Dit liveblog over het coronavirus is gesloten
Bedankt voor het lezen! Inmiddels hebben we een nieuw liveblog opgezet, en wel hier.
Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag teruglezen? Dat kan hier.
Evangelisten mogen niet meer naar indianen in de Amazone
Evangelische missionarissen mogen niet langer naar inheemse stammen in het Amazonegebied. Een Braziliaanse rechter heeft hen verboden nog langer contact te hebben met indianen in de Javari-vallei uit angst voor besmetting met het coronavirus. In dit gebied woont een van de grootste concentraties geïsoleerde inheemse volkeren ter wereld.
Het rechterlijke besluit is vooral gericht tegen de Amerikaanse evangelische groep Ethnos 360, voorheen bekend onder de naam New Tribes Mission. Deze internationaal opererende organisatie, die naar eigen zeggen wereldwijd 3300 zendelingen heeft, richt zich met name op volken die nog geen eigen Bijbelvertaling hebben. Onlangs hebben ze een inzamelingsactie gehouden om een helikopter te kopen waarmee de geïsoleerde volken in de Amazone kunnen worden bereikt.
De rechter zegt in zijn besluit oog te hebben voor "de bijzondere kwetsbaarheid van deze stammen. Door hen te contacteren lopen ze een groot risico". De zaak werd aangespannen door de organisatie Univaja die zich inzet voor de rechten van de volkeren. "Dit is de best mogelijke beslissing", zegt advocaat Eliesio Marubo van Univaja.
Tot nu toe zijn 23 inheemse stamleden besmet met het coronavirus, drie van hen zijn aan de gevolgen ervan overleden. Brazilië telt 33.682 besmettingen en 2.141 doden als gevolg van het longvirus.
Door Europese kolonisten meegebrachte ziektes hebben eeuwenlang tot grote sterfte onder de inheemse bevolking van Zuid-Amerika geleid.
Meer dan 700.000 besmettingen in de VS
Het aantal mensen in de VS dat besmet is met het coronavirus ligt inmiddels boven de 700.000. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore op basis van een dagelijkse telling. De afgelopen 24 uur zijn 3856 inwoners gestorven aan de gevolgen van het longvirus. Het totale dodental ligt nu op 36.773.
Donderdag werden 4491 doden geregistreerd, het hoogste aantal sinds de uitbraak van het virus. De dagen daarvoor stierven respectievelijk 2569 en 2228 mensen.
D66 houdt online congres
In een poging om tijdens de coronacrisis toch contact te houden met de achterban, organiseert D66 zaterdag een eerste online congres.
In een tv-studio in Brabant komen de prominenten van D66 bijeen. Spreken en stemmen over moties zit er dit keer niet in. Het online congres is met twee uurtjes ook flink korter dan een normaal congres. Wel kunnen leden nieuwe bestuurders kiezen. Verder wordt bekend wie het verkiezingsprogramma gaat schrijven voor de komende verkiezingen van de Tweede Kamer.
Ook kunnen vragen worden gesteld aan onder anderen fractievoorzitter Rob Jetten en Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken. Verder praat minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) over de coronacrisis met D66-senator Peter van der Voort, die in het dagelijks leven leiding geeft aan de afdeling intensive care van het universitair medisch centrum in Groningen.
D66-leden kiezen na de zomer een lijsttrekker. Tot in juni kunnen kandidaten zich aanmelden, waarna begin september de lijsttrekker wordt bekendgemaakt. Jetten en Kaag hebben al gezegd er serieus over na te denken.
Hoogste aantal doden in één dag in Brazilië
In Brazilië, het zwaarst getroffen land door de coronapandemie in Zuid-Amerika, zijn de afgelopen 24 uur 217 doden geregistreerd. Het is het hoogste aantal sterfgevallen in één dag sinds het begin van de uitbraak. Het totale dodental staat nu op 2.141 en is in een week tijd bijna verdubbeld. Het aantal geregistreerde besmettingen steeg van 30.425 naar 33.682.
De deelstaat São Paulo is het zwaarst getroffen gebied van Brazilië, met 928 doden en 12.841 besmettingen. Gouverneur João Doria van São Paulo verlengde vrijdag de quarantaine-maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan tot 10 mei. Scholen, universiteiten en de niet-cruciale winkels blijven gesloten, de bevolking wordt opgeroepen nog altijd zoveel mogelijk binnen te blijven. Met zijn besluit gaat Doria in tegen de wens van president Jair Bolsonaro, die juist wil dat het normale leven in het land weer zo snel mogelijk op gang komt.
'Na crisis niet meteen naar maximumaantal vluchten Schiphol'
Schipholbaas Dick Benschop wil niet dat het aantal vliegbewegingen na de coronacrisis in mum van tijd weer aan het huidige maximum van 500.000 zit. Volgens Benschop zal het herstel van de luchtvaart sowieso tot 2023 duren, zegt hij tegen Trouw.
"Ik wil gecontroleerd herstel. Dus niet direct weer het plafond willen bereiken, maar in gecontroleerde stappen. Dat kan jaren duren", zegt Benschop, die een situatie zoals na de financiële crisis wil voorkomen. Toen werd het maximumaantal vliegbewegingen snel bereikt. "Uit die tijd kunnen we lessen trekken, er moet iets verstandigers mogelijk zijn. Misschien kunnen we eindelijk uit de kramp komen, waarin de politieke besluitvorming terecht is gekomen."
Volgens Benschop zat het debat over de geluidsoverlast en de uitstoot van de vliegtuigen "helemaal vast". "Door de coronacrisis is er de facto een pas op de plaats tot 2023; precies waar de omgeving vanwege de overlast al zo lang om vraagt.'
Hij wijst erop dat vliegtuigen in de herstelperiode schoner en stiller worden. "Dat biedt kansen", zegt Benschop tegen de krant. Voor de toekomst gaat hij onderzoeken hoe de luchthaven moet verduurzamen en hoe een betere balans ontstaat met de omgeving.
Trump: dodental VS naar 60.000
De Amerikaanse president Donald Trump denkt dat het dodental van de coronapandemie in de Verenigde Staten uitkomt op 60.000 of 65.000. Dat zei Trump vrijdagavond (lokale tijd) op zijn dagelijkse persconferentie in het Witte Huis over de bestrijding van het coronavirus. Momenteel ligt het totale dodental in de VS op bijna 37.000.
Eerdere voorspellingen gingen uit van minstens 100.000 sterfgevallen. "Ik denk dat we hopelijk aanzienlijk onder de 100.000 blijven. Op dit moment gaan we waarschijnlijk richting 60.000, misschien 65.000", aldus de president. "Elke dode is er een te veel", benadrukte Trump.
De president kondigde ook een groot steunprogramma van 19 miljard dollar (ca. 16 miljard euro) aan voor de Amerikaanse boeren en agrarische bedrijven. Het programma moet de landbouwsector helpen de coronacrisis het hoofd te bieden. "We gaan een hulpprogramma van 19 miljard dollar implementeren voor onze geweldige boeren die te maken hebben met de gevolgen van de pandemie", aldus Trump.
Minister van Landbouw Sonny Perdue zei daarna dat 16 miljard dollar rechtstreeks naar de boeren gaat. De rest van het bedrag wordt gebruikt om landbouwproducten zoals zuivel en vlees op te kopen die aan armen worden uitgedeeld.
Vicepresident Mike Pence maakte bekend dat experts van mening zijn dat er voldoende coronatesten beschikbaar zijn voor staten om te beginnen met het heropenen van hun economieën. Trump kondigde donderdag richtlijnen aan voor staten, die uitgaan van het doorlopen van drie fases, om geleidelijk weer te starten. Die aanpak is alleen mogelijk als er voldoende testcapaciteit beschikbaar is.
'Zonder vaccin ook in 2021 geen Olympische Spelen in Tokio'
Als er binnen een jaar nog geen vaccin tegen het coronavirus bestaat, is de kans bijzonder klein dat de Olympische Spelen in Tokio in 2021 kunnen doorgaan. Dat zei Devi Sridhar, professor wereldgezondheid aan de universiteit van Edinburgh, vrijdag tegen de BBC.
"Het is heel onrealistisch te denken dat de Spelen over een jaar zullen doorgaan, tenzij er dan een doeltreffende behandeling is. Dat verandert alles", verklaarde Sridhar. "Volgens wat we van wetenschappers horen, is het best mogelijk dat er dan een vaccin zal zijn. Zelf had ik gedacht dat de ontwikkeling daarvan een jaar tot anderhalf jaar zou duren, maar het zou dus mogelijk sneller kunnen. Als we binnen het jaar een vaccin hebben, zijn de Spelen realistisch, maar alleen dan."
Het besluit om de Spelen uit te stellen was volgens haar het enige juiste. "Het geeft onze wetenschappers een jaar de tijd. Op lange termijn zal alleen de wetenschap ons uit deze situatie kunnen helpen."
Het Internationaal Olympisch Comité en de Japanse organisatoren besloten eind vorige maand de Spelen van 2020 met een jaar uit te stellen. Ze staan nu voor 23 juli tot 8 augustus 2021 op het programma.
Noodhulp Curaçao voor werklozen en bedrijven
Curaçao opent zaterdag de website Fondo di sosten (steunfonds) waarop zowel mensen zonder werk als ondernemers zich kunnen aanmelden voor noodhulp. Dat heeft de regering vrijdag bekendgemaakt.
Mensen zonder werk kunnen voedselbonnen krijgen. Personen die als gevolg van de coronacrisis hun baan hebben verloren, komen in aanmerking voor een maandelijkse steun van 1000 Antilliaanse gulden (500 euro). Ondernemers zonder personeel die geen werk meer hebben door de coronacrisis kunnen een maandelijkse steun van 1335 Antilliaanse gulden (ongeveer 670 euro) krijgen.
Bedrijven die meer dan 25 procent omzetverlies lijden door de coronacrisis komen in aanmerking voor hulp van de overheid bij betaling tot 80 procent van de salarissen van de vaste werknemers. Een voorwaarde is wel dat geen enkele werknemer in vaste dienst wordt ontslagen. Het belangrijkste doel van de steun is om banen te behouden.
Curaçao had aan Nederland 765 miljoen Antilliaanse gulden (390 miljoen euro) gevraagd voor noodhulp voor een periode voor drie maanden. Op 9 april werd bekend dat het eiland een lening krijgt van 177 miljoen gulden (90 miljoen euro) voor zes weken. Daardoor is volgens de regering de noodhulp aan de bevolking iets soberder dan in eerste instantie gepland.
'Afrika komt zeker 44 miljard dollar tekort voor corona-aanpak'
Afrikaanse landen komen bij elkaar zeker 44 miljard dollar tekort voor een gedegen aanpak van de coronapandemie. Daarvoor waarschuwde het Internationale Monetair Fonds (IMF). IMF-directeur Kristalina Georgieva riep op tot meer en snelle internationale steun voor het continent.
Volgens de Bulgaarse heeft het Afrikaanse continent onder meer onvoldoende middelen op het gebied van gezondsheidszorg om de pandemie aan te pakken. Alles bij elkaar is volgens haar zeker 114 miljard dollar nodig om in de dringende begrotingsbehoeften te voorzien.
Na de reeds toegezegde internationale steun is er volgens Georgieva nog altijd sprake van een tekort voor Afrikaanse landen van zeker 44 miljard dollar, vertelde ze op een conferentie getiteld 'Mobilizing with Africa' die plaatsvond tijdens de voorjaarsvergaderingen van de Wereldbank en het IMF.
Eerste coronadode in Koerdische deel Syrië
In het door Koerden beheerste noordoosten van Syrië is de eerste coronadode geregistreerd. Dat hebben de lokale autoriteiten vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om een 53-jarige man, die begin deze maand in een ziekenhuis in Qamishli is bezweken aan Covid-19.
In heel Syrië zijn 33 besmettingsgevallen bekend, twee patiënten zijn overleden.
Meer doden in Frankrijk, aantal mensen op ic gedaald
Het geregistreerde dodental door het coronavirus in Frankrijk is vrijdag met 761 gestegen tot 18.681. Het aantal vastgestelde besmettingen staat op ruim 165.000.
Het aantal mensen op de intensive care en het aantal mensen in het ziekenhuis met Covid-19 in Frankrijk is gedaald. Er liggen nog 6027 mensen op de ic. Dat waren er donderdag nog 6248. In de ziekenhuizen liggen nog 31.190 patiënten, 115 minder dan een dag eerder.
630 coronapatiënten overleden in New York
New York blijft met afstand de zwaarst door corona getroffen Amerikaanse staat. Gouverneur Andrew Cuomo maakte vrijdag bekend dat de afgelopen 24 uur 630 mensen zijn overleden, iets meer dan de dag ervoor. Het totale sterftecijfer staat nu volgens de site Worldometer op 16.736.
Cuomo had iets positiever nieuws over het aantal nieuwe patiënten dat moest worden opgenomen. Dat is met 2000 nog altijd aanzienlijk, maar het lijkt zich te stabiliseren. Er liggen nu 17.316 coronapatiënten in een ziekenhuis, voor de derde dag op rij een teruggang en het geringste aantal sinds 5 april.
Cuomo herhaalde nog eens dat New York de economie niet kan opengooien zonder een uitgebreid testprogramma voor corona. Dat vraagt om het benodigde materiaal en operationele capaciteit, die de staat nu niet heeft. "Het gaat ons niet lukken zonder federale hulp."
Terwijl hij nog bezig was de bevolking toe te spreken, reageerde president Donald Trump al op Twitter met de woorden dat de gouverneur 'meer tijd zou moeten besteden aan doen en minder aan klagen'. Trump voegde eraan toe dat Washington al voor duizenden ziekenhuisbedden, die niet nodig waren, beademingsapparaten en tests heeft gezorgd, zonder een bedankje uit New York daarvoor.
Cuomo zei volgens The New York Times dat die aanvragen voor bedden en apparatuur waren gebaseerd op de ramingen van de centrale overheid zelf en van de coronawerkgroep van het Witte Huis. "Het waren uw toekomstverwachtingen, meneer de president. Als we zo stom zijn geweest naar u te luisteren dan moeten we ons schamen."
Cuomo zei al verscheidene keren zijn dank te hebben uitgesproken. "Ik weet niet wat ik anders had moeten doen, een bloemetje sturen?." Hij gaf Trump ook nog te verstaan dat die er goed aan doet evenveel aandacht te besteden aan de Amerikaanse staten als aan 'uw grote bedrijven en luchtvaartmaatschappijen'.
'Turkije repatrieert 349 gestrande expats uit Nederland'
Turkije heeft vrijdag 349 gestrande burgers vanuit Nederland terug naar huis gehaald zodat zij de islamitische heilige maand ramadan met hun familie kunnen doorbrengen, meldt het Turkse persbureau Anadolu. De Turken konden niet terug door beperkingen van het internationale vliegverkeer.
Ze werden teruggevlogen met een toestel van Turkish Airlines. De vlucht was op initiatief van president Recep Tayyip Erdogan, aldus Anadolu. Het vliegtuig dat opsteeg vanaf Schiphol landde op Samsun Carsamba Airport in de noordelijke provincie Samsun.
Voordat de passagiers het vliegtuig konden verlaten werden zij getest op het coronavirus. Eén passagier werd naar het ziekenhuis gebracht vanwege hoge koorts. De passagiers gaan eerst veertien dagen in quarantaine.
Turkije heeft vanwege de coronacrisis het vliegverkeer stilgelegd met Nederland.
Trump denkt dat dodental in China nog hoger ligt
De Amerikaanse president Donald Trump denkt dat het dodental in China door het coronavirus vele malen hoger ligt dan nu wordt beweerd. Dat zegt hij op Twitter.
Zelfs na het hogere dodental dat China vrijdag openbaar maakte, gelooft Trump het land nog niet. China heeft 4632 doden gemeld, 1290 werden vrijdag gemeld na een telfout. "Het is veel hoger dan dat en veel hoger dan het dodental in de Verenigde Staten. Het zit er niet eens in de buurt." In de Verenigde Staten zijn zeker 35.000 bevestigde doden gevallen.
Mogelijk vijfde gevangene met corona in detentiecentrum Schiphol
Een vijfde gevangene in het Justitieel Complex Schiphol is geïsoleerd omdat hij gezondheidsklachten heeft die passen bij besmetting met het coronavirus. Dat voedt de onrust in het detentiecentrum.
Boeken afhalen bij de eerste OBA afhaalpunten
Op OBA Oosterdok en OBA Waterlandplein kunnen leden van vanaf maandag 20 april boeken afhalen. Het plan is om in ‘de komende tijd meer afhaalpunten verspreid over de stad te openen’, aldus de OBA. De bibliotheken bezorgen al boeken aan de deur bij ouderen die verstoken zijn van leesvoer.
Via een formulier kunnen de voorkeuren voor boeken worden doorgegeven, waarna de bibliotheekmedewerkers voor de leden aan de slag gaan. Op basis van de voorkeuren stellen zij een pakket met vijf boeken samen. Via de mail krijgt het lid te horen wanneer het pakket kan worden opgehaald.
In Italië bijna 3500 nieuwe coronapatiënten
In Italië zijn vrijdag bijna 3500 nieuwe besmettingsgevallen met corona geregistreerd, enkele honderden minder dan een dag eerder. Het officiële dodental liep met 575 op tot 22.745.
De dagelijkse sterftecijfers en nieuwe infecties zijn nu al anderhalve week stabiel. De huidige cijfers liggen aanzienlijk lager dan de pieken in maart, met rond de 6000 nieuwe gevallen per 24 uur. De neerwaartse tendens is echter minder sterk dan de Italiaanse regering hoopte.
Italië is met 172.434 bevestigde corona-gevallen de nummer 3 in de wereld, achter de Verenigde Staten en Spanje. Een kleine 43.000 patiënten is inmiddels genezen verklaard.
Nederlandse Ikeawinkels op 28 april weer open
Woonwinkelreus Ikea is van plan de deuren van zijn Nederlandse winkels op 28 april weer te openen. Wel zal het van huis uit Zweedse bedrijf de nodige veiligheidsmaatregelen nemen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen. Zo is maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk welkom in de filialen. Winkelen is daarnaast toegestaan met maximaal twee personen tegelijk.
De Ikeawinkels sloten op eigen initiatief op 17 maart de deuren. Volgens de keten was dit de 'beste en meest verantwoorde keuze' om de gezondheid en veiligheid van medewerkers en klanten te verzekeren.
De restaurants van Ikea blijven nog wel dicht. Ook de Smålandspeelplaatsen blijven tot nader order gesloten. Ikea roept klanten ook op om zo veel als mogelijk contactloos te betalen, met pinpas, creditcard of mobiele telefoon. Verder worden bij de kassa's en klantenservice schermen van plexiglas geplaatst.
Ikea benadrukt dat de heropening op 28 april onder voorbehoud is en afhankelijk van maatregelen en adviezen van het RIVM en de overheid.
Klimaatprotest anno corona: geen mensen, maar lege schoenen in Den Haag
Hoe kun je nog demonstreren in tijden van corona? De klimaatactivisten van Extinction Rebellion bedachten een oplossing. Ze lieten zich vrijdag op het Plein voor de Tweede Kamer vertegenwoordigen door hun schoenen, 1029 paar.