Bekijk alle updates
 1. 03/05/2020

  Coronavirus was al maand in Frankrijk voordat eerste besmetting werd vastgesteld

  Het coronavirus was al eerder in Frankrijk dan tot nu toe bekend. Op 27 december vorig jaar was een patiënt in een ziekenhuis positief. Dat is nu pas vastgesteld door een destijds afgenomen monster van de man te testen op het longvirus, melden Franse media.

  De patiënt had longontsteking en werd de dag na Kerstmis opgenomen in een ziekenhuis in de regio Seine-Saint-Denis bij Parijs. Officieel werden in Frankrijk pas eind januari de eerste gevallen van coronabesmetting geregistreerd.

  In totaal zijn van 24 patiënten met longontsteking de bewaarde monsters onderzocht op het nieuwe coronavirus. De monsters waren in december en januari afgenomen voor controle op andere coronavirussen en griep.

  Volgens wetenschappers is ook de uitbraak van het coronavirus in Italië, dat als eerste grote westerse land werd getroffen, eerder begonnen dan officieel vastgesteld. Italië begon met testen op corona nadat op 21 februari in het Noord-Italiaanse Codogno de eerste positieve diagnose was gesteld. Meteen schoot het aantal getelde infecties omhoog.

 2. 03/05/2020

  Italië meldt laagste dodental sinds begin lockdown

  Het dodental door het coronavirus in Italië is de afgelopen 24 uur gestegen met 174 tot 28.884. Dat meldt het agentschap voor burgerbescherming. Het is het laagste aantal doden sinds 10 maart, toen de lockdown van kracht werd in het hele land. Op die dag werden 168 doden geregistreerd.

  Zaterdag steeg het dodental nog met 474, maar dat leek het gevolg te zijn van de toevoeging van honderden sterfgevallen in Lombardije in april, die nog niet eerder waren geregistreerd. Het totale aantal doden in Italië is het op een na hoogste ter wereld, na dat van de Verenigde Staten.

  Het dagelijkse aantal nieuwe gevallen daalde ook sterk, tot 1389. Zaterdag waren dat er nog 1900.

  Het aantal bevestigde gevallen staat op 210.717, het derde hoogste aantal ter wereld, na dat van de Verenigde Staten en Spanje

 3. 03/05/2020

  Aantal coronapatiënten op intensive care onder 700

  Op de intensivecareafdelingen liggen nog 688 mensen met het coronavirus. Dat zijn er 20 minder dan op zaterdag, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Het aantal mensen dat om andere redenen dan Covid-19 op de intensive care ligt is ook gedaald. Dat zijn er nog 382, tegenover 418 op zaterdag.

 4. 03/05/2020

  Wereldwijd meer dan 3,5 miljoen coronabesmettingen, ruim een miljoen hersteld

  Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 3,5 miljoen besmettingen met het coronavirus gemeld. Dat blijkt uit een telling van de website Worldometer, die de registraties op basis van mediaberichten bijhoudt.

  Bijna een derde van de infecties is in de Verenigde Staten. Dan volgt Spanje met bijna een kwart miljoen besmettingen en Italië met net iets minder dan 210.000 geregistreerde gevallen.

  Van de wereldwijd ruim 3.507.000 personen met een corona-infectie, zijn er tot nu toe bijna een kwart miljoen aan het longvirus bezweken. Meer dan 1,1 miljoen van de besmette personen zijn hersteld.

 5. 03/05/2020

  Thalys verplicht mondkapjes in treinen

  Thalys verplicht het dragen van mondkapjes in treinen vanaf 4 mei. Dat meldt het bedrijf op de website. Thalys stelt het dragen van een mondmasker verplicht om te voldoen aan de Belgische regels.

  Het hoeft niet per se een chirurgisch mondkapje te zijn, maar het kan ook zelfgemaakt zijn. Nederlandse ov-bedrijven willen dat mondkapjes ook in het Nederlandse openbaar vervoer verplicht worden gesteld door de regering. Dat is in tegenstelling tot in Duitsland en in België nog niet het geval.

  Thalys kondigde eerder al aan dat er volgens een aangepaste dienstregeling wordt gereden. Tot 8 juni rijden er geen treinen tussen Amsterdam en Parijs, maar moet er worden overgestapt op Brussel-Zuid.