Dit liveblog over het coronavirus is gesloten
Bedankt voor het lezen! Inmiddels hebben we een nieuw liveblog opgezet, en wel hier.
Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag teruglezen? Dat kan hier.
Evangelisten mogen niet meer naar indianen in de Amazone
Evangelische missionarissen mogen niet langer naar inheemse stammen in het Amazonegebied. Een Braziliaanse rechter heeft hen verboden nog langer contact te hebben met indianen in de Javari-vallei uit angst voor besmetting met het coronavirus. In dit gebied woont een van de grootste concentraties geïsoleerde inheemse volkeren ter wereld.
Het rechterlijke besluit is vooral gericht tegen de Amerikaanse evangelische groep Ethnos 360, voorheen bekend onder de naam New Tribes Mission. Deze internationaal opererende organisatie, die naar eigen zeggen wereldwijd 3300 zendelingen heeft, richt zich met name op volken die nog geen eigen Bijbelvertaling hebben. Onlangs hebben ze een inzamelingsactie gehouden om een helikopter te kopen waarmee de geïsoleerde volken in de Amazone kunnen worden bereikt.
De rechter zegt in zijn besluit oog te hebben voor "de bijzondere kwetsbaarheid van deze stammen. Door hen te contacteren lopen ze een groot risico". De zaak werd aangespannen door de organisatie Univaja die zich inzet voor de rechten van de volkeren. "Dit is de best mogelijke beslissing", zegt advocaat Eliesio Marubo van Univaja.
Tot nu toe zijn 23 inheemse stamleden besmet met het coronavirus, drie van hen zijn aan de gevolgen ervan overleden. Brazilië telt 33.682 besmettingen en 2.141 doden als gevolg van het longvirus.
Door Europese kolonisten meegebrachte ziektes hebben eeuwenlang tot grote sterfte onder de inheemse bevolking van Zuid-Amerika geleid.
Meer dan 700.000 besmettingen in de VS
Het aantal mensen in de VS dat besmet is met het coronavirus ligt inmiddels boven de 700.000. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore op basis van een dagelijkse telling. De afgelopen 24 uur zijn 3856 inwoners gestorven aan de gevolgen van het longvirus. Het totale dodental ligt nu op 36.773.
Donderdag werden 4491 doden geregistreerd, het hoogste aantal sinds de uitbraak van het virus. De dagen daarvoor stierven respectievelijk 2569 en 2228 mensen.
D66 houdt online congres
In een poging om tijdens de coronacrisis toch contact te houden met de achterban, organiseert D66 zaterdag een eerste online congres.
In een tv-studio in Brabant komen de prominenten van D66 bijeen. Spreken en stemmen over moties zit er dit keer niet in. Het online congres is met twee uurtjes ook flink korter dan een normaal congres. Wel kunnen leden nieuwe bestuurders kiezen. Verder wordt bekend wie het verkiezingsprogramma gaat schrijven voor de komende verkiezingen van de Tweede Kamer.
Ook kunnen vragen worden gesteld aan onder anderen fractievoorzitter Rob Jetten en Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken. Verder praat minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) over de coronacrisis met D66-senator Peter van der Voort, die in het dagelijks leven leiding geeft aan de afdeling intensive care van het universitair medisch centrum in Groningen.
D66-leden kiezen na de zomer een lijsttrekker. Tot in juni kunnen kandidaten zich aanmelden, waarna begin september de lijsttrekker wordt bekendgemaakt. Jetten en Kaag hebben al gezegd er serieus over na te denken.
Hoogste aantal doden in één dag in Brazilië
In Brazilië, het zwaarst getroffen land door de coronapandemie in Zuid-Amerika, zijn de afgelopen 24 uur 217 doden geregistreerd. Het is het hoogste aantal sterfgevallen in één dag sinds het begin van de uitbraak. Het totale dodental staat nu op 2.141 en is in een week tijd bijna verdubbeld. Het aantal geregistreerde besmettingen steeg van 30.425 naar 33.682.
De deelstaat São Paulo is het zwaarst getroffen gebied van Brazilië, met 928 doden en 12.841 besmettingen. Gouverneur João Doria van São Paulo verlengde vrijdag de quarantaine-maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan tot 10 mei. Scholen, universiteiten en de niet-cruciale winkels blijven gesloten, de bevolking wordt opgeroepen nog altijd zoveel mogelijk binnen te blijven. Met zijn besluit gaat Doria in tegen de wens van president Jair Bolsonaro, die juist wil dat het normale leven in het land weer zo snel mogelijk op gang komt.
'Na crisis niet meteen naar maximumaantal vluchten Schiphol'
Schipholbaas Dick Benschop wil niet dat het aantal vliegbewegingen na de coronacrisis in mum van tijd weer aan het huidige maximum van 500.000 zit. Volgens Benschop zal het herstel van de luchtvaart sowieso tot 2023 duren, zegt hij tegen Trouw.
"Ik wil gecontroleerd herstel. Dus niet direct weer het plafond willen bereiken, maar in gecontroleerde stappen. Dat kan jaren duren", zegt Benschop, die een situatie zoals na de financiële crisis wil voorkomen. Toen werd het maximumaantal vliegbewegingen snel bereikt. "Uit die tijd kunnen we lessen trekken, er moet iets verstandigers mogelijk zijn. Misschien kunnen we eindelijk uit de kramp komen, waarin de politieke besluitvorming terecht is gekomen."
Volgens Benschop zat het debat over de geluidsoverlast en de uitstoot van de vliegtuigen "helemaal vast". "Door de coronacrisis is er de facto een pas op de plaats tot 2023; precies waar de omgeving vanwege de overlast al zo lang om vraagt.'
Hij wijst erop dat vliegtuigen in de herstelperiode schoner en stiller worden. "Dat biedt kansen", zegt Benschop tegen de krant. Voor de toekomst gaat hij onderzoeken hoe de luchthaven moet verduurzamen en hoe een betere balans ontstaat met de omgeving.
Trump: dodental VS naar 60.000
De Amerikaanse president Donald Trump denkt dat het dodental van de coronapandemie in de Verenigde Staten uitkomt op 60.000 of 65.000. Dat zei Trump vrijdagavond (lokale tijd) op zijn dagelijkse persconferentie in het Witte Huis over de bestrijding van het coronavirus. Momenteel ligt het totale dodental in de VS op bijna 37.000.
Eerdere voorspellingen gingen uit van minstens 100.000 sterfgevallen. "Ik denk dat we hopelijk aanzienlijk onder de 100.000 blijven. Op dit moment gaan we waarschijnlijk richting 60.000, misschien 65.000", aldus de president. "Elke dode is er een te veel", benadrukte Trump.
De president kondigde ook een groot steunprogramma van 19 miljard dollar (ca. 16 miljard euro) aan voor de Amerikaanse boeren en agrarische bedrijven. Het programma moet de landbouwsector helpen de coronacrisis het hoofd te bieden. "We gaan een hulpprogramma van 19 miljard dollar implementeren voor onze geweldige boeren die te maken hebben met de gevolgen van de pandemie", aldus Trump.
Minister van Landbouw Sonny Perdue zei daarna dat 16 miljard dollar rechtstreeks naar de boeren gaat. De rest van het bedrag wordt gebruikt om landbouwproducten zoals zuivel en vlees op te kopen die aan armen worden uitgedeeld.
Vicepresident Mike Pence maakte bekend dat experts van mening zijn dat er voldoende coronatesten beschikbaar zijn voor staten om te beginnen met het heropenen van hun economieën. Trump kondigde donderdag richtlijnen aan voor staten, die uitgaan van het doorlopen van drie fases, om geleidelijk weer te starten. Die aanpak is alleen mogelijk als er voldoende testcapaciteit beschikbaar is.
'Zonder vaccin ook in 2021 geen Olympische Spelen in Tokio'
Als er binnen een jaar nog geen vaccin tegen het coronavirus bestaat, is de kans bijzonder klein dat de Olympische Spelen in Tokio in 2021 kunnen doorgaan. Dat zei Devi Sridhar, professor wereldgezondheid aan de universiteit van Edinburgh, vrijdag tegen de BBC.
"Het is heel onrealistisch te denken dat de Spelen over een jaar zullen doorgaan, tenzij er dan een doeltreffende behandeling is. Dat verandert alles", verklaarde Sridhar. "Volgens wat we van wetenschappers horen, is het best mogelijk dat er dan een vaccin zal zijn. Zelf had ik gedacht dat de ontwikkeling daarvan een jaar tot anderhalf jaar zou duren, maar het zou dus mogelijk sneller kunnen. Als we binnen het jaar een vaccin hebben, zijn de Spelen realistisch, maar alleen dan."
Het besluit om de Spelen uit te stellen was volgens haar het enige juiste. "Het geeft onze wetenschappers een jaar de tijd. Op lange termijn zal alleen de wetenschap ons uit deze situatie kunnen helpen."
Het Internationaal Olympisch Comité en de Japanse organisatoren besloten eind vorige maand de Spelen van 2020 met een jaar uit te stellen. Ze staan nu voor 23 juli tot 8 augustus 2021 op het programma.
Noodhulp Curaçao voor werklozen en bedrijven
Curaçao opent zaterdag de website Fondo di sosten (steunfonds) waarop zowel mensen zonder werk als ondernemers zich kunnen aanmelden voor noodhulp. Dat heeft de regering vrijdag bekendgemaakt.
Mensen zonder werk kunnen voedselbonnen krijgen. Personen die als gevolg van de coronacrisis hun baan hebben verloren, komen in aanmerking voor een maandelijkse steun van 1000 Antilliaanse gulden (500 euro). Ondernemers zonder personeel die geen werk meer hebben door de coronacrisis kunnen een maandelijkse steun van 1335 Antilliaanse gulden (ongeveer 670 euro) krijgen.
Bedrijven die meer dan 25 procent omzetverlies lijden door de coronacrisis komen in aanmerking voor hulp van de overheid bij betaling tot 80 procent van de salarissen van de vaste werknemers. Een voorwaarde is wel dat geen enkele werknemer in vaste dienst wordt ontslagen. Het belangrijkste doel van de steun is om banen te behouden.
Curaçao had aan Nederland 765 miljoen Antilliaanse gulden (390 miljoen euro) gevraagd voor noodhulp voor een periode voor drie maanden. Op 9 april werd bekend dat het eiland een lening krijgt van 177 miljoen gulden (90 miljoen euro) voor zes weken. Daardoor is volgens de regering de noodhulp aan de bevolking iets soberder dan in eerste instantie gepland.
'Afrika komt zeker 44 miljard dollar tekort voor corona-aanpak'
Afrikaanse landen komen bij elkaar zeker 44 miljard dollar tekort voor een gedegen aanpak van de coronapandemie. Daarvoor waarschuwde het Internationale Monetair Fonds (IMF). IMF-directeur Kristalina Georgieva riep op tot meer en snelle internationale steun voor het continent.
Volgens de Bulgaarse heeft het Afrikaanse continent onder meer onvoldoende middelen op het gebied van gezondsheidszorg om de pandemie aan te pakken. Alles bij elkaar is volgens haar zeker 114 miljard dollar nodig om in de dringende begrotingsbehoeften te voorzien.
Na de reeds toegezegde internationale steun is er volgens Georgieva nog altijd sprake van een tekort voor Afrikaanse landen van zeker 44 miljard dollar, vertelde ze op een conferentie getiteld 'Mobilizing with Africa' die plaatsvond tijdens de voorjaarsvergaderingen van de Wereldbank en het IMF.
Eerste coronadode in Koerdische deel Syrië
In het door Koerden beheerste noordoosten van Syrië is de eerste coronadode geregistreerd. Dat hebben de lokale autoriteiten vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om een 53-jarige man, die begin deze maand in een ziekenhuis in Qamishli is bezweken aan Covid-19.
In heel Syrië zijn 33 besmettingsgevallen bekend, twee patiënten zijn overleden.
Meer doden in Frankrijk, aantal mensen op ic gedaald
Het geregistreerde dodental door het coronavirus in Frankrijk is vrijdag met 761 gestegen tot 18.681. Het aantal vastgestelde besmettingen staat op ruim 165.000.
Het aantal mensen op de intensive care en het aantal mensen in het ziekenhuis met Covid-19 in Frankrijk is gedaald. Er liggen nog 6027 mensen op de ic. Dat waren er donderdag nog 6248. In de ziekenhuizen liggen nog 31.190 patiënten, 115 minder dan een dag eerder.
630 coronapatiënten overleden in New York
New York blijft met afstand de zwaarst door corona getroffen Amerikaanse staat. Gouverneur Andrew Cuomo maakte vrijdag bekend dat de afgelopen 24 uur 630 mensen zijn overleden, iets meer dan de dag ervoor. Het totale sterftecijfer staat nu volgens de site Worldometer op 16.736.
Cuomo had iets positiever nieuws over het aantal nieuwe patiënten dat moest worden opgenomen. Dat is met 2000 nog altijd aanzienlijk, maar het lijkt zich te stabiliseren. Er liggen nu 17.316 coronapatiënten in een ziekenhuis, voor de derde dag op rij een teruggang en het geringste aantal sinds 5 april.
Cuomo herhaalde nog eens dat New York de economie niet kan opengooien zonder een uitgebreid testprogramma voor corona. Dat vraagt om het benodigde materiaal en operationele capaciteit, die de staat nu niet heeft. "Het gaat ons niet lukken zonder federale hulp."
Terwijl hij nog bezig was de bevolking toe te spreken, reageerde president Donald Trump al op Twitter met de woorden dat de gouverneur 'meer tijd zou moeten besteden aan doen en minder aan klagen'. Trump voegde eraan toe dat Washington al voor duizenden ziekenhuisbedden, die niet nodig waren, beademingsapparaten en tests heeft gezorgd, zonder een bedankje uit New York daarvoor.
Cuomo zei volgens The New York Times dat die aanvragen voor bedden en apparatuur waren gebaseerd op de ramingen van de centrale overheid zelf en van de coronawerkgroep van het Witte Huis. "Het waren uw toekomstverwachtingen, meneer de president. Als we zo stom zijn geweest naar u te luisteren dan moeten we ons schamen."
Cuomo zei al verscheidene keren zijn dank te hebben uitgesproken. "Ik weet niet wat ik anders had moeten doen, een bloemetje sturen?." Hij gaf Trump ook nog te verstaan dat die er goed aan doet evenveel aandacht te besteden aan de Amerikaanse staten als aan 'uw grote bedrijven en luchtvaartmaatschappijen'.
'Turkije repatrieert 349 gestrande expats uit Nederland'
Turkije heeft vrijdag 349 gestrande burgers vanuit Nederland terug naar huis gehaald zodat zij de islamitische heilige maand ramadan met hun familie kunnen doorbrengen, meldt het Turkse persbureau Anadolu. De Turken konden niet terug door beperkingen van het internationale vliegverkeer.
Ze werden teruggevlogen met een toestel van Turkish Airlines. De vlucht was op initiatief van president Recep Tayyip Erdogan, aldus Anadolu. Het vliegtuig dat opsteeg vanaf Schiphol landde op Samsun Carsamba Airport in de noordelijke provincie Samsun.
Voordat de passagiers het vliegtuig konden verlaten werden zij getest op het coronavirus. Eén passagier werd naar het ziekenhuis gebracht vanwege hoge koorts. De passagiers gaan eerst veertien dagen in quarantaine.
Turkije heeft vanwege de coronacrisis het vliegverkeer stilgelegd met Nederland.
Trump denkt dat dodental in China nog hoger ligt
De Amerikaanse president Donald Trump denkt dat het dodental in China door het coronavirus vele malen hoger ligt dan nu wordt beweerd. Dat zegt hij op Twitter.
Zelfs na het hogere dodental dat China vrijdag openbaar maakte, gelooft Trump het land nog niet. China heeft 4632 doden gemeld, 1290 werden vrijdag gemeld na een telfout. "Het is veel hoger dan dat en veel hoger dan het dodental in de Verenigde Staten. Het zit er niet eens in de buurt." In de Verenigde Staten zijn zeker 35.000 bevestigde doden gevallen.
Mogelijk vijfde gevangene met corona in detentiecentrum Schiphol
Een vijfde gevangene in het Justitieel Complex Schiphol is geïsoleerd omdat hij gezondheidsklachten heeft die passen bij besmetting met het coronavirus. Dat voedt de onrust in het detentiecentrum.
Boeken afhalen bij de eerste OBA afhaalpunten
Op OBA Oosterdok en OBA Waterlandplein kunnen leden van vanaf maandag 20 april boeken afhalen. Het plan is om in ‘de komende tijd meer afhaalpunten verspreid over de stad te openen’, aldus de OBA. De bibliotheken bezorgen al boeken aan de deur bij ouderen die verstoken zijn van leesvoer.
Via een formulier kunnen de voorkeuren voor boeken worden doorgegeven, waarna de bibliotheekmedewerkers voor de leden aan de slag gaan. Op basis van de voorkeuren stellen zij een pakket met vijf boeken samen. Via de mail krijgt het lid te horen wanneer het pakket kan worden opgehaald.
In Italië bijna 3500 nieuwe coronapatiënten
In Italië zijn vrijdag bijna 3500 nieuwe besmettingsgevallen met corona geregistreerd, enkele honderden minder dan een dag eerder. Het officiële dodental liep met 575 op tot 22.745.
De dagelijkse sterftecijfers en nieuwe infecties zijn nu al anderhalve week stabiel. De huidige cijfers liggen aanzienlijk lager dan de pieken in maart, met rond de 6000 nieuwe gevallen per 24 uur. De neerwaartse tendens is echter minder sterk dan de Italiaanse regering hoopte.
Italië is met 172.434 bevestigde corona-gevallen de nummer 3 in de wereld, achter de Verenigde Staten en Spanje. Een kleine 43.000 patiënten is inmiddels genezen verklaard.
Nederlandse Ikeawinkels op 28 april weer open
Woonwinkelreus Ikea is van plan de deuren van zijn Nederlandse winkels op 28 april weer te openen. Wel zal het van huis uit Zweedse bedrijf de nodige veiligheidsmaatregelen nemen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen. Zo is maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk welkom in de filialen. Winkelen is daarnaast toegestaan met maximaal twee personen tegelijk.
De Ikeawinkels sloten op eigen initiatief op 17 maart de deuren. Volgens de keten was dit de 'beste en meest verantwoorde keuze' om de gezondheid en veiligheid van medewerkers en klanten te verzekeren.
De restaurants van Ikea blijven nog wel dicht. Ook de Smålandspeelplaatsen blijven tot nader order gesloten. Ikea roept klanten ook op om zo veel als mogelijk contactloos te betalen, met pinpas, creditcard of mobiele telefoon. Verder worden bij de kassa's en klantenservice schermen van plexiglas geplaatst.
Ikea benadrukt dat de heropening op 28 april onder voorbehoud is en afhankelijk van maatregelen en adviezen van het RIVM en de overheid.
Klimaatprotest anno corona: geen mensen, maar lege schoenen in Den Haag
Hoe kun je nog demonstreren in tijden van corona? De klimaatactivisten van Extinction Rebellion bedachten een oplossing. Ze lieten zich vrijdag op het Plein voor de Tweede Kamer vertegenwoordigen door hun schoenen, 1029 paar.
Wereldwijd aantal coronadoden boven de 150.000
Het wereldwijde aantal doden door het nieuwe coronavirus is gestegen tot boven de 150.000. Dat blijkt uit een telling van de website Worldometer. De meeste slachtoffers zijn gevallen in de Verenigde Staten, waar zeker 35.000 mensen aan Covid-19 zijn overleden.
Persbureau AFP heeft berekend dat ongeveer 60 procent van de wereldbevolking in quarantaine of lockdown zit. Het gaat om 4,5 miljard mensen. Sommige landen, zoals Italië en Spanje, hebben delen van het land volledig afgesloten van de buitenwereld.
Gemeenten krijgen 1,45 miljard voor steun aan zelfstandigen
Gemeenten hebben een voorschot van 1,2 miljard gekregen om inkomensondersteuning te verlenen aan zelfstandige ondernemers. Dat bedrag volgt op een eerste voorschot van 250 miljoen, meldt het ministerie van Sociale Zaken.
Zelfstandige ondernemers, met en zonder personeel, kunnen een aanvullende uitkering voor levensonderhoud aanvragen bij gemeenten als ze zoveel opdrachten mislopen door de coronacrisis dat hun inkomen onder het sociaal minimum daalt.
De vier grootste steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht ontvangen samen zo'n 15 procent van het totale bedrag. Amsterdam is koploper. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek telt de hoofdstad ook de meeste zelfstandigen. De Waddeneilanden Schiermonnikoog en Vlieland kregen het laagste bedrag tot nu toe.
Elke drie weken kijkt Sociale Zaken of er meer voorschotten nodig zijn, op basis van het aantal zelfstandigen dat de zogenoemde Tozo aanvraagt.
NS breidt rooster weer wat uit: meer intercity’s, IC Direct rijdt weer
De Nederlandse Spoorwegen breiden de sinds 21 maart geldende basisdienstregeling iets uit. Alle stations waar normaliter intercity's stoppen, krijgen vanaf 29 april minstens eens per uur een intercity. Ook het Randstad-nachtnet en de IC Direct gaan weer rijden.
Zweden gaat intensiever testen op corona
Zweden gaat het testen op het coronavirus intensiveren. Het Scandinavische land hanteert tot dusver veel soepelere regels in de strijd tegen de infectieziekte dan andere landen in Europa. Vrijdag kondigde de regering toch aan de bevolking de komende weken op grotere schaal te gaan onderzoeken op mogelijke besmetting met het gevreesde longvirus.
In Zweden werden behalve in het ziekenhuis opgenomen patiënten vooral de zorgverleners getest. Daar komen nu mensen bij die werkzaam zijn in andere essentiële functies, onder wie politieagenten en brandweerlieden.
"We praten dan over een omvang van 50.000, misschien 100.000 testanalyses per week," zei de minister van Volksgezondheid Lena Hallengren. Volgens haar zijn tot dusver ongeveer 75.000 tests uitgevoerd. In Zweden zijn ruim 13.200 besmettingsgevallen geregistreerd, 1400 coronapatiënten zijn overleden.
Bijna 17.000 zorgmedewerkers in Italië besmet met coronavirus
Bijna 17.000 mensen die in Italië in de zorg werken zijn besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit een rapport van het Italiaanse Instituut voor Gezondheid. Deze mensen zijn goed voor 10 procent van alle Italiaanse besmettingen.
Ongeveer twee derde van de 16.991 besmette zorgmedewerkers is een vrouw, staat in het rapport. Ongeveer 43 procent werkt als verpleegkundige of verloskundige, 19 procent is ziekenhuisarts, bijna 10 procent werkt in het medische personenvervoer en de rest werkt in andere takken van de zorg.
Rentree Badr Hari uitgesteld vanwege coronavirus
De terugkeer in de ring van kickbokser Badr Hari laat nog even op zich wachten. Hari zou het op 20 juni in het Rotterdamse Ahoy opnemen tegen de Roemeen Benjamin Adegbuyi. Organisator Glory heeft het gevecht vanwege de coronacrisis uitgesteld.
Reeds gekochte tickets blijven geldig, naar een nieuwe datum wordt nog gezocht. "Het is een noodzakelijke maatregel in de strijd tegen de verspreiding van het virus en de bescherming van onze fans, atleten en staf. We hopen snel weer samen te komen als de omstandigheden dat toelaten," aldus Glory-baas Marshall Zelaznik.
Kabinet: gebruik van corona-app wordt niet verplicht
Het kabinet stelt de toekomstige corona-app niet verplicht. Mensen kunnen die app vrijwillig op hun mobiele telefoon downloaden, zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Het is de bedoeling dat de nieuwe app mensen waarschuwt als zij in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Zij kunnen dan uit voorzorg twee weken in quarantaine gaan, ook als ze zelf nog geen klachten hebben.
Dit weekend wordt een keuze gemaakt uit zeven aanbieders van de apps. Rutte zei dat er een hoop te doen is om de apps. Maar 'het is geen hobby van mij en minister Hugo de Jonge om apps te ontwikkelen'. "Het lijkt nu net of wij morgen willen weten waar iedereen is, nou liever niet." Rutte benadrukte dat de app een praktische manier is om het bronnen- en contactonderzoek van de GGD'en te ondersteunen.
Belangrijk volgens Rutte is dat de privacy van de gebruikers niet wordt geschaad, dat het vrijwillig is, tijdelijk en transparant. Zo mogen gegevens niet herleidbaar zijn naar individuen en mogen er zo min mogelijk gegevens worden verzameld. Ook mag op geen enkele wijze opslag zijn van informatie over het verplaatsingsgedrag, tijdstip, locatie of sociale netwerken van die persoon.
Zoveel mogelijk mensen
Ook wordt bij de keuze van de techniek rekening gehouden met systemen in andere landen zodat de app ook werkt als je de grens overgaat, zei de premier.Zorgminister Hugo de Jonge had eerder gezegd na te denken over een verplichting, omdat het belangrijk is dat zoveel mogelijk mensen meedoen met de corona-app. De Jonge zei dat er toch voor vrijwilligheid is gekozen omdat voorop moet staan dat mensen volledig vertrouwen in de app hebben en daarom zelf mee willen doen.
Bij de keuze voor de app kijken deskundigen volgens De Jonge ook naar de afstelling, bijvoorbeeld de afstand die je had tot de coronapatiënt en hoe lang je bij die persoon in de buurt was. Thuisblijven is dan het devies als je een signaal krijgt. Meteen een coronatest laten doen, kan volgens hem niet, omdat dit pas zinnig is als je klachten hebt. Anders geeft de uitslag mogelijk een schijnveiligheid, zei de minister vrijdag.
In Duitsland nu bijna 137.000 corona-infecties geregistreerd
In Duitsland zijn nu bijna 137.000 coronabesmettingen geregistreerd, een toename van ruim 3700 in 24 uur. Dat heeft persbureau dpa vrijdagmiddag becijferd aan de hand van de laatste gegevens uit de Duitse deelstaten. Zeker 4020 patiënten zijn bezweken aan de ziekte.
Naar schatting van het Robert Koch-Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, hebben inmiddels 81.800 mensen de infectie doorstaan. Evenals in andere landen gaan deskundigen ervan uit dat veel besmettingsgevallen niet zijn opgemerkt.
Rutte: mondkapje geen alternatief voor 1,5 meter afstand
Er zitten wat premier Mark Rutte betreft nog te veel haken en ogen aan het algemeen gebruik van mondkapjes. De minister-president vreest dat mensen verkeerd omgaan met mondkapjes en minder rekening houden met de coronaregels als ze zo'n kapje dragen.
Het kabinet heeft aangegeven dat bijvoorbeeld kappers en masseurs mondkapjes kunnen gaan dragen als de coronaregels worden afgebouwd. Maar volgens Rutte is het een slechte zaak als mensen massaal niet-professionele mondkapjes in de publieke ruimte gaan dragen.
"Het risico is dat mensen, terwijl de afspraak is 'blijf thuis bij klachten', met die klachten wel de straat op gaan," zei de premier in zijn wekelijkse persconferentie. Zo'n mondkapje kan een onterecht gevoel van veiligheid geven terwijl niet-professionele kapjes verspreiding van het virus niet per se tegengaan. Mondkapjes waarvan wel bewezen is dat ze werken, zijn gereserveerd voor de zorg. Wereldwijd is hieraan namelijk een groot tekort.
Bovendien vragen mondkapjes 'heel precies gebruik', aldus Rutte. "Als je het maar even verkeerd doet, zit dat spul dat dit vreselijke virus kan overdragen aan de verkeerde kant van het mondkapje, dan kan je het alsnog overdragen."
Zijn grootste zorg is dat mensen de regels van het kabinet minder naleven als ze met een mondkapje op straat gaan. "Het is geen alternatief voor die 1,5 meter," zegt Rutte. "Behalve als het echt niet anders kan." Dan denkt hij vooral aan zogenoemde contactberoepen, die later misschien met mondkapjes weer aan het werk kunnen.
Premier roept moslims op iftar thuis te nuttigen
Moslims moeten het breken van het vasten tijdens de ramadan thuis doen. Die oproep deed premier Mark Rutte. De islamitische vastenmaand begint volgende week.
De iftar, de maaltijd waarmee het vasten 's avonds wordt gebroken, wordt vaak met veel mensen genuttigd. Maar vanwege het coronavirus is dat niet wenselijk.
"Ik vraag alle moslims in Nederland om ook dit moment van de dag thuis met het gezin door te brengen. Het is echt van groot belang. Hoe moeilijk het ook is, houd je ook tijdens de ramadan aan de voorschriften."
Veel moskeeën en maatschappelijke organisaties van moslims zijn volgens de premier al druk bezig om mensen hierop te wijzen. "Dat waardeer ik zeer."
Duitse corona-app beschikbaar vanaf mei
De Duitse corona-app is op zijn vroegst vanaf mei beschikbaar voor alle Duitsers. Dat heeft de minister van Gezondheid Jens Spahn vrijdag bekendgemaakt. Het was eerder de bedoeling dat de app na de paasvakantie in Duitsland online zou gaan.
"Zoals het er nu voorstaat zal het nog zeker vier weken duren voordat de app beschikbaar is," aldus Spahn. De app moet drie dingen goed doen volgens de minister: de juiste data doorgeven, gegevens beschermen en de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegengaan. "Het moet een veilige app zijn, omdat het om gevoelige gegevens gaat."
In Duitsland is net als in Nederland al weken discussie over hoe de app eruit moet zien. Het gebruik ervan wordt vrijwillig, Duitsers worden niet gedwongen de app te gebruiken. De toepassing moet vooral worden gebruikt om snel een contactonderzoek te kunnen uitvoeren, zodat direct kan worden nagegaan wie mogelijk contact heeft gehad met een besmet persoon.
Politici van Duitse oppositiepartijen stemmen vanwege de ongebruikelijke situatie in met de app. "In normale tijden hadden we hier nooit mee ingestemd, maar we hebben nu met een ernstige dreiging te maken."
Spanje telt alleen nog coronadoden na bewezen besmetting
In Spanje nadert het dodental door het coronavirus de 19.500. De voorbije 24 uur overleden 585 patiënten aan de ziekte. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid vrijdag bekendgemaakt.
Door een omstreden aanpassing van de registratiecriteria – alleen de overlijdensgevallen na een positieve test op corona worden nog meegeteld – valt dat aantal moeilijk te vergelijken met voorgaande dagen.
Officieel zijn er in Spanje nu 19.478 coronadoden te betreuren na een bewezen besmetting. Catalonië en de regio Madrid zijn het zwaarst getroffen. De autoriteiten daar zijn van mening dat het werkelijke dodental zeker enkele duizenden hoger ligt.
Aantal coronapatiënten op ic daalt met 23, naar 1235
Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care blijft dalen. Het zijn er nu 1235, 23 minder dan donderdag. Daarvan liggen 1183 mensen in Nederland en 52 in Duitsland. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vrijdag bekendgemaakt. Slechts zes mensen hoefden te worden verplaatst naar andere regio's.
Het aantal ic-patiënten gaat in een gestaag tempo omlaag, maar de daling versnelt nog niet, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Volgens Kuipers komen elke dag twintig nieuwe patiënten op de intensive care, terwijl er dagelijks veertig mensen de ic verlaten.
Ruim helft geteste bemanningsleden Frans vliegdekschip besmet
Meer dan de helft van de geteste bemanningsleden van het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle is besmet of besmet geweest met het coronavirus. Dat meldde de Franse minister van Defensie vrijdag.
Het gaat om 1081 van de onderzochte 2010 bemanningsleden. Van hen vertoonden 454 symptomen van de longaandoening en liggen er inmiddels 24 in het ziekenhuis. Bijna 300 bemanningsleden zijn nog niet getest.
Het Franse vliegdekschip is zondag twee weken eerder dan verwacht de thuishaven van Toulon binnengevaren. Het schip keerde terug toen bleek dat zo'n vijftig bemanningsleden tekenen van besmetting met het coronavirus vertoonden.
Ouders krijgen in juni of juli geld terug voor de onbenutte kinderopvang
Ouders met kinderen in de kinderopvang kunnen in juni of uiterlijk juli compensatie verwachten voor de rekeningen die ze doorbetalen nu de dagverblijven zijn gesloten. De regering heeft 175 miljoen euro uitgetrokken om alle ouders geld terug te geven. Ze hoeven daar zelf niets voor te doen.
Burgemeesters aan kabinet: verbied evenementen ook in de zomer
Burgemeesters van grote steden willen dat alle grote evenementen tot 1 september worden verboden. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie bevestigt dat de burgemeesters ‘die vraag hebben neergelegd’.
Aantal doden coronavirus Verenigd Koninkrijk stijgt tot 14.576
Het aantal doden door het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk is met 847 gestegen tot 14.576. Het gaat hier om mensen van wie bekend was dat ze besmet waren met het longvirus.
Het aantal besmettingen is gestegen tot 108.692, aldus het Britse ministerie van Volksgezondheid. Dat zijn er ongeveer 5000 meer dan donderdag.
Nog 9000 gestrande reizigers in het buitenland
Nog zo'n 9000 gestrande Nederlandse reizigers zitten vast in het buitenland. Dat zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) vrijdag na de ministerraad.
De overheid gaat samen met de verzekeraars en reissector door met het ophalen van reizigers, aldus Blok. Vrijdag keerde een vlucht uit Oost-Europa terug en dit weekend vertrekt weer een vliegtuig naar Australië en Nieuw-Zeeland.
De meeste Nederlanders zitten nog steeds vast in Marokko. Blok heeft het land gevraagd in elk geval de meest schrijnende gevallen te laten gaan, maar tot zijn frustratie is daar nog steeds geen toestemming voor gegeven.
Twee Duitse deelstaten verplichten mond- en neusbedekking
Saksen voert als eerste deelstaat in Duitsland een gedeeltelijke plicht voor het dragen van mondkapjes in. Mensen moeten mond- en neusbedekking hebben in het openbaar vervoer binnen de deelstaat en in winkels. Mecklenburg-Voor-Pommeren volgde vrijdagavond als tweede staat, daar geldt de plicht alleen in het openbaar vervoer en in taxi's.
Minister-president van Saksen Michael Kretschmer maakte dat vrijdag bekend na een zitting van zijn kabinet. Het hoeven geen dure mondkapjes te zijn, het gezicht mag ook worden bedekt met bijvoorbeeld een sjaal.
De premier van Mecklenburg-Voor-Pommeren Manuela Scheswig zei vrijdagavond dat mensen een stofmasker of een doek voor hun mond moeten hebben. In winkels geldt geen plicht zoals in Saksen, maar wel een dringende aanbeveling. Ze noemt de plicht in het openbaar vervoer nodig omdat de scholen binnenkort weer opengaan.
Minister van Volksgezondheid Jens Spahn verklaarde eerder vrijdag dat er vooralsnog geen landelijke plicht komt voor het dragen van mondkapjes. Er is een advies om bescherming te dragen op bepaalde plekken, dat vrijwillig kan worden opgevolgd.
Spahn verklaarde ook dat de coronacrisis in Duitsland intussen 'beheersbaar' is geworden.
'Tests Chinese coronavaccins geschrapt om gebrek aan patiënten'
Onderzoeken van zeker 45 Chinese vaccins tegen het nieuwe coronavirus zijn geschrapt, omdat er in China te weinig mensen zijn die nog worden behandeld aan het virus. Dat zegt Zhong Nanshan, het hoofd van het team dat de regering adviseert over het virus, tegen Chinese staatsmedia.
"Veel onderzoeken zijn geannuleerd omdat niemand had gedacht dat China het virus zo snel onder controle zou krijgen," aldus Zhong. "We hebben geen mogelijkheid meer voor een grootschalige test van vaccins."
Volgens de Chinese cijfers worden er nog 1081 mensen in het land behandeld vanwege het virus. Sinds het begin van de uitbraak zijn er ruim 580 aanvragen voor klinisch onderzoek binnengekomen in China.
Horeca-uitzendbureau Mise en Place failliet
Horeca-uitzendbureau Mise en Place is failliet, meldt het bedrijf vrijdag in een brief aan het personeel. Het bedrijf had meer dan vijftig kantoren, waaronder in Amsterdam, maar ook in het buitenland.
‘Mise en Place Nederland is hard getroffen door de coronacrisis en de plotselinge en keiharde terugval in omzet die daarmee gepaard gaat. We hebben de laatste weken dag en nacht geknokt om ons hoofd boven water te houden. Onze grootste prioriteit was het betalen van jullie lonen van maart, en dat is ons gelukt. Maar helaas was daarmee de koek op. Met pijn in ons hart, moeten we jullie informeren over het feit dat wij vandaag het faillissement van Mise en Place Nederland hebben moeten aanvragen,’ schrijven de eigenaren in de brief.
Mise en Place begon in 1994 in Maastricht, nauw betrokken bij de hotelschool in die stad. Het groeide uit tot een bedrijf met 160 vaste werknemers en nog veel meer uitzendkrachten, het precieze aantal is onbekend. ‘We vinden het verschrikkelijk om dit nieuws te moeten brengen en zijn ons ervan bewust dat deze beslissing effect heeft op veel mensen om ons heen, in de eerste plaats onze collega’s: jullie.’
Bestaande opdrachten gaan nog door, maar uitbetaling verloopt via het UWV, meldt het bedrijf.
Marken afgesloten voor gemotoriseerd verkeer
Marken is de komende tijd afgesloten voor auto- en motorverkeer van buiten het dorp. Daartoe heeft de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland besloten op verzoek van de gemeente Waterland en de eilandraad van Marken. Volgens de gemeente is dat nodig om de veiligheid van bewoners en bezoekers te waarborgen.
De parkeerterreinen zijn vrijdagmiddag afgesloten. Politie en gemeentelijke handhavers controleren of automobilisten en motorrijders die het schiereiland op willen onder het toegestane bestemmingsverkeer vallen. De maatregel is ten minste van kracht tot dinsdag 28 april.
"Het afgelopen paasweekend was Marken ook afgesloten en dat werkte goed," aldus een gemeentewoordvoerder. "Het was veel rustiger dan in andere zonnige paasweekenden." Volgens de woordvoerder worden fietsers en wandelaars door de grote aantallen automobilisten en motorrijders naar de kant van de weg gedrukt, waardoor het er moeilijk afstand houden is.
'Zzp'ers hardst geraakt door coronacrisis'
Van alle ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) worden zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) het hardst geraakt door de coronacrisis, blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Panteia. Zzp'ers verwachten het grootste omzetverlies over de maanden maart en april en kunnen het minst gebruikmaken van overheidssteun in vergelijking met de kleine en de grote mkb'ers.
Panteia ondervroeg ruim 7000 ondernemers, waarvan 66 procent meldde een lagere omzet te verwachten over de maanden maart en april in vergelijking met vorig jaar. De zzp'ers onder hen vangen schijnbaar de hardste klappen. Zij hebben de minste mogelijkheden om kosten te besparen, komen vaak niet in aanmerking voor overheidssteun en verwachten over maart en april een omzetdaling van respectievelijk 67 en 71 procent. Bij de kleine mkb'ers is dat 53 en 60 procent. De grote mkb'ers verwachten respectievelijk 44 en 50 procent lagere omzetten.
RIVM: 144 nieuwe sterfgevallen, 156 nieuwe ziekenhuisopnames
De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 144 meldingen geweest van mensen die zijn overleden aan Covid-19. Dat meldt het RIVM. Ook zijn 156 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames gemeld.
Het totale dodental komt daarmee op 3459. Het aantal nieuwe doden is 37 minder ten opzichte van donderdag. Toen werden er 181 sterfgevallen gemeld. Lees hier verder.
Ombudsman bezorgd: 'Niet alle Nederlanders kunnen aanpassingen dagelijks leven goed volgen'
De huidige veranderingen en aanpassingen in het dagelijks leven zijn niet voor iedereen goed te volgen. De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen zegt dat te merken en hij vraagt staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken daar beter op te letten.
Van Zutphen ziet dat burgers onder meer vragen hebben over de bereikbaarheid van de overheid en de aangepaste dienstverlening. Ook bestaat soms onduidelijkheid over de maatregelen en kan de communicatie van (lokale) overheidsorganisaties beter.
"Ik doe mijn oproep nu, omdat er wordt nagedacht over hoe het dagelijkse leven weer op gang kan komen," aldus Van Zutphen. "De gedachte achter de '1,5 metersamenleving' laat zien dat eerder geldende afspraken en omgangsvormen, ook tussen overheid en burger, voortdurend opnieuw bekeken worden. Aandacht voor de toegankelijkheid, begrijpelijkheid en tijdigheid van de informatie die op verschillende plekken wordt aangeboden, is dan essentieel. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft daarin een coördinerende rol."
Van Zutphen vreest dat miljoenen Nederlanders door de coronacrisis in financiële problemen kunnen komen. "Er zijn nu al 2 miljoen mensen die financieel op de rand balanceren. En die problemen gaan enorm toenemen. Er zullen velen op de overheid aangewezen zijn," zei Van Zutphen vrijdag in het radioprogramma 1 op 1.
Grootste zorg die Van Zutphen heeft is de schuldenproblematiek. "Ik denk dat we daar heel veel mee te maken gaan krijgen. Zijn de instanties daar wel klaar voor? En als ze dat zijn, hoe komt die hulp bij de mensen terecht?"
Nog bijna 99.000 EU-burgers wachten op repatriëring
Nog steeds wachten bijna 99.000 inwoners van de Europese Unie die sinds de corona-uitbraak in vaak verre landen zijn gestrand op repatriëring. Het gaat om toeristen, personen die op familiebezoek waren en mensen die voor een korte tijd werk hadden, vooral in Azië, Australië en Noord- en Zuid-Amerika. Er zijn de afgelopen weken al 500.000 EU-burgers terug naar huis gevlogen, aldus de Europese Commissie.
Volgens het dagelijks EU-bestuur wordt er alles aan gedaan om ook de laatste mensen die terug willen in de komende dagen op te halen. Sinds commerciële vluchten vanwege het coronavirus wereldwijd grotendeels zijn stilgelegd, hebben duizenden reizigers een beroep moeten doen op hun ambassades, en hebben veel Europese regeringen burger- of militaire vliegtuigen moeten huren om hun landgenoten op te halen. Zo heeft KLM de laatste weken al tienduizenden reizigers uit de hele wereld terug naar Nederland gebracht.
Ziekenhuizen VS voeren strijd tegen corona én faillissement
Amerikaanse ziekenhuizen komen in zulke grote financiële problemen dat ze midden in een pandemie mensen ontslaan en dokterssalarissen korten.
Minister: mijd geen thuiszorg uit angst voor coronavirus
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) begrijpt dat mensen die thuiszorg nodig hebben, soms bang zijn dat de wijkverpleegkundige hen kan besmetten met het coronavirus. Maar hij roept hen op om vertrouwen te hebben in de beroepsgroep en geen zorg te mijden.
"Reken er nou op dat die wijkverpleegkundige gewoon weet wat ze doet, dat ze zich houdt aan de richtlijnen, en maak gewoon gebruik van de zorg die je nodig hebt," aldus de bewindsman. Hij reageert daarmee op een onderzoek van de Patiëntenfederatie, die meldt dat veel mensen door de coronacrisis niet de zorg krijgen die zij nodig hebben.
In een op de drie gevallen is het volgens de belangenbehartiger evenwel de zorgverlener die de zorg heeft stopgezet. In dat geval spoort De Jonge patiënten aan in gesprek te gaan met hun zorginstelling over een alternatief. Dat kan betekenen dat zij vaker een beroep moeten doen op mantelzorg door bijvoorbeeld familieleden. "Dan kan een onderdeel zijn van dat gesprek," erkent de minister.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over het coronavirus
Werkgevers trekken opnieuw aan de bel over faillissementswet
Een wet die faillissementen makkelijker kan voorkomen, moet vanwege de coronacrisis versneld door de Tweede en Eerste Kamer worden geloodst. Daarop hameren ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland opnieuw.
Volgens de werkgevers ligt er al enige tijd een wetsvoorstel klaar waarmee onnodig verlies van werkgelegenheid en kapitaal kan worden voorkomen. Via door dat voorstel geregelde gedwongen schuldsanering zouden bedrijven die in financiële problemen verkeren, toch kunnen doorgaan.
In maart stuurde 'polderorgaan' Stichting van de Arbeid, waarin zowel werkgevers als vakbonden vertegenwoordigd zijn, hier al een brandbrief over uit. Veel experts kwamen ook al met een vergelijkbaar pleidooi. Toch is er volgens de ondernemersorganisaties weinig beweging te zien in Den Haag. Er zijn eerder verschillende amendementen ingediend die een spoedige invoering van de wet in de weg staan.
VNO-NCW en MKB-Nederland erkennen dat het besluitvormingsproces zorgvuldig dient plaats te vinden. Maar omdat er nu al veel bedrijven zouden zijn die de nieuwe wet nodig hebben, opperen ze het voorstel eerst versneld aan te nemen en de praktijk vervolgens snel te evalueren.
Daarnaast vragen de ondernemersorganisaties aan de politiek in bepaalde gevallen uitstel van betalingen mogelijk maken ter voorkoming van coronagerelateerde faillissementen. Het zou dan gaan om de mogelijkheid voor bedrijven om betalingen op te schorten indien zij door de maatregelen rond de virusuitbraak in problemen zijn geraakt en de wederpartij niet bereid is om een betalingsregeling te treffen.