1. 25/05/2020

  Wereldgezondheidsorganisatie stopt proeven van malariamiddel tegen coronavirus

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft klinische tests om te kijken of het middel hydroxycholoroquine helpt tegen het coronavirus voorlopig stilgelegd. In een aantal landen waren tests gestart om te kijken of het malariamedicijn helpt om te voorkomen dat iemand het virus krijgt.

  Het besluit tijdelijk de tests te stoppen is gebaseerd op een vrijdag in het medisch vakblad The Lancet verschenen artikel. Daarin staat dat chloroquine of één van zijn derivaten zoals hydroxycholoroquine de kans om te overlijden juist verhoogt en niet verlaagt. 

  Lees meer.

 2. 25/05/2020

  Textielsector wil snel overleg met Goffin na mondmaskersaga

  Instanews image
  © Reporters / QUINET — Philippe Goffin is minister van Defensie.

  Nog maar een tiende van de mondmaskers die het ministerie van Defensie ten laatste vandaag geleverd moest krijgen, is al aangekomen. Defensie bestelde bij het Luxemburgse Avrox 15 miljoen mondmaskers, maar daarvan werden zondag slechts 1,5 miljoen exemplaren verwacht. Zo'n belangrijk order gunnen aan een "onbekend buitenlands postbusbedrijf" laat bij de Belgische textiel-, confectie- en kunststofbedrijven "een wrange nasmaak" na. Sectorfederaties essenscia en Fedustria dringen aan op een snel onderhoud met bevoegd minister Philippe Goffin.

  Voor de beoordeling van de offertes was de strikte leveringstermijn een doorslaggevend argument. "Die deadline blijkt nu een maat voor niets", klinkt het in een communiqué van de sector. "Heel wat Belgische textiel-, confectie- en kunststofbedrijven voelen zich voor schut gezet en ervaren dit als een gebrek aan respect voor de Belgische industriële expertise."

  De bestelling werd begin deze maand geplaatst. Al snel kwam vanuit de sector kritiek op de beslissing van Defensie om te kiezen voor een onbekende partner om het merendeel van de maskers te leveren: 15 miljoen door Avrox, 3 miljoen door het Gentse Tweeds & Cotton. Het deel van Tweeds & Cotton is intussen op tijd geleverd. De sector omschrijft Avrox als "een postbusbedrijf uit Luxemburg zonder bewezen expertise in de fabricatie of distributie van medische beschermkledij".

  "Deze mondmaskersaga ligt onze productiebedrijven zwaar op de maag", zegt Yves Verschueren van essenscia. "Er lagen meerdere voorstellen op tafel voor mondmaskers 100% 'made in Belgium', waarmee de regering de lokale tewerkstelling in deze economisch zware tijden zou steunen. Dit is een miskenning van de gespecialiseerde kennis en expertise van de Belgische industrie."

  Ook Fa Quix van Fedustria heeft weinig begrip. "Om van de importafhankelijkheid af te geraken drong de regering erop aan de productie in eigen land herop te bouwen", zegt Quix. "Nu die productiecapaciteit er dankzij de flexibiliteit van heel wat ondernemers opnieuw is, kiest België bijna volledig voor import."

 3. 25/05/2020

  Voor het eerst sinds 11 maart geen coronadode in Ierland

  In Ierland zijn voor het eerst sinds 11 maart geen mensen overleden aan het coronavirus. Dat meldt de regering maandag. "De afgelopen 24 uur zijn er geen meldingen van dodelijke slachtoffers bij ons binnengekomen", aldus toparts Tony Holohan van het ministerie van Volksgezondheid. Er zijn wel 59 nieuwe besmettingen geregistreerd.

  De longziekte leidde in het land met 4,9 miljoen inwoners tot 1.608 sterfgevallen. 24.698 mensen raakten besmet.

 4. 25/05/2020

  De lockdownregels uitgelegd in 5 situaties

 5. 25/05/2020

  Franse campings worden coronaproof: ‘We zullen soms politieagent moeten spelen’

  De Franse regering besluit binnenkort of buitenlandse toeristen deze zomer welkom zijn. De campings zijn er in ieder geval klaar voor. ‘Ontsmetten alleen is niet genoeg, je moet ook tónen dat het ontsmet wordt.’