Bekijk belangrijke updates
 1. 22/05/2020

  WHO noemt Zuid-Amerika nieuw epicentrum coronavirus

  Zuid-Amerika is het nieuwe epicentrum van het coronavirus. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag. En binnen dat continent is Brazilië "het zwaarst getroffen", aldus Mike Ryan van de WHO op een persconferentie.

  "In zekere zin is Zuid-Amerika het nieuwe epicentrum van de ziekte geworden", zei hij. Ryan maakt zich vooral zorgen om Brazilië, dat het malariamedicijn hydroxychloroquine grootschalig wil gebruiken in de strijd tegen het coronavirus. Vrijdag wees nieuw onderzoek erop dat het medicijn alleen maar extra gevaren met zich meebrengt en niet werkt tegen het virus.

  Afrika is volgens de WHO het minst getroffen continent. Wel zagen negen Afrikaanse landen het sterftecijfer deze week met zeker de helft stijgen ten opzichte van die daarvoor. Het relatief lage aantal coronadoden in Afrika heeft vermoedelijk te maken met het feit dat ongeveer de helft van de totale bevolking 18 jaar of jonger is. Kinderen verspreiden het virus nauwelijks.

 2. 22/05/2020

  President Trump wil dat alle gebedshuizen weer opengaan

  De Amerikaanse president Donald Trump wil dat alle gebedshuizen in de Verenigde Staten weer opengaan. Hij heeft vrijdag de gouverneurs van alle staten opgedragen de gebedshuizen onmiddellijk te laten heropenen nu het land geleidelijk aanstuurt op een opheffing van de beperkende maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.

  "Vandaag bepaal ik dat gebedshuizen - kerken, synagogen en moskeeën - essentiële plaatsen zijn die essentiële diensten verlenen", vertelde Trump op een persconferentie in het Witte Huis.

  "De gouverneurs moeten het juiste doen en ervoor zorgen dat deze zeer belangrijke essentiële geloofsplaatsen opengaan. Nu, dit weekend nog", zei hij. "Als ze het niet doen, zal ik de gouverneurs overrulen. In Amerika hebben we meer gebeden nodig, niet minder."

  "Sommige gouverneurs beschouwden slijterijen en abortusklinieken als essentieel, maar lieten kerken en andere gebedshuizen buiten beschouwing. Dat is niet goed. Ik corrigeer dit onrecht", voegde Trump toe.

  Het is onduidelijk of de president de macht heeft om besluiten van de staten om de kerken te sluiten te overrulen of de omvang van de diensten te beperken. De woordvoerster van het Witte Huis, Kayleigh McEnany, zei niets over de basis waarop Trump de gouverneurs wilde overrulen. Ze zei dat dat een hypothetische vraag was.

  Net als ziekenhuizen, instellingen voor langdurige zorg en andere plaatsen waar mensen elkaar ontmoeten, zijn religieuze organisaties sinds het begin van de pandemie opvallende plekken geweest vanr uitbraken van het coronavirus. Halverwege maart bijvoorbeeld was een bijeenkomst van een Bijbelstudiegroep gelinkt aan een uitbraak van 35 bevestigde gevallen in een landelijke provincie in Arkansas.

 3. 22/05/2020

  Malariamedicijn werkt niet tegen coronavirus en is ook nog eens gevaarlijk

  De medicijnen tegen malaria hydroxychloroquine en chloroquine werken niet tegen het coronavirus. Dat zeggen wetenschappers in een nieuw onderzoek dat in het medische tijdschrift The Lancet is gepubliceerd. De medicijnen, die respectievelijk worden gebruikt tegen malaria en reuma, kwamen in het nieuws nadat de Amerikaanse president Donald Trump zei hydroxychloroquine te nemen ter voorkoming van het coronavirus. Die uitspraak leidde tot veel kritiek van doktoren en wetenschappers.

 4. 22/05/2020

  Boete van 1000 pond bij overtreden quarantaineregels in VK

  Reizigers die in het Verenigd Koninkrijk aankomen, worden twee weken in quarantaine geplaatst en krijgen boetes van 1000 pond (1117 euro) als ze de regels overtreden.

  Dat zei de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, die de details van het nieuwe quarantainesysteem vrijdag uiteenzette tijdens de dagelijkse persconferentie van de regering.

  Het plan, dat 8 juni van kracht wordt, is bedoeld om te voorkomen dat reizigers het coronavirus naar het land brengen nadat ze in het buitenland besmet zijn geraakt. De maatregel wordt elke drie weken geëvalueerd, samen met de andere maatregelen van de regering tegen het coronavirus.

  "We nemen deze maatregel op een moment dat deze het meest effectief zal zijn", zei Patel. "Nu de piek van dit virus voorbij is, moeten we stappen ondernemen om ons te beschermen tegen geïmporteerde gevallen."

 5. 22/05/2020

  Flixbus rijdt weer in Duitsland, Nederlandse ritten uitgesteld

  Instanews image
  © REUTERS

  Busvervoerder FlixBus biedt volgende week weer ritten aan in Duitsland, na ruim twee maanden stilstand. De felgroene touringcars rijden aanvankelijk naar net geen vijftig Duitse bestemmingen. In Nederland zal FlixBus nog geen reizen aanbieden.

  Het aantal bestemmingen dat FlixBus vanaf volgende week donderdag zal aanbieden is slechts fractie van alle reizen die het bedrijf voor de coronacrisis aanbood. Naast Duitsland gaat FlixBus ook weer rijden in Oostenrijk, Polen en Denemarken. Geleidelijk zal het netwerk worden uitgebreid.

  Wanneer in Nederland weer ritten worden aangeboden, hangt nog van een aantal factoren af. Zo moeten voor bijvoorbeeld ritten naar België beperkingen aan de grens worden opgeheven en wordt nog bepaald of er genoeg vraag is. FlixBus had voor de stillegging 34 bestemmingen in Nederland.