Bekijk alle updates
  1. 09/04/2020

    Boris Johnson heeft intensive care verlaten

    Boris Johnson ligt niet meer op de intensive care. Hij voelt zich beter, kan rechtop zitten en is in een 'zeer goed humeur'. Dat heeft Downing Street donderdagavond gemeld. De Britse premier heeft drie nachten op de ic doorgebracht. Hij was daar uit voorzorg naar overgeplaatst nadat hij maandagmiddag moeite had gekregen met ademhalen. Aan de beademing heeft hij niet gelegen, maar hij kreeg wel extra zuurstof toegediend. Zijn plaatsvervanger Dominic Raab verklaarde de afgelopen dagen geen contact met zijn zieke baas te hebben gehad. De 55 jaar oude Johnson was zondagavond in St Thomas’ ziekenhuis opgenomen.

    Patrick van IJzendoorn

  2. 09/04/2020

    Aantal patiënten op intensive care stabiel

    De bezetting van ic-bedden is de afgelopen dag weer iets opgelopen. Inmiddels zijn er 1.417 bedden bezet, 9 meer dan woensdag. Deze lichte stijging volgt na de eerste daling op de bezetting van gisteren. Momenteel zijn 56 van deze patiënten in Duitse ziekenhuizen ondergebracht.

    Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), zegt dat deze situatie eigenlijk stabiel is. Zo’n kleine toename is op dit aantal geen teken van een trendbreuk. Op regionaal niveau kan er wel druk ontstaan, maar er wordt goed samengewerkt. Kuipers: ‘Men helpt elkaar, er is geen enkel onvertogen woord.’

    Door de stabilisatie blijven er in Nederland ruim genoeg ic-bedden. Dankzij een razendsnelle capaciteitsverruiming zijn er in Nederlandse ziekenhuizen inmiddels 2.400 ic-bedden beschikbaar, waarvan circa 1.900 te gebruiken zijn voor corona-patiënten.

    Er zijn 366 personen overleden op de intensive care, 150 zijn er hersteld. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, geeft aan dat er in werkelijkheid meer mensen hersteld kunnen zijn. Hij vermoedt dat herstel te weinig wordt geregistreerd.

    Serena Frijters en Xander van Uffelen

  3. 09/04/2020

    Onderzoek naar groot aantal sterfgevallen Rotterdams verpleeghuis

    Er komt een onderzoek naar het grote aantal sterfgevallen in verpleeghuis Leeuwenhoek in Rotterdam. De helft van de bewoners op een afdeling voor dementerenden is de afgelopen drie weken overleden.

    Dat is vermoedelijk te wijten aan het coronavirus. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd voert het onderzoek uit.

    In elk geval zijn er negen bewoners overleden in de leeftijd tussen de 62 en 85 jaar. Volgens familieleden zou het om meer mensen gaan. Minister De Jonge trekt nog geen conclusies, maar noemt de signalen ‘serieus genoeg om te willen weten wat hier aan de hand is’.

    De Leeuwenhoek is het verpleeghuis waarover Hugo Borst en Adelheid Roosen in 2018 een vierluik maakten voor omroep Human.

    Het coronavirus heeft zich vanaf begin maart met een enorme snelheid verspreid over de Nederlandse verpleeghuizen. In maar liefst 900 van de 2.500 locaties is minimaal één besmetting met het virus ontdekt, aldus het RIVM. De meeste besmettingen zijn in Brabant, Limburg en Overijssel.

    Bart Dirks

  4. 09/04/2020

    RIVM: Aantal nieuwe ziekenhuisopnamen afgenomen

    Het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen is na een lichte toename gisteren vandaag weer afgenomen. Het RIVM meldde 237 nieuwe opnamen, die deels ook van eerdere dagen kunnen zijn. Er zijn nu 7.972 covid-patiënten opgenomen (geweest). 

    Gisteren nam voor het eerst sinds het begin van de crisis het aantal ic-patiënten af, meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er lagen gistermiddag 1.408 covid-19-patiënten op de intensive care, 16 minder dan een dag eerder.

    Er zijn nu in Nederland 2.396 mensen aan de gevolgen van besmetting met het coronavirus overleden. Bij het RIVM zijn er sinds woensdag 148 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekomen. Een deel hiervan overleed niet gisteren of vandaag, maar eerder. Woensdag rapporteerde het RIVM nog 147 nieuwe sterfgevallen.

    In totaal zijn er nu 21.762 mensen in Nederland positief getest op het virus. De toename hiervan laat een grillig beeld zien, en is meer afhankelijk van testbeleid dan van daadwerkelijke besmettingen.

    Serena Frijters en Xander van Uffelen