Bekijk belangrijke updates
 1. Autoverhuurder Hertz failliet in VS en Canada

  Autoverhuurbedrijf Hertz, dat zwaar getroffen is door de coronacrisis, heeft faillissement aangevraagd in de Verenigde Staten en Canada. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.

  'De impact van Covid-19 op de vraag naar reizen was zo plotseling en dramatisch en veroorzaakte een abrupte daling van de inkomsten van het bedrijf en op toekomstige boekingen', aldus Hertz in een persbericht. De faillissementsaanvraag is niet van toepassing op de belangrijkste regio's, waaronder Europa, Australië en Nieuw-Zeeland, waar het bedrijf actief is.

  Eerder meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden dat overleg tussen de autoverhuurder en zijn schuldeisers over uitstel van betaling was vastgelopen. Later op vrijdag verliep een deadline. Hertz kwam in de problemen toen zowel zakenreizen als vakanties niet meer doorgingen vanwege de coronamaatregelen die in veel landen gingen gelden. Daardoor werden nauwelijks nog auto's verhuurd.

  De schuldeisers verleenden Hertz in april uitstel van betaling voor een afbetaling van ongeveer 400 miljoen dollar op leasecontracten. Toen deden ze daar niet moeilijk over, omdat de prijs van tweedehands auto's met ruim 15 procent was gedaald en ze bang waren dat ze bij een faillissement van Hertz hun geld niet zouden terugverdienen. Inmiddels zijn occasions weer wat meer waard en durven de schuldeisers hoger in te zetten.

  ANP

 2. Voor het eerst geen nieuwe besmettingen in China

  China heeft zaterdag voor het eerst nul nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld sinds het in januari begon met het bijhouden. Het longvirus stak eind vorig jaar voor het eerst de kop op in de Chinese stad Wuhan, maar sinds de piek in februari is het aantal nieuwe gevallen sterk afgenomen. Het virus lijkt in China nu grotendeels onder controle.

  Het officiële dodental in het land van 1,4 miljard mensen ligt op 4634, ruim onder het aantal dodelijke slachtoffers in veel kleinere landen. Volgens de autoriteiten zijn 84.081 Chinezen besmet geraakt. Er is echter twijfel gerezen over de betrouwbaarheid van de Chinese cijfers en de Verenigde Staten betwijfelen zeer of Peking alle informatie met de internationale gemeenschap heeft gedeeld.

  De mijlpaal komt een dag na de opening van het Chinese parlement, het Nationaal Volkscongres (NPC). Premier Li Keqiang zei vrijdag dat het land 'belangrijke strategische prestaties heeft geleverd met zijn reactie op Covid-19'. Hij waarschuwde echter dat China nog steeds voor 'immense' uitdagingen staat.

  Sinds het virus in Wuhan voor het eerst opdook, heeft het zich over de hele wereld verspreid en zijn wereldwijd meer dan 335.000 mensen aan de gevolgen van het virus overleden.

  ANP

 3. Dagelijkse aantal coronadoden in de VS stijgt iets

  In de Verenigde Staten zijn in het afgelopen etmaal 1260 coronadoden gerapporteerd. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Het dagelijkse dodental ligt fractioneel hoger dan een dag eerder, toen 1255 doden als gevolg van het coronavirus werden geregistreerd.

  Volgens de meest recente cijfers zijn in de VS sinds het begin van de corona-uitbraak 95.921 mensen overleden aan het virus. Dat is het hoogste dodental ter wereld.

  In het land zijn tot dusver bijna 1,6 miljoen besmettingen vastgesteld. De Amerikaanse president Donald Trump wil dat alle gebedshuizen in de Verenigde Staten weer opengaan. Hij heeft vrijdag de gouverneurs van alle staten opgedragen de gebedshuizen onmiddellijk te laten heropenen nu het land geleidelijk aanstuurt op een opheffing van de beperkende maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.

  ANP

 4. Brazilië na VS nu land met meeste besmettingen

  Het aantal mensen in Brazilië dat besmet is met het coronavirus is de afgelopen 24 uur gestegen met 20.803, het hoogste aantal sinds het begin van de uitbraak. Het totaal aantal geregistreerde besmettingen bedraagt nu ruim 330.000. Daarmee neemt het Zuid-Amerikaanse land wereldwijd plek 2 in qua besmettingen. Alleen in de Verenigde Staten zijn meer ziektegevallen, bijna 1,6 miljoen.

  Het afgelopen etmaal zijn 1001 Brazilianen overleden aan de gevolgen van de longziekte. Sinds het begin van de uitbraak stierven 21.048 inwoners, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Het werkelijke aantal geïnfecteerden en doden ligt vermoedelijk veel hoger, omdat het land pas laat is begonnen met testen.

  ANP

 5. 'Johnson wil rol Huawei bij 5G-netwerk reduceren'

  De Britse premier Boris Johnson wil de betrokkenheid van Huawei bij het 5G-netwerk in het land verminderen na de uitbraak van het coronavirus. Dat schrijft The Daily Telegraph. Johnson heeft ambtenaren opgedragen plannen op te stellen waarmee de betrokkenheid van China bij de Britse infrastructuur in 2023 tot nul wordt gereduceerd.

  De minister-president reist volgende maand mogelijk naar de VS voor een G7-top, zijn eerste buitenlandse reis sinds het begin van de coronacrisis. Johnson heeft opgeroepen het Verenigd Koninkrijk meer zelfvoorzienend te maken en minder afhankelijk te laten zijn van Chinese goederen. Naar verwachting worden de handelsbesprekingen met de VS opgevoerd, aangezien de brexit-onderhandelingen met de EU steeds moeizamer verlopen.

  De heroverweging van de Huawei-deal volgt op toenemend verzet binnen Johnsons eigen Conservatieve Partij tegen Chinese investeringen na de coronapandemie, die begon in de Chinese stad Wuhan. China wordt ervan beschuldigd de omvang van de uitbraak te hebben verdoezeld, terwijl Chinese hackers ervan worden verdacht in te breken in Amerikaans Covid-19-onderzoek. Een recente cyberaanval waarbij de gegevens van ongeveer 9 miljoen klanten van de Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet op straat kwamen te liggen is ook terug te herleiden naar Beijing.

  Er zijn steeds meer vermoedens dat de Chinese overheid economisch voordeel probeert te halen uit de pandemie. Insiders hebben tegen de The Daily Telegraph gezegd dat Johnson altijd 'ernstige zorgen' had over de 5G-overeenkomst, die werd opgesteld door de regering van Theresa May, maar in januari dit jaar werd ondertekend door haar opvolger.

  ANP