1. 18/04/2020

  Dit liveblog over het coronavirus is gesloten

  Bedankt voor het lezen! Inmiddels hebben we een nieuw liveblog opgezet, en wel hier.

  Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag teruglezen? Dat kan hier.

 2. 18/04/2020

  Evangelisten mogen niet meer naar indianen in de Amazone

  Evangelische missionarissen mogen niet langer naar inheemse stammen in het Amazonegebied. Een Braziliaanse rechter heeft hen verboden nog langer contact te hebben met indianen in de Javari-vallei uit angst voor besmetting met het coronavirus. In dit gebied woont een van de grootste concentraties geïsoleerde inheemse volkeren ter wereld.

  Het rechterlijke besluit is vooral gericht tegen de Amerikaanse evangelische groep Ethnos 360, voorheen bekend onder de naam New Tribes Mission. Deze internationaal opererende organisatie, die naar eigen zeggen wereldwijd 3300 zendelingen heeft, richt zich met name op volken die nog geen eigen Bijbelvertaling hebben. Onlangs hebben ze een inzamelingsactie gehouden om een helikopter te kopen waarmee de geïsoleerde volken in de Amazone kunnen worden bereikt.

  De rechter zegt in zijn besluit oog te hebben voor "de bijzondere kwetsbaarheid van deze stammen. Door hen te contacteren lopen ze een groot risico". De zaak werd aangespannen door de organisatie Univaja die zich inzet voor de rechten van de volkeren. "Dit is de best mogelijke beslissing", zegt advocaat Eliesio Marubo van Univaja.

  Tot nu toe zijn 23 inheemse stamleden besmet met het coronavirus, drie van hen zijn aan de gevolgen ervan overleden. Brazilië telt 33.682 besmettingen en 2.141 doden als gevolg van het longvirus.

  Door Europese kolonisten meegebrachte ziektes hebben eeuwenlang tot grote sterfte onder de inheemse bevolking van Zuid-Amerika geleid.

 3. 18/04/2020

  Meer dan 700.000 besmettingen in de VS

  Het aantal mensen in de VS dat besmet is met het coronavirus ligt inmiddels boven de 700.000. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore op basis van een dagelijkse telling. De afgelopen 24 uur zijn 3856 inwoners gestorven aan de gevolgen van het longvirus. Het totale dodental ligt nu op 36.773.

  Donderdag werden 4491 doden geregistreerd, het hoogste aantal sinds de uitbraak van het virus. De dagen daarvoor stierven respectievelijk 2569 en 2228 mensen.

 4. 18/04/2020

  D66 houdt online congres

  In een poging om tijdens de coronacrisis toch contact te houden met de achterban, organiseert D66 zaterdag een eerste online congres.

  In een tv-studio in Brabant komen de prominenten van D66 bijeen. Spreken en stemmen over moties zit er dit keer niet in. Het online congres is met twee uurtjes ook flink korter dan een normaal congres. Wel kunnen leden nieuwe bestuurders kiezen. Verder wordt bekend wie het verkiezingsprogramma gaat schrijven voor de komende verkiezingen van de Tweede Kamer.

  Ook kunnen vragen worden gesteld aan onder anderen fractievoorzitter Rob Jetten en Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken. Verder praat minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) over de coronacrisis met D66-senator Peter van der Voort, die in het dagelijks leven leiding geeft aan de afdeling intensive care van het universitair medisch centrum in Groningen.

  D66-leden kiezen na de zomer een lijsttrekker. Tot in juni kunnen kandidaten zich aanmelden, waarna begin september de lijsttrekker wordt bekendgemaakt. Jetten en Kaag hebben al gezegd er serieus over na te denken.

 5. 18/04/2020

  Hoogste aantal doden in één dag in Brazilië

  In Brazilië, het zwaarst getroffen land door de coronapandemie in Zuid-Amerika, zijn de afgelopen 24 uur 217 doden geregistreerd. Het is het hoogste aantal sterfgevallen in één dag sinds het begin van de uitbraak. Het totale dodental staat nu op 2.141 en is in een week tijd bijna verdubbeld. Het aantal geregistreerde besmettingen steeg van 30.425 naar 33.682.

  De deelstaat São Paulo is het zwaarst getroffen gebied van Brazilië, met 928 doden en 12.841 besmettingen. Gouverneur João Doria van São Paulo verlengde vrijdag de quarantaine-maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan tot 10 mei. Scholen, universiteiten en de niet-cruciale winkels blijven gesloten, de bevolking wordt opgeroepen nog altijd zoveel mogelijk binnen te blijven. Met zijn besluit gaat Doria in tegen de wens van president Jair Bolsonaro, die juist wil dat het normale leven in het land weer zo snel mogelijk op gang komt.