Bekijk alle updates
  1. 19/05/2020

    Kabinet: Horeca open op 1 juni vanaf 12.00 uur

    De horeca mag niet eerder dan 1 juni open gaan en dan pas vanaf het middaguur. Het kabinet neemt dinsdag het advies hierover van de veiligheidsregio's over, melden ingewijden maandagavond aan het ANP. Het kabinet kondigde eerder aan dat onder meer de horeca vanaf 1 juni beperkt open kon gaan als het coronavirus voldoende in bedwang is.

    De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's kwamen maandagavond bijeen om zich te buigen over de aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen. Ondanks druk vanuit de horecabranche om de deuren toch eerder te mogen openen, gaven de burgemeesters bij het kabinet al aan dat ze niet willen dat dit vóór 1 juni gebeurt.

    Het kabinet wil daarnaast niet dat de horeca op 1 juni vanaf middernacht opent, zoals bijvoorbeeld sommige kappers ook deden bij de opening op 11 mei. Dat moet voorkomen dat er in horecazaken allerlei feestjes of andere bijeenkomsten worden georganiseerd, aldus de Haagse bronnen.

    Veel restaurants, café's en strandtenten willen zo snel mogelijk open. Ze lijden veel verlies en vinden dat ze nu al kunnen voldoen aan de coronarestricties, zoals de anderhalve meter afstand en hygiëne. Bovendien valt maandag 1 juni op tweede pinksterdag. Premier Mark Rutte liet eerder doorschemeren dat het bespreekbaar is om mogelijk het hele pinksterweekend open te zijn. Maar het kabinet richt zich nu naar het advies van de veiligheidsregio's, die maandagavond hun beraad hadden.

    Dinsdag besluit het kabinet volgens ingewijden dat ook de andere aangekondigde versoepelingen doorgaan, zoals de beperkte opening van musea, culturele instellingen en het voortgezet onderwijs.

  2. 18/05/2020

    Artis vanaf Hemelvaart weer open voor dagbezoekers

    Waar Artis nu alleen nog open is voor leden, zijn vanaf Hemelvaartsdag ook niet-leden welkom. Het dierenpark is vanaf donderdag weer geopend voor alle bezoekers.

    Wie een blik wil werpen op het pasgeboren olifantje - eerder de ster van de beperkte heropening - dient wel te reserveren. Op die manier hoopt Artis de drukte te beperken. Microbenmuseum Micropia en het Planetarium blijven voorlopig gesloten, evenals de binnenverblijven en de doorloopverblijven.

    Het dierenpark verzoekt bezoekers bovendien om alleen te voet, per fiets of met de auto te komen. Op die manier moet het lokale openbaar vervoer worden ontzien.

    Instanews image
    © ANP
  3. 18/05/2020

    Macron en Merkel komen met herstelplan voor EU

    De leiders van Duitsland en Frankrijk overleggen maandag over een plan dat de EU moet helpen te herstellen van de coronacrisis. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron presenteren het initiatief later op de dag tijdens een gezamenlijke persconferentie.

    De Franse regering zegt dat het Frans-Duitse plan is bedoeld om de coronacrisis op Europees niveau te doorstaan. Het gaat om een omvangrijk initiatief waarin onder meer gezondheidszorg, economisch herstel en het milieu aan de orde komen, aldus een verklaring. Het is nog onduidelijk wat voor maatregelen de leiders precies in gedachten hebben.

    Europa is zwaar getroffen door het coronavirus, dat wereldwijd aan honderdduizenden mensen het leven heeft gekost en heeft geleid tot enorme economische schade. Veel Europese landen zijn nu stapsgewijs hun lockdowns aan het versoepelen. De twee leiders spreken elkaar omstreeks 15.30 uur via een videoverbinding. Hun persconferentie moet rond 17.00 uur plaatsvinden.

  4. 18/05/2020

    Dekkingsgraden pensioenfondsen herstellen zich wat

    De grote pensioenfondsen in Nederland hebben vorige maand kunnen profiteren van de herstellende beurskoersen. Daardoor krabbelden de dekkingsgraden weer wat op na de tegenvallende maand maart. Desondanks staan de pensioenfondsen er nog altijd niet goed voor en dreigen nog altijd pensioenkortingen voor miljoenen in Nederland.

    Bij ABP klom de dekkingsgraad naar 83,2 procent van 82 procent in maart. Ondanks het lichte herstel is bij het grootste pensioenfonds van Nederland nog altijd sprake van de op een na laagste dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden. 

    Zorgfonds PFZW zag de dekkingsgraad naar 84,6 procent klimmen in april. Dat was een maand eerder nog 83,5 procent. Metaalfondsen PME en PMT kwamen uit op dekkingsgraden van respectievelijk 88,3 procent en 87,7 procent. Beide fondsen stonden een maand eerder rond de 86 procent.

  5. 18/05/2020

    Gemeente weigert huur door crisis geplaagde ondernemers kwijt te schelden

    Amsterdam wil horecaondernemers en winkeliers die gemeentevastgoed huren en door de coronacrisis in de problemen komen, geen huur kwijtschelden. Hooguit wordt de huur uitgesteld, maar dat levert een schuld op voor later. "Je verwacht toch meer toeschietelijkheid."

    Lees hier het volledige artikel.

    Instanews image
    © BEELD ANP — Het Vondelparkpaviljoen waar horecaonderneming Unlimited Label een café en restaurant van de gemeente Amsterdam huurt.