Bekijk belangrijke updates
 1. 09/04/2020

  Nieuw liveblog

 2. 09/04/2020

  90 ton hulpgoederen aangekomen in Venezuela

  Venezuela heeft 90 ton aan hulpgoederen ontvangen van de Verenigde Naties (VN). Het gaat onder meer om beschermend materiaal voor medisch personeel.

  De goederen kwamen woensdag per vliegtuig aan in Caracas. Naast beschermende kleding zijn er ook zuurstofmaskers, kinderbedden en hygiënekits geleverd.

  Volgens de regering van president Nicolas Maduro zijn er in Venezuela 166 mensen besmet met het longvirus. Zeven mensen zijn overleden. Venezuela zit sinds midden maart vrijwel volledig op slot. Het land bevindt zich al jaren in een diepe economische crisis. Ook voor de pandemie was er al tekort aan medicijnen. 

  Redactie

 3. 09/04/2020

  Bijna 2.000 doden in VS in 24 uur tijd

  Voor de tweede dag op rij zijn er bijna 2.000 mensen in de Verenigde Staten overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University over de afgelopen 24 uur.

  Dinsdag stierven 1939 inwoners, een etmaal later zijn dat er 1973. Daarmee bedraagt het totale aantal dodelijke slachtoffers in de VS 14.695. Het land passeert Spanje, waar 14.555 mensen zijn omgekomen sinds de uitbraak van het virus. Italië kent nog altijd het hoogste aantal doden: 17.669.

  Het aantal besmettingen in de VS nam ook fors toe en bedraagt nu ongeveer 430.000. Dat zijn er ruim 30.000 meer dan een dag geleden. Meer dan een kwart van het aantal wereldwijd vastgestelde ziektegevallen is in de VS geregistreerd. 

  ANP

 4. 08/04/2020

  Al ruim 70.000 bedrijven bij corona-noodloket, 58 miljoen betaald

  Tussen de 70 duizend en 80 duizend ondernemers hebben zich tot nu toe bij het corona-noodloket gemeld voor een bedrag van 4 duizend euro om de meest acute geldnood door de coronacrisis te verlichten. Inmiddels is al 58 miljoen euro uitgekeerd, zei staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) woensdag in de talkshow OP1.

  Het loket ging op 27 maart open, na ruim tien dagen van voorbereiding.

  De 4 duizend euro is een eenmalige belastingvrije gift waarmee ondernemers hun eerste directe kosten kunnen betalen. Het gaat dan om de huur of andere vaste lasten die doorlopen, terwijl bedrijven geen of veel minder omzet draaien. Het gaat met name om het midden- en kleinbedrijf, zoals kappers, horecazaken, de reisbranche en non-foodwinkels.

  De zogeheten TOGS-regeling maakt deel uit van een enorm pakket aan noodmaatregelen die het kabinet heeft ontwikkeld om ondernemers die in de knel zijn gekomen, te ondersteunen.

  ANP

  Lees ook: Kabinet toont diepe zakken en zet ‘alles op alles’ om economie overeind te houden

 5. 08/04/2020

  München gaat gewoon door met plannen Oktoberfest, maar medici vinden dat onverantwoord

  Gemeente en ondernemers in München willen dat het jaarlijkse Oktoberfest gewoon doorgaat. Volgens virologen en andere medici is dat onverantwoord, zo meldt de Financial Times. Het bierfestival trekt meer dan zes miljoen bezoekers uit de hele wereld die bij elkaar komen in drukke tenten waar pullen bier van een liter worden geconsumeerd. Het evenement staat lokaal bekend als de Wiesn.

  ‘We gaan door met het plannen van de Wiesn als gebruikelijk’, zegt Clemens Baumgärtner van de gemeente München. Volgens medici zal dit onmogelijk blijken. ‘De kans dat je een massa-evenement als het Oktoberfest in 2020 kunt organiseren is precies nul’, zegt Alexander Kekulé, hoogleraar virologie aan de universiteit van Halle. Zulke mondiale evenementen kunnen pas georganiseerd worden als de pandemie onder controle is in Duitsland en de rest van de wereld, aldus Kekulé. Dat zal in oktober nog niet het geval zijn.

  Stephan Pilsinger, arts en lid van de Bondsdag voor de CDU, noemde het cancelen van het Oktoberfest ‘onvermijdelijk’. Hij wees op het voorbeeld van het Oostenrijkse skidorp Ischgl, waar toeristen uit heel Europa besmet raakten en het virus verder verspreidden. Het Oktoberfest kan nog meer schade aanrichten, aldus Pilsinger tegen de Financial Times: ‘Warme en vochtige biertenten met duizenden bezoekers zijn een ideale broedplaats voor het virus. Een persoon kan gemakkelijk dozijnen anderen besmetten.’

  Sinds de eerste editie in 1810 is het Oktoberfest 24 keer niet doorgegaan, waarvan twee keer wegens een cholera-epidemie in 1854 en 1873. Vooralsnog willen veel lokale ondernemers niets weten van annuleren. ‘De Wiesn is deel van onze Beierse cultuur en ons verdienmodel’, zegt een woordvoerder van bierbrouwer Hofbräuhaus.

  Peter Giesen


  Instanews image
  © Reuters — De plek in München waar jaarlijks het Oktoberfest wordt gehouden. Boven tijdens de lockdown op 21 maart, onder in september 2018.