Nieuw liveblog
Dit liveblog is afgesloten. Volg de ontwikkelingen rondom het coronavirus in ons nieuwe liveblog.
90 ton hulpgoederen aangekomen in Venezuela
Venezuela heeft 90 ton aan hulpgoederen ontvangen van de Verenigde Naties (VN). Het gaat onder meer om beschermend materiaal voor medisch personeel.
De goederen kwamen woensdag per vliegtuig aan in Caracas. Naast beschermende kleding zijn er ook zuurstofmaskers, kinderbedden en hygiënekits geleverd.
Volgens de regering van president Nicolas Maduro zijn er in Venezuela 166 mensen besmet met het longvirus. Zeven mensen zijn overleden. Venezuela zit sinds midden maart vrijwel volledig op slot. Het land bevindt zich al jaren in een diepe economische crisis. Ook voor de pandemie was er al tekort aan medicijnen.
Redactie
Bijna 2.000 doden in VS in 24 uur tijd
Voor de tweede dag op rij zijn er bijna 2.000 mensen in de Verenigde Staten overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University over de afgelopen 24 uur.
Dinsdag stierven 1939 inwoners, een etmaal later zijn dat er 1973. Daarmee bedraagt het totale aantal dodelijke slachtoffers in de VS 14.695. Het land passeert Spanje, waar 14.555 mensen zijn omgekomen sinds de uitbraak van het virus. Italië kent nog altijd het hoogste aantal doden: 17.669.
Het aantal besmettingen in de VS nam ook fors toe en bedraagt nu ongeveer 430.000. Dat zijn er ruim 30.000 meer dan een dag geleden. Meer dan een kwart van het aantal wereldwijd vastgestelde ziektegevallen is in de VS geregistreerd.
ANP
Al ruim 70.000 bedrijven bij corona-noodloket, 58 miljoen betaald
Tussen de 70 duizend en 80 duizend ondernemers hebben zich tot nu toe bij het corona-noodloket gemeld voor een bedrag van 4 duizend euro om de meest acute geldnood door de coronacrisis te verlichten. Inmiddels is al 58 miljoen euro uitgekeerd, zei staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) woensdag in de talkshow OP1.
Het loket ging op 27 maart open, na ruim tien dagen van voorbereiding.
De 4 duizend euro is een eenmalige belastingvrije gift waarmee ondernemers hun eerste directe kosten kunnen betalen. Het gaat dan om de huur of andere vaste lasten die doorlopen, terwijl bedrijven geen of veel minder omzet draaien. Het gaat met name om het midden- en kleinbedrijf, zoals kappers, horecazaken, de reisbranche en non-foodwinkels.
De zogeheten TOGS-regeling maakt deel uit van een enorm pakket aan noodmaatregelen die het kabinet heeft ontwikkeld om ondernemers die in de knel zijn gekomen, te ondersteunen.
ANP
Lees ook: Kabinet toont diepe zakken en zet ‘alles op alles’ om economie overeind te houden
München gaat gewoon door met plannen Oktoberfest, maar medici vinden dat onverantwoord
Gemeente en ondernemers in München willen dat het jaarlijkse Oktoberfest gewoon doorgaat. Volgens virologen en andere medici is dat onverantwoord, zo meldt de Financial Times. Het bierfestival trekt meer dan zes miljoen bezoekers uit de hele wereld die bij elkaar komen in drukke tenten waar pullen bier van een liter worden geconsumeerd. Het evenement staat lokaal bekend als de Wiesn.
‘We gaan door met het plannen van de Wiesn als gebruikelijk’, zegt Clemens Baumgärtner van de gemeente München. Volgens medici zal dit onmogelijk blijken. ‘De kans dat je een massa-evenement als het Oktoberfest in 2020 kunt organiseren is precies nul’, zegt Alexander Kekulé, hoogleraar virologie aan de universiteit van Halle. Zulke mondiale evenementen kunnen pas georganiseerd worden als de pandemie onder controle is in Duitsland en de rest van de wereld, aldus Kekulé. Dat zal in oktober nog niet het geval zijn.
Stephan Pilsinger, arts en lid van de Bondsdag voor de CDU, noemde het cancelen van het Oktoberfest ‘onvermijdelijk’. Hij wees op het voorbeeld van het Oostenrijkse skidorp Ischgl, waar toeristen uit heel Europa besmet raakten en het virus verder verspreidden. Het Oktoberfest kan nog meer schade aanrichten, aldus Pilsinger tegen de Financial Times: ‘Warme en vochtige biertenten met duizenden bezoekers zijn een ideale broedplaats voor het virus. Een persoon kan gemakkelijk dozijnen anderen besmetten.’
Sinds de eerste editie in 1810 is het Oktoberfest 24 keer niet doorgegaan, waarvan twee keer wegens een cholera-epidemie in 1854 en 1873. Vooralsnog willen veel lokale ondernemers niets weten van annuleren. ‘De Wiesn is deel van onze Beierse cultuur en ons verdienmodel’, zegt een woordvoerder van bierbrouwer Hofbräuhaus.
Peter Giesen
© Reuters — De plek in München waar jaarlijks het Oktoberfest wordt gehouden. Boven tijdens de lockdown op 21 maart, onder in september 2018. Zoom schroeft beveiliging op na kritiek
Videoconferentiedienst Zoom komt na kritiek op zijn beveiliging met nieuwe veiligheidsopties. Alle beveiligingsinstellingen worden in de hoogste stand gezet. Ook gaat Zoom de versleuteling van de video's verbeteren.
Met de nieuwe veiligheidsinstelling is onder meer een wachtwoord voor vergaderingen verplicht en worden deelnemers eerst in een virtuele wachtkamer gezet zodat de organisator kan bepalen wie er allemaal mee mogen doen. De aangekondigde verbeterde versleuteling maakt het moeilijker voor kwaadwillenden om videobeelden te onderscheppen.
Zoom is doordat veel bedrijven wereldwijd naar thuiswerken zijn overgeschakeld in korte tijd zeer populair geworden. Daardoor gingen veiligheidsonderzoekers de dienst ook beter bekijken en kwamen in korte tijd een flink aantal beveiligings- en privacygebreken aan het licht.
Als gevolg van die onthullingen besloten verschillende bedrijven als ruimtereisbedrijf SpaceX, maar ook de overheid van Taiwan en het onderwijsdepartement van de stad New York om de dienst in de ban te doen. Volgens zakenkrant Handelsblatt heeft nu ook het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn conclusies getrokken en website BuzzFeed meldt dat Google-medewerkers de dienst niet op hun computers mogen hebben.
Ook in Nederland is Zoom populair. Veel bedrijven, maar ook scholen en overheidsinstanties maken er gebruik om te vergaderen.
ANP
© REUTERS KLM-reizigers uit New York moeten gezondheidsverklaring tekenen
Reizigers die met KLM vanuit New York naar Schiphol vliegen moeten voor vertrek een gezondheidsverklaring tekenen. Ze krijgen vragen voorgelegd over hun gezondheid, over mogelijke symptomen als koorts en kortademigheid en over hun thuissituatie. De maatregel is woensdag meteen van kracht geworden, heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) laten weten.
New York is een van de weinige bestemmingen waarop KLM nog vluchten uitvoert met passagiers. De stad en staat New York is een van de brandhaarden van de corona-epidemie in de VS. Er zijn al 6.200 doden gevallen, twee keer zoveel dan bij de vorige ramp die de staat trof: de aanslagen op het WTC in 2001.
De overheid vraagt al sinds een kleine week met klem aan reizigers uit de Verenigde Staten om veertien dagen thuis en binnen te blijven. Passagiers, ook van repatriëringsvluchten, krijgen brochures waarin gedragsregels staan, medische protocollen en hygiënemaatregelen die in Nederland gelden.
De oproep tot thuisquarantaine geldt ook voor repatriëringsvluchten uit landen waarvan Nederland inkomende vluchten heeft verboden: China, Zuid-Korea, Italië, Iran, Spanje en Oostenrijk.
Peter van Ammelrooy
© AP — Passagiers op JFK Airport in New York. Een privacyvriendelijke pandemie-app voor alle Nederlanders, hoe dan?
Het klinkt Koreaans, Big Brother-achtig en eng: de regering wil met een tracking-app de verspreiding van het coronavirus indammen. Maar zo erg hoeft het niet te zijn. Lees hier wat de vier grote uitdagingen zijn als zo'n app kans van slagen wil hebben.
Laurens Verhagen
© Reuters — De Singaporese app TraceTogether werkt wel op Android-telefoons, maar niet op iPhones. Grenscontroles met Duitsland worden intensiever; dodental Duitsland boven de 2000
De marechaussee intensiveert de controles aan de grens met Duitsland omdat het grensverkeer met het buurland de afgelopen week met 10 procent is toegenomen. Een woordvoerder van de marechaussee zegt dat voor het reguliere werk, het zogenoemde mobiele toezicht veiligheid, meer capaciteit wordt ingezet.
Over het aantal extra mensen dat wordt vrijgemaakt, kan hij niets zeggen. De marechaussee blijft mensen ontmoedigen die de grens over willen, maar daarvoor geen dringende reden hebben. ‘Transportbedrijven met leveranties voor supermarkten mogen bijvoorbeeld wel passeren, maar voor onder meer dagjesmensen is het niet de bedoeling dat ze de grens overgaan’, aldus de woordvoerder.
Hij zegt dat er over de situatie aan de grens goed contact is met de Bundespolizei in Duitsland. Als het tijdens Pasen nodig blijkt extra maatregelen te nemen, gebeurt dat in nauwe samenwerking.
In Duitsland zijn inmiddels meer dan 2000 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldde het Duitse persbureau DPA op basis van informatie van de deelstaten. Aan het eind van woensdagmiddag telden die bij elkaar 2007 fatale aflopen. Dat was dinsdag rond hetzelfde tijdstip 1747. Het aantal vastgestelde infecties steeg van 101.700 naar 107.700.
De meeste patiënten tellen de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen en Beieren in het zuiden van Duitsland. In Noordrijn-Westfalen zijn inmiddels 408 mensen overleden door het virus en zijn 22.600 besmettingen vastgesteld. In Beieren stierven 589 mensen en zijn meer dan 28.000 mensen aanwijsbaar geïnfecteerd.
ANP
© ANP — De grensovergang bij Venlo. Minister De Jonge komt terug op ‘ongelukkige’ opmerking over de tekort aan beschermingsmiddelen
‘Dat speelt nu nog niet.’ Dat antwoordde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gisteren op de vraag of zorgmedewerkers mogelijk moeten stoppen met hun werk als er niet voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen zijn. Het leidde tot ongeloof bij beroepsverenigingen en vakbonden, die meenden dat De Jonge daarmee het tekort aan beschermingsmiddelen ontkende.
In het debat van vandaag komt de CDA’er, in het kabinet hoofdverantwoordelijke voor de aanpak van de coronacrisis, op zijn antwoord terug. Wat hij zei was ‘ongelukkig’ en het kon inderdaad zo worden opgevat dat hij het probleem bagatelliseerde. Dat was uiteraard niet zijn bedoeling, zegt De Jonge. ‘Natuurlijk speelt die vraag zeer sterk. Er is een grote krapte, en die krapte raakt de persoonlijke veiligheid van medewerkers direct.’
Naar eigen zeggen doelde De Jonge op het vervallen van de zorgplicht voor coronapatiënten door een tekort aan beschermingsmiddelen als gezichtsmaskers. Dat is nu nog niet aan de orde.
Politiek verslaggever Dion Mebius
© ANP — Miinister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Premier Mark Rutte woensdag tijdens het debat in de Tweede Kamer. Niet eerder overleden zoveel Britten op een dag aan corona, toestand Johnson is stabiel
De toestand van Boris Johnson is stabiel en hij reageert op medicatie. Dat heeft 10 Downing Street woensdagmiddag laten weten. De Britse premier blijft nog wel op de intensive care, waar hij zelfstandig ademt maar extra zuurstof krijgt toegediend.
Inmiddels is bekend geworden dat Johnson voor de opname in het ziekenhuis, zondagavond, geen arts heeft gezien op Downing Street, waar hij in zelfisolatie verkeerde. Toen hij zondag via Zoom contact had met een dokter, kreeg hij meteen het dringende advies medische hulp te zoeken. Dat bleek hard nodig te zijn, want maandagavond werd hij uit voorzorg naar de intensive care gestuurd.
Somber stemmend zijn ondertussen de jongste getallen over de Britse coronacrisis. Het aantal dodelijke slachtoffers is afgelopen etmaal met 936 gestegen, een recordtoename.
De voorspelling is dat de crisis rond Pasen het hoogtepunt gaat bereiken. Daarom wil de regering nog niet praten over het afbouwen van de lockdown, al gaan er geluiden op de scholen eind deze maand weer voorzichtig te openen. Een ex-bestuurder van de wereldgezondheidsorganisatie heeft de Britten geadviseerd om stapsgewijs uit landelijke quarantaine te komen, te beginnen met het openen van kleine winkels op 27 april. Op 18 mei zouden de pubs open kunnen, geen onbelangrijk moment.
Patrick van IJzendoorn
© AP — De Britse premier Boris Johnson in maart, voor hij ziek werd, tijdens een persconferentie over het coronavirus. Winkelpubliek in Los Angeles moet gezicht bedekken
De vier miljoen inwoners van Los Angeles moeten vanaf vrijdag verplicht met sjaals of andere kleding hun gezicht bedekken als ze gaan winkelen. Deze opdracht heeft burgemeester Eric Garcetti gegeven om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het is de strengste maatregel tot nu in de VS in de discussie over het dragen van gezichtsbedekkend materiaal.
De ziektebestrijdingsdienst CDC adviseerde de 330 miljoen Amerikanen vorige week hun gezicht te bedekken als ze naar buiten gingen. Het was echter geen verplichting. Op deze manier moet vooral worden voorkomen dat personen die besmet zijn maar er niet ziek van worden, in winkels of op straat anderen besmetten.
De verplichting in Los Angeles geldt voor klanten van supermarkten, apotheken, hotels en taxi’s. Werkgevers krijgen het recht om klanten de toegang te weigeren als ze de maatregel aan hun laars lappen. Ook andere gemeenten in de regio, zoals Long Beach, overwegen het voorbeeld van Los Angeles te volgen.
Redactie
Voor het eerst daalt aantal mensen op ic
Voor de eerste keer sinds de epidemie begon zijn er in ons land minder bedden bezet op de intensive care dan een dag eerder. In totaal liggen er nu nu 1.408 patiënten op de ic, dat zijn er 16 minder dan een dag eerder. Dit blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: 'We zien voor het eerst een daling van het aantal ic-opnames. Dat is gunstig en komt overeen met de ontwikkeling in de afgelopen week.' Wel blijft de werkdruk op de ic's hoog. Kuipers vraagt dan ook om de maatregelen van het kabinet voort te zetten.
Van de Nederlandse coronapatiënten op de ic liggen er 1.356 in Nederland, 22 minder dan gisteren. En 52 in Duitsland, 6 meer dan gisteren. De afgelopen 24 uur zijn er 33 verplaatsingen geweest tussen de regio’s, waarvan 12 naar een ic, inclusief de 6 naar Duitsland.
Xander van Uffelen
Bahrein betaalt elektriciteit en water bevolking
De bewoners van Golfstaatje Bahrein hoeven ze zich geen zorgen te maken over de betaling van hun belangrijkste rekeningen nu het land op slot ligt vanwege de coronacrisis. De regering van het emiraat heeft woensdag besloten de elektriciteits- en waterrekeningen te betalen van alle ingezetenen en bedrijven.
De rekeningen worden betaald uit de ruim tien miljard euro die is uitgetrokken om de bevolking en het bedrijfsleven te hulp te komen. Bahrein heeft zo’n 1,7 miljoen inwoners. Ongeveer de helft bestaat uit gastarbeiders, vooral uit India.
De regering gaat ook tot juni de volledige salarissen doorbetalen van 100 duizend werknemers van bedrijven. Ook krijgen de Bahreini’s belastingvoordelen om de moeilijke maanden door te komen. Het hulppakket wordt betaald uit de olie-export, de belangrijkste inkomstenbron van het land.
Redactie
Tweede Kamer: te vroeg om maatregelen te verlichten
Hoe aanlokkelijk het ook is, het is nog veel te vroeg om de coronamaatregelen te verlichten. De Tweede Kamer is daarover eensgezind tijdens het debat van woensdag over de coronacrisis. Als een geblesseerde sporter moet Nederland ‘revalideren met geduld en verstand’, verwoordt CDA-fractievoorzitter een breed gedeeld gevoel. ‘Als je te snel gaat, ben je terug bij af.’
Dat betekent niet dat er niet kan worden nagedacht over een exitstrategie, zoals ook in andere Europese landen gebeurt. Dinsdag kondigde het kabinet aan een app te willen lanceren om inzichtelijk te maken hoe het virus zich verspreidt. Wie in de buurt is geweest van iemand die besmet blijkt met corona, krijgt een waarschuwing en het advies om binnen te blijven. Met de app kunnen andere maatregelen eventueel worden verlicht.
De Kamer ziet de meerwaarde van zo’n app, maar heeft wel zorgen over de impact op de privacy. ‘Er mag geen enkele indruk zijn dat van de gelegenheid misbruik wordt gemaakt om meer data binnen te hengelen dan strikt nodig’, zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Gert-Jan Segers (ChristenUnie) wil weten wat de app precies zo cruciaal maakt, als we er een deel van onze privacy voor inleveren.
Esther Ouwehand (PvdD) is zelfs ‘zeer bezorgd’. Volgens haar heeft het kabinet geen goede reputatie als het aankomt op het bewaken van de privacy. Ouwehand eist dat onafhankelijke experts meewerken bij het ontwerpen van de app. Ook eist zij absolute anonimiteit. ‘Anders is het geen optie.’
GroenLinks-leider Jesse Klaver ontbreekt bij het debat. Hij zit uit voorzorg thuis omdat zijn vrouw koorts heeft. Klaver wordt vervangen door Corinne Ellemeet, die zorg in haar portefeuille heeft.
Dion Mebius
© ANP — Minister Hugo de Jonge, fractievoorzitter Rob Jetten en premier Mark Rutte woensdag tijdens het debat over de coronacrisis. Vergaderingen en besluitvorming gemeenteraden waarschijnlijk vanaf volgende week digitaal
Vermoedelijk volgende week gaan de eerste gemeenteraden digitaal vergaderen én besluiten nemen. Dinsdag stemde na de Tweede Kamer ook de Eerste Kamer in met de spoedwet digitale besluitvorming voor decentrale overheden, die het gemeenteraden (en provinciale staten en waterschappen) mogelijk maakt ‘op afstand’ bijeen te komen en besluiten te nemen. Dat laatste kon voorheen alleen als de volksvertegenwoordigers fysiek bijeen waren.
Veel gemeenteraden kwamen de afgelopen weken vanwege de coronacrisis niet meer samen. Voor maatregelen die burgemeesters namen in het kader van de noodverordeningen is instemming van de volksvertegenwoordigers niet nodig, maar voor veel reguliere besluiten van het college van burgemeesters en wethouders wel. De spoedwet geldt in ieder geval tot 1 september.
Er rust overigens geen verplichting op de raden om het werk voortaan langs digitale weg te doen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft er nog steeds de voorkeur aan dat raden ‘gewoon’ bijeenkomen, mits dat met de naleving van de coronaregels mogelijk is.
De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, die nu druk doende is met het houden van webinars om raadsleden digitaal bij te scholen, verwacht dat minstens de helft van de 350 gemeenteraden gebruik gaat maken van de nieuwe mogelijkheden. Lees hier meer over dit onderwerp.
Marcel van Lieshout
Aantal gemelde sterfgevallen per dag daalt fors, ziekenhuisopnamen nemen licht toe
Het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen is woensdag weer iets verder opgelopen. Het aantal gemelde sterfgevallen daalde daarentegen fors.
Die daling volgt op een forse stijging in het aantal gemelde doden op dinsdag, toen door veel trage meldingen uit het weekeinde de sterftecijfers veel hoger uitvielen. Over de gehele week bezien lijken de sterftecijfers en ziekenhuisopnames wel licht te dalen.
Het aantal doden nam woensdag met 147 geregistreerde gevallen toe tot 2.248. Op dinsdag werden nog 234 doden gemeld.
Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames bedroeg 308 patiënten. Dinsdag waren dit 292 nieuwe opnamen. In totaal zijn er nu officieel 7.735 coronapatiënten opgenomen of opgenomen geweest.
De cijfers tonen wanneer ziekenhuisopnames en sterfgevallen bij het RIVM zijn geregistreerd en reflecteren dus niet de daadwerkelijke situatie per dag. Ook zal het aantal opnames en sterfgevallen door covid-19 hoger liggen doordat het RIVM alleen personen telt waarvan officieel is vastgesteld dat ze zijn besmet. Zo zijn er in ziekenhuizen in Noord-Brabant woensdag circa 120 nieuwe patiënten opgenomen, waarbij slechts van een dertigtal officieel vaststaat dat ze covid-19 hebben.
De belangrijkste indicator om de fase van de corona-uitbraak bij te houden, is daarom de daadwerkelijke bezetting van ic-bedden. Hiervan lijkt de groei af te nemen, gisteren waren er 15 nieuwe opnames. In totaal lagen er gisteravond 1.424 patiënten op de intensive care, waarvan 46 in Duitsland.
In totaal is er nu bij 20.549 Nederlanders een besmetting met het virus vastgesteld, 969 meer dan gisteren. Ook hier geldt dat het werkelijke aantal hoger zal liggen.
Xander van Uffelen en Serena Frijters
Lees ook: Steeds meer bewijs dat coronavirus in Nederland langzaam uitdooft, volgens RIVM.
Vrouw Amerikaanse burgemeester betrapt in bar
De burgemeester van het Amerikaanse stadje Alton kreeg een onaangename verrassing toen hij de politie opdracht gaf streng te controleren zodat de bevolking thuis bleef. Onder de bezoekers van een bar die zich niets aantrokken van de coronarichtlijn bevond zich niemand minder dan zijn eigen vrouw.
De politie meldde aanvankelijk niet dat Shannon Walker drinkend in Hiram’s Tavern werd aangetroffen. De agenten traden op na meldingen dat de eigenaar zich niets aantrok van het besluit van de gouverneur van Illinois om de staat op slot te gooien. Op Facebook bracht burgemeester Brant Walker een dag later zelf naar buiten dat zijn vrouw een van de boosdoeners was.
Walker gaf de politiechef opdracht zijn vrouw niet anders te behandelen dan de andere wetsovertreders in Hiram’s Tavern. De burgemeestersvrouw kan voor een jaar in de cel belanden en een boete krijgen van ruim 2.000 euro. ‘Mijn vrouw is een volwassen persoon en zij heeft in dit geval laten zien dat ze een slecht beoordelingsvermogen had’, aldus de burgemeester. ‘Zij moet nu dezelfde consequenties aanvaarden voor haar slechte beslissing als de anderen die de regel overtraden om thuis te blijven.’
Redactie
‘In rust nadenken over hervatting betaald voetbal’
Laat burgemeesters van speelsteden rustig afwachten en intussen in stilte nadenken over een eventuele hervatting van het betaald voetbal. Dat is het pleidooi van Paul Depla, die als burgemeester van Breda dinsdag aanwezig was bij het overleg met KNVB en clubs over het voetbal. Lees er hier meer over.
Willem Vissers
© ANP — Burgemeester Paul Depla van Breda start samen met dj Tim Hox de eerste plaat in van het evenement Thuisgaan. Tijdens de tweede editie van het evenement treden 13 dj's op vanuit een leeg NAC-stadion, in verband met het coronavirus Aantal coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen daalt
In België zijn de afgelopen 24 uur 205 mensen overleden aan het coronavirus. Daarmee stijgt het dodental in het land naar 2.250. Maar er is ook goed nieuws uit België: voor het eerst sinds de uitbraak daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen.
Het afgelopen etmaal zijn er 487 mensen opgenomen, en daarmee liggen er in totaal 5.688 patiënten in het ziekenhuis. Een eerste daling, zegt viroloog Steven Van Gucht op zijn dagelijkse persconferentie. ‘Samen gaan we deze duivel terug in zijn kot krijgen.’
Voorlopig is de belasting voor de ziekenhuizen echter nog hoog. Het aantal mensen op de intensive care stijgt wel licht: het zijn er nu 1.276, van wie er 1.008 worden beademd. ‘We zijn nog niet uit de gevarenzone’, zegt Van Gucht.
Sacha Kester
Lees ook: Rutte tegen Belgen en Duitsers: ‘Kom niet naar Nederland.’
Wegwerpplastic beleeft comeback in de VS
De coronapandemie heeft voor sommigen onbedoeld ook zijn positieve kanten. Vraag het de Amerikaanse fabrikanten van plastic maar. Die grijpen de crisis aan om het verbod in tal van staten op wegwerpplastic de nek om te draaien. Ze wijzen op supermarkten waar klanten met gewone boodschappentassen komen shoppen. Daar kunnen virussen op zitten, aldus de American Recyclable Plastic Bag Alliance.
In de VS is het in grote supermarkten normaal dat een medewerker voor klanten de boodschappen in tassen stopt. Als dat tassen van wegwerpplastic zijn, lopen de werknemers bij dit karweitje minder kans op een besmetting, stellen de fabrikanten.
Er is nog een reden waarom wegwerpplastic dankzij het coronavirus een comeback beleeft: de duurzame alternatieven zijn soms drie keer zo duur en beginnen in rap tempo op te raken. ‘Mensen zijn bang voor hun leven, hun bestaan, de economie en hun dierbaren die ze te eten moeten geven, dus het milieu komt op de tweede plaatst’, stelt de uitbater van de Great American Diner & Bar in Seattle tegen persbureau AP.
Milieugroeperingen zien de ontwikkelingen met lede ogen aan. Over een ban op plastic wegwerpkoffiebekers, tasjes, rietjes, bestek en etensbakjes is vaak decennia strijd gevoerd.
Peter van Ammelrooy
Vereniging voor ic’s: ‘De curve vlakt echt af’
Het aantal nieuwe patiënten op de intensive cares ‘neemt ongelofelijk snel af’. Met die hoopvolle boodschap begint Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), woensdag zijn bijdrage in de Tweede Kamer. ‘Wat je ziet, is dat de curve echt afvlakt’, aldus Gommers, zelfs al kunnen de aantallen van de afgelopen dagen licht oplopen doordat ziekenhuizen coronapatiënten later melden.
Het aantal nieuwe ic-plekken dat wordt bezet, daalde van 80 op donderdag naar 24 op maandag. Gisteren bereikte de trend een positief dieptepunt, met slechts 15 nieuw bezette plekken. Hiermee is er voor het eerst zicht op verlichting van de druk op de ziekenhuizen, zegt hij. Het aantal nieuwe ic-patiënten ligt overigens hoger: bij deze cijfers zijn overlijdens en patiënten die de ic verlaten eraf afgetrokken.
Wel waarschuwt ook hij voor een hosannastemming. De zorgverleners hebben de handen nog vol. Burn-outs liggen op de loer, vreest Gommers.
Die zorgen heeft ook Ronnie van Diemen-Steenvoorde, inspecteur-generaal Gezondheidszorg en Jeugd. De zorgmedewerkers lopen op hun tandvlees. Niet alleen door het werk in de ziekenhuizen en verpleeghuizen, ook door alles wat erbij komt. Denk aan het vertellen van familie dat ze niet meer mogen langskomen in het verpleeghuis.
De coronacrisis heeft verder grote gevolgen voor de niet-coronazorg in Nederland. De inspecteur-generaal noemt de uitval van de dagbesteding voor Nederlanders met een verstandelijke beperking en mensen die weer overgaan op automutilatie omdat ze niet de geschikte psychische zorg krijgen. ‘Het is zeer intens voor iedereen die het betreft.’
Politiek verslaggever Dion Mebius
© BSR Agency — Diederik Gommers maandag in het Erasmus MC. Turkmenen massaal op de been
In Turkmenistan, dat claimt geen enkele coronabesmetting te hebben, gingen dinsdag duizenden inwoners de straat op om Wereldgezondheidsdag te vieren. In de hoofdstad Asjchabad waren honderden bewoners te zien die in formatie fietsten en daarbij geen afstand hielden.
Ook de autocratische president, Gurbanguly Berdymukhamedov, was van de partij. De staatstelevisie liet zien hoe hij samen met andere functionarissen volop meedeed aan de festiviteiten, te paard en op de fiets. De president regeert het land met harde hand en wil er niets van weten dat het coronavirus ook in Turkmenistan is opgedoken.
De televisie toonde ook hoe ambtenaren, onder wie artsen en verpleegkundigen, oefeningen deden in en buiten overheidsgebouwen. Volgens de staatsmedia namen zo’n zevenduizend burgers deel aan diverse fietsoefeningen- en wedstrijden in het land. Wereldgezondheidsdag wordt al sinds 1950, toen het land deel uitmaakte van de Sovjet Unie, op grote schaal gevierd in Turkmenistan.
Hoewel Turkmenistan grenst aan het zwaar getroffen Iran, zegt de regering dat welgeteld niemand van de 5.7 miljoen inwoners is besmet met het coronavirus of de symptomen vertoont van de ziekte. De president heeft het woord ‘corona’ zelfs verboden. In buurland Iran waren woensdag 62.589 bewoners besmet met het virus en lag het dodental op 3.872.
Redactie
RIVM: steeds meer bewijs dat coronavirus in Nederland langzaam uitdooft
Het coronavirus heeft hard toegeslagen in verpleeghuizen, bevestigt Jaap van Dissel, hoofd infectiebestrijding van het RIVM, woensdag in de Tweede Kamer. Van de in totaal 2.500 verpleeghuizen is er in zo’n 900 minstens één iemand besmet met het coronavirus, aldus Van Dissel.
Dat zegt niets over de huidige situatie in de verpleeghuizen, vervolgt hij. Maandag werd al bekend dat een kleine 2.000 bewoners met het virus zijn geregistreerd en 281 zijn overleden. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, aangezien niet van alle doden duidelijk is dat ze door het coronavirus zijn overleden. Vanwege de kwetsbaarheid van de bewoners zijn verpleeghuizen gesloten voor bezoek.
Volgens Van Dissel is er steeds meer bewijs dat het coronavirus in Nederland langzaam uitdooft. Net als voorgaande weken laten de grafieken zien dat het zogenoemde reproductiegetal onder de 1 ligt, wat betekent dat iedere met corona besmette persoon minder dan één andere persoon aansteekt.
Dat wil niet zeggen dat Nederland de huidige maatregelen kan versoepelen. De RIVM-directeur wijst op het voorbeeld van sars, een ander coronavirus dat in Singapore telkens weer op kleine schaal uitbrak. Eén superspreader kan een aanzienlijk aantal anderen besmetten. Reken dus niet op een snelle versoepeling van het beleid, waarschuwt Van Dissel.
Hij adresseert ook de roep om sneltesten. Die schieten als paddenstoelen uit de grond, maar de kwaliteit wisselt sterk: niet alle mensen die besmet zijn, testen positief. Helemaal uitsluiten wil hij de tests niet, maar eerst moet uit nader onderzoek blijken dat ze goed werken.
Politiek verslaggever Dion Mebius
Lees ook: Zeker 281 ouderen in verpleeghuizen overleden aan corona, vermoedelijk veel meer.
© ANP — Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, praat de Tweede Kamer bij over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Frans vliegdekschip terug naar haven om mogelijke coronagevallen
Het coronavirus heeft mogelijk ook de kop opgestoken op het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle. Het schip keert terug naar de haven omdat bemanningsleden verdachte symptomen vertonen, melden de autoriteiten.
Het zou niet de eerste keer zijn dat het virus zich verspreidt op een vliegdekschip. Dat gebeurde ook op het Amerikaanse marineschip Theodore Roosevelt.
ANP
Lees ook: Groot aantal bemanningsleden Amerikaans vliegdekschip test positief op coronavirus.
© AFP — Het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle afgelopen maart bij de haven van het Franse Brest.