Bekijk alle updates
  1. 22/05/2020

    WHO noemt Zuid-Amerika nieuw epicentrum coronavirus

    Zuid-Amerika is het nieuwe epicentrum van het coronavirus. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag. En binnen dat continent is Brazilië 'het zwaarst getroffen', aldus Mike Ryan van de WHO op een persconferentie.

    Instanews image
    © EPA — Mike Ryan.

    "In zekere zin is Zuid-Amerika het nieuwe epicentrum van de ziekte geworden," zei hij. Ryan maakt zich vooral zorgen om Brazilië, dat het malariamedicijn hydroxychloroquine grootschalig wil gebruiken in de strijd tegen het coronavirus. Vrijdag wees nieuw onderzoek erop dat het medicijn alleen maar extra gevaren met zich meebrengt en niet werkt tegen het virus.

    Afrika is volgens de WHO het minst getroffen continent. Wel zagen negen Afrikaanse landen het sterftecijfer deze week met zeker de helft stijgen ten opzichte van die daarvoor. Het relatief lage aantal coronadoden in Afrika heeft vermoedelijk te maken met het feit dat ongeveer de helft van de totale bevolking 18 jaar of jonger is. Kinderen verspreiden het virus nauwelijks.

  2. 22/05/2020

    Aantal coronapatiënten op ic weer gedaald

    Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 252, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er drie minder dan donderdag. Er liggen daarnaast 481 patiënten op de intensivecareafdelingen met andere aandoeningen dan Covid-19. Dat zijn er 46 minder dan woensdag.

    Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "De tragere daling is vermoedelijk gerelateerd aan het weekendrooster tijdens Hemelvaart, waarbij ontslag van de ic gemiddeld later op de dag optreedt. We verwachten dat de daling verder door zal zetten richting de 150, medio volgende week."

    Van de Nederlandse coronapatiënten op de ic liggen er 251 in Nederland, 3 minder dan donderdag. Eén wordt verpleegd op een Duitse ic, hetzelfde aantal als donderdag. Verpleegafdelingen van ziekenhuizen behandelen nu nog 863 coronapatiënten, 59 minder dan de voorgaande dag.

  3. 22/05/2020

    RIVM: 13 nieuwe sterfgevallen en 9 ziekenhuisopnames

    In Nederland zijn de afgelopen 24 uur 13 doden als gevolg van Covid-19 gemeld bij het RIVM. Ook werden 9 ziekenhuisopnames geregistreerd.

    Dat zijn minder sterfgevallen en minder ziekenhuisopnames dan donderdag, toen het RIVM 27 doden en 13 opnames meldde.

    Lees alles over de RIVM-cijfers in dit artikel.

  4. 22/05/2020

    CBS: na weken van oversterfte is sterftecijfer nu lager dan normaal

    Voor week 20 (11 tot en met 17 mei) wordt het aantal overledenen geschat op bijna 2850. Dat zijn er 200 minder dan normaal in deze periode.

    Van week 11 tot en met week 19 was de sterfte hoger dan verwacht, toen overleden bijna 9000 mensen meer dan verwacht in deze periode. 

    Dat melden het CBS en het RIVM op basis van de voorlopige sterftecijfers.

    Volgens het CBS is het wel bekend dat na een periode van hogere sterfte vaak een periode van lagere sterfte (ondersterfte) volgt. Ook na de verhoogde sterfte tijdens de griepepidemie in 2018 was er een periode van ongeveer zes weken waarin de sterfte lager lag.

    De ondersterfte in week 20 betekent echter niet dat er geen mensen meer overlijden aan corona. In die week zijn 159 overleden Covid-19-patiënten bij het RIVM gemeld. Het uiteindelijke aantal kan zelfs nog hoger zijn omdat niet iedereen wordt getest.

  5. 22/05/2020

    Iets meer coronabesmettingen vastgesteld in België

    In België zijn voor de tweede dag op rij weer meer dan tweehonderd nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus gerapporteerd. Het afgelopen etmaal waren het er 276, terwijl het er een dag eerder 252 waren. Het totale aantal bevestigde besmette personen staat op 56.511.

    In de ziekenhuizen liggen momenteel 1415 coronapatiënten. In 24 uur waren er 56 nieuwe opnames. De druk op de afdelingen intensive care neemt verder af. Er worden nu 268 patiënten behandeld op de ic, negen minder dan een dag eerder.

    In België zijn in totaal 9212 (vermoedelijke) sterfgevallen door Covid-19 gemeld, een stijging van 26 in het afgelopen etmaal.