Deze liveblog is gesloten
Hier kan u het liveblog van maandag 6 april teruglezen. Inmiddels hebben wij een nieuwe liveblog geopend, met het nieuws van dinsdag.
Dag zonder doden in China
Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus heeft China geen doden te betreuren. Sinds maart daalt ook het aantal nieuwe besmettingen in het land. In de afgelopen 24 uur kwamen er 32 nieuwe gevallen bij. Het totale aantal doden staat in China op 3.331.
Opnieuw ruim duizend doden in VS
In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur meer dan 1150 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. Een dag eerder kwamen zeker 1200 mensen om. Afgelopen zaterdag werd nog een record gevestigd, toen stierven 1480 mensen aan het longvirus. Het totale dodental als gevolg van het virus bedraagt nu 10.783.
In de VS zijn verreweg de meeste gevallen van Covid-19, bij zeker 366.000 inwoners is het virus vastgesteld. Dagelijks groeit het aantal doden met meer dan duizend. In Italië zijn tot nu toe de meeste mensen gestorven, 16.523. In Spanje zijn 13.005 mensen overleden.
'Wereldwijd tekort aan bijna 6 miljoen verplegers'
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is er wereldwijd een tekort aan bijna 6 miljoen verplegers en verpleegsters. Ze roept samen met de organisaties 'Nursing Now' en ICN beleidsmakers op om fors te investeren in de opleiding en omscholing van verplegend personeel.
Wereldwijd zijn er momenteel zo'n 28 miljoen verplegers aan de slag, maar dat is te weinig om het groeiende aantal patiënten te verzorgen, zo heeft de WHO berekend. Een tekort aan verplegend personeel verhoogt de kans op infecties, medische fouten en zelfs sterfgevallen, zo liet de organisatie weten.
De overgrote meerderheid van het verplegend personeel is aan het werk in landen waar minder dan de helft van de wereldbevolking woont. Vooral in Afrika, Zuidoost-Azië, delen van Latijns-Amerika en het oosten van de Middellandse Zee is er een tekort.
4,5 miljoen mondkapjes per week nodig
In Nederland zijn 4,5 miljoen mondkapjes per week nodig om mensen in de zorgsector te beschermen tegen het coronavirus. Nederland heeft er 30 miljoen besteld op de wereldmarkt. Daar is het 'een volstrekte Bonanza' met allerlei louche toestanden, zei minister Martin van Rijn (Medische Zorg) maandag bij OP1.
Volgens hem zoekt Nederland in alle uithoeken van de wereld naar mondkapjes en andere beschermingsmiddelen. Daar is nog steeds een tekort aan, waardoor er gevaar op besmetting is. Het is een enorme logistieke operatie. Nederland haalt de ladingen met spullen ook zelf met vliegtuigen op in het buitenland, zei Van Rijn, die nu twee weken in functie is als opvolger van Bruno Bruins.
Behalve de inkoop van mondkapjes, worden ook mogelijkheden ontwikkeld om kapjes te steriliseren zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt. Ook de productie van de kapjes in Nederland gaat omhoog. Tegelijk moet volgens hem ook goed worden gekeken naar slim gebruik van de mondkapjes, omdat ze niet bij alle handelingen opgezet hoeven te worden. Van Rijn kan niet zeggen wanneer de tekorten zijn opgelost.
Beterschap voor Johnson
Premier Mark Rutte wenst namens het kabinet de Britse premier Boris Johnson, zijn familie en het Britse volk 'veel sterkte en kracht toe in deze moeilijke tijd. Ik hoop hem in goede gezondheid weer snel te kunnen spreken', laat hij maandagavond weten.
Ook de Franse president Emmanuel Macron heeft de Britse premier een voorspoedig herstel toegewenst. Hij hoopt dat Johnson 'deze beproeving snel te boven komt'.
De Amerikaanse president Donald Trump liet weten dat 'alle Amerikanen bidden' voor de Britse premier. Hij zei verder dat hij de artsen van Johnson hulp heeft aangeboden. ,,We zullen zien of het helpt. We hebben alle artsen van Boris gecontacteerd.''
Johnson werd maandag overgeplaatst naar de intensive care van een Londens ziekenhuis, nadat zijn toestand als gevolg van een besmetting met het nieuwe coronavirus verslechterd was. 'Al mijn steun gaat uit uit naar Boris Johnson, zijn familie en het Britse volk in deze moeilijke dagen', aldus Macron.
Miljard in Airbnb
Airbnb heeft in Silver Lake en Sixth Street Partners twee grote nieuwe investeerders gevonden. Zijn zullen samen 1 miljard dollar in het woningverhuurplatform steken.
Airbnb gaat door de wereldwijde coronacrisis door een moeilijke periode, maar de investeerders zien toch nog voldoende potentie in het bedrijf. Airbnb zou eigenlijk dit jaar naar de beurs gaan in New York, maar volgens ingewijden zijn die plannen op de lange baan geschoven.
Het woningverhuurplatform heeft de specifieke voorwaarden van de deal niet bekendgemaakt. Wel liet Airbnb weten dat het geld onder meer gebruikt zal worden voor investeringen voor de langere termijn
Deense overheid schrapt festivals
De Deense overheid heeft tot 1 augustus alle festivals verboden. Dat betekent dat Roskilde, Northside en Tinderbox ook niet doorgaan. Het is nog bekend wat de gevolgen zijn voor Nederlandse festivals in de zomer. Veel artiesten toeren langs de verschillende festivals in Europa.
Tuincentra moeten reguleren
Tuincentra en meubelboulevards moeten hun klantenstroom reguleren en afremmen, hebben de veiligheidsregio’s besproken. De winkels hoeven niet dicht. Als klanten maar voldoende afstand kunnen houden. "Wij willen de Nederlanders niet ontnemen dat zij dit weekeinde naar dit soort winkels kunnen. Toeristen wordt zeer afgeraden om naar ons land te komen," aldus burgemeester Bruls van Nijmegen, voorzitter van alle veiligheidsregio's.
Bepaalde wegen dicht voor motoren en fietsers
Bepaalde toeristische plekken en kleine landweggetjes worden komend weekeinde afgesloten voor motorrijders en wielerclubs. Dit om wandelaars de kans te geven het komende paasweekeinde van het mooie weer te genieten. Dat hebben de veiligheidsregio's in Utrecht afgesproken.
Daarnaast controleren de marechaussee en de Bundespolizei net als afgelopen weekeinde streng aan de grens met Duitsland. "Toeristen worden aangesproken. Daar zijn ze vaak wel gevoelig voor," aldus minister Ferd Grapperhaus.
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zei na het overleg dat in haar stad komend weekeinde volop wordt gecontroleerd op straat. "Als het nodig is grijpen wij in en delen we boetes uit en sluiten we de parken." In het paasweekeinde wordt het mooi weer en mensen verlangen ernaar om naar buiten te gaan. "We letten daarom goed op."
Johnson naar intensive care
De Britse premier Boris Johnson is overgebracht naar de intensive care, zo melden Britse media. Eerder werd duidelijk dat Johnson nog niet was hersteld van het coronavirus en was overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn toestand verslechterde, waardoor de intensieve zorg nodig werd.
Nieuwe boksronde over inzet EU-middelen coronacrisis
De EU-ministers van Financiën vergaderen dinsdag per video over welke middelen de EU kan inzetten om de klap van de coronacrisis op te vangen. Minister Wopke Hoekstra doet mee aan het overleg dat om 15.00 uur begint.
De relaties tussen de zuidelijke landen en de noordelijke zijn zeer gespannen. Nederland en Duitsland wordt verweten niet solidair te zijn met het zwaar door het coronavirus getroffen Italië en Spanje. Den Haag vindt dat ze te snel en gemakkelijk zoveel mogelijk goedkope financiering proberen te krijgen.
Er ligt een 'ambitieus pakket' ter discussie, waaronder het Nederlandse idee om een fonds op te zetten dat vrijwillig gevuld wordt met giften uit de EU-landen. In het pakket wordt gerept van een omvang van 7,5 miljard terwijl Hoekstra tussen de 10 en 20 miljard voor ogen heeft.
Op tafel ligt ook het plan van de Europese Commissie om 100 miljard euro op de kapitaalmarkt te lenen om massale ontslagen te voorkomen. Lidstaten kunnen dan bij de commissie gunstig lenen om tijdelijke uitkeringen en werktijdverkorting te financieren. Het voorstel om via de Europese Investeringsbank (EIB) 200 miljard extra in de EU te pompen kan waarschijnlijk op steun van allen rekenen.
Denemarken versoepelt
Denemarken gaat de drastische coronamaatregelen versoepelen. Als het aantal nieuwe besmettingen en doden stabiel blijft, kunnen vanaf 15 april basisscholen en kinderdagverblijven weer open.
Het is een beetje als koorddansen, aldus premier Mette Frederiksen. De versoepelingen zullen stapje voor stapje gaan, om te voorkomen dat het misloopt. Al met al gaat de terugkeer naar het normale leven maanden duren, waarschuwde Frederiksen. Denemarken nam als een van de eerste Europese landen strenge coronamaatregelen.
Ook Tsjechië en Oostenrijk kondigden maandag aan dat zij het strikte coronaregime iets gaan loslaten.
'Ajax wordt juist geraakt'
Edwin van der Sar was best wel een beetje verrast over de ophef die ontstond na het pleidooi van Marc Overmars over het onmiddellijk stopzetten van de eredivisie. “Maar niet over de boodschap zelf, want we staan er hetzelfde in." De algemeen directeur denkt dat Ajax juist wordt geraakt als de competitie wordt gestopt. Lees hier meer.
Meer dan 10.000 coronadoden in de Verenigde Staten
De Verenigde Staten hebben meer dan 10.000 coronadoden geregisteerd. Het is het derde land dat officieel zoveel slachtoffers door de coronapandemie telt.
Volgens een website die veel cijfers over de coronacrisis bijhoudt, Worldometer, hebben alleen Italië (ruim 16.500 sterfgevallen) en Spanje (ruim 13.100) meer sterfgevallen gemeld. China, waar eind vorig jaar de corona-uitbraak begon, meldt officieel iets meer dan 3300 doden.
New York overweegt tijdelijke begraafplaatsen in parken
De stad New York zou overwegen tijdelijke begraafplaatsen te maken in stadsparken. De stad kan het aantal doden niet aan. Op Twitter zegt een lid van de gemeenteraad dat het een serieuze optie is. 'Het zal op een waardige manier gebeuren, maar ik begrijp dat het heftig is voor New Yorkers om te zien,' schrijft Mark Levine.
De burgemeester van New York, Bill de Blasio, werd tijdens een persconferentie gevraagd naar het plan. Veel wilde hij er nog niet over kwijt. "Ik ga niet in details treden, het is niet fijn om over te praten," zei hij. Als het aantal mensen dat aan het virus sterft in New York snel daalt zullen de tijdelijke begraafplaatsen niet nodig zijn.
Lockdown verlengd
De staat New York verlengt de lockdown met twee weken tot 29 april. De scholen zijn dicht en iedereen moet thuisblijven. Alleen voor heel dringende zaken mogen inwoners naar buiten.
In de staat zijn meer dan 4000 mensen aan het virus bezweken. New York wordt daarom in de Verenigde Staten als het epicentrum beschouwd van het coronavirus. In de VS zijn circa 340.000 besmettingen geregistreerd en rond de 9600 coronapatiënten zijn aan de gevolgen van het virus overleden.
Vergeet-mij-nietjes
Alzheimer Nederland verspreidt komende dagen raamposters, ansichtkaarten en spandoeken met daarop afbeeldingen van vergeet-mij-nietjes. De campagne #wevergetenjullieniet is bedoeld als gebaar waarmee Nederlanders kunnen laten zien dat ze tijdens de paasdagen stilstaan bij mensen die ze in deze tijd missen.
Hoog aantal sterfgevallen verpleeghuizen
Het aantal sterfgevallen in verpleeghuizen zou weleens fors hoger kunnen liggen dan uit de officiële statistieken blijkt. Verenso, de vereniging voor specialisten ouderengeneeskunde, stelt dat op basis van cijfers uit elektronische patiëntendossiers.
Uit de dossiers blijkt volgens de vereniging dat zeker 184 verpleeghuisbewoners zijn overleden bij wie het virus met een test was aangetoond. Nog eens 97 patiënten uit verpleeghuizen zijn overleden terwijl er een verdenking was van Covid-19, maar besmetting niet officieel is vastgesteld. In die gevallen registreerden artsen wel symptomen als hoesten en koorts.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt ook steevast dat het werkelijke aantal doden als gevolg van het virus hoger is dan uit de statistieken blijkt, omdat niet iedereen wordt getest. De cijfers van Verenso geven meer inzicht in het aantal sterfgevallen waarbij artsen wel een vermoeden hadden van corona, maar geen test is afgenomen.
"Deze cijfers laten zien hoe belangrijk het is dat we allen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen om zo de kwetsbare mensen in onze samenleving te beschermen," zegt voorzitter Nienke Nieuwenhuizen van Verenso. Ze vindt ook dat medewerkers van verpleeghuizen meer beschermende middelen moeten krijgen.
Laagste aantal doden in Spanje
Het aantal overleden coronapatiënten in Spanje is maandag in 24 uur gestegen met 637, het laagste aantal sinds 24 maart. Het is de vierde achtereenvolgende dag dat het aantal sterfgevallen afneemt. Ook het aantal overleden patiënten tegenover het totaal aantal mensen dat is besmet met het coronavirus neemt af in het zwaar getroffen Spanje. Het is nu 5,1 procent. Zaterdag was dat nog 7,3 procent, melden Spaanse media.
De cijfers bevestigen een afvlakking, zegt het coördinatiecentrum medische noodsituaties. Bijna een derde van de geregistreerde patiënten, meer dan 40.000 mensen, is inmiddels genezen. Het percentage van mensen die beter worden, stijgt. Spanje telt nu meer dan 13.000 doden als gevolg van het virus dat bij meer dan 135.000 mensen is vastgesteld.
De vlag voor docenten en ouders
Verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder Jantje Beton en de Cruyff Foundation, roepen mensen op om donderdag 9 april de vlag uit te hangen. Op die manier willen de organisaties onderwijzers en ouders een hart onder de riem steken. Naast het hijsen van de vlag vragen ze kinderen om zelf een wimpel of ander eerbetoon te knutselen en dat voor het raam te hangen.
Aanvullend op de actie is veel extra gratis lesmateriaal online gezet door de organisaties. Dat moet ouders en onderwijzers de komende weken ondersteunen bij het lesgeven.
800.000 banen op het spel
De banen van meer dan 800.000 mensen met een flexcontract zijn in gevaar door de coronacrisis. Dat zegt vakbond FNV op basis van een optelsom van het aantal mensen in Nederland met een heel onzekere aanstelling. Zij worden momenteel massaal op straat gezet door werkgevers, waaronder veel uitzendbureaus.
Er werken zo'n 425.000 mensen op oproep- en 0-urenbasis, zo becijfert de bond. Daarbij komen 227.600 uitzendkrachten in de eerste anderhalf jaar van hun uitzendwerk, van wie elke dag afscheid genomen kan worden. Dan zijn er nog 64.500 mensen van wie het tijdelijk contract afloopt en 100.000 mensen die in hun proeftijd zitten.
Genoeg capaciteit op ic's
De toename van het aantal patiënten met het coronavirus op de intensivecareafdelingen was maandag opnieuw relatief laag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat het aantal Nederlandse patiënten op de ic's van ziekenhuizen met 24 is gestegen en nu uitkomt op 1409. Daaronder is ook een groep Nederlanders die is opgenomen op ic's in Duitsland.
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) is 'optimistischer dan vorige week,' zei hij. "We zijn in control," aldus Kuipers. Hij waarschuwde tegelijkertijd voor al te veel optimisme. "De piek is nog niet bereikt." Het is dan ook te vroeg om maatregelen te versoepelen, oordeelt Kuipers.
Het aantal ic-bedden is vooralsnog voldoende: dat zijn er in totaal nu 2400, waarvan er ruim 500 bestemd zijn voor patiënten met andere aandoeningen.
De toename van de bezetting op de ic's wordt bepaald door de instroom minus de uitstroom. Onder uitstroom vallen zowel patiënten die zijn overleden als patiënten die voldoende zijn opgeknapt om de ic te verlaten. De stijging van 24 is het laagste aantal van de afgelopen week. Zondag nam het aantal ic-patiënten toe met 25, zaterdag met 36, vrijdag met 51 en donderdag met 82.
Maaltijdhulp voor ziekenhuizen
De ziekenhuizen in Amsterdam, het OLVG, VUmc en AMC, kunnen wel wat hulp gebruiken. Tenminste, zo dachten ze bij Meatless District. Voor alle hulpverleners van de drie grote ziekenhuis wordt een maaltijd gekookt. Maandag is gestart met 200 maaltijden voor het OLVG.
Blijf naar de huisarts komen
Mensen met een hersenaandoening moeten gewoon naar de huisarts of neuroloog blijven gaan. Die oproep komt van de Hersenstichting en de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. Veel hersenpatiënten blijken in deze tijd zo'n bezoek uit de weg te gaan uit angst om besmet te raken met het coronavirus.
Geen extra grenscontroles
Het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag en de premier van Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, hebben maandag beklemtoond dat er geen extra grenscontroles langs de Duits-Nederlandse grens komen. Tal van media in Duitsland hebben melding gemaakt van plannen de grens dicht te gooien voor mensen vanuit Nederland die geen noodzakelijke reis naar de Bondsrepubliek maken. Die beperking geldt al voor vijf buurlanden van Duitsland.
Maar de Duitse grens gaat volgens Justitie en Veiligheid niet verder dicht. Wie naar Duitsland reist, kan in de grensstreek weliswaar de vraag krijgen van bijvoorbeeld een Duitse agent of dat echt nodig is. Maar dat blijft verder zonder gevolgen. Het departement overlegt naar eigen zeggen voortdurend met de Duitse autoriteiten. Laschet zei dat in overleg in Berlijn is bevestigd dat de grens met Nederland en België niet wordt gesloten zoals dat bij vijf andere buurlanden het geval is. De grensregio's zijn daarvoor te veel met elkaar verweven.
Cijfers in Engeland
Het dodental in ziekenhuizen in Engeland is met 403 doden gestegen naar 4.897. Vijftien van de 403 nieuwe overledenen hadden geen onderliggende problemen met hun gezondheid.
27.000 bedrijven vragen bij UWV om tegemoetkoming in loonkosten
Bijna 27.000 bedrijven hebben maandag een tegemoetkoming in de loonkosten gevraagd, meldt het UWV. Het loket hiervoor ging om 09.00 uur open. Het UWV heeft al meer dan 3000 vragen over de regeling telefonisch beantwoord, laat het weten.
Bedrijven die omzetverlies lijden vanwege de coronacrisis kunnen een aanvraag doen voor de zogenoemde noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). Het kabinet hoopt er zo voor te zorgen dat bedrijven zoveel mogelijk personeel in dienst houden.
Het gaat om 26.911 bedrijven, meldt het UWV. De uitvoeringsinstantie is voornemens de komende tijd dagelijks rond 15.00 uur een update te geven over het aantal bedrijven dat aanklopt.
De NOW-regeling vervangt de werktijdverkorting en is een stuk ruimer. Bij een omzetverlies van 100 procent kunnen bedrijven 90 procent van de loonsom vergoed krijgen. Bij een omzetdaling van 50 procent gaat het om 45 procent van de totale loonsom. Ook blijven bij de nieuwe regeling de WW-rechten van de werknemer intact.
Woonboulevards verwachten geen topdrukte met Pasen
Woonboulevards en -winkels verwachten dat het dit jaar op tweede paasdag rustig blijft. Normaal gesproken gaan Nederlanders dan massaal voor nieuwe meubels winkelen. Wel treffen meerdere woonboulevards en -winkels maatregelen om een eventuele drukte in goede banen te leiden, blijkt uit een rondgang.
"Ik houd echt geen rekening met grote drukte," zegt de centrummanager van woonboulevard Wooon in Leiderdorp met dertig winkels. "Op een normale tweede paasdag hebben we hier een paar duizend klanten. Dit jaar ben ik blij als we op het aantal van een normale zaterdag komen, dat is zo'n achthonderd bezoekers."
Wooon voert voor de zekerheid wel speciaal een deurbeleid met Pasen dit jaar. "We houden de standaardregel van één persoon per 10 vierkante meter aan, wat hier gezien de oppervlakte van de winkels heel makkelijk is. Verder letten we erop dat niemand hier in grotere groepen dan twee personen is. Dat checken we aan de deur en in de winkel", aldus de centrummanager. "En wie zich daar niet aan kan houden, wordt de winkel uitgezet." Volgens hem houdt ook de gemeente maandag een oogje in het zeil.
John Kruijssen, topman van Beter Bed, laat weten dat die keten zoveel mogelijk klanten op afspraak probeert te laten komen. Voor het uitproberen van bedden en matrassen gebruikt Beter Bed speciale hoezen, die gedesinfecteerd worden voor een klant gaat liggen, legt Kruijssen uit.
Ook bij de meer dan tachtig Beter Bed-filialen en meer dan dertig Beddenreus-winkels in het land gelden de standaardregels van één klant per 10 vierkante meter en groepen niet groter dan twee personen. Kruijssen verwacht dat dat niet moeilijk wordt. "We zien sowieso al minder bezoekers in het weekend. De klandizie verdeelt zich over de doordeweekse dagen omdat mensen niet hoeven te werken en de pieken mijden."
'Vlag uit voor iedereen die onderwijs geeft'
Voor iedereen die onderwijs geeft, moet donderdag de vlag uit. Dat vindt de organisatie Jantje Beton, die inmiddels al verscheidene andere clubs achter de oproep heeft gekregen.
"Door de sluiting van alle scholen hebben leraren, onderwijsprofessionals, maar ook ouders in zeer korte tijd moeten schakelen naar afstandsonderwijs, om alle kinderen zo goed mogelijk van onderwijs te blijven voorzien," zeggen de initiatiefnemers. En dat mag allemaal weleens worden beloond door de vlag voor hen uit te steken, vinden ze met hun partners in de actie.
UWV krijgt al 18.000 aanvragen tegemoetkoming in de loonkosten
Het UWV had maandag om 12.30 uur al 18.000 aanvragen voor een tegemoetkoming in de loonkosten in behandeling genomen. Bedrijven die omzetverlies lijden vanwege de coronacrisis kunnen een aanvraag doen voor de zogenoemde noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). Het loket daarvoor ging om 09.00 uur open.
De NOW-regeling vervangt de werktijdverkorting en is een stuk ruimer. Bij een omzetverlies van 100 procent kunnen bedrijven 90 procent van de loonsom vergoed krijgen. Bij een omzetdaling van 50 procent gaat het om 45 procent van de totale loonsom. Ook blijven bij de nieuwe regeling de WW-rechten van de werknemer intact.
Verschillende groepen hebben al aangegeven dat de NOW-regeling niet goed werkt. Zo vinden tuinders dat door naar jaaromzet te kijken bedrijven die veel omzet in één seizoen draaien worden benadeeld en verwachten techbedrijven de hardste omzetklap pas na juni. Zogeheten scale-ups zijn bang in te storten omdat die bedrijven juist heel hard gegroeid zijn en niet veel vlees op de botten hebben.
Britse premier Johnson blijft voorlopig in ziekenhuis
De Britse premier Boris Johnson blijft nog even in het ziekenhuis. Hij moet steeds hoesten en heeft koorts, zei de woordvoerder van de premier maandag.
Johnson maakte eind vorige maand bekend dat hij positief had getest op het coronavirus. Hij ging aanvankelijk in thuisisolatie, maar moest zondag alsnog worden opgenomen in het ziekenhuis. Dat gebeurde op advies van zijn arts.
De regering benadrukt dat Johnson alleen uit voorzorg is opgenomen. De premier is volgens zijn woordvoerder in een 'goed humeur' en zou ook een goede nacht achter de rug hebben. Johnson blijft 'ter observatie' in het St Thomas' Hospital in de Britse hoofdstad.
Hoewel de 55-jarige premier nog steeds in functie is, kan hij de belangrijke dagelijkse topbijeenkomst over de coronacrisis niet voorzitten. Dat wordt volgens een bron gedaan door minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab. Die moet Johnson ook vervangen als de premier zijn taken niet meer kan vervullen.
Dodental stijgt met 101, 260 nieuwe ziekenhuisopnames
Vandaag zijn er 260 patiënten als in het ziekenhuis opgenomen gemeld. Daarnaast zijn er sinds gisteren 101 personen als overleden gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen dag in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het totaal aantal overleden coronapatiënten komt daarmee op 1.867. Het aantal ziekenhuisopnames komt op 7.135.
Wereldwijd ruim 70.000 doden door het coronavirus
Meer dan 70.000 mensen zijn wereldwijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt volgens persbureau AFP uit cijfers van overheden en de Wereldgezondheidsorganisatie.
De meeste slachtoffers zijn gemeld door Europese landen. Het gaat in totaal om 50,215 sterfgevallen. Italië heeft wereldwijd het hoogste dodental gemeld. Daar overleden 15.877 patiënten met het virus. Daarna volgen Spanje (13.055), de Verenigde Staten (9648) en Frankrijk (8078).
Steunpakket van 11 miljoen euro voor Nederlands voetbal
De KNVB heeft samen met sponsor ING en de Oranje-internationals een financieel steunpakket ter waarde van 11 miljoen euro opgezet voor alle Nederlandse voetbalclubs. Het pakket bestaat uit een combinatie van donaties, maatregelen en tegemoetkomingen, allemaal bedoeld om de financiële consequenties van de coronacrisis voor zowel de prof- als amateurclubs enigszins te beperken. De verdeling van het geld tussen de profs en amateurs is ongeveer ‘fiftyfifty’.
De internationals van het Nederlands elftal, de ‘Leeuwinnen’ en Jong Oranje doneren samen met ING geld aan de amateurclubs. De KNVB voegt geld uit eigen middelen toe aan het steunpakket voor de ongeveer 3000 amateurverenigingen in Nederland, die bij elkaar zo’n 1,2 miljoen leden hebben.
'Quarantaine voor mensen die terugkeren naar Duitsland'
Inwoners van Duitsland die na meerdere dagen in het buitenland terugkeren naar Duitsland, moeten daar twee weken in quarantaine. Met die aanbeveling komt het coronacrisiskabinet van de Duitse regering volgens bronnen van het Duitse persbureau dpa.
De quarantainemaatregel heeft betrekking op Duitsers, EU-burgers en mensen die al langere tijd in het land wonen. Wie voor werk de grens oversteekt en maar kort blijft, hoeft niet in quarantaine.
Op het crisisoverleg staat naar verluidt ook het sluiten van de grenzen voor niet-noodzakelijk verkeer vanuit Nederland op het programma. Bondskanselier Angela Merkel legt naar verwachting maandag om 16.15 uur een verklaring af over de nieuwe maatregelen tegen het virus.
Crisiscentrum België: situatie onder controle door solidariteit
De crisissituatie in België in het gevecht tegen de verspreiding van het coronavirus is op dit moment onder controle. "Dit is grotendeels te danken aan solidaire inzet," aldus woordvoerder professor Yves Stevens van het Crisiscentrum. "Het overgrote deel van de Belgen volgt de maatregelen die zijn ingevoerd goed op".
Stevens prees de Belgen dat de beperkende maatregelen 'een soort routine zijn geworden.' "Er heerst er een groot gevoel van solidariteit. Het toont aan dat we als maatschappij weerbaar zijn, en hier samen willen uitkomen." Hij benadrukte het belang om vol te houden. "Het is duidelijk dat de curve nog verder naar beneden moet". Er zijn in België sinds de uitbraak 1.632 mensen aan het longvirus overleden.
België is sinds 18 maart op slot. Bedrijven, scholen en de grenzen zijn dicht.
FIOD pakt twee mannen op wegens oplichting met mondkapjes
De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft maandag twee Nederlanders opgepakt die worden verdacht van oplichting bij de verkoop van mondkapjes. Ze zouden zich hebben voorgedaan als leverancier van beschermingsmiddelen. Twee kopers plaatsten in opdracht van buitenlandse overheidsinstellingen een bestelling van 11 miljoen mondkapjes. Ze zijn voor bijna 900.000 euro opgelicht.
De gedupeerden hadden voor dat bedrag een aanbetaling gedaan op het rekeningnummer van een bedrijf van een van de verdachten. Het geld is snel daarna opgenomen dan wel overgeboekt naar binnen- en buitenlandse bankrekeningen.
De FIOD doorzocht een bedrijfspand Oldenzaal en een woning in Amersfoort, de woonplaatsen van de twee betrokken mannen van respectievelijk 51 en 61 jaar. Hierbij is beslag gelegd op bankrekeningen, telefoons, digitale administratie en documenten. Ze worden verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen.
Het onderzoek loopt nog. Meer aanhoudingen zijn niet uitgesloten
Britse telefoonmasten aangevallen uit angst voor coronavirus
Op meerdere plekken in het Verenigd Koninkrijk zijn zendmasten voor mobiele telefoons aangevallen en in brand gestoken. De daders zijn vermoedelijk bang dat het coronavirus kan worden verspreid door het 5G-netwerk, de opvolger van het huidige mobiele internet. Voor die theorie is geen bewijs.
Onder meer in Liverpool, Birmingham en Belfast werden branden gesticht bij zendmasten. Facebook heeft een groep verwijderd waarin gebruikers elkaar opriepen om beelden van aanvallen op apparatuur met elkaar te delen.
Het Britse ministerie van Digitale Zaken laat weten dat 'krankzinnige samenzweringstheorieën die online rondgaan, streng worden aangepakt'. Minister Michael Gove noemde de theorie 'gewoon onzin, gevaarlijke onzin'.
Een lokale radiozender heeft een boete gekregen omdat een gast in de uitzending beweerde dat 5G de corona-pandemie heeft veroorzaakt.
'Door corona ben ik dingen gaan ondernemen voor mensen die het nodig hebben'
Hoe vergaat het Amsterdammers in deze tijden? In deze rubriek interviewen we iedere dag een andere Amsterdammer over de impact van het coronavirus op hun leven.
Deze keer onder meer: Mohamed Naaimi (45), die helpt waar hij kan. "Vorige week heb ik ook soep gemaakt. Eigenlijk vind ik het stom van mezelf dat ik dit soort dingen niet veel eerder heb gedaan."
Noodtoestand in Japan om coronacrisis
De Japanse premier Shinzo Abe wil vanwege de coronacrisis de noodtoestand uitroepen in Tokio en andere delen van het land. Ook komt de regering met een omvangrijk economisch steunpakket.
Abe zei dat de noodtoestand mogelijk dinsdag al wordt afgekondigd. De regionale autoriteiten krijgen dan meer bevoegdheden om het coronavirus te bestrijden. Zij kunnen bijvoorbeeld gebouwen vorderen om tijdelijk medische faciliteiten in te vestigen.
© AFP Burgemeesters bespreken overlast motorrijders
Het Veiligheidsberaad van de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's bespreekt maandagavond of in het paasweekeinde extra maatregelen genomen moeten worden tegen groepen motorrijders. Afgelopen weekend klaagden veel mensen over overlast door motoren, met name op de rivierdijken en op de Posbank bij Rheden.
De motorrijders zouden zich niet aan de geldende regels tegen het verspreiden van het coronavirus houden. Ze reden te hard in te grote groepen en verzamelden zich met meer dan drie mensen voor een tochtje.
De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging KNMV betwijfelt of motorrijders zich slecht aan de regels hebben gehouden. "Het is ook beeldvorming. Elk jaar zijn er veel klachten in de eerste mooie weekeinden, als motorliefhebbers weer op pad gaan," zegt het hoofd Verkeer en Rijopleidingen Arjan Everink van de belangenvereniging. "We zijn benieuwd naar exacte cijfers van het weekend."
Volgens de KNMV hebben veruit de meeste motorrijders zich gehouden aan het advies om niet de weg op te gaan. "Maar net als onder wandelaars en wielrenners zijn er altijd mensen die niet verstandig zijn. Als nu alleen de motorrijders hard worden aangepakt, zullen we van ons laten horen."
Oostenrijk wil vanaf volgende week winkels heropenen
Oostenrijk wil de drastische maatregelen in de strijd tegen het coronavirus direct na Pasen langzaam versoepelen.
Bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) kondigde maandag als doel aan dat kleine winkels, doe-het-zelf-zaken en tuincentra onder strikte voorwaarden vanaf 14 april weer open kunnen. Vanaf 1 mei zouden alle winkels en winkelcentra weer open moeten gaan.
De algemene lockdownmaatregelen in Oostenrijk blijven gelden tot eind april. Evenementen blijven nog verboden tot eind juni, zei Kurz.
© AFP — Bondskanselier Sebastian Kurz. Kurz zei op een persconferentie dat Oostenrijk, aangezien het eerder had gehandeld dan de meeste landen, daardoor ook de mogelijkheid had om winkels eerder te heropenen. "Als alles goed gaat, kunnen op 14 april 'niet-essentiële' winkels van minder dan 400 vierkante meter en doe-het-zelf-zaken heropenen, gevolgd door alle winkels en winkelcentra op 1 mei."
Afrika is weerloos tegen het coronavirus
Zuid-Soedan meldde zondagavond laat als land nummer 51 zijn eerste positieve Covid-19-test. Een 29-jarige Nederlandse vrouw die sinds eind februari voor de lokale VN-missie werkt, blijkt het coronavirus te hebben. De eerste symptomen deden zich vorige week donderdag voor. In een afgezonderd gedeelte van een Verenigde Natiescomplex sterkt ze aan, terwijl zoveel mogelijk in kaart wordt gebracht met wie de Nederlandse contact heeft gehad.
Het coronavirus krijgt ook in Afrika voet aan de grond. Op drie dwergstaatjes na zijn op het hele continent besmettingen gemeten. Er wordt rekening gehouden met immense economische gevolgen.
'Overbruggingsregeling werkt niet voor tuinders'
De regeling overbrugging werkbehoud (NOW) moet worden aangepast zodat ook tuinders er gebruik van kunnen maken. Met name bedrijven met een seizoensgebonden productie dreigen door de huidige regels achter het net te vissen, stelt branchevereniging LTO Nederland.
De overheid kijkt voor het omzetverlies naar de totale omzet in 2019 en deelt die door vier. Daar komt dan een omzet uit waar de huidige omzet minimaal een vijfde onder moet liggen. Bedrijven die normaal gesproken 50 tot 70 procent van hun omzet in de maanden maart tot en met mei halen, komen daardoor niet aan de drempelwaarde terwijl het eigenlijke omzetverlies veel groter is.
Volgens LTO hebben onder meer kwekers van bomen en planten en telers van bollen en bolbloemen nu haast niets aan de regeling.
Jeugdjournaal: 'We kantelen het onderwerp om angst te voorkomen'
Nog nooit heeft het NOS Jeugdjournaal een nieuwsgebeurtenis verslagen waarbij zo veel kinderen werden geraakt als bij het coronavirus. "We blijven juist nu ook zoeken naar leuke dingen."
België meldt 185 sterfgevallen en verwacht nog 'weekend-effect'
Het afgelopen etmaal zijn in België 185 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. Volgens viroloog Steven Van Gucht is een 'weekendeffect' echter niet uit te sluiten. In de afgelopen weken werden op dinsdag vaak nog sterfgevallen gemeld van het weekend ervoor.
Tijdens de dagelijkse update van de Belgische gezondheidsautoriteiten zei Van Gucht dat de afgelopen 24 uur 420 zieken werden opgenomen en 235 patiënten naar huis mochten, waardoor nu 5840 mensen in het ziekenhuis liggen. Ondanks een lichte daling van het aantal patiënten op de intensivecareafdelingen tot 1257 en het aantal dat aan de beademing ligt tot 984, 'is de belasting op de ziekenhuizen heel zwaar'.
Politici Sint-Maarten korten op eigen salaris
Ministers en parlementariërs op Sint-Maarten hebben zondagavond (lokale tijd) bekendgemaakt 10 procent van hun salaris in te leveren. Het gaat om een solidariteitsmaatregel met de bevolking van Sint-Maarten.
De verlaging gaat in per 1 april en is een voorstel van minister van Financiën, Ardwell Irion. Volgens hem zijn alle parlementariërs en ministers ermee akkoord gegaan.
In het Nederlandse parlement heeft Ronald van Raak (SP) eerder kritische vragen gesteld over de hoogte van het salaris van politici op Sint-Maarten en riep hij op tot bezuiniging.
Buma roept radiostations op Nederlandse muziek te draaien
Draai zoveel mogelijk muziek van eigen bodem. Met die noodoproep richt Buma Cultuur zich maandag tot alle Nederlandse radiostations. Volgens de auteursrechtenorganisatie is het een eenvoudige manier om Nederlandse artiesten bij te staan in de huidige coronacrisis.
Artiesten zien door het wegvallen van optredens een groot deel van hun inkomsten in rook opgaan. Radiozenders kunnen daarvoor in de plaats iets betekenen door alleen of zoveel mogelijk Nederlandse muziek te draaien. Artiesten, tekstschrijvers en componisten kunnen zo een extraatje ontvangen in deze moeilijke tijd.
Volgens Buma Cultuur-directeur Frank Helmink breekt nu de tijd aan voor zendermanagers en muzieksamenstellers om woorden in daden om te zetten. "Je kunt wel harten onder de riem blijven steken tot je een ons weegt. Maar daar hebben artiesten uiteindelijk niets aan. Er moet iets gebeuren."
Helmink benadrukt dat dit de meest eenvoudige manier is om Nederlandse musici te helpen. "Het kost geen moeite en ook geen extra geld. Wij dragen hoe dan ook 2 miljoen euro per maand over maar doen dat nu liever aan Nederlandse artiesten."
Is zieke Johnson wel in staat om zijn land door de coronacrisis te leiden?
De woordvoerder van de premier benadrukte dat het gaat om een voorzorgsmaatregel op advies van de dokter. Maar de timing is curieus: een uur nadat Queen Elizabeth het land toesprak kwam Downing Street met de mededeling dat de premier naar het ziekenhuis was gebracht voor verdere onderzoeken.
Het was de bedoeling dat de speech van de koningin de bevolking een hart onder de riem zou steken. Een boodschap van hoop, en dat het uiteindelijk allemaal goed zou komen. Maar die boodschap werd grotendeels overschaduwd door het nieuws dat Johnson was opgenomen in het ziekenhuis.
De ziekenhuisopname van Boris Johnson roept vragen op of de premier op dit moment in staat is om zijn land door de coronacrisis te leiden.
Lees hier het volledige artikel.
© EPA Concertgebouworkest gaat drie keer per week concerten streamen
Het Koninklijk Concertgebouworkest gaat vanaf maandag drie keer per week online concerten streamen. De optredens zijn op maandag, woensdag en vrijdag om 16.00 uur te zien op YouTube, Facebook en op de website van het orkest. De concerten zijn al voor de coronacrisis opgenomen.
De concertregistraties blijven vervolgens online staan. Het orkest begon al met het streamen van concerten in de eerste week nadat de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus waren ingegaan. De frequentie wordt nu opgevoerd en voorafgaand aan de concerten geven orkestleden een introductie.
Het concert dat op maandag is te zien is Rossini's Ouverture 'La gazza ladra’ en Prokofjevs Vijfde symfonie onder leiding van de onlangs overleden dirigent Mariss Jansons. Woensdag volgt Debussy’s Épigraphes antiques (orkestratie Rudolf Escher) en Rachmaninoffs Symfonische dansen onder leiding van Andris Nelsons. Op vrijdag is het tijd voor Bruckners Vijfde symfonie onder leiding van Nikolaus Harnoncourt.
Thuiswerken tijdens de coronacrisis: zo hou je het vol
Om direct met de deur in huis te vallen: de grootste valkuil van thuiswerken met kinderen is dat alles door elkaar loopt. “Normaal gesproken verlaat je je werkomgeving,” zegt Aukje Nauta, bijzonder hoogleraar organisatiepsychologie aan de Universiteit van Leiden. “Nu zit je thuis, een plek die doorgaans geassocieerd wordt met ontspanning en je privéleven, niet met werk. De omgeving geeft allerlei signalen dat je niet hoeft te werken.”
Door de coronacrisis zijn mensen met een baan en kinderen plots alles tegelijk: ouder, docent, partner én werknemer. Hoe houden we dat vol? Lees hier het volledige artikel.
Nationale Museumweek deze keer volledig digitaal
De Nationale Museumweek 2020, die gepland staat van 20 tot en met 26 april, gaat door, maar wegens het coronavirus wel volledig digitaal. Speciale aandacht is er voor 75 jaar culturele vrijheid, waarmee wordt herdacht dat er in 1945 een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam.
© ANP De ruim vierhonderd deelnemende musea brengen online een ode aan die vrijheid door middel van een digitale expositie gesitueerd op de Dam in Amsterdam, die ook virtueel is, in een soort cirkel rondom het Nationaal Monument. Belangstellenden kunnen vanuit hun eigen huis deelnemen door een eigen kunstwerk toe te voegen.
Ruim vierhonderd speciaal uitverkoren 'pronkstukken' van de musea zijn op de buitenwand van het virtuele kunstwerk te zien. Aan de binnenkant komen persoonlijke stukken van mensen die bij voorkeur eigen werk insturen. De verwerking hangt nog af van het aantal inzendingen. Daar zit geen limiet aan, aldus een woordvoerster. Het geheel zal na de week nog enige tijd online blijven.
Via museumweek.nl worden verder allerlei digitale extra’s geboden, zoals tours en workshops.
Moody's voorziet krimp Nederlandse economie
Krediet beoordelaar Moody's verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 2,6 procent krimpt door de negatieve impact van de coronacrisis. Eerder ging de kredietbeoordelaar nog uit van een groei van het bruto binnenlands product (bbp) met 1,1 procent. Dat zou het zwakste jaar zijn voor de Nederlandse economie sinds 2009.
Moody's is niet de enige die krimp verwacht voor de Nederlandse economie. Het Centraal Planbureau (CPB) stelde eerder dat afhankelijk van de duur van de coronaproblemen de economie met tussen de 1,2 procent en ruim 7 procent kleiner wordt.
'Vrouwen zijn de verliezer in strijd tegen corona'
Vrouwen lijden het meest onder de maatregelen tegen corona, schrijven Anne-Floor Dekker en Froukje Gaasterland. Hun rechten, hun inkomens en hun levens zijn in gevaar.
Britse premier Boris Johnson blijft het land besturen
De Britse premier Boris Johnson, die zondag met aanhoudende symptomen van het coronavirus in een ziekenhuis is opgenomen, blijft het land besturen.
Dat zei minister van Huisvesting Robert Jenrick maandag nadat de Britse leider de nacht in het ziekenhuis had doorgebracht voor tests. "Hij heeft buitengewoon hard gewerkt, de regering geleid en hij wordt voortdurend op de hoogte gehouden, dat zal doorgaan,'" vertelde Jenrick aan de BBC.
Johnson, die in isolatie ging in zijn kantoor op Downing Street, nadat hij tien dagen geleden positief op het virus had getest, werd zondagavond naar het ziekenhuis gebracht. Hij had nog steeds koorts en zijn artsen vonden dat hij aanvullende tests nodig had.