Bekijk belangrijke updates
 1. 10/04/2020

  Liveblog sluit

  Dit liveblog wordt afgesloten. Volg het laatste nieuws over het coronavirus in ons nieuwe liveblog.

 2. 10/04/2020

  Bijna 1800 doden in de VS

  In de Verenigde Staten zijn donderdag 1783 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University over de afgelopen 24 uur. Een dag eerder stierven 1973 inwoners, een recordaantal.

  Het totale aantal dodelijke slachtoffers in de VS bedraagt nu 16.478. Italië kent nog altijd het hoogste aantal doden: 18.279. Wereldwijd zijn nu ruim 95.000 mensen bezweken aan het longvirus.

  Het aantal besmettingen in de VS nam ook fors toe en bedraagt nu ruim 460.000. Dat zijn er ruim 30.000 meer dan een dag eerder. Bijna een derde van alle gevallen is in de staat New York vastgesteld. De stad New York geldt als het epicentrum van het virus in de VS. Meer dan een kwart van het aantal wereldwijd vastgestelde ziektegevallen is in de VS geregistreerd.

 3. 10/04/2020

  Duitse politie controleert Nederlanders steekproefsgewijs

  De Duitse politie gaat Nederlandse auto's in het grensgebied vanaf vrijdag steekproefsgewijs controleren. Daarvoor is extra veel politie op de been. Wie geen goede reden heeft om in Duitsland te rijden, wordt teruggestuurd. Wie de Duitse coronaregels overtreedt en bijvoorbeeld met meer dan twee personen in een auto zit, krijgt een boete van minimaal 200 euro.

  Vanaf vrijdag gelden in Duitsland strengere regels om grensoverschrijdend verkeer te ontmoedigen. Nederlands grensbewoners mogen wel een boodschapje doen of even tanken in Duitsland, maar een hele dag winkelen of een attractie bezoeken valt buiten 'kortstondig verblijf' en is verboden. Naar verwachting kunnen recreanten wel gewoon de talloze grensoverschrijdende fiets- en wandelpaden gebruiken.

  Nederland weert in het paasweekeinde bij de grenzen ook Duits bezoek. Alleen oosterburen die dringend in Nederland moeten zijn mogen doorrijden. Volgens het Veiligheidsberaad van burgemeesters blijkt dat vooral Limburg veel te maken heeft met Duitse toeristen, die uit het dichtbevolkte Ruhrgebied komen. In het oosten en noorden van het land is bezoek van Duitsers de afgelopen twee weken sterk teruggelopen, aldus de burgemeesters.

 4. 10/04/2020

  Trump: dit weekend duidelijkheid over steunplan luchtvaart

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat zijn regering komend weekend meer details bekendmaakt over een hulpprogramma ter hoogte van 32 miljard dollar voor de luchtvaartmaatschappijen in de VS. Die zijn hard getroffen door de uitbraak van het coronavirus.

  'Zoals iedereen weet is de luchtvaartsector hard geraakt. We zullen veel kunnen doen om hen te helpen hun werknemers te behouden en hun bedrijven te redden', aldus Trump.

  Bronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat ongeveer 275 bedrijven zich hebben aangemeld voor de steun. Naar verwachting gaat 90 procent van het geld naar de zes grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen: American Airlines Group, United Airlines, Delta Air Lines, Southwest Airlines Co, JetBlue Airways Corp en Alaska Airlines.

  ANP

 5. 09/04/2020

  Herstelde coronapatiënt in Chili krijgt speciale status

  Mensen die in Chili herstellen van het nieuwe coronavirus krijgen op termijn een speciaal certificaat. Ze hoeven zich dan niet meer te houden aan allerlei beperkende maatregelen, zegt het ministerie van Volksgezondheid van het Zuid-Amerikaanse land.

  Minister Jaime Mañalich sprak de hoop uit dat ex-patiënten de lokale economie weer op gang kunnen brengen. ‘Degenen die zo’n medisch certificaat krijgen worden vrijgesteld van alle vormen van quarantaines en restricties’, stelde de bewindsman. ‘Vooral omdat ze hun gemeenschappen enorm kunnen helpen omdat ze geen risico meer vormen.’

  De autoriteiten gaan de certificaten nog niet meteen uitdelen. Ze willen eerst nieuwe, snelle testen in gebruik nemen waarmee gekeken kan worden wie antistoffen heeft opgebouwd tegen het virus. Dat moet in de komende twee weken gaan gebeuren.

  Het gebruik van die testen is niet onomstreden. Experts waarschuwen dat nog onduidelijk is of de aanwezigheid van de antistoffen betekent dat iemand langdurig immuun is. Ook staat de betrouwbaarheid van sommige tests ter discussie.

  In Chili zijn tot dusver bijna zesduizend besmettingen met het virus vastgesteld. Zeker 57 patiënten zijn overleden. De autoriteiten hebben onder meer scholen en restaurants gesloten.

  ANP