Bekijk alle updates
 1. 21/05/2020

  Aantal coronapatiënten op ic's verder omlaag

  Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 255, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 20 minder dan woensdag.

  Er liggen daarnaast 541 patiënten op de intensivecareafdelingen met andere aandoeningen dan Covid-19. Dat zijn er 14 meer dan woensdag. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "Als de daling in dit tempo doorzet is de verwachting dat we aanstaande maandag, twee weken na het versoepelen van de maatregelen, rond de 175 Covid-patiënten op de ic zitten. De daarmee ontstane ruimte is nodig voor het hervatten van de andere zorg."

  Van de Nederlandse coronapatiënten op de ic liggen er 254 in Nederland, 20 minder dan woensdag, en 1 in Duitsland, net als woensdag het geval was.

  Verpleegafdelingen van ziekenhuizen behandelen nu nog 911 coronapatiënten, 11 minder dan de voorgaande dag. De afgelopen 24 uur zijn er geen verplaatsingen geweest tussen de regio's.

 2. 21/05/2020

  Ruim 700 nieuwe besmettingen in Duitsland

  In Duitsland zijn in het afgelopen etmaal 745 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat meldt het Robert Koch-Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM.

  In totaal zijn nu 176.752 gevallen van het virus bekend bij de instanties, meldt het RKI. Sinds het begin van de coronapandemie zijn 8147 mensen in Duitsland overleden aan het virus. De afgelopen 24 uur werden er 57 nieuwe coronadoden geregistreerd.

 3. 21/05/2020

  Sint-Maarten ook akkoord met voorwaarden coronasteun

  Na Curaçao en Aruba is ook Sint-Maarten akkoord gegaan met de voorwaarden die Nederland heeft opgelegd voor een tweede coronalening. Dat heeft minister-president Silveria Jacobs woensdagmiddag (lokale tijd) op Sint Maarten bevestigd. Het kleinste land van het Koninkrijk krijgt een lening van 26,5 miljoen euro.

  Nederland leende Sint-Maarten, Aruba en Curaçao in april al geld om de meest acute financiële nood als gevolg van de coronapandemie te verlichten. Vorige week donderdag werden voorwaarden uitgelegd voor een tweede lening. Aruba ging kort daarop akkoord met de voorwaarden, Curaçao en Sint-Maarten deden dat alsnog op 20 mei. Sint-Maarten moet in ruil voor de steun korten in de overheidsfinanciën en onder meer op zeer korte termijn de pensioenleeftijd van ambtenaren verhogen van 62 naar 65 jaar.

  Jacobs noemde de wijze waarop Nederland die voorwaarden oplegde een 'klap in het gezicht' van Sint Maarten. Ze zei deze te accepteren, 'zolang ze niet ingaan tegen wetten van Sint Maarten en het Koninkrijk'.

 4. 21/05/2020

  Nieuw Europees protocol voor vliegreizen opgesteld

  Er is een Europees protocol opgesteld voor als het vliegverkeer weer op gang komt. Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) hebben een reeks maatregelen opgesteld voor luchtvaartpersoneel en reizigers. Het is aan de luchtvaartmaatschappijen en luchthavens om deze in de praktijk na te leven.

  Reizigers moeten onder meer een mondmasker dragen vanaf het moment dat ze de luchthaven binnenkomen tot op hun bestemming. Voor kinderen onder zes jaar is een uitzondering mogelijk. Zeker bij lange reizen hebben passagiers voldoende maskers nodig, want in principe moeten ze om de vier uur vervangen worden.

  De afstandsregel van anderhalve meter is ‘indien mogelijk’ aanbevolen. De luchtvaartmaatschappijen hebben al laten weten dit lastig wordt in vliegtuigcabines, omdat het zou leiden tot minder volle toestellen en daardoor hogere ticketprijzen.

  Reizigers zullen volgens het protocol ook binnen twaalf uur voor hun vlucht een ‘gezondheidsstatement’ moeten invullen. Daarin wordt gevraagd of ze de afgelopen veertien dagen Covid-19 hebben gehad, of ze symptomen hebben en of er contact is geweest met iemand die besmet is met het virus.

 5. 21/05/2020

  Meer dan 5 miljoen coronabesmettingen wereldwijd

  Het aantal geregistreerde besmettingen met het coronavirus is wereldwijd de grens van 5 miljoen gepasseerd. Dat blijkt uit een telling van persbureau Reuters.

  Met name Latijns-Amerika ziet het aantal nieuwe infecties stijgen. Van alle nieuwe infecties die eerder deze week werden gemeld, was ongeveer een derde afkomstig uit Zuid-Amerika. Daarmee is het continent Europa en de VS gepasseerd, die beiden goed waren voor iets meer dan twintig procent van de nieuwe gevallen.

  Brazilië is verantwoordelijk voor het gros van de Zuid-Amerikaanse besmettingen. Het land registreerde volgens de autoriteiten woensdag een recordaantal van bijna 20.000 nieuwe gevallen, waardoor het totaalaantal vastgestelde gevallen is gestegen tot ruim 291.000. Alleen in Rusland (meer dan 308.000) en de VS (ruim 1,5 miljoen) zijn volgens de officiële cijfers meer infecties bekend. In Brazilië zijn tot dusver 18.859 mensen gestorven aan het coronavirus, een stijging van 888 ten opzichte van een dag eerder.