Bekijk belangrijke updates
 1. 21/05/2020

  Afsluiting liveblog

  Het liveblog van donderdag 21 mei sluit nu. Lees hier het coronanieuws van vrijdag 22 mei.

 2. 21/05/2020

  Minister verdubbelt bedrag dat senioren ophalen voor kunstwereld

  Cultuurminister Ingrid van Engelshoven verdubbelt het bedrag dat gepensioneerden ophalen voor de kunst- en cultuurwereld, zo bevestigt een woordvoerder berichtgeving van Nieuwsuur hierover. Een aantal senioren begon onlangs met de actie. Ze riepen senioren die hun vakantiegeld gemakkelijk kunnen missen op dat (deels) aan de kunst- en cultuurwereld te geven. 

  Het idee voor de actie 'Doe mee met je AOW' ontstond bij Hein Muller en Corine Muller-Bauer. Tot donderdag 17.30 uur was er 187.000 euro opgehaald, zo meldt een woordvoerster. Inmiddels hebben zich meer dan negentig gelijkgestemden achter de actie geschaard.

  Op woensdag 20 mei hebben veel ouderen hun jaarlijkse AOW-vakantiegeld ontvangen. De bedoeling is dat de giften voor 20 juni binnen zijn. 

 3. 21/05/2020

  Advies: veel en slim investeren om uit coronacrisis te komen

  Om goed uit de coronacrisis te komen, is het belangrijk dat het kabinet investeert en steun en vertrouwen geeft aan bedrijven, sectoren en kwetsbare groepen. Het is daarbij belangrijk om publieke en private investeringen te blijven stimuleren. Ook moet Nederland meer samenwerken in Europa om tot een breed economisch en maatschappelijk herstel te komen.

  Dat adviseert de Denktank Coronacrisis die op verzoek van het kabinet heeft gekeken hoe Nederland op een evenwichtige manier een herstart kan maken uit de lockdown. In de denktank zitten vertegenwoordigers van onder meer kennisinstituten, planbureaus en sociale partners, onder leiding van voorzitter Mariëtte Hamer van de Sociaal-Economische Raad (SER). In Nieuwsuur zei Hamer dat het belangrijk is te zoeken naar "slimme investeringen" zoals duurzame en infrastructurele projecten.

  De Tweede Kamer had aangedrongen op een maatschappelijk en economisch gerichte adviesclub. In de coronacrisis liet het kabinet zich tot nu toe voornamelijk adviseren door wetenschappers zoals virologen en medici. In de herstartfase is nog geen sprake van een vaccin of medicijn en zijn beperkende maatregelen nodig om het virus onder controle te houden. Die maatregelen hinderen nog steeds het herstel naar de situatie zoals die voor de coronauitbraak bestond.

 4. 21/05/2020

  'Tsjetsjeense leider Kadyrov in ziekenhuis met coronavirus'

  De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov ligt in het ziekenhuis omdat hij besmet is met het coronavirus. Dat melden Russische media donderdag.

  "Ramzan Kadyrov is met een vliegtuig naar Moskou gebracht", schrijft het Russische staatspersbureau TASS, dat een medische bron aanhaalt. Ook andere media schrijven over de ziekenhuisopname van Kadyrov, die momenteel 43 jaar is.

  Kadyrov staat bekend om zijn harde aanpak, zo ook met het coronavirus. Zo noemde hij dokters die klagen over te weinig beschermingsmiddelen "provocateurs". Mensen die zichzelf niet isoleren noemt Kadyrov "terroristen" die volgens hem in kuilen begraven zouden moeten worden. De Tsjetsjeense president heeft al jaren de touwtjes in handen in het gebied.

  Tsjetsjenië is een autonome republiek in het zuidwesten van Rusland. De regio strijdt voor onafhankelijkheid. Kadyrov is sinds 2007 president van Tsjetsjenië.

 5. 21/05/2020

  Internationale schaatsbond beslist voor september over kalender

  De internationale schaatsunie ISU beslist voor september of de eerste wereldbekerwedstrijden langebaan en shorttrack van het nieuwe winterseizoen doorgaan. Tien weken voor alle andere wedstrijden om de wereldbeker moet duidelijk zijn of de situatie veilig is vanwege het coronavirus.

  De aanhoudende coronacrisis met bijbehorende gezondheidsrisico's en reisrestricties hebben de internationale bond ertoe gebracht een zeskoppige werkgroep in te richten, die tot een goed oordeel moet komen of het veilig en verantwoord is om de wedstrijden om de wereldbeker door te laten gaan. In die werkgroep zitten vertegenwoordigers uit de takken shorttrack en langebaan en een afgevaardigde uit de medische commissie.