Bekijk alle updates
  1. 22/05/2020

    Politie Arnhem: blijf weg uit binnenstad

    De politie van Arnhem roept op weg te blijven uit de binnenstad van de stad. ''Het is op dit moment zo druk dat de 1,5-meter norm niet gehandhaafd kan worden'', meldt de politie op Facebook.

    Instanews image
    © Politie Arnhem-Noord — Drukte in de Arnhemse binnenstad vandaag
  2. 22/05/2020

    Aantal coronapatiënten op ic weer gedaald

    Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 252, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er twee minder dan donderdag. Er liggen daarnaast 481 patiënten op de intensivecareafdelingen met andere aandoeningen dan Covid-19. Dat zijn er 46 minder dan woensdag.


    Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "De tragere daling is vermoedelijk gerelateerd aan het weekendrooster tijdens Hemelvaart, waarbij ontslag van de ic gemiddeld later op de dag optreedt. We verwachten dat de daling verder door zal zetten richting de 150, medio volgende week."

    Van de Nederlandse coronapatiënten op de ic liggen er 251 in Nederland, 3 minder dan gisteren. Eén wordt verpleegd op een Duitse ic, hetzelfde aantal als donderdag.

    Verpleegafdelingen van ziekenhuizen behandelen nu nog 863 coronapatiënten, 59 minder dan de voorgaande dag.

  3. 22/05/2020

    RIVM: 13 sterfgevallen, 9 ziekenhuisopnames

    Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat er sinds gistermiddag 13 nieuwe sterfgevallen zijn gemeld. Daarmee komt het aantal doden in Nederland aan de gevolgen van het coronavirus op 5788


    Daarnaast telde het RIVM de afgelopen 24 uur 9 nieuwe ziekenhuisopnames, wat het totaal aantal op 11649 brengt. Donderdag werden er nog 13 ziekenhuisopnames gemeld.


    Het aantal positief geteste personen is met 188 toegenomen tot 44888. Het werkelijke aantal patiënten ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.

    De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven.

  4. 22/05/2020

    Sterftecijfer vorige week lager dan normaal

     Het sterftecijfer was vorige week voor het eerst in maanden lager dan normaal. Er overleden ongeveer 2850 mensen, zo'n 200 minder dan gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. 

    Daarmee lijkt een einde te komen aan een periode waarin het aantal sterfgevallen duidelijk hoger was vanwege het nieuwe coronavirus. Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

    Het verbaast de onderzoekers niet dat het sterftecijfer nu lager ligt dan normaal. Het is gebruikelijk dat een piek in het aantal sterfgevallen wordt opgevolgd door een dal. Dat was ook bijvoorbeeld zo na de griepepidemie in 2018. Een deel van de mensen die in de afgelopen maanden zijn overleden aan Covid-19, waren onder normale omstandigheden nu overleden, zo legde CBS-socioloog Tanja Traag eerder uit.

    Het CBS en RIVM benadrukken dat dit lage sterftecijfer niet betekent dat er geen mensen meer overlijden aan het nieuwe coronavirus. Het RIVM heeft weet van 159 patiënten die vorige week zijn overleden aan het virus. Vermoedelijk zijn in werkelijkheid nog meer mensen overleden aan Covid-19. Niet iedereen die overlijdt door het virus wordt ook zo geregistreerd. Wie niet is getest, belandt namelijk niet in de dagelijkse statistieken van het RIVM.

  5. 22/05/2020

    Kabinet: uitstel verkiezingen of briefstemmen niet uitgesloten

    Het kabinet gaat onderzoeken of de verkiezingen van komend najaar en voorjaar kunnen doorgaan als het coronavirus dan nog niet is bedwongen. 

    Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) vraagt bij gemeenten na of stemlokalen wel ruim genoeg zijn om onderling 1,5 meter afstand te kunnen bewaren. Ze sluit zelfs niet uit dat gemeentelijke herindelingsverkiezingen in de herfst en de Tweede Kamerverkiezingen van maart moeten worden uitgesteld, al ziet ze nu geen reden om te denken dat dat nodig zal zijn.

    De Kamerverkiezingen zouden maximaal een jaar kunnen worden opgeschoven, schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

    Ook stemmen per brief is "theoretisch denkbaar", aldus Ollongren. Maar dan moet er wel meer gebeuren om het stemgeheim te waarborgen. 

    Ollongren gaat eerst navragen of stemlokalen anders kunnen worden ingericht, zodat kiezers en stembureauleden zich kunnen houden aan de voorgeschreven afstand. Die regel blijft immers nog wel voor langere tijd van kracht, schrijft Ollongren.