1. 26/05/2020

  'Meer Frenkies, Donny's en Nouri's geboren'

  Dat Ajax vorig seizoen indruk heeft gemaakt, wisten we al. De afgelopen maanden - zeker ook in de coronaperiode - verscheen om de haverklap een terugblik op het succesvolle jaar. Een jaar na 'het wonder van Madrid' was het raak en ook de overwinning op Juventus in Turijn werd uitbundig geanalyseerd en gevierd.

  Instanews image
  © ANP — Donny van de Beek en Frenkie de Jong na het winnen van de bekerfinale.

  Maar De Telegraaf kwam dinsdag met toch wel een opmerkelijk bericht. Wat blijkt? Het aantal Frenkies en Donny's is flink toegenomen. Zo werd de naam Frenkie tot 2019 amper gegeven, maar kwamen vorig jaar plots 53 Frenkies ter wereld. Het aantal Donny's nam toe van 27 in 2018 naar 60 in 2019.

  Ook de naam werd Nouri regelmatig uitgedeeld. De talentvolle Abdelhak Nouri werd in 2017 getroffen door een hartstilstand. Tot 2018 werden maar weinig kinderen Nouri genoemd, maar daarna naam de naam snel in populariteit toe. Zo kregen in 2018 al 47 baby's de naam Nouri. Vorig jaar waren dat er met 64 nog meer.

 2. 23/05/2020

  Terugblik op 1995: Ajax wint de Champions League, puur ongeloof

  In de AD Voetbal Podcast wordt teruggeblikt op de Champions League overwinning van Ajax in 1995. Over de woede-uitbarsting van Frank Rijkaard, over de punter van Patrick Kluivert en de karatetrap van Louis van Gaal. Hidde van Warmerdam spreekt erover met Hugo Borst, Sjoerd Mossou en Ajax-watcher Dick Sintenie van Het Parool.

  Instanews image
  © ANP — De 'cup met de grote oren', veroverd door Ajax in 1995, in het Amsterdam Museum.
 3. 22/05/2020

  Kasper Dolberg speler van het jaar bij Nice

  Kasper Dolberg is door de supporters van OGC Nice als beste speler van het afgebroken seizoen in Frankrijk verkozen. De 22-jarige aanvaller kreeg bijna 40 procent van de stemmen.

  Instanews image
  © EPA — Kasper Dolberg in het shirt van OGC Nice.

  Dolberg verruilde vorig jaar Ajax voor Nice, dat ruim 20 miljoen euro voor hem betaalde. Hij werd met 11 doelpunten in 23 duels topscorer van de club uit het zuiden van Frankrijk.

  Mede dankzij Dolberg mag Nice volgend seizoen uitkomen in de Europa League. De club stond zesde toen het Franse seizoen wegens het coronavirus werd afgebroken.

 4. 22/05/2020

  Ajax kijkt naar Duitse doelman van Freiburg

  In de zoektocht naar een nieuwe doelman is Ajax uitgekomen bij Alexander Schwolow. Volgens het Duitse voetbalmagazine Kicker heeft de Amsterdamse club interesse in de 27-jarige doelman van SC Freiburg. Schwolow ligt nog tot medio 2022 vast bij de nummer 7 van de Bundesliga, maar zou in zijn contract een aantrekkelijke clausule hebben opgenomen die het voor clubs mogelijk maakt hem voor 8 miljoen euro op te halen.

  Ajax nam onlangs afscheid van reservekeeper Bruno Varela. De nummer 1 van de eredivisie besloot geen gebruik te maken van de mogelijkheid om de doelman definitief over te nemen van Benfica. Ajax huurde de 25-jarige Portugees de afgelopen anderhalf jaar van Benfica, met een optie tot koop. Varela bleef tweede doelman achter André Onana, die openstaat voor een vertrek uit Amsterdam. Ajax heeft vorig jaar met Onana afgesproken dat hij bij een goed bod mag vertrekken.

  Volgens Kicker heeft, opvallend genoeg, ook Benfica interesse in Schwolow. De Nederlandse keeper Mark Flekken is de reservekeeper bij Freiburg. De Limburger keepte dit seizoen negen wedstrijden in de Bundesliga toen Schwolow geblesseerd was.

 5. 22/05/2020

  Arsenal wil Tagliafico

  Arsenal hoopt Nicolas Tagliafico snel in te lijven. Volgens The Sun zouden The Gunners iets meer dan 22 miljoen euro over hebben voor de linksback van Ajax.

  De Argentijn heeft met Ajax een afspraak staan dat hij mag vertrekken bij een acceptabel bod, maar het is de vraag of de Amsterdammers dit bedrag voldoende vinden. Het contract van de publiekslieveling loopt nog tot juni 2022.