieuwe besmettingen dat het voorbije etmaal gerapporteerd werd (212), ligt wat lager dan gisteren, toen er een opvallende toename was (257) in vergelijking met de dagen voordien. De trend van de voorbije week blijft dalend en neemt af met drie procent per dag.
Er vielen de voorbije 24 uur ook 42 nieuwe overlijdens te betreuren, waarvan 17 in de ziekenhuizen. Dat brengt de totale dodentol in België op 9.430.
Volg de persconferentie
Om 11 uur geeft het crisiscentrum toelichting bij de meest recente Belgische cijfers. Volg de persconferentie via de livestream.
De boeiende tijd voor therapeuten: ‘Ik blijf me verbazen over de veerkracht van mensen’
Er wordt al weken gewaarschuwd voor een pandemie van mentale problemen. Beginnen psychologen daar stilaan iets van te merken? Drie therapeuten vertellen over wat ze in hun praktijkruimte horen, maar ook over wie ze daar sinds de lockdown plots niet meer zien. ‘Voor heel wat mensen is deze periode louterend.’
© Illias Teirlinck Het is nog lang niet over de koppen lopen in onze winkelstraten
De winkels en handelszaken zijn al een tijdje weer open en het straatbeeld oogt niet meer zo verlaten als tijdens de lockdown. Een overrompeling is het niet, leert een rondvraag. Het aantal bezoekers in de shoppingcenters en winkelstraten gaat dan wel in stijgende lijn, toch is de toestroom eerder te merken bij de baanwinkels.
De Brusselse Nieuwstraat, op het Monopoly-bord een klepper van formaat, haalt voorlopig maar de helft van haar bezoekersaantallen van voor de coronamaatregelen. Momenteel is er een passage van 50.000 personen per dag. Dat blijkt uit cijfers van de Brusselse schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (DéFI). Op een normale dag waren dat voordien 110.000 tot 130.000 personen. Globaal spreken de handelaars van een omzetcijfer van 40 tot 50 procent van het normale.
Zuid-Korea beperkt aantal kinderen op school
Zuid-Korea heeft vrijdag beperkingen opgelegd wat betreft het aantal kinderen dat scholen in de hoofdstad Seoel en omstreken kunnen onthalen, in de hoop nieuwe uitbraken van het coronavirus de baas te kunnen komen. Kinderdagverblijven, basisscholen en colleges mogen slechts één op de drie kinderen toelaten, de anderen moeten onderwijs op afstand volgen.
In februari was Zuid-Korea het tweede meest getroffen land ter wereld. De regering kreeg echter greep op de situatie door een doorgedreven systeem van testen en contactonderzoek van besmette mensen. Het Aziatische land kreeg daarvoor lof uit het buitenland.
Begin deze maand hief Seoel in grote mate beperkende maatregelen op en het land begon weer zijn normale gang te krijgen. Maar deze week waren er in de hoofdstad en omgeving nieuwe uitbraken. Waardoor de autoriteiten opnieuw beperkingen oplegden zoals musea en parken die weer dichtgingen.
De scholen waren intussen gaandeweg weer aan het opstarten.
Donderdag telde Zuid-Korea 79 nieuwe gevallen, de grootste toename op twee maanden tijd. Vrijdag zakte dit naar 58 nieuwe besmettingen om op een totaal van 11.402 infecties te komen.
Cafés allicht open op 8 juni, tooghangen mag niet
Als er de komende dagen geen plotse heropflakkering komt, zal de Nationale Veiligheidsraad volgende week beslissen dat niet alleen de restaurants, maar ook de cafés op 8 juni hun deuren mogen openen. Voor beide is ook een (tijdelijke) btw-verlaging op komst.
© EPA Dadelijk sturen we een nieuwe update
Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de ochtend? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.
Erika Vlieghe: ‘We hebben geen Italiaanse toestanden meegemaakt, maar dat danken we niet aan het systeem. Integendeel’
Onweerstaanbare dwang, zegt Erika Vlieghe (48). Daarom is ze voorzitter van de GEES, de groep van experten die onze exit uit de coronacrisis uitstippelt. ‘Dit is de moeder van alle crisissen. Wat is het alternatief? Rustig thuis blijven zitten?’ Een gesprek met een leading lady over patiënt zero, de tweede golf en het leven na corona: ‘Massa-evenementen? Podiumkunsten? Ik zie het voorlopig niet gebeuren.’
© Wannes Nimmegeers Burgemeester New York overweegt versoepeling maatregelen
Het aantal doden door het coronavirus in de Verenigde Staten is de afgelopen 24 uur met 1.297 gestegen. Het geregistreerde dodental staat nu op 101.573, het hoogste ter wereld. Dat meldt de Johns Hopkins University.
Het aantal besmettingen staat op ruim 1,7 miljoen. Dat is een groot deel van de 5,9 miljoen vastgestelde besmettingen wereldwijd.
De stad en staat New York zijn het zwaarst getroffen in de VS. Toch neemt het aantal nieuwe besmettingen daar bijna iedere dag af.
Burgemeester van de stad Bill DeBlasio zei donderdag dat hij overweegt de strenge maatregelen te versoepelen. "We zijn momenteel in de positie om het te hebben over openstellen van dingen", zei De Blasio.
Aantal nieuwe besmettingen Duitsland loopt op
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Duitsland is met 741 flink hoger dan een dag eerder. Dat meldt het Robert Koch Institut (RKI) vandaag. Gisteren werd nog melding gemaakt van 353 nieuwe besmettingen. Bij 180.458 mensen in Duitsland is het virus vastgesteld.
Het aantal doden steeg minder hard dan een dag eerder. Het RKI meldt 39 nieuwe doden. Zeker 8.450 mensen zijn in Duitsland aan het virus overleden.
De meeste Duitsers die besmet zijn geweest, zijn overigens alweer hersteld. Zeker 164.100 mensen dragen het virus niet meer bij zich. Dat zijn negenhonderd mensen meer dan op donderdag.
Belangrijk gisteren
- Frankrijk maakt zich op voor een verdere exit uit de lockdownmaatregelen. 2 juni is een belangrijke datum voor onze zuiderburen. Dan gaan in de meeste regio's bars en restaurants open, en worden de afstandsbeperkingen opgeheven. Ook in theaters en musea zijn bezoekers dan welkom; De Fransen maken zich bovendien sterk dat ze vanaf 15 juni klaar zijn om weer toeristen te ontvangen, al hangt dat af van wat Europa daar nog over beslist.
- Een versoepeling die voor de nodige hoofdbrekens zorgde in ons land: de contactbubbel met vier personen. Ingewikkeld, erkent ook Erika Vlieghe, voorzitter van de groep experten die onze exit uit de coronacrisis uitstippelt. Mogelijk komen er aanpassingen: “We gaan nog altijd onze contacten moeten beperken, maar misschien op een andere manier en minder dwangmatig met dat getal vier.”
- Voetbalfans juichen, zij het voorlopig nog gewoon thuis. Na de Bundesliga, die al bezig is, maakten ook de Premier League en de Serie A hun herstartdata bekend: op respectievelijk 17 (Engeland) en 20 (Italië) juni wordt er weer gevoetbald, maar wel in lege stadions.
- Terwijl de nieuwe ziekenhuisopnames in ons land (47) beperkt blijven, is er een opvallende stijging van de vastgestelde besmettingen in ons land. Dat zijn er vandaag 257, tegenover 137 gisteren.
15.000 banen bedreigd bij Renault
De Franse automaker Renault gaat wereldwijd 15.000 banen schrappen als onderdeel van zijn kostenbesparingsplan. 4.600 van die banen verdwijnen in thuisland Frankrijk. Dat schrijft het zakenblad 'Les Echos' op basis van een presentatie die het bedrijf aan de werknemersvertegenwoordiging gaf.
Renault heeft veel last van de coronacrisis, waardoor de vraag naar nieuwe auto's is ingezakt. Het bedrijf wil dan ook zijn kosten met 2 miljard euro per jaar verlagen, blijkt uit de plannen. Dat komt neer op ongeveer een vijfde van alle vaste kosten die de automaker heeft.
Als gevolg van de plannen wordt een aantal fabrieken gesloten. De productiecapaciteit gaat daardoor omlaag van 4 miljoen voertuigen per jaar naar 3,3 miljoen voertuigen per jaar.
Eerder deze week kondigden Renault en alliantiepartners Nissan en Mitsubishi een nieuwe strategie voor het samenwerkingsverband aan. Daarbij worden meer voertuigen gezamenlijk ontwikkeld en richten de drie bedrijven zich op andere regio's.
© AFP — De automarkt lijdt zwaar onder de coronacrisis. Oostenrijk betaalt 1.000 euro per maand Covid-19-premie aan artiesten
De Oostenrijkse overheid gaat zelfstandige artiesten een Covid-19-premie van 1.000 euro per maand uitbetalen om te kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Dat heeft de regering donderdag bekendgemaakt na druk uit de cultuursector.
‘We beseffen dat de disruptie in deze sector langer kan duren dan één of twee maanden’, zo motiveerde de regering haar beslissing.
Premier League en Serie A maken data voor herstart bekend
Het voetbal in de Premier League gaat op 17 juni weer van start. Dit is door de officiële instanties van een van de grootste competities in Europa bevestigd. Het is wel onder voorbehoud dat er geen grote tegenslagen komen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus in Groot-Brittannië. Publiek is bij de wedstrijden nog niet toegestaan.
Het gaat op 17 juni om een midweeks programma met twee wedstrijden, Aston Villa - Sheffield United en Manchester City - Arsenal. Dat zijn twee inhaalwedstrijden. Het voetbal in Engeland werd in maart stilgelegd wegens de uitbraak van het virus.
In het weekend dat volgt na 17 juni wordt een volledig programma afgewerkt.
En op 20 juni wordt er opnieuw gevoetbald in de Italiaanse Serie A, zo meldde minister van Sport Vincenzo Spadafora: "Italië start opnieuw op en het is maar eerlijk dat dit ook geldt voor het voetbal."
© AFP — Manchester City en Arsenal mogen behoudens tegenslagen op 17 juni de Engelse Premier League opnieuw op gang trekken. Frankrijk: bars en restaurants open vanaf 2 juni
Frans premier Edouard Philippe heeft vandaag een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. De eerste minister zegt dat de cijfers in zijn land gunstig evolueren, 'al moeten we voorzichtig blijven'. Op 2 juni gaan een heleboel veranderingen in.
'Vrijheid wordt de regel, beperkingen worden de uitzondering', zei Philippe in een televisietoespraak.
Hierdoor zijn onder meer voor scholen verdere versoepelingen mogelijk: hoewel de meeste lagere scholen alweer open zijn, zaten veel middelbare scholen nog op slot.
Daarnaast wil het land komaf maken met de reisbeperkingen. Tot nu mochten Fransen zich maximaal 100 kilometer verplaatsen, maar vanaf 2 juni geldt die afstandsbeperking niet meer.
Onder meer bars, restaurant en stranden mogen opnieuw open vanaf 2 juni. In de 'groene' zones, waar het virus zich minder snel verspreidde, zullen maximaal 10 personen aan één tafel mogen zitten, en tussen de tafels zal er een afstand van 1 meter moeten zijn. In 'oranje' zones, zoals de regio rond Parijs, mogen alleen terrassen open.
Ook zwembaden en sportzalen gaan komende maandag weer open bij onze zuiderburen. In de "oranje" zones is dat op 22 juni.
Ook musea, monumenten en theaters mogen op 2 juni opnieuw de deuren openen. Het dragen van een mondmasker is wel verplicht, en de regels van 'social distancing' moeten gerespecteerd worden. Filmzalen in Frankrijk mogen vanaf 22 juni opnieuw publiek verwelkomen.
Een tracing app, StopCovid, moet er - ook al vanaf 2 juni - voor zorgen dat besmettingen sneller in kaart worden gebracht. Het Franse parlement gaf deze middag zijn goedkeuring voor deze app.
Voor culturele evenementen en sportmanifestaties is er bij onze zuiderburen minder goed nieuws: die blijven tot minstens 21 juni verboden.
Bovendien wil Frankrijk zijn grenzen weer openen voor buitenlandse toeristen, zei Philippe. Volgens hem kunnen vanaf 15 juni de reisbeperkingen tussen EU-landen worden opgeheven "als de gezondheidssituatie het dan nog steeds toelaat".
Zomervakantie in Frankrijk wordt zo opnieuw een realistisch scenario. De afgelopen weken leken dat nog hoogst twijfelachtig, maar volgens de premier is de situatie rond corona inmiddels voldoende verbeterd.
© AFP — Frans premier Philippe tijdens de toespraak vandaag. Zeven bewoners noodopvang Houthalen-Helchteren besmet
In het noodopvangcentrum in Houthalen-Helchteren, waar meer dan 650 mensen verblijven in afwachting van een beslissing over hun asielaanvraag, zijn zeven bewoners besmet met het coronavirus. Dat bevestigt burgemeester Alain Yzermans (sp.a). Ze verblijven nu in quarantaine en vertonen slechts milde symptomen.
Rode Kruis-Vlaanderen bevestigt dat enkele mensen besmet zijn met het virus maar communiceert niet over aantallen. "Wij kunnen enkel zeggen dat er inderdaad mensen positief hebben getest en meteen in quarantaine werden geplaatst", zegt woordvoerder Ine Tassignon.
"De situatie is perfect onder controle, onze centra zijn hierop voorzien. Besmette mensen verblijven in een aparte blok met apart sanitair en zullen gedurende veertien dagen geen contact hebben met andere bewoners. De maatregelen om het coronavirus in te dijken worden ook in onze centra zeer strikt opgevolgd, er zijn geen gezamenlijke maaltijden en activiteiten zijn geschrapt of gaan enkel buiten door en met respect voor social distancing of in zeer kleine groepjes."
Alle mensen die besmet zijn in het noodopvangcentrum vertonen slechts milde symptomen: een lichte koorts, een lichte hoest en wat keelpijn. Rode Kruis-Vlaanderen heeft geen weet van eventuele ziekenhuisopnames.
Het gaat om de eerste besmettingen in het noodopvangcentrum met 675 bewoners. "Er is in drie maanden geen enkel positief geval geweest. Nog drie personen zijn getest, maar werden negatief bevonden. Zij worden wel zeven dagen in isolatie gehouden", zegt Yzermans. Volgens de burgemeester verklaren de besmettingen ook de plotse opstoot in Houthalen-Helchteren.
Binnengrenzen Europa langzaam weer open, er gloort hoop voor vakantiegangers
Zwitserland heeft met de buurlanden Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk afgesproken de grenzen voor elkaars burgers vanaf 15 juni weer te openen, mits het aantal coronabesmettingen blijft afnemen.
Italië had de grens met buurland Zwitserland al op 3 juni geopend, maar dat vond Zwitserland ‘te vroeg’, zo maakte de Zwitserse overheid bekend. De twee landen zullen de komende weken ‘gecoördineerd’ overleggen wanneer en hoe de grenzen op een verantwoorde wijze kunnen worden geopend. Mogelijk komen er gezondheidscontroles aan de grens. Het streven van Zwitserland is op 6 juli de grens voor alle Schengenlanden weer te openen.
Ook Hongarije en Slovenië kondigden vandaag aan dat zij het personenverkeer tussen beide landen weer hervatten, maar Slovenië houdt de grens met buurland Italië voorlopig nog even dicht.
Europa telt 160.000 meer doden dan normaal
In 24 Europese landen zijn tussen begin maart en eind mei ongeveer 159.000 meer mensen meer gestorven dan normaal. Een "significant deel" van dat aantal is aan het nieuwe coronavirus te linken, aldus regionaal directeur Hans Kluge van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag.
"Wat wij heel duidelijk hebben gezien is dat de piek in het aantal doden te maken heeft met het overdragen van COVID-19", zei Katie Smallwood van de WHO. Zij benadrukte dat landen die de coronamaatregelen momenteel versoepelen, in de eerste plaats het coronavirus moeten kunnen "traceren en testen" om een tweede golf op afstand te houden. Ook om toerisme weer toe te laten, is dat belangrijk.
De WHO stelt bijvoorbeeld dat het openen van bars, bedrijven en discotheken nieuwe risico's met zich mee kan brengen. Om dat aan te kunnen, moet het zorgsysteem van een land "een zeer sterk vermogen" hebben.
In de afgelopen 14 dagen is het aantal besmettingen in Europa nog met 15 procent toegenomen. Nog steeds is Europa goed voor 38 procent van de COVID-19-besmettingen en 50 procent van de sterfgevallen wereldwijd.
De vijf Europese landen die de voorbij twee weken nog de meeste bevestigde besmettingen in totaal tellen, zijn Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Wit-Rusland en Italië.
In Europa raakten vooralsnog meer dan 2 miljoen mensen besmet het coronavirus. Zeker 175.000 stierven aan de gevolgen. 94 procent van de personen die stierven zouden ouder dan 60 zijn geweest en in 59 procent van de gevallen betrof het een man. Daarnaast hadden de meesten (97 procent) minstens één onderliggende aandoening, vooral hart- en vaatziekten.
Deze landen kregen het virus (voorlopig) klein
Bij ons zijn de coronacijfers in dalende lijn, maar hier is de strijd nog niet volledig gestreden. Andere landen in Europa (en daarbuiten) hebben het in China ontstane virus klein gekregen en zijn nagenoeg coronavrij.
En niet onbelangrijk voor wie heimelijk alweer van vakantie droomt: deze landen zijn dus ook stilaan klaar om opnieuw toeristen te ontvangen.
Om welke landen gaat het en hoe zijn ze daarin geslaagd? Een overzicht.
Slechts 100-tal contact tracers effectief actief
Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft momenteel slechts een honderdtal contact tracers die zich bezighouden met het bellen naar besmette personen. Dat zegt Joris Moonens van het agentschap donderdag. Het aantal oproepen zit bovendien in dalende lijn.
De contactonderzoekers bellen besmette personen op, zodat ze kunnen nagaan met wie deze personen contact hebben gehad, om een verdere verspreiding van het coronavirus te vermijden.
Waar aanvankelijk werd gemikt op 1.200 contactonderzoekers, waren er vorige week nog een 450-tal aan de slag in Vlaanderen. Dat aantal blijft gehandhaafd, maar slechts een honderdtal van hen is effectief elke dag bezig met het opbellen van mogelijke besmette mensen, zegt Joris Moonens. De overige 350 staat stand-by en is bezig met training of oefengesprekken.
Het Agentschap Zorg en Gezondheid wil die capaciteit van 450 voorlopig behouden. "De werkvolumes blijven onzeker, net als de evolutie van het virus", zegt Moonens daarover.
Het aantal oproepen zit trouwens ook in dalende lijn. Waar er dat vorige week nog een 600-tal per dag waren, ging het aan het begin van de week nog over een 500-tal en op dit moment over een 300 dagelijkse oproepen. "Die daling is logisch, gezien het lagere aantal besmettingen."
Het callcenter slaagt er overigens nog steeds niet in om iedereen te bereiken die het moet bereiken. Onder meer door ontbrekende contactgegevens en mensen die hun telefoon niet opnemen, luidt het.
Lees ook:
Grootschalige testing op coronavirus kent moeizame startHoreca verwacht 45 procent minder klanten bij heropening
De meeste restaurant- en café-uitbaters (85 procent) verwachten bijna de helft minder klanten over de vloer te krijgen na de heropening. Dat blijkt uit een bevraging door de UGent. Ze verwachten dat de overheid de maximumcapaciteit zal beperken en dat klanten zullen afwachten om te komen. Uit het onderzoek blijkt ook dat zaakvoerders het belang dat hun klanten hechten aan de maatregelen systematisch lager inschatten dan de klanten zelf.
Voorzitter expertengroep wil regel rond contact met maximaal vier personen herbekijken: ‘Systeem stoot op zijn limiet’
De groep experten die onze exit uit de coronacrisis uitstippelt, wil op de volgende Veiligheidsraad woensdag de regel rond het contact met maximaal vier andere personen herbekijken. Dat heeft voorzitter Erika Vlieghe gezegd aan VRT NWS.
Christelijke Onderwijscentrale in spoed bijeen, want 'niemand begrijpt het nog'
Het nationaal bestuur van de Christelijke Onderwijscentrale (COC) komt donderdagnamiddag samen voor een spoedzitting naar aanleiding van de aangekondigde verdere versoepelingen in het onderwijs. "Niemand begrijpt nog wat er allemaal aan het gebeuren is", zegt secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven. Hij maakt zich vooral zorgen om de veiligheid op school.
Oversterfte door coronavirus is grootst in Groot-Brittannië, België op derde plaats
In Groot-Brittannië zijn sinds de start van de coronacrisis 60.000 mensen meer overleden dan gemiddeld in dezelfde periode de voorbije vijf jaar. Die oversterfte is het hoogst van de negentien landen die de Financial Times (FT) onderzocht. België staat op de derde plaats.
Lokale uitbraken in rusthuizen doen aantal besmettingen bijna verdubbelen
De 257 nieuwe besmettingen die de afgelopen 24 uur genoteerd werden, zijn een forse stijging ten opzichte van de 137 bevestigde gevallen van gisteren, en van de dagen ervoor. Er werden 13.917 tests uitgevoerd. De stijging lijkt zich vooral voor te doen in de woonzorgcentra, waar 126 nieuwe besmettingen werden gerapporteerd, tegenover 26 de voorbije dagen. Waarschijnlijk gaat het om lokale uitbraken.
Derde gezondheidsenquête Sciensano focust op afbouw coronamaatregelen
Het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano lanceert vandaag haar derde gezondheidsenquête. Die focust op ervaringen, gezondheid en welzijn tijdens de afbouw van de maatregelen. De vragenlijst kan door iedereen worden ingevuld die ouder is dan 18.
Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend
• Er zijn de voorbije 24 uur 257 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld in ons land. Dat is een stijging ten opzichte van gisteren, maar het is te vroeg om daar al veel conclusies aan te verbinden.
• 47 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen, 107 mochten de ziekenhuizen verlaten.
• Zuid-Korea heeft de lockdownmaatregelenzijn opnieuw verstrengd in en rond de hoofdstad Seoel, nadat de grootste opstoot aan besmettingen in bijna twee maanden tijd is gemeld.
• Heeft de obscure Luxemburgse postbusvennootschap Avrox de deal voor 15 miljoen stoffen mondmaskers fair gewonnen? Textielfirma's die hun dossier perfect in orde hadden, blijken door de overheid om onduidelijke redenen overboord gegooid.
• Het geregistreerde dodental door het coronavirus in Brazilië is gestegen tot boven de 25.000. De afgelopen 24 uur zijn er 1.086 nieuwe doden gemeld.
Dadelijk sturen we een nieuwe update
Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.
Ziekenhuisopnames en overlijdens blijven stabiel, maar aantal nieuwe besmettingen stijgt weer
Er zijn de voorbije 24 uur 257 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld in ons land. Dat is een stijging ten opzichte van gisteren, maar het is te vroeg om daar al veel conclusies aan te verbinden. 47 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen, 107 mochten de ziekenhuizen verlaten. In de Belgische ziekenhuizen zijn momenteel nog 1.060 coronapatiënten opgenomen.
Ook de druk op de intensieve zorgen neemt verder af. Het aantal patiënten op intensieve zorgen is gedaald met 15 tot 208.
Er vielen in België ook opnieuw 31 overlijdens te betreuren aan het coronavirus, waarvan 18 in de ziekenhuizen.
Begin juni nieuwe vluchten voor de Belgen die vastzitten in Marokko
Begin juni komen er nieuwe vluchten voor de Belgen die vastzitten in Marokko, meldt de federale Ombudsman. Die had de voorbije weken verschillende vragen en klachten van mensen gekregen die nog altijd geblokkeerd zitten in Marokko.
De federale overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken en de Belgische ambassade in Marokko doen hun best om de vele aanvragen te behandelen en de repatriëringen mogelijk te maken, klinkt het.
Door het coronavirus zijn duizenden Belgen, Belgo-Marokkanen en Marokkanen die in België wonen, twee maanden geleden gestrand in Marokko. Sinds het begin van de crisis zijn de FOD Buitenlandse Zaken, de Belgische ambassade in Rabat en het consulaat-generaal in Casablanca er al in geslaagd om zeven vluchten uit Marokko te organiseren en 3.050 mensen te repatriëren. Maar nog niet iedereen kon terugkeren. Daarom volgt begin juni een derde reeks retourvluchten.
Zuid-Korea verstrengt lockdownmaatregelen na nieuwe opstoot
Zuid-Korea heeft de lockdownmaatregelenzijn opnieuw verstrengd in en rond de hoofdstad Seoel, nadat er opnieuw een grote opstoot aan besmettingen is gemeld. Er werden 79 nieuwe besmettingen gerapporteerd, waarvan 67 in en rond hoofdstad Seoul. Het gaat om de grootste dagelijkse toename in bijna twee maanden tijd.
Daarom worden musea, parken en kunstgalerijen vanaf morgen opnieuw gesloten, en dat voor twee weken. Dat heeft de Zuid-Koreaanse minister van Volksgezondheid, Park Neung-hoo, gezegd. Bij bedrijven zal telewerk opnieuw de norm worden.
Het nieuws over de nieuwe opstoot in Zuid-Korea zal internationaal op de voet gevolgd worden. Zuid-Korea geldt immers als een van de voorbeelden van landen die het virus snel onder controle hebben gekregen.
EasyJet wil personeelsbestand met tot 30 procent inkrimpen
De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet wil het personeelsbestand met maximaal 30 procent inkrimpen. Daarover zal het bedrijf overleg plegen met het personeel. Dat meldt de prijsvechter in een update over de maatregelen om de coronacrisis te overleven. Het lagere personeelsbestand moet onder meer de kleinere vloot weerspiegelen. Het overleg zal de komende dagen worden opgestart.
EasyJet telt ongeveer 15.000 werknemers. Tot 4.500 banen zijn dus bedreigd, aldus het financieel nieuwsagentschap Bloomberg.
De luchtvaartmaatschappij wil tegen het einde van volgend jaar 51 vliegtuigen minder dan gepland inzetten. Ook zal het bedrijf het netwerk van Europese bases rationaliseren.
Het bedrijf is nog steeds van plan om de vluchten op een aantal routes te hervatten op 15 juni. In eerste instantie zou het gaan om binnenlandse vluchten in het Verenigd Koninkrijk en vluchten naar Frankrijk.
Steeds meer vragen rond miljoenendeal mondmaskers: ‘Nog nooit meegemaakt’
Heeft de obscure Luxemburgse postbusvennootschap Avrox de deal voor 15 miljoen stoffen mondmaskers fair gewonnen? Textielfirma's die hun dossier perfect in orde hadden, blijken door de overheid om onduidelijke redenen overboord gegooid. "Nooit meegemaakt", zucht één firma. "Dit moet onderzocht worden", vindt N-VA.
© Photo News Met ‘viruspolitie’ hoopt Britse overheid het virus verder in te dammen
Britten kunnen vanaf vandaag de ‘viruspolitie’ op hun dak krijgen. Dat zijn zo'n 25.000 speciale overheidsmedewerkers, vrijwilligers in veel gevallen, die burgers opsporen die in nauw contact zijn geweest met iemand die positief is bevonden aan corona. Met dit zogeheten ‘test and trace’-systeem hoopt de Britse overheid het coronavirus, dat al op zijn laatste benen loopt, verder in te dammen.
Britten met corona-achtige klachten moeten een test ondergaan. Wanneer deze positief uitvalt dienen ze informatie te verlenen van personen met wie ze contact hebben gehad. Deze personen worden opgespoord en krijgen te horen dat ze twee weken moeten zelfisoleren. Dat verzoek zal aanvankelijk vrijwillige ‘burgerplicht’ zijn, maar kan een verplichting worden, zo beweerde de verantwoordelijke minister. Het geldt ook voor mensen die geen verschijnselen hebben of negatief zijn getest.
Dadelijk sturen we een nieuwe update
Helemaal mee zijn met het nieuws van de ochtend? Schrijf u in op onze nieuwsbrief.
Waar gaat de Europese Unie 750 miljard euro halen?
Een herstelfonds van 750 miljard euro, waarvoor de Europese Unie zelf schulden aangaat en wellicht ook eigen belastingen zal heffen. Raadsvoorzitter Charles Michel (MR) staat voor de aartsmoeilijke opdracht om de Europese regeringsleiders hiervan te overtuigen.
Wat houdt het voorstel precies in? Lees het volledige artikel.
© AFP Dodental stijgt in Brazilië boven de 25.000
Het geregistreerde dodental door het coronavirus in Brazilië is gestegen tot boven de 25.000. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. De afgelopen 24 uur zijn er 1.086 nieuwe doden gemeld.
Het aantal besmettingen is gestegen met 20.599 en staat op 411.821. Brazilië is een van de zwaarst getroffen landen ter wereld. Volgens experts in het land wordt er te weinig getest, waardoor het werkelijke aantal besmettingen en doden aanzienlijk hoger ligt dan bekend is.
UNICEF: Aantal kinderen dat in armoede leeft, kan tegen einde van het jaar met 86 miljoen stijgen
De economische gevolgen van de Covid-19-pandemie kunnen tegen het einde van het jaar tot 86 miljoen meer kinderen in armoede doen belanden, een stijging van 15 procent. Dat blijkt uit een analyse die is gepubliceerd door Save the Children en UNICEF.
Uit de analyse blijkt dat in totaal 672 miljoen kinderen in lage- en middeninkomenslanden onder de nationale armoedegrens zouden kunnen terechtkomen tegen het einde van het jaar. Of toch zonder dringende maatregelen om gezinnen te beschermen tegen de financiële ontberingen als gevolg van de pandemie. Bijna twee derde van deze kinderen woont in Afrika onder de Sahara, en in Zuid-Azië. Landen in Europa en Centraal-Azië zouden de grootste stijging kunnen zien, tot 44 procent in de hele regio. Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zouden een stijging van 22 procent kunnen merken.
Om de impact van Covid-19 op kinderen in arme huishoudens aan te pakken en te verzachten, roepen Save the Children en UNICEF op tot snelle en grootschalige uitbreiding van sociale beschermingssystemen en -programma's. Overheden moeten ook investeren in andere vormen van sociale bescherming, fiscaal beleid, werkgelegenheid en arbeidsmarktinterventies om gezinnen te ondersteunen.
Vandaag belangrijk
• De cijfers in ons land blijven dalen: er werden de afgelopen 24 uur 36 nieuwe ziekenhuisopnames en 137 nieuwe besmettingen gemeld.
• Het lager onderwijs herstart alle leerjaren op 5 juni. De regels worden versoepeld: er is geen sprake meer van 4 vierkante meter per leerling, en elke klas wordt een contactbubbel.
• De Europese Commissie acht een Europees herstelfonds van 750 miljard euro noodzakelijk. 500 miljard zou als gift naar de economisch zwaarst getroffen lidstaten en regio’s moeten gaan, de overige 250 miljard als goedkope lening.
• De databank die gebruikt wordt voor contactonderzoek is illegaal, stelt de Gegevensbeschermingsautoriteit. Experts vrezen dat het contactonderzoek zo een fiasco wordt.
• De Vlaamse jeugd heeft opvallend veel schrik om zelf ziek te worden, verveelt zich kapot en krijgt stress van het afstandsonderwijs. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van verschillende kinderrechtenorganisaties.
• In Italië zijn de cijfers weer gestegen. Het land meldt 584 nieuwe besmettingsgevallen en 117 nieuwe overlijdens.
• In de Verenigde Staten is de grens van 100.000 coronapatiënten overschreden. Het land staat bovenaan de lijst van het aantal besmettingen en sterfgevallen.
• Op de hoogte blijven? Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lager onderwijs herstart alle leerjaren op 5 juni
Het kleuteronderwijs herstart zoals gepland op 2 juni, maar voor het lager onderwijs komt de heropstart er pas 3 dagen later, op 5 juni. Dat is het overlegcomité vanavond overeengekomen.
Belangrijk is dat de regels versoepeld worden. Zo is er geen verplichting meer om voor elke leerling 4 vierkante meter te voorzien. Elke klas wordt een contactbubbel, ongeacht het aantal leerlingen. Ook op de speelplaats moeten die contactbubbels gerespecteerd worden. Lees meer.
© Illias Teirlinck Frankijk: 66 nieuwe overlijdens
In Frankrijk heeft Covid-19 in 24 uur tijd nog eens 66 mensenlevens geëist. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de nationale gezondheidsdienst DGS. Sinds begin maart heeft de longziekte in Frankrijk al aan 28.596 mensen het leven gekost.
Het aantal patiënten in de intensieve zorg bleef dalen, met 54 minder dan dinsdag. Er blijven er nog 1.501 over.
Er zijn 15.680 mensen wegens corona gehospitaliseerd, 584 minder dan een dag daarvoor. In totaal zijn sinds het begin van de pandemie 101.017 mensen in het ziekenhuis beland, van wie 17.839 in de intensieve zorg.
De Franse Assemblée heeft vandaag ingestemd met een corona-app. Als de Senaat die ook goedkeurt, kan die snel daarna te downloaden zijn.
Meer dan 100.000 sterfgevallen in de VS
In de Verenigde Staten zijn inmiddels meer dan 100.000 coronapatiënten bezweken aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Dat meldt de omroep NBC op gezag van informatie van de autoriteiten in de Amerikaanse staten.
De website Worldometer bevestigde door te gewagen van 101.359 corona-overlijdens, de befaamde Johns Hopkins Universiteit hield het op 99.264 sterfgevallen.
Het land van 330 miljoen inwoners staat bovenaan de lijst met aantallen besmettingen (1.685.955 volgens Johns Hopkins) en sterfgevallen. Meer dan 2,3 miljoen patiënten genazen.
Italië: Aantal doden en besmettingen weer harder gestegen
Zowel het aantal doden als het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus is in Italië in de laatste 24 uur harder gestegen dan in het voorgaande etmaal. Het land meldt 584 nieuwe besmettingsgevallen en 117 nieuwe overlijdens. Gisteren werden 387 nieuwe besmettingen en 78 sterfgevallen gemeld.
Sinds het coronavirus op 21 februari in Italië uitbrak, zijn er in het land 33.072 personen overleden aan de gevolgen ervan. Daarmee heeft Italië het hoogste dodental na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het totale aantal vastgestelde besmettingen staat op 231.139.
Van Ranst reageert op 'Pano'-reportage: 'Geen inschattingsfout gemaakt'
Viroloog Marc Van Ranst is het er niet mee eens dat een inschattingsfout is gemaakt door de Belgische wintersporters die terugkeerden uit de Italiaanse skigebieden na de krokusvakantie niet in quarantaine te plaatsen. Hij reageert zo op de reportage van VRT-programma Pano die vanavond uitgezonden wordt.
Uit de reportage blijkt dat veel van de eerste Belgische coronabesmettingen terug te leiden zijn naar één hotel in Noord-Italië. De reportagemakers werpen daarom de vraag op of die terugkeerders uit de Italiaanse skigebieden niet in quarantaine hadden moeten worden geplaatst.
"Als je achteraf terugkijkt, met alle data die we nu hebben, dan moet je 'ja' zeggen", zegt Van Ranst in een reactie aan Belga. Maar een quarantaine was toen niet evident. "Toen was nog niet bekend dat er positieve gevallen waren in de skigebieden. De dichtste besmettingshaard was driehonderd kilometer daarvandaan. Moest je op basis van die info beslissen dat ze het land niet binnen mochten? Nee."
Van Ranst, die de reportage overigens nog niet zelf heeft gezien, spreekt daarom tegen dat een inschattingsfout is gemaakt. "Het is pas een inschattingsfout als je het op basis van de info van dat moment anders had moeten doen."
Marc Van Ranst. Ad hoc-commissie moet coronabeleid tegen het licht houden
Er komt in het Vlaams Parlement geen onderzoekscommissie naar de aanpak van de coronacrisis in de Vlaamse woonzorgcentra. Wél komt er een bredere ad hoc-commissie die het Vlaamse coronabeleid tegen het licht moet houden en die voorstellen moet doen voor het post-coronatraject. Dat heeft het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement beslist.
Het voorstel kreeg de steun van de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld, maar ook van oppositiepartijen Groen en sp.a.
Oppositiepartij PVDA, die in een motie had aangedrongen op een onderzoekscommissie, reageert ontgoocheld. Fractieleider Jos D'Haese: "Ik begrijp dat de meerderheidspartijen schrik hebben en dat bepaalde potjes gedekt moeten blijven. Wij gaan de onderste steen boven halen. We willen weten wat er is misgelopen en wie verantwoordelijk is. Het is overduidelijk dat er fouten zijn gemaakt."
Ook oppositiepartij Vlaams Belang vindt dat er beter een onderzoekscommissie was opgericht. Volgens Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter komt de keuze voor een ad hoc-commissie neer op een "doofpotoperatie".
© BELGA VK: meer dan 410 nieuwe sterfgevallen
In 24 uur zijn in het Verenigd Koninkrijk nog eens 412 mensen aan Covid-19 overleden, zo meldt ITV News op gezag van het ministerie van Volksgezondheid.
Het nieuwe coronavirus heeft in het land al 37.640 mensenlevens geëist. Er zijn 3.798.490 tests verricht waarvan er 267.240 positief waren.
Bezetting openbaar vervoer groeit gestaag
Vervoersmaatschappijen De Lijn, MIVB en NMBS zien de bezetting op het openbaar vervoer gestaag stijgen.
De bussen zitten met een reizigersbezetting van 25 à 30 procent tegenover 12 procent aan het begin van de lockdownperiode, aldus Sonja Loos, woordvoerster van De Lijn.
Bij de NMBS is de bezettingsgraad toegenomen van ongeveer 5 procent naar 9 procent tijdens de spitsuren. Dat zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. Terwijl de NMBS aan het begin van de lockdownperiode nog 90.000 reizigers per werkdag telde, zijn dat er nu 181.000. Dat is 20 procent van het normale aantal reizigers.
De Brusselse openbaar vervoersmaatschappij MIVB ziet haar reizigersaantallen stijgen van 22 naar 28 procent in de metrostellen en 30 procent 'bovengronds'.
Alle drie de vervoersmaatschappijen melden dat "zo goed als iedereen" de maatregel om een mondmasker te dragen respecteert, op een enkeling na.
© Jan De Meuleneir / Photo News Aankomst- en vertrekhal Brussels Airport weer open
De aankomst- en de vertrekhal van Brussels Airport zijn weer toegankelijk voor mensen die passagiers ophalen of brengen. De luchthaven herhaalt wel dat iedereen vanaf 12 jaar een mondmasker moet dragen op de luchthaven.
Sinds 24 maart mochten alleen de passagiers zelf de luchthavengebouwen betreden. Zo was het niet meer toegelaten om reizigers op te wachten in de aankomsthal. Die maatregel is nu opgeheven. De federale politie kan wel nog altijd de toegang tot de aankomsthal afsluiten bij bepaalde repatriëringsvluchten, preciseert Brussels Airport, om drukte te voorkomen.
© Getty Images Vakbonden willen mondmaskers verplichten in winkels
De christelijke vakbond ACV Puls wil dat er extra maatregelen komen om het winkelpersoneel te beschermen tegen het nieuwe coronavirus. Concreet pleit de vakbond voor het verplichten van mondmaskers voor klanten in de winkel. Ze wil hierover snel overleg voeren met sectororganisatie Comeos.
ACV Puls baseert zich op een grootschalige bevraging van haar achterban. Daaruit blijkt dat drie kwart van het winkelpersoneel aangeeft dat ze de anderhalve meter afstand niet altijd kunnen bewaren ten opzichte van klanten, bijvoorbeeld bij het vullen van rekken.
De socialistische vakbond BBTK sluit zich bij deze oproep aan en roept iedereen op om zijn verantwoordelijkheid te nemen en vrijwillig een mondmasker te dragen als men gaat winkelen. Lees meer.
Europese Commissie stelt economisch herstelfonds van 750 miljard euro voor
De Europese Commissie acht een Europees herstelfonds van 750 miljard euro noodzakelijk. 500 miljard zou als gift aan de economisch zwaarst getroffen lidstaten en regio’s moeten gaan, de overige 250 miljard als goedkope lening.
De 750 miljard euro wil de Commissie lenen op de kapitaalmarkt. Hiervoor is toestemming nodig van alle lidstaten, inclusief de nationale parlementen. Elk land heeft vetorecht, wat de uitkomst ongewis maakt. ‘Dit is het moment van Europa.’ Lees meer.
© ISOPIX — Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen. Meer dan 62.000 Amerikaanse artsen en verpleegsters besmet
Tienduizenden artsen en verpleegsters in de Verenigde Staten zijn volgens de gezondheidsdienst CDC besmet met het coronavirus. Van de 62.344 besmette gezondheidswerkers zijn er zeker 291 gestorven.
Op 15 april meldde de CDC dat er 9.282 besmettingen waren bij het gezondheidspersoneel. Dat cijfer is nu enorm gestegen. Artsen en verpleegkundigen hekelen al langer dat er onvoldoende beschermend materiaal voorhanden is.
'Onmogelijk om alle leerlingen al tegelijk naar school te halen'
De Adviesraad basisonderwijs binnen Katholiek Onderwijs Vlaanderen raadt scholen "ten stelligste aan om de vrijheid die in de adviezen van vrijdag ingeschreven staat, ten volle te benutten". Het is "met de huidige veiligheidsvoorschriften onmogelijk om alle leerlingen tegelijk naar school te halen". Dat stelt de Adviesraad in een mededeling naar de scholen.
Heel wat bestuurders en directeurs hebben volgens de nieuwsbrief hun bezorgdheid overgemaakt over de plannen voor de heropstart en de verwarring die daar in de voorbije dagen rond ontstaan is. "Vanaf 2 juni betekent niet op 2 juni en met de huidige veiligheidsvoorschriften is het onmogelijk om alle leerlingen tegelijk naar school te halen", stelt de Adviesraad. "Van een school kan niemand verwachten dat ze onhaalbare en onveilige dingen doet."
▶ De lockdownregels in 5 situaties
Met de auto naar de kust? Of met vrienden picknicken in het park? De lockdownregels uitgelegd aan de hand van 5 situaties:
Nederland: 15 nieuwe sterfgevallen en 7 ziekenhuisopnames
Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze zijn overleden door het coronavirus, is gestegen met 15. De pandemie heeft nu in totaal 5.871 Nederlanders het leven gekost, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De afgelopen weken is het aantal sterfgevallen door het coronavirus flink afgenomen. Dat geldt ook voor ziekenhuisopnames. Nederlandse ziekenhuizen hebben volgens de laatste meldingen aan het RIVM slechts 7 nieuwe coronapatiënten opgenomen.
'Meer dan één op de zes jongeren zonder werk door Covid-19'
Meer dan één op de zes jongeren wereldwijd is gestopt met werken sinds het begin van de coronapandemie. Jongeren die tewerkgesteld blijven, zien hun werkuren dalen met 23 procent. Het aantal jobs dat tijdens het tweede kwartaal verloren is gegaan, beloopt 305 miljoen voltijdse banen, meldt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) in de nieuwe publicatie 'Covid-19 en de wereld van werk'.
Jongeren worden extra hard getroffen door de pandemie. De belangrijke en snelle stijging van de jeugdwerkloosheid sinds februari treft jonge vrouwen meer dan jonge mannen, aldus de IAO.
Britten willen VN-klimaattop verschuiven naar november 2021
Gastheer Groot-Brittannië wil de klimaattop van de Verenigde Naties die in november in Glasgow zou worden gehouden verder uitstellen vanwege de coronacrisis. De top was al verschoven naar begin volgend jaar. De Britse regering stelt de VN nu voor om uit te wijken naar november 2021. Dit meldt persbureau Reuters op basis van een kabinetsbrief.
De klimaattop, COP26 in het jargon, is een cruciale, omdat het de laatste top is voordat het wereldwijde klimaatakkoord van Parijs officieel ingaat. De bijna tweehonderd landen die ‘Parijs’ ondertekend hebben, werden geacht in Glasgow nieuwe, ambitieuzere plannen voor te leggen om de uitstoot van broeikasgassen zo ver terug te dringen dat een rampzalige opwarming deze eeuw wordt voorkomen.
Klimaatwetenschappers en milieubeschermers maken zich grote zorgen over het uitstel. Doel van ‘Parijs’ was een maximale opwarming van een relatief veilige 1,5 graad in 2100. Zonder hardere afspraken stoomt de wereld af op een opwarming van 3 tot 4 graden.
Volgens sommige waarnemers zou uitstel het voordeel hebben dat landen de kans krijgen ambitieuzere klimaatdoelen te integreren in hun herstelplannen om de coronacrisis te boven te komen.
Het uitgelekte voorstel van de Britse regering geeft geen uitsluitsel over de vraag of de verschoven VN-klimaattop, die van 1 tot 12 november 2021 zou moeten plaatsvinden, nog steeds in Glasgow wordt gehouden.
Onduidelijk is ook wat het nieuwe uitstel zou betekenen voor de daaropvolgende jaarlijkse klimaattop, COP27, die voor eind 2021 in Afrika stond gepland. De UNFCCC, de klimaatpoot van de VN, zal donderdag over het Britse voorstel besluiten.
Trump reageert blij op ontslag journalisten
De Amerikaanse president Trump heeft enthousiast gereageerd op het ontslag van journalisten en andere medewerkers van het blad The Atlantic vanwege de coronacrisis. Het politiek-culturele blad, dat al 162 jaar bestaat, moet 20 procent van het personeel ontslaan omdat het financieel in zwaar weer is gekomen door de instorting van de Amerikaanse economie na de lockdown. Hierdoor zijn de advertentie-inkomsten gekelderd.
‘Goed nieuws: het saaie en zeer gemene magazine The Atlantic faalt aan alle kanten en stort in elkaar’, twitterde de president, die nooit een bewonderaar is geweest van het blad. Omgekeerd heeft de redactie nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze Trumps kandidatuur en presidentschap nooit zag zitten.
Trump: ‘Ze zijn gedwongen om aan te kondigen dat zeker 20 procent van het personeel moet vertrekken zodat ze de toekomst tegemoet kunnen strompelen. Dit is een moeilijke tijd voor de wereld van het nepnieuws.’ In totaal moeten 68 journalisten en medewerkers van andere afdelingen vertrekken.
‘Ik wil onze vertrekkende collega’s laten weten hoe erg ik het vind’, liet eigenaar David Bradley vorige week het personeel weten, toen de ontslagen werden bekendgemaakt. Hoofdredacteur Jeffrey Goldberg sloeg direct terug na de sarrende tweet van de president. De advertentie-inkomsten mogen dan fors minder zijn door de economische crisis, aldus Goldberg, maar over belangstelling van lezers heeft het blad volgens hem niet te klagen. ‘Het Atlantic-publiek was nog nooit zo groot’, liet de hoofdredacteur weten op Twitter. ‘Sluit je aan bij onze honderdduizenden abonnees en tientallen miljoenen lezers.’
© Getty Images — De Amerikaanse president Donald Trump. Minuut stilte voor coronadoden in Spanje
In Spanje is woensdag met een minuut van stilte om 12 uur 's middags een tiendaagse periode van rouw van start gegaan. Het land herdenkt daarmee de zowat 27.000 dodelijke slachtoffers van de coronapandemie. Premier Pedro Sanchez ging de ceremonie in het Madrileense regeringsgebouw Palacio de la Moncloa voor.
Tijdens de rouwperiode hangen alle vlaggen bij overheidsgebouwen halfstok. Het gaat om de langste rouwperiode uit de Spaanse geschiedenis sinds het herstel van de democratie in 1977.
In Spanje zijn volgens de Johns Hopkins Universiteit meer dan 27.000 mensen om het leven gekomen door het virus, waarmee het het vijfde meest getroffen land ter wereld is. Er zijn ook meer dan 236.000 besmettingen vastgesteld. Sinds half maart zijn er strikte coronamaatregelen en -voorschriften van kracht, die pas sinds kort geleidelijk aan versoepeld worden.
© REUTERS — Mensen nemen een minuut stilte in acht voor de 27.000 Spaanse slachtoffers van de coronapandemie op het Puerta del Sol-plein in Madrid. In Duitsland loopt het contactspeuren wél efficiënt, maar wat ontbreekt zijn artsen
In vergelijking met de Belgische perikelen rond het contactonderzoek, hebben ze het in Duitsland goed voor mekaar, lijkt het. De Gesundheitsämter – lokale gezondheidsdiensten – gaan als echte virusdetectives corona te lijf, en met succes. Vrijwilligers helpen met de belrondes – op het hoogtepunt wel 2.000 telefoontjes per dag, alleen in Berlin Mitte. Het enige waar gebrek aan is zijn artsen. Die verdienen meer in een ziekenhuis.
President El Salvador slikt net als Trump malariamiddel
De president van El Salvador, Nayib Bukele, heeft toegegeven dat ook hij het malariamiddel hydroxychloroquine inneemt om zich te beschermen tegen het coronavirus. Bukele is de tweede regeringsleider die openlijk zegt het medicijn te gebruiken. Vorige week zei de Amerikaanse president Trump dat hij elke dag een pil slikt om zich te beschermen.
De uitspraak van Bukele komt kort nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) had besloten om een internationaal onderzoek naar de effectiviteit van het medicijn op te schorten. De WHO besloot hiertoe nadat uit wereldwijd onderzoek bleek dat hydroxychloroquine bij sommige coronapatiënten hartritmestoornissen veroorzaakt en zelfs dodelijk kan zijn.
Bukele claimt dat ook andere wereldleiders het malariamiddel innemen. Hij zei echter niet om wie het gaat en waarop hij dit baseert. ‘Ik gebruik het als preventieve behandeling’, aldus de 38-jarige Bukele. ‘President Trump gebruikt het preventief, de meeste wereldleiders gebruiken het als een preventieve behandeling.’ De president zei echter dat El Salvador, na het besluit van de WHO, patiënten niet meer op hydroxychloroquine zal wijzen. Wel kunnen ze het preventief blijven gebruiken om zich te wapenen tegen het virus.
Hoewel wetenschappelijk onderzoek niet heeft aangetoond dat het medicijn werkt tegen het coronavirus, zegt Trump al sinds maart dat het moet worden ingezet om de uitbraak in de VS te bestrijden. Hij wijst op verhalen van diverse coronapatiënten in de Amerikaanse media die claimen dat ze er door het middel weer bovenop kwamen.
Bukele, voorheen burgemeester van de hoofdstad San Salvador, trad bijna een jaar geleden aan als president. Hij nam vanaf het begin van de pandemie strenge maatregelen om te voorkomen dat de epidemie zou toeslaan in El Salvador. Zo sloot hij het land volledig af en werd de noodtoestand verlengd zonder goedkeuring van het parlement. Critici beschuldigen hem echter van machtsmisbruik.
© REUTERS — Nayib Bukele, de president van El Salvador. 36 nieuwe ziekenhuisopnames en 137 nieuwe besmettingen
De daling in de cijfers zet zich nog steeds door. Er zijn de afgelopen 24 uur 36 mensen opgenomen in het ziekenhuis, terwijl 145 mensen het ziekenhuis mochten verlaten. In de ziekenhuizen zijn momenteel 1.128 patiënten opgenomen. Op de intensieve zorgen liggen in totaal 220 patiënten, of 29 minder dan gisteren.
Er werden 137 nieuwe besmettingen vastgesteld. Daarvan wonen er 91 in Vlaanderen, 31 in Wallonië en 15 in Brussel.
Er werden ook 36 nieuwe overlijdens geregistreerd. Dat zijn er wel meer dan de dag ervoor (23), maar dat kan nog met het weekendeffect te maken hebben.
Ook Frankrijk slaat hydroxychloroquine in de ban
De Franse regering heeft woensdag de beschikkingen ingetrokken waardoor het malariamedicijn hydroxychloroquine bij wijze van uitzondering kon worden voorgeschreven tegen COVID-19 in de ziekenhuizen, buiten de klinische studies. Ze doet na een negatief advies van de Hoge Raad voor de Volksgezondheid.
Sinds eind maart was in Frankrijk het gebruik van hydroxychloroquine toegestaan in ziekenhuizen en enkel voor zeer ernstige gevallen van coronapatiënten.
In ons land raadt het gezondheidsinstituut Sciensano het gebruik van het malariamedicijn nu ook sterk af. De onderzoeksinstelling baseert zich op recente observationele bevindingen. Daaruit blijkt consistent dat hydroxychloroquine geen voordelen biedt, en mogelijk zelfs schadelijke effecten heeft.
in het gerenommeerde Britse medische vakblad The Lancet verscheen vorige vrijdag een studie die de cardiovasculaire bijwerkingen van het geneesmiddel aan het licht bracht. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besliste naar aanleiding van diezelfde studie om de klinische tests met hydroxycholoroquine stop te zetten.
Onderzoek of antilichamen beschermen tegen nieuwe infectie
Een nieuw onderzoek geleid door het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) wil meten in hoeverre antilichamen tegen het coronavirus in staat zijn het virus te neutraliseren. Zo kunnen de wetenschappers bepalen hoe lang en hoe effectief antilichamen bescherming bieden.
Eerdere zogenoemde antilichaamtesten tegen COVID-19 probeerden al aan te tonen welk percentage van de bevolking besmet werd. In dit nieuwe onderzoek, uitgevoerd door het ITG, de UAntwerpen en Sciensano, gaan de wetenschappers nog een stap verder: ze passen een nieuwe antilichaamdetectietest toe die gebruik maakt van een virusneutralisatietest. Zo kunnen ze niet alleen meten of en hoe lang antilichamen aanwezig zijn, maar ook onderzoeken in hoeverre de antilichamen in staat zijn het virus te neutraliseren.
In een tweede luik bekijken wetenschappers van Sciensano de aanwezigheid van 'geheugen-B-cellen'. "Het is immers mogelijk dat straks geen antilichamen meer gevonden worden in het bloed, maar dit wil niet noodzakelijk zeggen dat mensen niet meer beschermd zijn. In geval van een nieuwe blootstelling aan het virus zou het lichaam mogelijk geheugen-B-cellen kunnen activeren om snel opnieuw antilichamen aan te maken", verduidelijkt Isabelle Desombere, immunologe bij Sciensano.
Ten slotte kijken de onderzoekers naar het optreden van 'antilichaam-gemedieerde infectie', een verschijnsel waarbij het aantal antilichamen tegen COVID-19 onder een kritieke drempel valt. Antilichamen zijn dan nog wel aanwezig, maar niet voldoende meer om het virus helemaal te neutraliseren, en de antilichamen kunnen zodoende het virus binnen loodsen in bepaalde lichaamscellen en tot een ernstigere infectie leiden.
Volgens Kevin Ariën van het ITG, hoofdonderzoeker van de studie, heeft het project verschillende voordelen. "Dit onderzoek stelt ons niet alleen in staat te weten te komen hoe lang en hoe effectief antilichamen bescherming bieden na een infectie met COVID-19, het is bovendien een stap in de goede richting om straks te onderzoeken hoe effectief vaccins zullen zijn."
De vergeten coronapatiënten: ‘Twee weken uitzieken, zeiden ze, maar ik zit al maanden thuis’
Coronapatiënten belanden in het ziekenhuis of zweten het virus twee weken thuis uit. Dat zijn de twee categorieën patiënten die we kennen. Al is er ook een derde groep: zij die thuis maanden ziek zitten. “Als ik werk, ben ik na twee onlinevergaderingen compleet uitgeput.”
Sciensano raadt gebruik hydroxychloroquine voor behandeling COVID-19 af
Sciensano heeft zijn richtlijnen voor de behandeling van gehospitaliseerde coronapatiënten aangepast. Het gebruik van het malariamedicijn hydroxychloroquine wordt nu sterk afgeraden.
De onderzoeksinstelling baseert zich op de recente observationele bevindingen over het gebruik van hydroxychloroquine voor coronapatiënten. Daaruit blijkt consistent dat het geen voordelen biedt, en mogelijk zelfs schadelijke effecten heeft. "Er is beslist om het off-label gebruik (het gebruik voor een indicatie of patiëntengroep waarvoor het geneesmiddel niet geregistreerd werd, red.) voor COVID-19 in België niet meer aan te bevelen", staat in de aangepaste richtlijn.
Het gebruik kan voor Sciensano enkel nog in lopende klinisch geregistreerde tests, nadat de risico's en voordelen verbonden aan het onderzoek zorgvuldig zijn geherevalueerd. Volgens het wetenschappelijk instituut registreerde het federale geneesmiddelenagentschap FAGG in acht gevallen in België bijwerkingen die vermoedelijk veroorzaakt werden door het gebruik van hydroxychloroquine voor de behandeling van COVID-19. In drie gevallen ging het om bijwerkingen aan het hart, die evenwel niet dodelijk waren.
Het FAGG herhaalde maandag zijn waarschuwing over het risico op hartritmestoornissen verbonden aan het gebruik van hydroxychloroquine. Het deed dat na het verschijnen van een studie in het Britse medische tijdschrift The Lancet, vorige week vrijdag, die de cardiovasculaire bijwerkingen van het geneesmiddel aan het licht brachten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besliste naar aanleiding van diezelfde studie om de klinische tests met hydroxycholoroquine stop te zetten.
Wereldwijd meer dan 350.000 doden
Het wereldwijde dodental door de uitbraak van het coronavirus is de 350.000 voorbij. Dat meldt de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit, die zich baseert op cijfers van officiële instanties.
Het coronavirus dook eind vorig jaar op in China en verspreidde zich later over de wereld. Bij ruim 5,5 miljoen mensen is vastgesteld dat ze besmet zijn geraakt. Het daadwerkelijke aantal coronabesmettingen ligt vermoedelijk veel hoger, omdat niet alle mensen met het virus worden getest.
De Verenigde Staten zijn het zwaarst getroffen land. Daar is melding gemaakt van 1,6 miljoen coronabesmettingen en ongeveer 99.000 doden. Daarna volgt Brazilië, met ruim 391.000 besmettingen en meer dan 24.000 sterfgevallen door het virus. Dat dodental ligt wel lager dan in veel grote Europese landen, die melding hebben gemaakt van de dood van tienduizenden patiënten.
Cijfers die door landen worden aangeleverd over de aantallen doden en besmettingen, laten zich vaak lastig vergelijken. Ze komen niet allemaal op dezelfde manier tot stand.
Bedrijf mag coronatest aanbieden aan personeel
Een bedrijf kan ook werknemers zonder symptomen laten testen op het coronavirus, maar werknemers kunnen daartoe niet verplicht worden. Dat schrijft De Standaard.
Bedrijven kunnen personeelsleden evenwel niet verplichten om een test te laten afnemen. Bovendien ligt de afname gevoelig. De FOD Werkgelegenheid wijst er in een corona-advies op dat "in het algemeen geen medische testen met het oog op het verkrijgen van medische informatie over de gezondheidstoestand van een werknemer mogen worden verricht" en dat het "systematisch testen doorgaans verboden is".
"Als het niet over COVID-19 zou gaan, beweegt de arbeidsgeneesheer zich op glad ijs", zegt Bart Dehaes, ondervoorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS). "Maar hier kunnen wij dit volgen, zolang het vrijblijvend is. Het kan niet dat werknemers verplicht of onder druk gezet worden."
Een werkgever mag het resultaat van de test niet kennen. Maar het is niet moeilijk om dat af te leiden, als een werknemer na een test in quarantaine geplaatst wordt.
Recordaantal dagelijkse coronadoden in Mexico
In Mexico is dinsdag een recordaantal van 501 inwoners gestorven aan de gevolgen het cornavirus. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Sinds het begin van de uitbraak van het longvirus zijn 8.134 Mexicanen overleden. Het aantal nieuwe besmettingen in het land nam toe met 3.455 tot een totaal van 74.560. Ook dat is een dagrecord.
De records komen terwijl viceminister Hugo Lopez-Gatell van Volksgezondheid dinsdagmorgen nog zei dat het aantal sterfgevallen stabiliseert en president Andres Manuel Lopez Obrador stelde dat Mexico dicht bij het overwinnen van de crisis is. Mexico kondigde eerder deze maand aan dat het zijn economie zou heropenen. De lockdown in landelijke gemeenten waar weinig gevallen zijn gerapporteerd wordt opgeheven en de auto-, mijnbouw- en bouwsector herstart.
De regering van Lopez Obrador zit in een precaire situatie, omdat ze het risico van de dodelijke ziekte zou afwegen tegen de behoefte van burgers om te overleven. Bank of America voorspelt dat de economie van het land in 2020 met 10 procent zal krimpen. Mexico heeft in april meer dan 500.000 banen verloren en Lopez Obrador voorspelt het verlies van nog eens 400.000 in mei.
Kinderen en jongeren missen de school
De school wordt tijdens deze coronacrisis erg gemist, zo blijkt uit een grootschalige rondvraag bij kinderen en jongeren in Vlaanderen. Zeven op de tien kinderen en 45 procent van de jongeren zegt dat ze de school missen. Een ruime meerderheid (85 procent) van de kinderen wil zo snel mogelijk terug naar de klas, bij de jongeren is dat 72 procent. Het thuisonderwijs bezorgt bijna de helft van de jeugd meer stress en voor een kwart van de ondervraagde kinderen en jongeren is het thuis te druk om schoolwerk te maken. Bijna de helft begrijpt het huiswerk niet altijd.
Dat blijkt uit een grootschalige online-enquête van het Kinderrechtencommissariaat, het Kenniscentrum Kinderrechten en de Kinderrechtencoalitie Vlaanderen bij 8 tot 17-jarigen.
Daaruit blijkt alvast dat kinderen en jongeren zwaar getroffen werden door de coronacrisis, maar dat hun stem amper werd gehoord. Er was ook weinig aandacht voor de impact op hun rechten, zoals het recht op onderwijs of op bescherming tegen geweld.
Kinderen en jongeren vinden corona "stom". Ze vinden het een "rare periode". Verveling en eenzaamheid slaan veel sterker toe dan voor de crisis. Kinderen en jongeren missen hun vrienden en hun vrije tijd. De helft speelt met broers of zussen maar 1 op de 5 moet alleen spelen. Bij jongeren is er vooral online contact met vrienden. Zo'n 16 procent beschikt thuis niet over een eigen plekje om zich terug te trekken.
Er is ook veel onrust bij de jeugd: meer dan 1 op de 3 is bang om zelf ziek te worden en 2 op de 3 is bezorgd over de gezondheid van familie of vrienden.
De enquête bevestigt ook signalen van hulpverleners dat er door de lockdown meer intrafamiliaal geweld is. 1 op de 2 kinderen en jongeren zegt dat er nu thuis meer ruzie is en 1 op de 10 maakt soms fysiek of verbaal geweld mee. Van die kinderen zegt de meerderheid dat geweld vaker voorkomt sinds corona.
© Benoit De Freine — In de Vrije Basisschool Sint-Gabriël in Boechout gaan de kinderen voor het eerst weer naar school sinds het uitbreken van de coronacrisis. Meer dan duizend doden op 24 uur in Brazilië
In Brazilië zijn op 24 uur tijd 1.039 sterfgevallen door het nieuwe coronavirus gemeld. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.
Brazilië vormt het nieuwe epicentrum van de coronapandemie. De voorbije dagen heeft geen enkel land een grotere stijging van het aantal sterfgevallen door COVID-19 laten registreren.
In totaal zijn in Brazilië al zeker 24.512 mensen aan de longziekte overleden. Het aantal bevestigde besmettingen komt intussen uit op 391.222. Volgens wetenschappers zijn de officiële Braziliaanse cijfers een onderschatting.
Het belangrijkste coronanieuws van vandaag
• De cijfers rond het coronavirus in ons land blijven gunstig evolueren. De afgelopen 24 uur werden 39 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld, en het aantal nieuw gemelde besmettingen ligt (nipt) onder de 200. Er werden 23 overlijdens geregistreerd, het laagste aantal sinds 23 maart.
• Rond contact tracing blijven wel zorgen bestaan. Slechts 1 op 5 patiënten zegt al gecontacteerd te zijn, en het systeem blijkt na twee weken nog altijd mank te lopen op verschillende vlakken. Lees er hier meer over.
• Van de gezondheidswerkers in Belgische ziekenhuizen had begin mei 8,4 procent antilichamen tegen SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Dat is ongeveer twee keer zoveel als bij de volwassen, gezonde bevolking in ons land.
• Nu de eerste coronagolf is gaan liggen, worden analyses gemaakt over hoe verschillende landen het ervan af brachten. Op vlak van sterftecijfers maakte binnen Europa vooral Engeland een slechte beurt, maar ook België en Spanje scoren niet goed.
• De openbare speeltuinen mogen vanaf morgen weer open voor kinderen tot en met 12 jaar. De toegang in de grote speeltuinen in parken moet beperkt worden tot maximaal twintig kinderen tegelijk.
• In het Verenigd Koninkrijk zijn midden mei meer dan 46.000 mensen overleden aan de gevolgen van COVID-19. Die cijfers liggen hoger dan de cijfers waarover de regering communiceert.
De vraag is of onze regeringen al het mogelijke gedaan zullen hebben om die gevreesde tweede lockdown te vermijden
Het pijnpunt zit niet in de roep om versoepeling, schrijft hoofdredacteur Bart Eeckhout in zijn standpunt. Het pijnpunt zit in wat na de versoepeling komt. "Bij het monitoren en controleren van nieuwe besmettingen vaart België nog altijd redelijk blind. Het vermogen om mensen massaal te testen op besmettingen blijft onderbenut. Contacten opsporen van wie besmet is, blijkt uiterst lastig te gaan. We zijn, kortom, het koord van de versoepeling op gestapt zonder afdoende vangnet."
© Eva Beeusaert — Bart Eeckhout Speeltuinen vanaf morgen open voor kinderen tot 12 jaar
De openbare speeltuinen mogen vanaf morgen weer open voor kinderen tot en met 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.
De openbare speeltuinen in België zijn sinds maart verboden terrein in de strijd tegen het coronavirus. Vanaf morgen mogen ze weer open gaan. Bezoeken aan de speeltuinen zijn echter voorbehouden voor kinderen tot en met 12 jaar en de volwassenen die de kinderen begeleiden moeten een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon behouden. Bovendien moet de toegang in de grote speeltuinen in parken beperkt worden tot maximaal twintig kinderen tegelijk.
De speeltuinen in natuurbezienswaardigheden en culturele bezienswaardigheden mogen ook toegankelijk zijn. Wel is de uitbater verantwoordelijk voor het toezicht en moet die ook elke volkstoeloop voorkomen, klinkt het. Binnenspeeltuinen mogen nog niet opengaan.
Dodental Frankrijk stijgt tot 28.530
Het geregistreerde dodental door het coronavirus in Frankrijk is met 73 opgelopen tot 28.530, meldde het ministerie van Volksgezondheid. De afgelopen 24 uur is bij 276 mensen het virus vastgesteld. Volgens het ministerie staat het aantal besmettingen op 145.555.