Voor eerst in twee maanden minder dan 100 doden per dag in New York
De voorbij 24 uur zijn in de Amerikaanse staat New York 84 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo zaterdag meegedeeld. Het gaat om de laagste dagelijkse dodentol sinds 24 maart.
"Ik heb bij mezelf steeds gezegd dat we onder de 100 moesten gaan. Dit toont dat we vooruitgang boeken", verklaarde Cuomo. De gouverneur staat aan het hoofd van een staat die op de piek van de epidemie meer dan duizend doden per dag moest optekenen. In totaal lieten er al ongeveer 29.000 mensen het leven.
© AP Nog geen duidelijkheid over sportkampen
Het licht werd vrijdag op groen gezet voor zomerkampen, maar sportkampen zouden daar voorlopig nog niet bij horen. "Er zijn nog bijkomende specifiëringen nodig wat sportactiviteiten betreft", zegt Tom Demeyer, woordvoerder van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). Voor duidelijkheid is het wachten op een beslissing voor de volledige sportsector.
Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) heeft samen met de andere ministers van Sport een paar weken geleden een advies over de heropstart voor de volledige sportsector overhandigd aan de Veiligheidsraad, waar ook sportkampen in vervat zitten. "We hopen dat de Veiligheidsraad zich bij de volgende vergadering uitspreekt over dat plan", klinkt het op het kabinet van minister Weyts.
De belangrijkste updates van vandaag
• Er zijn sinds gisteren 34 nieuwe opnames en 25 overlijdens gerapporteerd in België
• De 'superkern' veegt twee koninklijke besluiten die voor onvrede zorgden bij het zorgpersoneel van tafel
• Meer dan 30 Belgen slepen de Staat voor de rechter omdat de coronamaatregelen in strijd zouden zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens
• Toeristen zijn vanaf juli weer welkom in Spanje, onder voorwaarden
• In Brazilië is het aantal besmettingen in de afgelopen 24 uur gestegen met circa 20.000 en bedraagt nu ruim 330.000. Enkel in de VS zijn dat er meer.
• Voor de eerste dag in twee maanden zijn er in New York minder dan 100 doden gemeld
• China heeft vandaag voor het eerst geen enkele nieuwe besmetting gemeld sinds het in januari begon met het bijhouden ervan
Toeristen vanaf juli onder voorwaarden weer welkom in Spanje
Buitenlandse toeristen kunnen vanaf juli weer naar Spanje. Premier Pedro Sanchez zei dat zaterdag tijdens een persconferentie. Wel moet aan veiligheidsvoorwaarden worden voldaan, zei de regeringsleider.
"We garanderen dat toeristen geen risico zullen lopen, maar ook dat ze geen risico voor ons zullen veroorzaken", aldus Sanchez. Met zijn aankondiging maakte hij een eind aan verwachtingen dat het toerismeseizoen misschien zelfs eerder opgestart zou kunnen worden. Italië kondigde recentelijk aan de grenzen met ingang van 3 juni weer te openen.
Dalende tendens zet zich door in grote Europese landen
De coronacurves in de grote Europese landen zetten hun dalende tendens verder, zo blijkt uit de nieuwe cijfers die de overheden in het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk zaterdag hebben verstrekt.
In het VK zijn de voorbije 24 uur 282 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting. Sinds de uitbraak zijn in de Britse ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen nu 36.675 geregistreerde patiënten bezweken aan Covid-19. Hoopgevend is de dalende tendens van de afgelopen week. Niettemin kwamen er in een dag tijd toch weer bijna 3000 bevestigde besmettingsgevallen bij. De teller staat nu op ruim 257.000.
Ook in Italië zet de dalende tendens zich door. De autoriteiten meldden er zaterdag 119 nieuwe doden. Het totaal kwam daarmee op 32.735. De afgelopen 24 uur kwamen er 669 bevestigde patiënten bij, iets meer dan vrijdag. Sinds de uitbraak hebben nu bijna 330.000 Italianen de ziekte onder de leden gehad of zijn nog steeds ziek.
In Frankrijk opnieuw een daling van het aantal coronapatiënten op intensive care gemeten. Intensieve zorgen zijn nu nog nodig voor 1.665 patiënten, of 36 minder dan de dag voordien. Toch blijft de algemene druk op het Franse gezondheidssysteem hoog, aldus het directoraat-generaal. Alles samen liggen er 5.600 mensen op intensive care.
Ruim 30 Belgen, onder wie Jeff Hoeyberghs, klagen Staat en minister De Crem aan om coronamaatregelen
Meer dan 30 Belgen dagen de Belgische Staat en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) voor de rechter omdat de coronamaatregelen in strijd zouden zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ze eisen dat de maatregelen onmiddellijk opgeheven worden, zo melden enkele Vlaamse kranten.
Restaurants willen vroeger dan 3 juni weten of ze opnieuw open mogen
Mag de horeca opnieuw open en wanneer? Restaurantuitbaters dringen er bij de overheid op aan om zo snel mogelijk te beslissen over een eventuele heropstart, en niet te wachten tot de volgende Nationale Veiligheidsraad. Die staat gepland op woensdag 3 juni, pas binnen elf dagen.
Basisschool preventief gesloten na positieve test
Het stadsbestuur van Beringen in Limburg heeft beslist om de stedelijke basisschool De Hoeksteen in Korspel preventief te sluiten nadat een personeelslid positief had getest op Covid-19. Het betrokken personeelslid stond afgelopen maandag in de noodopvang van kleuters en onderging gisteren een coronatest.
Nadat vandaag bleek dat die test positief was, heeft het schoolbestuur niet geaarzeld om uit voorzorg de deuren van de school voorlopig te sluiten. Hiermee wil men het risico op besmetting zoveel mogelijk indijken.
Antwerpse horeca doet smeekbede naar overheid: ‘Geef ons perspectief of 25 procent van cafés en restaurants gaat nooit meer open’
‘Geef ons op zijn minst perspectief zodat we weten waar we aan toe zijn.’ Dat is de noodkreet die een aantal horeca uitbaters slaken richting de overheid in Brussel. Voor heel wat restaurant- en caféhouders zit het water hen aan de lippen en toch blijft het oorverdovend stil in Brussel. ‘Kinderen mogen naar school, tweedeverblijvers mogen terug naar hun vakantiewoning aan zee maar wij worden gewoon vergeten’, klinkt het.
© Benoit De Freine — De uitbaters van de horecazaken aan de Marnixplaats starten een onlinepetitie omdat ze willen weten waar ze aan toe zijn omtrent de coronamaatregelen. Opnieuw verschillende betogingen in Duitsland tegen coronamaatregelen
In verschillende Duitse steden hebben vandaag betogingen plaatsgevonden tegen de coronamaatregelen. Het ging volgens Duitse media veelal om kleine bijeenkomsten die zonder noemenswaardige incidenten verliepen. In Berlijn werden enkele tientallen demonstraties gemeld en waren 1.100 agenten opgetrommeld om alles in goede banen te leiden.
Reizen deze zomer dan tóch verantwoord? ‘Enkel naar bestemmingen waar risico niet groter is dan hier’
Dit wordt een zomervakantie in eigen land. Reizen is géén goed idee. Staycation is het nieuwe normaal. Wekenlang was dát het reisadvies van virologen en politici. Maar kijk: twee maanden later verdwijnen de grauwe wolken van voor de vakantiezon.
‘Is het risico op de bestemming niet groter dan hier, dan is reizen te verantwoorden’, zegt Marc Van Ranst. ‘Iedereen zal zelf de afweging moeten maken of het ook aangewezen is. Zelf blijf ik dit jaar in eigen land.’
Viroloog Marc Van Ranst. Blijf op de hoogte
We versturen straks een update met de belangrijkste verhalen van vandaag. Laat hieronder uw e-mailadres achter als u de nieuwsbrief ook wil ontvangen.
Spaanse premier: 'Voetbal vanaf 8 juni weer mogelijk'
De clubs in de twee hoogste afdelingen van Spanje mogen vanaf 8 juni weer voetballen. Dat heeft premier Pedro Sánchez vandaag gezegd. Clubs kunnen dan zonder beperkingen trainen. Mogelijk volgt de herstart van de competitie op 12 juni.
In het land wordt al een maand of twee niet gespeeld vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Spanje behoort tot de zwaarst getroffen landen.
Van de grote Europese competities heeft vooralsnog alleen de Bundesliga in Duitsland een herstart gemaakt.
© REUTERS Superkern komt tegemoet aan eisen zorgpersoneel
De twee koninklijke besluiten die voor onvrede zorgen bij het zorgpersoneel, zijn van tafel. Dat is vandaag overeengekomen tijdens de bijeenkomst van de 'superkern', de top van de federale regering en de tien partijen die de volmachten steunen. Er is ook een maximumprijs vastgelegd voor de serologische tests naar Covid-19, zo werd vernomen op het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).
Eén van die besluiten geeft de gouverneurs de mogelijkheid om personeel op te vorderen. Een ander besluit laat zorgkundigen meer taken uitvoeren die voordien enkel door verpleegkundigen gedaan mochten worden. De onvrede over de wetteksten leidde al tot stakingsaanzeggingen in ziekenhuizen.
Op het wekelijkse overleg van de zogenaamde superkern werd zaterdag beslist de twee besluiten in te trekken. Technisch gesproken moeten er nu twee nieuwe kb's worden genomen die de effecten van de vorige twee teniet doen.
Daarnaast is er ook een principieel akkoord over een maximumprijs voor de serologische tests naar Covid-19 bij de huisartsen. Bij serologische testen wordt nagegaan of iemand antilichamen heeft tegen het coronavirus en dus besmet is geweest. Er geldt een terugbetaling van 9,60 euro voor bepaalde doelgroepen.
34 nieuwe opnames, 25 overlijdens in voorbije 24 uur
Er zijn de voorbije 24 uur 34 nieuwe ziekenhuisopnames gerapporteerd in ons land. 32 mensen mochten het ziekenhuis weer verlaten. De bezetting van ziekenhuisbedden daalt wel verder naar 1.388 (afname van 27).
Op intensieve zorgen liggen in totaal 259 patiënten, dat is een verdere daling met 9 patiënten in de voorbije 24 uur.
Er zijn 25 nieuwe overlijdens geregistreerd. Dat brengt het dodental op 9.237 in ons land.
Er werden 299 nieuwe gevallen gerapporteerd, een lichte stijging ten opzichte van gisteren (276). Van de nieuwe besmettingen wonen er 213 in Vlaanderen, 66 in Wallonië en 20 in Brussel. Dat brengt het totale aantal bevestigde besmette personen op 56.810.
Zo laat de coronacrisis zich voelen in de verschillende provincies en sectoren
De provincie Oost-Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest houden economisch beter stand in de coronacrisis dan de andere provincies. Luxemburg en Limburg gaan het meest achteruit op het vlak van tewerkstelling. Arbeiders zijn zwaarder getroffen dan bedienden.
Waarom iets spontaan kunnen doen een basisbehoefte is
De lockdown is versoepeld, maar de frustratie blijft: zorgeloos een uitstap maken of zomaar een pint gaan pakken is er nog altijd niet bij. Katrin Swartenbroux besefte pas hoezeer ze het spontane mist toen ze een ommetje maakte langs een tankstation.
© Joren Joshua Brazilië heeft na de VS de meeste coronabesmettingen
Het aantal mensen in Brazilië dat besmet is met het coronavirus is de afgelopen 24 uur gestegen met circa 20.000 en bedraagt nu ruim 330.000. Daarmee neemt het Zuid-Amerikaanse land wereldwijd plek 2 in qua besmettingen. Alleen in de Verenigde Staten zijn meer ziektegevallen, bijna 1,6 miljoen.
Het afgelopen etmaal zijn ruim duizend Brazilianen overleden aan de gevolgen van de longziekte. Sinds het begin van de uitbraak stierven 21.048 inwoners, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Het werkelijke aantal geïnfecteerden en doden ligt vermoedelijk veel hoger, omdat het land pas laat is begonnen met testen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei vrijdag dat Zuid-Amerika het nieuwe epicentrum is geworden van het coronavirus. Binnen dat continent is Brazilië "het zwaarst getroffen", aldus Mike Ryan van de WHO op een persconferentie.
Om het virus in te dammen, hebben meerdere Braziliaanse gouverneurs en burgemeesters strenge maatregelen ingesteld. President Jair Bolsonaro is daar fel tegenstander van.
Lichte stijging in aantal coronadoden in de VS
In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur 1.260 coronadoden gerapporteerd. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Het dagelijkse dodental ligt fractioneel hoger dan een dag eerder, toen er 1.255 doden als gevolg van het coronavirus werden geregistreerd.
Volgens de meest recente cijfers zijn in de VS sinds het begin van de corona-uitbraak 95.921 mensen overleden aan het virus. Dat is het hoogste dodental ter wereld.
In het land zijn tot dusver bijna 1,6 miljoen besmettingen vastgesteld. De Amerikaanse president Donald Trump wil dat alle gebedshuizen in de Verenigde Staten weer opengaan. Hij heeft vrijdag de gouverneurs van alle staten opgedragen de gebedshuizen onmiddellijk te laten heropenen nu het land geleidelijk aanstuurt op een opheffing van de beperkende maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.
Voor het eerst geen nieuwe coronabesmettingen in China
China heeft zaterdag voor het eerst geen enkele nieuwe besmetting met het coronavirus gemeld sinds het in januari begon met het bijhouden ervan. Het longvirus stak eind vorig jaar voor het eerst de kop op in de Chinese stad Wuhan, maar sinds de piek in februari is het aantal nieuwe gevallen sterk afgenomen. Het virus lijkt in China nu grotendeels onder controle.
Het officiële dodental in het land van 1,4 miljard mensen ligt op 4.634, ruim onder het aantal dodelijke slachtoffers in veel kleinere landen. Volgens de autoriteiten zijn 84.081 Chinezen besmet geraakt. Er is echter twijfel gerezen over de betrouwbaarheid van de Chinese cijfers en de Verenigde Staten betwijfelen zeer of Peking alle informatie met de internationale gemeenschap heeft gedeeld.