Bekijk alle updates
  1. 08/04/2020

    Voor het eerst daalt aantal mensen op ic

    Voor de eerste keer sinds de epidemie begon zijn er in ons land minder bedden bezet op de intensive care dan een dag eerder. In totaal liggen er nu nu 1.408 patiënten op de ic, dat zijn er 16 minder dan een dag eerder. Dit blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). 

    Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: 'We zien voor het eerst een daling van het aantal ic-opnames. Dat is gunstig en komt overeen met de ontwikkeling in de afgelopen week.' Wel blijft de werkdruk op de ic's hoog. Kuipers vraagt dan ook om de maatregelen van het kabinet voort te zetten. 

    Van de Nederlandse coronapatiënten op de ic liggen er 1.356 in Nederland, 22 minder dan gisteren. En 52 in Duitsland, 6 meer dan gisteren. De afgelopen 24 uur zijn er 33 verplaatsingen geweest tussen de regio’s, waarvan 12 naar een ic, inclusief de 6 naar Duitsland.

    Xander van Uffelen

  2. 08/04/2020

    Tweede Kamer: te vroeg om maatregelen te verlichten

    Hoe aanlokkelijk het ook is, het is nog veel te vroeg om de coronamaatregelen te verlichten. De Tweede Kamer is daarover eensgezind tijdens het debat van woensdag over de coronacrisis. Als een geblesseerde sporter moet Nederland ‘revalideren met geduld en verstand’, verwoordt CDA-fractievoorzitter een breed gedeeld gevoel. ‘Als je te snel gaat, ben je terug bij af.’

    Dat betekent niet dat er niet kan worden nagedacht over een exitstrategie, zoals ook in andere Europese landen gebeurt. Dinsdag kondigde het kabinet aan een app te willen lanceren om inzichtelijk te maken hoe het virus zich verspreidt. Wie in de buurt is geweest van iemand die besmet blijkt met corona, krijgt een waarschuwing en het advies om binnen te blijven. Met de app kunnen andere maatregelen eventueel worden verlicht.

    De Kamer ziet de meerwaarde van zo’n app, maar heeft wel zorgen over de impact op de privacy. ‘Er mag geen enkele indruk zijn dat van de gelegenheid misbruik wordt gemaakt om meer data binnen te hengelen dan strikt nodig’, zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Gert-Jan Segers (ChristenUnie) wil weten wat de app precies zo cruciaal maakt, als we er een deel van onze privacy voor inleveren.

    Esther Ouwehand (PvdD) is zelfs ‘zeer bezorgd’. Volgens haar heeft het kabinet geen goede reputatie als het aankomt op het bewaken van de privacy. Ouwehand eist dat onafhankelijke experts meewerken bij het ontwerpen van de app. Ook eist zij absolute anonimiteit. ‘Anders is het geen optie.’

    GroenLinks-leider Jesse Klaver ontbreekt bij het debat. Hij zit uit voorzorg thuis omdat zijn vrouw koorts heeft. Klaver wordt vervangen door Corinne Ellemeet, die zorg in haar portefeuille heeft.

    Dion Mebius 

    Instanews image
    © ANP — Minister Hugo de Jonge, fractievoorzitter Rob Jetten en premier Mark Rutte woensdag tijdens het debat over de coronacrisis.
  3. 08/04/2020

    Aantal gemelde sterfgevallen per dag daalt fors, ziekenhuisopnamen nemen licht toe

    Het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen is woensdag weer iets verder opgelopen. Het aantal gemelde sterfgevallen daalde daarentegen fors. 

    Die daling volgt op een forse stijging in het aantal gemelde doden op dinsdag, toen door veel trage meldingen uit het weekeinde de sterftecijfers veel hoger uitvielen. Over de gehele week bezien lijken de sterftecijfers en ziekenhuisopnames wel licht te dalen.

    Het aantal doden nam woensdag met 147 geregistreerde gevallen toe tot 2.248. Op dinsdag werden nog 234 doden gemeld.

    Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames bedroeg 308 patiënten. Dinsdag waren dit 292 nieuwe opnamen. In totaal zijn er nu officieel 7.735 coronapatiënten opgenomen of opgenomen geweest.

    De cijfers tonen wanneer ziekenhuisopnames en sterfgevallen bij het RIVM zijn geregistreerd en reflecteren dus niet de daadwerkelijke situatie per dag. Ook zal het aantal opnames en sterfgevallen door covid-19 hoger liggen doordat het RIVM alleen personen telt waarvan officieel is vastgesteld dat ze zijn besmet. Zo zijn er in ziekenhuizen in Noord-Brabant woensdag circa 120 nieuwe patiënten opgenomen, waarbij slechts van een dertigtal officieel vaststaat dat ze covid-19 hebben.

    De belangrijkste indicator om de fase van de corona-uitbraak bij te houden, is daarom de daadwerkelijke bezetting van ic-bedden. Hiervan lijkt de groei af te nemen, gisteren waren er 15 nieuwe opnames. In totaal lagen er gisteravond 1.424 patiënten op de intensive care, waarvan 46 in Duitsland.

    In totaal is er nu bij 20.549 Nederlanders een besmetting met het virus vastgesteld, 969 meer dan gisteren. Ook hier geldt dat het werkelijke aantal hoger zal liggen.

    Xander van Uffelen en Serena Frijters

    Lees ook: Steeds meer bewijs dat coronavirus in Nederland langzaam uitdooft, volgens RIVM.

  4. 08/04/2020

    Vereniging voor ic’s: ‘De curve vlakt echt af’

    Het aantal nieuwe patiënten op de intensive cares ‘neemt ongelofelijk snel af’. Met die hoopvolle boodschap begint Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), woensdag zijn bijdrage in de Tweede Kamer. ‘Wat je ziet, is dat de curve echt afvlakt’, aldus Gommers, zelfs al kunnen de aantallen van de afgelopen dagen licht oplopen doordat ziekenhuizen coronapatiënten later melden.

    Het aantal nieuwe ic-plekken dat wordt bezet, daalde van 80 op donderdag naar 24 op maandag. Gisteren bereikte de trend een positief dieptepunt, met slechts 15 nieuw bezette plekken. Hiermee is er voor het eerst zicht op verlichting van de druk op de ziekenhuizen, zegt hij. Het aantal nieuwe ic-patiënten ligt overigens hoger: bij deze cijfers zijn overlijdens en patiënten die de ic verlaten eraf afgetrokken. 

    Wel waarschuwt ook hij voor een hosannastemming. De zorgverleners hebben de handen nog vol. Burn-outs liggen op de loer, vreest Gommers.

    Die zorgen heeft ook Ronnie van Diemen-Steenvoorde, inspecteur-generaal Gezondheidszorg en Jeugd. De zorgmedewerkers lopen op hun tandvlees. Niet alleen door het werk in de ziekenhuizen en verpleeghuizen, ook door alles wat erbij komt. Denk aan het vertellen van familie dat ze niet meer mogen langskomen in het verpleeghuis. 

    De coronacrisis heeft verder grote gevolgen voor de niet-coronazorg in Nederland. De inspecteur-generaal noemt de uitval van de dagbesteding voor Nederlanders met een verstandelijke beperking en mensen die weer overgaan op automutilatie omdat ze niet de geschikte psychische zorg krijgen. ‘Het is zeer intens voor iedereen die het betreft.’

    Politiek verslaggever Dion Mebius

    Instanews image
    © BSR Agency — Diederik Gommers maandag in het Erasmus MC.
  5. 08/04/2020

    RIVM: steeds meer bewijs dat coronavirus in Nederland langzaam uitdooft

    Het coronavirus heeft hard toegeslagen in verpleeghuizen, bevestigt Jaap van Dissel, hoofd infectiebestrijding van het RIVM, woensdag in de Tweede Kamer. Van de in totaal 2.500 verpleeghuizen is er in zo’n 900 minstens één iemand besmet met het coronavirus, aldus Van Dissel.

    Dat zegt niets over de huidige situatie in de verpleeghuizen, vervolgt hij. Maandag werd al bekend dat een kleine 2.000 bewoners met het virus zijn geregistreerd en 281 zijn overleden. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, aangezien niet van alle doden duidelijk is dat ze door het coronavirus zijn overleden. Vanwege de kwetsbaarheid van de bewoners zijn verpleeghuizen gesloten voor bezoek.

    Volgens Van Dissel is er steeds meer bewijs dat het coronavirus in Nederland langzaam uitdooft. Net als voorgaande weken laten de grafieken zien dat het zogenoemde reproductiegetal onder de 1 ligt, wat betekent dat iedere met corona besmette persoon minder dan één andere persoon aansteekt.

    Dat wil niet zeggen dat Nederland de huidige maatregelen kan versoepelen. De RIVM-directeur wijst op het voorbeeld van sars, een ander coronavirus dat in Singapore telkens weer op kleine schaal uitbrak. Eén superspreader kan een aanzienlijk aantal anderen besmetten. Reken dus niet op een snelle versoepeling van het beleid, waarschuwt Van Dissel.

    Hij adresseert ook de roep om sneltesten. Die schieten als paddenstoelen uit de grond, maar de kwaliteit wisselt sterk: niet alle mensen die besmet zijn, testen positief. Helemaal uitsluiten wil hij de tests niet, maar eerst moet uit nader onderzoek blijken dat ze goed werken.

    Politiek verslaggever Dion Mebius

    Lees ook: Zeker 281 ouderen in verpleeghuizen overleden aan corona, vermoedelijk veel meer.

    Instanews image
    © ANP — Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, praat de Tweede Kamer bij over de ontwikkelingen rond het coronavirus.