Bekijk belangrijke updates
  1. 19/05/2020

    Dit liveblog is gesloten

    Bedankt voor het lezen. Op de hoogte blijven? Inmiddels hebben we een nieuw liveblog opgezet. Die vindt u hier.

  2. 19/05/2020

    Woningmarkt ondanks corona nog op peil

    De huizenmarkt in Nederland heeft nauwelijks last gehad van de coronamaatregelen die sinds twee maanden van kracht zijn in Nederland. In de afgelopen week lag het aantal transacties maar liefst 23 procent hoger dan het weekgemiddelde vóór de afkondigingen van de maatregelen door het kabinet, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

    De vierkante meterprijs van (verkochte) woningen is tussen half april en mei licht gestegen met 1,1 procent in vergelijking met de maand voor de maatregelen. Een gemiddelde woning kost nu 333.000 euro. In vergelijking met een jaar eerder is dit landelijk 7,7 procent hoger.

    Opvallend is volgens de NVM de stijging van het aantal vrijgekomen huurwoningen. Met name in toeristische steden en regio's is dit zo'n 13 procent hoger dan in de weken voor de crisis en vergeleken met vorig jaar zelfs 21 procent meer. Volgens de makelaarsvereniging is de afname van het gebruik van Airbnb, zoals in Amsterdam en Den Haag, een verklaring hiervoor.

  3. 19/05/2020

    Sterftecijfer in arme wijken New York 15 keer hoger

    In sommige wijken van de Amerikaanse stad New York ligt het sterftecijfer door het coronavirus bijna 15 keer hoger dan in andere buurten. Vooral inwoners van arme wijken worden onevenredig hard getroffen, blijkt uit gegevens die door de gezondheidsdienst van de stad naar buiten zijn gebracht.

    De gegevens tonen voor het eerst een uitsplitsing van het aantal doden in elk van de meer dan 60 postcodes van de stad. Het hoogste sterftecijfer werd genoteerd aan de rand van Brooklyn in een wijk die wordt gedomineerd door veel sociale woningbouw, genaamd Starrett City.

    In de rijke, witte enclave van Gramercy Park in Manhattan bedraagt het aantal doden per 100.000 inwoners 31. In Far Rockaway in de wijk Queens, waarvan de bevolking voor ruim 40 procent bestaat uit zwarte Amerikanen en 25 procent een Latino of Latijns-Amerikaanse achtergrond heeft, ligt het sterftecijfer bijna 15 keer hoger. Op iedere 100.000 inwoners stierven er 444.

    De armere New Yorkers doen veel vaker laagbetaalde, essentiële taken die niet op afstand kunnen worden gedaan, waardoor ze een groter risico lopen op blootstelling. Ze wonen ook vaker in kleine, drukke appartementen.

    In New York zijn tot nu toe ruim 20.000 mensen gestorven door het coronavirus.

  4. 19/05/2020

    Dodental in VS duikt onder de 800

    In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 759 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus geregistreerd. Dat blijkt uit tellingen van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. In totaal stierven 90.309 mensen in de VS aan het longvirus, het hoogste dodental wereldwijd.

    Het aantal inwoners in de VS dat is besmet met het longvirus ligt nu boven de 1,5 miljoen. Dat zijn er zo'n 20.000 meer dan op zaterdag. Wereldwijd zijn bijna 4,8 miljoen mensen geïnfecteerd.

  5. 19/05/2020

    Aantal doden in Latijns-Amerika boven de 30.000

    Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn 30.000 mensen in Latijns-Amerika gestorven aan de gevolgen van het longvirus. Dat blijkt uit een telling van persbureau Reuters. Brazilië is veruit het zwaarst getroffen, daar hebben ruim 16.000 inwoners het leven gelaten.

    In Brazilië zijn ruim 250.000 besmettingen geregistreerd. Wereldwijd tellen alleen Rusland en de VS meer geïnfecteerden. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro noemde het virus echter 'een griepje' en uitte verschillende malen kritiek op gouverneurs van staten die maatregelen troffen om verspreiding tegen te gaan. Die zouden de economie ernstig schaden.

    Ook in Mexico stijgt het aantal besmettingen en doden flink. Maandag kwamen er 2414 nieuwe ziektegevallen bij en stierven 155 inwoners. Het totale dodental bedraagt nu 5332, ruim 50.000 Mexicanen zijn besmet geraakt. Desondanks heeft het land richtlijnen gepubliceerd voor het opnieuw opstarten van de auto-industrie, mijnbouw en bouwsector.

    In Chili zijn ruim 46.000 inwoners besmet en 478 doden gevallen. De autoriteiten maakten maandag (lokale tijd) bekend dat de helft van de Chileense senaat en vier ministers in quarantaine zijn geplaatst omdat ze in contact waren gekomen met drie geïnfecteerde collega's.