Autoverhuurder Hertz failliet in VS en Canada
Autoverhuurbedrijf Hertz, dat zwaar getroffen is door de coronacrisis, heeft faillissement aangevraagd in de Verenigde Staten en Canada. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.
'De impact van Covid-19 op de vraag naar reizen was zo plotseling en dramatisch en veroorzaakte een abrupte daling van de inkomsten van het bedrijf en op toekomstige boekingen', aldus Hertz in een persbericht. De faillissementsaanvraag is niet van toepassing op de belangrijkste regio's, waaronder Europa, Australië en Nieuw-Zeeland, waar het bedrijf actief is.
Eerder meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden dat overleg tussen de autoverhuurder en zijn schuldeisers over uitstel van betaling was vastgelopen. Later op vrijdag verliep een deadline. Hertz kwam in de problemen toen zowel zakenreizen als vakanties niet meer doorgingen vanwege de coronamaatregelen die in veel landen gingen gelden. Daardoor werden nauwelijks nog auto's verhuurd.
De schuldeisers verleenden Hertz in april uitstel van betaling voor een afbetaling van ongeveer 400 miljoen dollar op leasecontracten. Toen deden ze daar niet moeilijk over, omdat de prijs van tweedehands auto's met ruim 15 procent was gedaald en ze bang waren dat ze bij een faillissement van Hertz hun geld niet zouden terugverdienen. Inmiddels zijn occasions weer wat meer waard en durven de schuldeisers hoger in te zetten.
ANP
Voor het eerst geen nieuwe besmettingen in China
China heeft zaterdag voor het eerst nul nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld sinds het in januari begon met het bijhouden. Het longvirus stak eind vorig jaar voor het eerst de kop op in de Chinese stad Wuhan, maar sinds de piek in februari is het aantal nieuwe gevallen sterk afgenomen. Het virus lijkt in China nu grotendeels onder controle.
Het officiële dodental in het land van 1,4 miljard mensen ligt op 4634, ruim onder het aantal dodelijke slachtoffers in veel kleinere landen. Volgens de autoriteiten zijn 84.081 Chinezen besmet geraakt. Er is echter twijfel gerezen over de betrouwbaarheid van de Chinese cijfers en de Verenigde Staten betwijfelen zeer of Peking alle informatie met de internationale gemeenschap heeft gedeeld.
De mijlpaal komt een dag na de opening van het Chinese parlement, het Nationaal Volkscongres (NPC). Premier Li Keqiang zei vrijdag dat het land 'belangrijke strategische prestaties heeft geleverd met zijn reactie op Covid-19'. Hij waarschuwde echter dat China nog steeds voor 'immense' uitdagingen staat.
Sinds het virus in Wuhan voor het eerst opdook, heeft het zich over de hele wereld verspreid en zijn wereldwijd meer dan 335.000 mensen aan de gevolgen van het virus overleden.
ANP
Dagelijkse aantal coronadoden in de VS stijgt iets
In de Verenigde Staten zijn in het afgelopen etmaal 1260 coronadoden gerapporteerd. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Het dagelijkse dodental ligt fractioneel hoger dan een dag eerder, toen 1255 doden als gevolg van het coronavirus werden geregistreerd.
Volgens de meest recente cijfers zijn in de VS sinds het begin van de corona-uitbraak 95.921 mensen overleden aan het virus. Dat is het hoogste dodental ter wereld.
In het land zijn tot dusver bijna 1,6 miljoen besmettingen vastgesteld. De Amerikaanse president Donald Trump wil dat alle gebedshuizen in de Verenigde Staten weer opengaan. Hij heeft vrijdag de gouverneurs van alle staten opgedragen de gebedshuizen onmiddellijk te laten heropenen nu het land geleidelijk aanstuurt op een opheffing van de beperkende maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.
ANP
Brazilië na VS nu land met meeste besmettingen
Het aantal mensen in Brazilië dat besmet is met het coronavirus is de afgelopen 24 uur gestegen met 20.803, het hoogste aantal sinds het begin van de uitbraak. Het totaal aantal geregistreerde besmettingen bedraagt nu ruim 330.000. Daarmee neemt het Zuid-Amerikaanse land wereldwijd plek 2 in qua besmettingen. Alleen in de Verenigde Staten zijn meer ziektegevallen, bijna 1,6 miljoen.
Het afgelopen etmaal zijn 1001 Brazilianen overleden aan de gevolgen van de longziekte. Sinds het begin van de uitbraak stierven 21.048 inwoners, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Het werkelijke aantal geïnfecteerden en doden ligt vermoedelijk veel hoger, omdat het land pas laat is begonnen met testen.
ANP
'Johnson wil rol Huawei bij 5G-netwerk reduceren'
De Britse premier Boris Johnson wil de betrokkenheid van Huawei bij het 5G-netwerk in het land verminderen na de uitbraak van het coronavirus. Dat schrijft The Daily Telegraph. Johnson heeft ambtenaren opgedragen plannen op te stellen waarmee de betrokkenheid van China bij de Britse infrastructuur in 2023 tot nul wordt gereduceerd.
De minister-president reist volgende maand mogelijk naar de VS voor een G7-top, zijn eerste buitenlandse reis sinds het begin van de coronacrisis. Johnson heeft opgeroepen het Verenigd Koninkrijk meer zelfvoorzienend te maken en minder afhankelijk te laten zijn van Chinese goederen. Naar verwachting worden de handelsbesprekingen met de VS opgevoerd, aangezien de brexit-onderhandelingen met de EU steeds moeizamer verlopen.
De heroverweging van de Huawei-deal volgt op toenemend verzet binnen Johnsons eigen Conservatieve Partij tegen Chinese investeringen na de coronapandemie, die begon in de Chinese stad Wuhan. China wordt ervan beschuldigd de omvang van de uitbraak te hebben verdoezeld, terwijl Chinese hackers ervan worden verdacht in te breken in Amerikaans Covid-19-onderzoek. Een recente cyberaanval waarbij de gegevens van ongeveer 9 miljoen klanten van de Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet op straat kwamen te liggen is ook terug te herleiden naar Beijing.
Er zijn steeds meer vermoedens dat de Chinese overheid economisch voordeel probeert te halen uit de pandemie. Insiders hebben tegen de The Daily Telegraph gezegd dat Johnson altijd 'ernstige zorgen' had over de 5G-overeenkomst, die werd opgesteld door de regering van Theresa May, maar in januari dit jaar werd ondertekend door haar opvolger.
ANP
Topadviseur Johnson verhoord voor overtreden lockdown-regels
Dominic Cummings is door de politie ondervraagd over het schenden van de lockdown. In strijd met de strenge regels die de regering had opgelegd aan de Britse bevolking, was Boris Johnson’s topadviseur naar Durham gereisd, om daar bij zijn ouders te genezen van covid-19. Hij was vergezeld door zijn vrouw, de journaliste Mary Wakefield, en zijn zoontje. Dat hebben The Guardian en The Daily Mirror gemeld.
De aanwezigheid van de excentrieke adviseur werd opgemerkt door de buren, die zowel de politie als de media besloten in te lichten. Kort voor zijn reis naar het noordoosten van het land had Cummings Downing Street rennend verlaten. Dat volgde op het nieuws dat zijn baas Boris Johnson het virus onder de leden had.
Cummings is niet de eerste beleidsmaker die de lockdown heeft geschonden. De Schotse Medical Officer Catherine Calderwood moest in maart haar functie neerleggen nadat was gebleken dat ze twee keer naar haar tweede huis was gegaan, dit in strijd met het beleid waar zij mede verantwoordelijk voor was. Ook de omstreden en invloedrijke epidemioloog Neil Ferguson, alias Professor Lockdown, kwam in de problemen door tijdens de lockdown zijn maîtresse te blijven ontmoeten. Minister van Volkshuisvesting Robert Jenrick reisde eveneens naar zijn buitenhuis in West-Engeland, maar hoefde niet af te treden.
VK-correspondent Patrick van IJzendoorn
© REUTERS — Johsons topadviseur arriveert bij Downing Street. Trump roept kerken uit tot vitale locaties
De Amerikaanse president Donald Trump heeft kerken en andere gebedshuizen vrijdag tot vitale locaties verklaard. Hij wil dat gouverneurs alle gebedshuizen in hun staat dit weekend toestaan hun deuren te openen, ondanks het risico op het verder verspreiden van het coronavirus.
‘Vandaag verklaar ik gebedshuizen – kerken, synagoges en moskeeën – tot essentiële locaties die essentiële diensten leveren’, zei Trump tijdens een korte persconferentie. ‘In Amerika hebben we meer gebeden nodig, niet minder.’ Hij kondigde aan om gouverneurs die geen gevolg geven aan zijn verzoek, te zullen overrulen. Onduidelijk is op grond van welk gezag hij dat denkt te doen.
De Centers for Disease Control and Prevention (CDC), het Amerikaanse RIVM, stelde enkele weken geleden al een richtlijn op voor het weer openstellen van kerken en andere gebedshuizen. Die bevat onder meer beperkingen van het aantal gelovigen en sociale afstandsregels. De richtlijn werd meer dan een maand lang aangehouden, totdat Trump het beleid vrijdag ineens omgooide.
‘Sommige gouverneurs hebben slijterijen en abortusklinieken van vitaal belang verklaard, maar kerken niet’, zei Trump. ‘Dat is niet juist, dus ik corrigeer deze onrechtvaardigheid en verklaar gebedshuizen vitale plaatsen. Dit zijn plekken die onze samenleving bijeenhouden en ons volk verenigen.’
Witte Evangelische christenen behoren tot de trouwste aanhangers van Trump. Het Witte Huis heeft evangelisch-christelijke leiders afgelopen tijd geregeld geraadpleegd over hun wens de kerken zo snel mogelijk weer te openen.
Gebedshuizen en religieuze instellingen en organisaties zijn in de VS en daarbuiten geregeld besmettingshaarden van het coronavirus geweest. Medio maart leidde een bijeenkomst van een bijbelstudiegroep tot een uitbraak van 35 bevestigde gevallen in een landelijk deel van de staat Arkansas.
Ben van Raaij
© Getty Images — Mensen bidden tijdens een voedseluitgave van St. Bartholomew's Roman Catholic Church in New York. Personeel van slachthuis in Helmond wordt getest
De GGD gaat NVWA-dierenartsen en hun assistenten van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector die werken in een varkensslachthuis in Helmond testen op het coronavirus. Twee in Helmond werkzame keurmeesters en een dierenarts van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn positief getest op Covid-19
Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na berichtgeving door RTL Nieuws. Een woordvoerder van de NVWA meldde dat ongeveer vijftig mensen worden getest. De GGD besluit later of ook de andere mensen die in het slachthuis in Helmond werken moeten worden getest.
Bij een slachterij in Groenlo zijn al zeshonderd medewerkers voor twee weken in thuisquarantaine gegaan. Woensdag werd bekend dat 45 medewerkers van die slachterij positief waren getest op corona.
Gisteren kwam naar buiten dat op een Nederlandse slachterij in het Duitse Bad Bramstedt tientallen vooral Roemeense werknemers positief zijn getest. Daardoor is er ineens aandacht voor hun beroerde arbeids- en leefomstandigheden.
Ook in de Verenigde Staten, Fankrijk en andere slachthuizen in Duitsland zijn grote aantallen besmettingen ontdekt. Slachterijen zijn plekken waar, vanwege de luchtcirculatie, het virus zich gemakkelijk kan verspreiden en de uitbenende medewerkers doorgaans ook dicht op elkaar staan.
Lees in deze analyse meer over hoe het is gesteld met de omstandigheden in Nederlandse slachthuizen.
Redactie
Boete van duizend pond voor reiziger die quarantaineregels VK overtreedt
Elke reiziger die vanaf 8 juni het Verenigd Koninkrijk binnen wil, moet bij binnenkomst zijn verblijfadres doorgeven aan de autoriteiten. Zo kan de overheid controleren of de reiziger zich aan de verplichte veertien dagen quarantaine houdt.
Dit is vrijdagavond bekendgemaakt door de Britse minister van binnenlandse zaken, Priti Patel. Alle ’new arrivals’ in het VK, inclusief die met de Britse nationaliteit, moeten online een ‘contact-locatieformulier’ met contactgegevens en reisinformatie invullen. Wie dat niet doet of zich niet aan de 14 dagen quarantaine houdt, riskeert een boete van 1.000 pond.
Reizigers zijn na aankomst verplicht om direct van het vliegveld of de veerhaven naar hun verblijfsadres te reizen om daar in quarantaine te gaan. Wie naar het oordeel van de controleurs niet over een geschikt adres beschikt, kan worden overgebracht naar een quarantainecentrum van de overheid.
Volgens Patel worden de maatregelen genomen om te zorgen dat de verspreiding van het virus beperkt blijft, en zo een tweede uitbraakgolf te voorkomen. Er komt ook een app voor ‘track and trace’, maar die zal niet voor 1 juni klaar zijn. De app wordt nu uitgetest op het eiland Wight. Lees daarover meer in deze reportage.
Ben van Raaij
Spaanse maatregelen versoepeld
De maatregelen in de Spaanse steden Madrid en Barcelona worden vanaf maandag versoepeld. Zo gaan de terrassen in beide steden weer open en zijn bijeenkomsten met maximaal tien mensen na dit weekend weer toegestaan. Dat hebben de Spaanse autoriteiten vrijdag bekendgemaakt.
In andere delen van Spanje waren deze zaken al eerder toegestaan, maar het relatief zwaarder Madrid en Barcelona moesten langer geduld hebben.
Het is niet zo dat de terrassen in beide steden maandag volledig open worden gezet. De helft van de capaciteit mag worden gebruikt. Verder mogen ook musea hun deuren beperkt weer openen, net als zwembaden, enkele andere openbare gelegenheden en hotels. In andere delen van het land mogen ook concertzalen, bioscopen en stranden weer mensen ontvangen. Wel gelden strikte regels en moeten mensen op twee meter afstand van elkaar blijven.
In Madrid en Barcelona verliest het coronavirus terrein en grijpt de ziekte minder snel om zich heen dan eerst. Daarom is het mogelijk om enkele maatregelen te versoepelen, aldus de autoriteiten.
De Spaanse regering wordt door velen bekritiseerd om de corona-aanpak. Zo is de noodtoestand opnieuw verlengd, iets wat bij veel Spanjaarden in het verkeerde keelgat is geschoten. Het land is qua besmettingen het zwaarst getroffen land van Europa. Al meer dan 280.000 mensen raakten besmet met het virus, bijna 29.000 stierven aan de gevolgen.
Redactie
Bredase horeca mag niet proefdraaien
Horecabedrijven in Breda mogen toch niet voor 1 juni al proefdraaien om alvast te wennen aan het ontvangen en bedienen van gasten volgens de RIVM-regels. De Bredase horeca had maandag 25 mei willen gebruiken voor zo’n proefdraaidag en vond daarvoor steun bij het stadsbestuur. Vrijdag kregen de café- en restauranteigenaren echter van het ministerie van Veiligheid en Justitie te horen dat hier geen ruimte voor is en dat zij niet eerder dan 1 juni, om twaalf uur in de middag, hun deuren mogen openen.
Johan de Vos, bedenker van de proefdraaidag en vice-voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Breda, is boos en verklaart tegenover BN/De Stem het 'laf' te vinden van minister Grapperhaus. 'Ik vind het waardeloos en ondoordacht. Je zegt nu als overheid, gooi de boel op 1 juni vanaf 12 uur maar open en dan zien we wel wat er gebeurt. Ik houd mijn hart vast.'
Cafés en restaurants mogen straks dertig gasten binnen ontvangen, maar zo’n limiet is er niet voor terrassen. Ondernemers in Breda hebben daarom het plan om de binnenstad om te toveren tot ‘terrassenzee’, en worden gesteund door burgemeester, politie en brandweer. Lees er meer over in deze reportage.
Redactie
© Marcel van den Bergh — Johan de Vos (rechts) heeft zichzelf lokaal beroemd gemaakt met zijn terrassenplan. Vlaggen in VS halfstok nu dodental 100 duizend nadert
Alle vlaggen op openbare gebouwen en monumenten in de VS zullen de komende drie dagen halfstok hangen als eerbetoon aan de Amerikaanse slachtoffers van het coronavirus. Dit heeft president Trump besloten. Het besluit komt nadat de twee hoogste Democratische leiders hem in een brief hadden opgeroepen de vlaggen halfstok te laten hangen als het dodental de 100 duizend bereikt.
Het dodental stond vrijdag op 94.729 het hoogste aantal in de wereld. In totaal zijn nu 1.577.758 personen in de VS besmet met het virus.
Trump, die het besluit op Twitter bekendmaakte, heeft het in zijn besluit met geen woord over het naderende dodental van 100 duizend. ‘Dit is ter nagedachtenis aan de Amerikanen die wij aan het coronavirus hebben verloren’, zegt hij over het halfstok laten hangen van de vlaggen. Uren eerder had hij de brief gekregen van parlementsvoorzitter Nancy Pelosi en de Democratische fractieleider in de Senaat, Chuck Schumer.
‘Ik verzoek u de vlaggen halfstok te langen hangen op de trieste dag dat wij het dodental van 100 duizend zullen bereiken’, aldus het tweetal. ‘Het zou een teken van nationaal verdriet zijn dat velen in ons land zo hard nodig hebben.’ De Democraten bekritiseren Trump voortdurend dat hij weinig meeleeft met de families van de coronaslachtoffers en zich teveel richt op het bekritiseren van de media en zijn politieke tegenstanders terwijl het land een crisis doormaakt.
Redactie
© AFP — Komende dagen zullen vlaggen op openbare gebouwen en monumenten in de VS halfstok hangen, zoals vorige maand deze vlag voor de skyline van New York. Weer lichte afname van ic-bezetting
Het aantal covid-patiënten op ic-afdelingen is vandaag weer iets gedaald.
Er liggen 3 patiënten minder op intensive cares dan gisteren. Met die lichte daling komt het het totaal op 252. Van hen ligt nog 1 patiënt op een Duitse ic. Het aantal opnamen van covid-patiënten in normale ziekenhuisbedden daalde met 59 naar een totaal van 863.
Het aantal patiënten dat met een andere aandoening dan covid op de ic’s ligt is ook afgenomen. In totaal zijn er 481 patiënten uit de reguliere zorg op Nederlandse intensive cares, 46 minder dan gisteren.
‘De tragere daling is vermoedelijk gerelateerd aan het weekendrooster tijdens Hemelvaart, waarbij ontslag van de ic gemiddeld later op de dag optreedt’, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. ‘We verwachten dat de daling verder door zal zetten richting de 150, medio volgende week.’
Semina Ajrovic en Hessel von Piekartz
Lees ook: Totale sterfte in veel Europese landen weer richting normaal niveau.
Engelse voetbalprofs mogen straks wel, maar parken en amateurvelden blijven leeg
Terwijl de Engelse Premier League zich opmaakt om weer te gaan beginnen, blijft het voorlopig stil in de parken en op de amateurvelden. De Britse regering vindt het nog veel te vroeg om amateurs en kinderen weer te laten voetballen. Ook van andere sporten kan nog geen sprake zijn, op golf, tennis en atletiekonderdelen na.
Bij de jongste persconferentie van de minister van Volksgezondheid en zijn adviseurs werd het onderwerp te berde gebracht door oud-profvoetballer Robbie Savage, die als columnist van de linkse Daily Mirror een vraag kon stellen. ‘Waar kunnen jonge tennisspelers, atleten en golfers onder begeleiding trainen,’ zo vroeg de Welshman zich af, ‘maar niet zij die een arbeiderssport als voetbal beoefenen?’ Hancock antwoordde dat dat nu eenmaal de lockdownregels zijn.
Vooral voor kinderen valt de gedwongen voetbalpauze zwaar. Britse kinderen mogen tijdens de lockdown niet met elkaar spelen en het openen van de scholen laat op zich wachten. Vooral voor kinderen uit de lagere sociale klassen en kinderen zonder broertjes of zusjes is het een zware tijd. Dat hun helden binnenkort wel mogen spelen, in lege stadions, is een schrale troost.
Patrick van IJzendoorn
Toeristen hoeven in Portugal niet in quarantaine
Portugal heeft vrijdag buitenlandse toeristen beloofd dat ze niet twee weken in quarantaine hoeven te gaan als ze per vliegtuig het land binnenkomen. Minister van Buitenlandse Zaken Augusto Santos Silva zei dat vakantiegangers deze zomer hartelijk welkom zijn. Met Griekenland behoort Portugal tot de Europese landen die niet zwaar zijn getroffen door de corona-uitbraak.
De toezegging van de bewindsman komt nu de Britse regering bezoekers in quarantaine wil gaan plaatsen als ze vanaf juni het land binnenkomen. Dit betekent dat vakantiegangers Groot-Brittannië zullen gaan mijden. Het Britse besluit wordt later vandaag bekendgemaakt.
Volgens Santos Silva zullen toeristen aan ‘minimale gezondheidscontroles’ worden onderwerpen. Hij zei niet wat die controles op de luchthavens zullen zijn. De regering heeft ook regels opgesteld zodat stranden, hotels, restaurants en monumenten snel weer open kunnen gaan. Het toerisme zorgt voor 15 procent van het bruto nationaal product en 9 procent van de banen. Tot nu toe zijn in Portugal 1.277 personen bezweken aan het virus en werden zo’n 30 duizend personen besmet.
Redactie
© REUTERS — Dit park in Lissabon is alvast coronaproof gemaakt. Lees ook: Welk land heeft de beste coronastrategie? Vijf lessen over de eerste coronagolf
Totale sterfte in veel Europese landen weer richting normaal niveau
In veel Europese landen is de sterfte weer bijna op een normaal niveau. Wekenlang overleden er veel meer mensen dan gemiddeld door de coronacrisis, maar nu lijkt in Europa de piek van coronasterfte achter de rug te zijn.
Hessel von Piekartz en Serena Frijters
Primeur: president Trump met een mondkapje
Voor het eerst is er een foto opgedoken van president Trump met een mondkapje op. Zeer tegen de zin van de president, die vrijdag bij een werkbezoek aan Michigan nog eens blijk gaf van zijn afkeer van mondmaskers.
Trump maakt er geen geheim van dat hij niet graag gezien wordt met een mondkapje, volgens sommigen omdat hij dat als een teken van zwakte ziet.
Bert Lanting
© REUTERS — Trump laat het masker (met presidentiële zegel) zien dat hij kreeg bij een werkbezoek aan de Ford-fabriek in Michigan, die nu beademingsapparatuur voor coronapatiënten produceert. WHO komt nog 825 miljoen euro tekort voor corona-aanpak
De wereldgezondheidsorganisatie komt nog 825 miljoen euro tekort voor bestrijding op korte termijn van de pandemie. Dit heeft de WHO-topman, Tedros Adhanom Ghebreyesus, vrijdag gezegd tijdens een bestuursvergadering. Volgens de directeur-generaal is er tot nu toe zo’n 730 miljoen euro toegezegd door de 194 lidstaten.
De WHO heeft een beroep gedaan op de landen om onder andere de technische bijstand te financieren die de organisatie levert. Ook heeft de WHO, die sterk wordt bekritiseerd door de regering-Trump, geld nodig voor diverse programma’s die zijn opgezet om de uitbraak in te dammen. ‘De WHO heeft dag en nacht gewerkt om de reactie wereldwijd te coördineren’, aldus Ghebreyesus.
© AFP — WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus. Het zijn niet de enige financiële zorgen van de VN-organisatie. De VS hebben hun jaarlijkse bijdrage opgeschort omdat president Trump ontevreden is over de aanpak van de epidemie. Trump vindt dat de WHO de coronaverspreiding veel te laat heeft uitgeroepen tot een pandemie. Ook zegt Trump dat de organisatie aan de leiband loopt van China.
Met jaarlijks zo’n 450 miljoen euro zijn de VS de grootste donor van de WHO. Trump stelde de wereldgezondheidsorganisatie deze week een ultimatum. Hij wil dat de WHO binnen dertig dagen veranderingen doorvoert. Gebeurt dit niet, dan dreigt hij de Amerikaanse bijdrage te stoppen.
Redactie
Lees ook: Wat is er mis met de WHO?
Weer minder opnamen en coronadoden gemeld
Het RIVM meldt vandaag weer minder ziekenhuisopnamen en sterfgevallen dan gisteren. Mogelijk heeft de afname te maken met vertraging van de meldingen op Hemelvaartsdag.
Er kwamen 9 nieuwe ziekenhuisopnamen bij, waar dat er donderdag nog 13 waren. In totaal zijn er 11.649 mensen opgenomen (geweest) vanwege een besmetting met het coronavirus.
Daarnaast werden er 13 nieuwe sterfgevallen gemeld. Een stuk minder dan de 27 die het RIVM gisteren meldde. Volgens de officiële cijfers zijn er in totaal 5.788 mensen overleden vanwege covid-19. In werkelijkheid zal dat aantal hoger liggen omdat alleen positief geteste personen mee worden genomen in de RIVM-cijfers. Bovendien zit er een vertraging in de registratie van overledenen. Niet alle meldingen zijn dus gemelde personen zijn dus in de afgelopen 24 uur gestorven.
De totale sterfte in Nederland neemt de afgelopen weken wel gestaag af. Vandaag meldde het CBS dat er in de week van 11 tot en met 17 mei 200 mensen minder stierven dan normaal. In totaal overleden er in die week 2.833 mensen. In de eerste weken van april overleden er nog veel meer mensen per week dan verwacht, ongeveer tweeduizend, hoogstwaarschijnlijk door de uitbraak van het coronavirus. Nu is er juist sprake van zogenoemde ‘ondersterfte’. Het gebeurt vaker dat na een periode van hogere sterfte een daling te zien is.
Het RIVM meldt vandaag ook 188 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Het totaal officieel bevestigde besmettingen komt daardoor op 44.888. Net zoals bij de officiële sterfgevallen geldt ook hier dat het daadwerkelijke aantal hoger ligt omdat niet iedereen met verschijnselen wordt getest.
Hessel von Piekartz & Serena Frijters
Tien Zuid-Soedenese ministers besmet met corona
In Zuid-Soedan slaat het coronavirus toe op hoog politiek niveau: maar liefst tien ministers in het Afrikaanse land zijn besmet. De testuitslagen zijn donderdag bekendgemaakt door de minister van Informatie. Volgens Michael Makuei – hij is zelf ook geïnfecteerd - zijn hij en zijn collega’s in quarantaine gegaan en maken ze het goed.
De bron van de infecties is vermoedelijk de anti-coronawerkgroep van de regering, zei Makuei tegen de BBC. Leden van de werkgroep, onder wie ministers, lijken elkaar te hebben aangestoken. Afgelopen maandag verklaarde een ander lid van de werkgroep, vice-president Riek Machar, al dat hij het virus heeft. De president van Zuid-Soedan, Salva Kiir, is volgens de regering niet geïnfecteerd.
Het totale aantal coronabesmettingen in Zuid-Soedan bedraagt officieel 481, maar in werkelijkheid zijn het er waarschijnlijk meer. De testcapaciteit in het verarmde land is zeer beperkt. Een aanwijzing voor de echte omvang van de corona-uitbraak komt uit buurland Oeganda, waar in de afgelopen weken tientallen vrachtwagenchauffeurs uit Zuid-Soedan positief zijn getest.
Gevreesd wordt voor verspreiding van het coronavirus in vluchtelingenkampen in Zuid-Soedan, waar honderdduizenden mensen leven als gevolg van een jarenlange burgeroorlog.
Mark Schenkel, correspondent Afrika
OM telt 207 misdrijven wegens corona
Het Openbaar Ministerie heeft in twee maanden 207 misdrijven in behandeling genomen die verband houden met het coronavirus. Het gaat vooral om hoesten of spugen richting agenten en andere mensen met een publieke taak, zoals bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) of zorgmedewerkers. De verdachten beweerden in die gevallen besmet te zijn met het coronavirus.
Daarnaast zijn de afgelopen weken 7.400 strafbeschikkingen opgelegd wegens overtredingen van de regionale noodverordeningen, bijvoorbeeld omdat mensen zich niet hielden aan afstandsregels, zich bevonden in een verboden gebied of omdat zij andere beperkende maatregelen niet naleefden.
Van de coronagerelateerde misdrijfzaken waren 76 gericht tegen politieagenten. In 34 gevallen ging het om andere beroepsbeoefenaren, zoals boa's of medewerkers van een ziekenhuis. Verder werden zes zaken in het openbaar vervoer in behandeling genomen, aldus het Openbaar Ministerie in een overzicht. In de meeste gevallen gaat het om bedreiging, in sommige gevallen ook om geweld.
ANP
Totale sterfte Nederland lager dan normaal
Er zijn in de tweede week van mei 200 mensen minder overleden dan verwacht. Dit meldt het CBS. In de week van 11 tot en met 17 mei stierven er 2.833 mensen. Het CBS schat in dat er 3.046 mensen zouden zijn overleden als er geen coronacrisis was geweest.
Dit betekent niet dat er geen mensen meer overlijden aan covid-19. In deze week stierven er minstens 159 personen aan de ziekte. Het RIVM rapporteert dagelijks over de coronasterfte, hierin tellen alleen personen mee die positief getest zijn op besmetting met het nieuwe coronavirus.
Het gebeurt vaker dat een na een periode van hogere sterfte een daling te zien is. Ook na de griepgolf van 2018 was de sterfte in Nederland zes weken lang lager dan normaal. Vooral de sterfte onder 80-plussers en vrouwen was in de tweede week van mei lager dan verwacht. De sterfte onder mannen daalde niet verder in deze week. Bij mannen ligt de sterfte 3 procent lager dan gemiddeld, bij vrouwen is de zogeheten ‘ondersterfte’ 11 procent.
Begin april overleden er nog zo’n vijfduizend mensen per week, tweeduizend meer dan de verwachting voor die periode. Sindsdien daalt het aantal sterfgevallen per week gestaag. In de vorige update meldde het CBS een totale sterfte van 3.030 voor de week van 4 tot en met 10 mei.
Hessel von Piekartz & Serena Frijters
Groot-Brittannië gaat grenzen sluiten
Op vakantie naar Groot-Brittannië deze zomer? Vergeet het maar. Later vandaag zal minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel bekendmaken dat iedereen die vanaf komende maand op het eiland arriveert, twee weken binnen moet blijven. De politie zal controles uitoefenen en mensen die zich niet aan de quarantaine houden, kunnen een boete van 1.000 pond tegemoet zien, of zelfs een trip naar de rechtbank.
Deze harde maatregelen van de Britse regering staan in schril contrast met de lakse houding aan het begin van de coronacrisis toen reizigers uit besmettingshaarden als Wuhan en Milaan ongehinderd binnen konden komen. Indertijd verklaarde minister van Volksgezondheid Matthew Hancock dat het tegenhouden van besmette reizigers geen zin heeft.
Het sluiten van de grenzen heeft al tot kritiek geleid. Ryanair-baas Michael O’Leary noemde de plannen ‘idioot’ en beschuldigde de Britse regering ervan als een kip zonder kop te handelen. Commentator James O’Brien merkte op dat de regering-Johnson de juiste coronamaatregelen neemt ‘maar helaas niet in de juiste volgorde’.
De schade voor de Britse toerismesector zal niet te overzien zijn. Er bestaat overigens wel een sluiproute. Reizigers vanuit Ierland kunnen Groot-Brittannië ook deze zomer ongehinderd binnenkomen.
Patrick van IJzendoorn, correspondent Verenigd Koninkrijk
Lees ook: De Engelsen hoeven niet meer thuis te blijven, maar de Schotten, de Welshmen en de Noord-Ieren wel. Boris Johnson besloot eerder de ‘Blijf thuis’-mantra te veranderen in ‘Blijf alert’, maar die beslissing heeft het Verenigd Koninkrijk gespleten.
1,5 meter afstand houden lukt de mensen steeds minder goed
De Nederlandse bevolking slaagt er steeds minder goed in de 1,5 meter afstand te bewaren. Het aantal mensen dat zegt dat ‘anderen zelden of nooit binnen een straal van anderhalve meter komen’ is flink afgenomen. Dat concluderen het RIVM, GGD GHOR Nederland en de regionale GGD’en op basis van een tweede gedragsonderzoek.
Vooral met familie en vrienden neemt men het steeds minder nauw met de anderhalvemeterregel. 12 procent minder dan een maand geleden zegt zich aan de regels te houden met de mensen die ze liefhebben.
Bij de omgang met collega's is een daling van 5 procent te zien en bij het boodschappen doen een daling van 9 procent. Er is ook een toename van 5 procent van het aantal mensen dat aangeeft het bewaren van de afstand moeilijk te vinden.
Het draagvlak voor de hygiënemaatregelen, het thuisblijven bij verkoudheidsklachten en het afstand houden, blijft met 90 tot 95 procent onveranderd hoog.
In totaal werden van 7 tot 12 mei 53.000 mensen ondervraagd. Dat zijn dezelfde mensen die vorige maand meededen aan het onderzoek.
ANP
Lees ook hoe op de stralende Hemelvaartsdag van gisteren veel Nederlanders eropuit trokken. Verslaggeefster Kaya Bouma was de hele ochtend op pad in de hoofdstad om te zien hoe de Amsterdammers de zon en de regels combineerden.
Verzuim in verpleeghuizen stijgt flink dankzij coronatesten
Het verzuim in de verpleeghuizen is weer sterk aan het stijgen. De reden: er zijn voldoende tests beschikbaar om het personeel te testen. Als medewerkers het corona-virus blijken te hebben, moeten zij thuisblijven, ook al hebben ze weinig klachten.
In de grote steden kan het verzuim daardoor zomaar van ‘6 naar 15 procent’ gaan, zegt Conny Helder, van oudenzorgbranchevereniging Actiz in de Telegraaf. In Brabant gaat het iets beter, daar is het verzuim in 46 zorginstellingen gemiddeld 8 procent.
Het betekent dat er weer een tekort is aan personeel, zeker omdat personeelsleden niet in andere verpleeghuizen mogen invallen. Dat zou het risico op een besmetting alleen maar verhogen.
In de eerste weken van de coronacrisis was het verzuim ook al zeer hoog, maar toen speelde mee dat er juist geen tests beschikbaar waren, en dat er niet voldoende beschermingsmiddelen waren om alle medewerkers goed ingepakt de werkvloer op te sturen. Uit angst en voorzorg bleven toen veel medewerkers thuis.
Redactie
Lees ook hoe Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso, ‘verrast’ is door het plan van minister De Jonge van Volksgezondheid om vanaf 11 mei een eerste groep verpleeghuizen met geen of weinig besmettingen weer voorzichtig te openen voor bezoekers.