1. 07/04/2020

  Deze liveblog is gesloten

  Hier kan u het liveblog van maandag 6 april teruglezen. Inmiddels hebben wij een nieuwe liveblog geopend, met het nieuws van dinsdag.

 2. 07/04/2020

  Dag zonder doden in China

  Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus heeft China geen doden te betreuren. Sinds maart daalt ook het aantal nieuwe besmettingen in het land. In de afgelopen 24 uur kwamen er 32 nieuwe gevallen bij. Het totale aantal doden staat in China op 3.331. 

 3. 07/04/2020

  Opnieuw ruim duizend doden in VS

  In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur meer dan 1150 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. Een dag eerder kwamen zeker 1200 mensen om. Afgelopen zaterdag werd nog een record gevestigd, toen stierven 1480 mensen aan het longvirus. Het totale dodental als gevolg van het virus bedraagt nu 10.783.

  In de VS zijn verreweg de meeste gevallen van Covid-19, bij zeker 366.000 inwoners is het virus vastgesteld. Dagelijks groeit het aantal doden met meer dan duizend. In Italië zijn tot nu toe de meeste mensen gestorven, 16.523. In Spanje zijn 13.005 mensen overleden.

 4. 07/04/2020

  'Wereldwijd tekort aan bijna 6 miljoen verplegers'

  Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is er wereldwijd een tekort aan bijna 6 miljoen verplegers en verpleegsters. Ze roept samen met de organisaties 'Nursing Now' en ICN beleidsmakers op om fors te investeren in de opleiding en omscholing van verplegend personeel.

  Wereldwijd zijn er momenteel zo'n 28 miljoen verplegers aan de slag, maar dat is te weinig om het groeiende aantal patiënten te verzorgen, zo heeft de WHO berekend. Een tekort aan verplegend personeel verhoogt de kans op infecties, medische fouten en zelfs sterfgevallen, zo liet de organisatie weten.

  De overgrote meerderheid van het verplegend personeel is aan het werk in landen waar minder dan de helft van de wereldbevolking woont. Vooral in Afrika, Zuidoost-Azië, delen van Latijns-Amerika en het oosten van de Middellandse Zee is er een tekort. 

 5. 06/04/2020

  4,5 miljoen mondkapjes per week nodig

  In Nederland zijn 4,5 miljoen mondkapjes per week nodig om mensen in de zorgsector te beschermen tegen het coronavirus. Nederland heeft er 30 miljoen besteld op de wereldmarkt. Daar is het 'een volstrekte Bonanza' met allerlei louche toestanden, zei minister Martin van Rijn (Medische Zorg) maandag bij OP1.

  Volgens hem zoekt Nederland in alle uithoeken van de wereld naar mondkapjes en andere beschermingsmiddelen. Daar is nog steeds een tekort aan, waardoor er gevaar op besmetting is. Het is een enorme logistieke operatie. Nederland haalt de ladingen met spullen ook zelf met vliegtuigen op in het buitenland, zei Van Rijn, die nu twee weken in functie is als opvolger van Bruno Bruins.

  Behalve de inkoop van mondkapjes, worden ook mogelijkheden ontwikkeld om kapjes te steriliseren zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt. Ook de productie van de kapjes in Nederland gaat omhoog. Tegelijk moet volgens hem ook goed worden gekeken naar slim gebruik van de mondkapjes, omdat ze niet bij alle handelingen opgezet hoeven te worden. Van Rijn kan niet zeggen wanneer de tekorten zijn opgelost.