Bekijk alle updates
  1. 22/05/2020

    Weer minder opnamen en coronadoden gemeld

    Het RIVM meldt vandaag weer minder ziekenhuisopnamen en sterfgevallen dan gisteren. Mogelijk heeft de afname te maken met vertraging van de meldingen op Hemelvaartsdag.

    Er kwamen 9 nieuwe ziekenhuisopnamen bij, waar dat er donderdag nog 13 waren. In totaal zijn er 11.649 mensen opgenomen (geweest) vanwege een besmetting met het coronavirus.

    Daarnaast werden er 13 nieuwe sterfgevallen gemeld. Een stuk minder dan de 27 die het RIVM gisteren meldde. Volgens de officiële cijfers zijn er in totaal 5.788 mensen overleden vanwege covid-19. In werkelijkheid zal dat aantal hoger liggen omdat alleen positief geteste personen mee worden genomen in de RIVM-cijfers. Bovendien zit er een vertraging in de registratie van overledenen. Niet alle meldingen zijn dus gemelde personen zijn dus in de afgelopen 24 uur gestorven.

    De totale sterfte in Nederland neemt de afgelopen weken wel gestaag af. Vandaag meldde het CBS dat er in de week van 11 tot en met 17 mei 200 mensen minder stierven dan normaal. In totaal overleden er in die week 2.833 mensen. In de eerste weken van april overleden er nog veel meer mensen per week dan verwacht, ongeveer tweeduizend, hoogstwaarschijnlijk door de uitbraak van het coronavirus. Nu is er juist sprake van zogenoemde ‘ondersterfte’. Het gebeurt vaker dat na een periode van hogere sterfte een daling te zien is.

    Het RIVM meldt vandaag ook 188 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Het totaal officieel bevestigde besmettingen komt daardoor op 44.888. Net zoals bij de officiële sterfgevallen geldt ook hier dat het daadwerkelijke aantal hoger ligt omdat niet iedereen met verschijnselen wordt getest.

    Hessel von Piekartz & Serena Frijters