Deze liveblog is gesloten
Hier kan u het liveblog van maandag 6 april teruglezen. Inmiddels hebben wij een nieuwe liveblog geopend, met het nieuws van dinsdag.
Dag zonder doden in China
Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus heeft China geen doden te betreuren. Sinds maart daalt ook het aantal nieuwe besmettingen in het land. In de afgelopen 24 uur kwamen er 32 nieuwe gevallen bij. Het totale aantal doden staat in China op 3.331.
Opnieuw ruim duizend doden in VS
In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur meer dan 1150 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. Een dag eerder kwamen zeker 1200 mensen om. Afgelopen zaterdag werd nog een record gevestigd, toen stierven 1480 mensen aan het longvirus. Het totale dodental als gevolg van het virus bedraagt nu 10.783.
In de VS zijn verreweg de meeste gevallen van Covid-19, bij zeker 366.000 inwoners is het virus vastgesteld. Dagelijks groeit het aantal doden met meer dan duizend. In Italië zijn tot nu toe de meeste mensen gestorven, 16.523. In Spanje zijn 13.005 mensen overleden.
'Wereldwijd tekort aan bijna 6 miljoen verplegers'
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is er wereldwijd een tekort aan bijna 6 miljoen verplegers en verpleegsters. Ze roept samen met de organisaties 'Nursing Now' en ICN beleidsmakers op om fors te investeren in de opleiding en omscholing van verplegend personeel.
Wereldwijd zijn er momenteel zo'n 28 miljoen verplegers aan de slag, maar dat is te weinig om het groeiende aantal patiënten te verzorgen, zo heeft de WHO berekend. Een tekort aan verplegend personeel verhoogt de kans op infecties, medische fouten en zelfs sterfgevallen, zo liet de organisatie weten.
De overgrote meerderheid van het verplegend personeel is aan het werk in landen waar minder dan de helft van de wereldbevolking woont. Vooral in Afrika, Zuidoost-Azië, delen van Latijns-Amerika en het oosten van de Middellandse Zee is er een tekort.
4,5 miljoen mondkapjes per week nodig
In Nederland zijn 4,5 miljoen mondkapjes per week nodig om mensen in de zorgsector te beschermen tegen het coronavirus. Nederland heeft er 30 miljoen besteld op de wereldmarkt. Daar is het 'een volstrekte Bonanza' met allerlei louche toestanden, zei minister Martin van Rijn (Medische Zorg) maandag bij OP1.
Volgens hem zoekt Nederland in alle uithoeken van de wereld naar mondkapjes en andere beschermingsmiddelen. Daar is nog steeds een tekort aan, waardoor er gevaar op besmetting is. Het is een enorme logistieke operatie. Nederland haalt de ladingen met spullen ook zelf met vliegtuigen op in het buitenland, zei Van Rijn, die nu twee weken in functie is als opvolger van Bruno Bruins.
Behalve de inkoop van mondkapjes, worden ook mogelijkheden ontwikkeld om kapjes te steriliseren zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt. Ook de productie van de kapjes in Nederland gaat omhoog. Tegelijk moet volgens hem ook goed worden gekeken naar slim gebruik van de mondkapjes, omdat ze niet bij alle handelingen opgezet hoeven te worden. Van Rijn kan niet zeggen wanneer de tekorten zijn opgelost.
Beterschap voor Johnson
Premier Mark Rutte wenst namens het kabinet de Britse premier Boris Johnson, zijn familie en het Britse volk 'veel sterkte en kracht toe in deze moeilijke tijd. Ik hoop hem in goede gezondheid weer snel te kunnen spreken', laat hij maandagavond weten.
Ook de Franse president Emmanuel Macron heeft de Britse premier een voorspoedig herstel toegewenst. Hij hoopt dat Johnson 'deze beproeving snel te boven komt'.
De Amerikaanse president Donald Trump liet weten dat 'alle Amerikanen bidden' voor de Britse premier. Hij zei verder dat hij de artsen van Johnson hulp heeft aangeboden. ,,We zullen zien of het helpt. We hebben alle artsen van Boris gecontacteerd.''
Johnson werd maandag overgeplaatst naar de intensive care van een Londens ziekenhuis, nadat zijn toestand als gevolg van een besmetting met het nieuwe coronavirus verslechterd was. 'Al mijn steun gaat uit uit naar Boris Johnson, zijn familie en het Britse volk in deze moeilijke dagen', aldus Macron.
Miljard in Airbnb
Airbnb heeft in Silver Lake en Sixth Street Partners twee grote nieuwe investeerders gevonden. Zijn zullen samen 1 miljard dollar in het woningverhuurplatform steken.
Airbnb gaat door de wereldwijde coronacrisis door een moeilijke periode, maar de investeerders zien toch nog voldoende potentie in het bedrijf. Airbnb zou eigenlijk dit jaar naar de beurs gaan in New York, maar volgens ingewijden zijn die plannen op de lange baan geschoven.
Het woningverhuurplatform heeft de specifieke voorwaarden van de deal niet bekendgemaakt. Wel liet Airbnb weten dat het geld onder meer gebruikt zal worden voor investeringen voor de langere termijn
Deense overheid schrapt festivals
De Deense overheid heeft tot 1 augustus alle festivals verboden. Dat betekent dat Roskilde, Northside en Tinderbox ook niet doorgaan. Het is nog bekend wat de gevolgen zijn voor Nederlandse festivals in de zomer. Veel artiesten toeren langs de verschillende festivals in Europa.
Tuincentra moeten reguleren
Tuincentra en meubelboulevards moeten hun klantenstroom reguleren en afremmen, hebben de veiligheidsregio’s besproken. De winkels hoeven niet dicht. Als klanten maar voldoende afstand kunnen houden. "Wij willen de Nederlanders niet ontnemen dat zij dit weekeinde naar dit soort winkels kunnen. Toeristen wordt zeer afgeraden om naar ons land te komen," aldus burgemeester Bruls van Nijmegen, voorzitter van alle veiligheidsregio's.
Bepaalde wegen dicht voor motoren en fietsers
Bepaalde toeristische plekken en kleine landweggetjes worden komend weekeinde afgesloten voor motorrijders en wielerclubs. Dit om wandelaars de kans te geven het komende paasweekeinde van het mooie weer te genieten. Dat hebben de veiligheidsregio's in Utrecht afgesproken.
Daarnaast controleren de marechaussee en de Bundespolizei net als afgelopen weekeinde streng aan de grens met Duitsland. "Toeristen worden aangesproken. Daar zijn ze vaak wel gevoelig voor," aldus minister Ferd Grapperhaus.
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zei na het overleg dat in haar stad komend weekeinde volop wordt gecontroleerd op straat. "Als het nodig is grijpen wij in en delen we boetes uit en sluiten we de parken." In het paasweekeinde wordt het mooi weer en mensen verlangen ernaar om naar buiten te gaan. "We letten daarom goed op."
Johnson naar intensive care
De Britse premier Boris Johnson is overgebracht naar de intensive care, zo melden Britse media. Eerder werd duidelijk dat Johnson nog niet was hersteld van het coronavirus en was overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn toestand verslechterde, waardoor de intensieve zorg nodig werd.
Nieuwe boksronde over inzet EU-middelen coronacrisis
De EU-ministers van Financiën vergaderen dinsdag per video over welke middelen de EU kan inzetten om de klap van de coronacrisis op te vangen. Minister Wopke Hoekstra doet mee aan het overleg dat om 15.00 uur begint.
De relaties tussen de zuidelijke landen en de noordelijke zijn zeer gespannen. Nederland en Duitsland wordt verweten niet solidair te zijn met het zwaar door het coronavirus getroffen Italië en Spanje. Den Haag vindt dat ze te snel en gemakkelijk zoveel mogelijk goedkope financiering proberen te krijgen.
Er ligt een 'ambitieus pakket' ter discussie, waaronder het Nederlandse idee om een fonds op te zetten dat vrijwillig gevuld wordt met giften uit de EU-landen. In het pakket wordt gerept van een omvang van 7,5 miljard terwijl Hoekstra tussen de 10 en 20 miljard voor ogen heeft.
Op tafel ligt ook het plan van de Europese Commissie om 100 miljard euro op de kapitaalmarkt te lenen om massale ontslagen te voorkomen. Lidstaten kunnen dan bij de commissie gunstig lenen om tijdelijke uitkeringen en werktijdverkorting te financieren. Het voorstel om via de Europese Investeringsbank (EIB) 200 miljard extra in de EU te pompen kan waarschijnlijk op steun van allen rekenen.
Denemarken versoepelt
Denemarken gaat de drastische coronamaatregelen versoepelen. Als het aantal nieuwe besmettingen en doden stabiel blijft, kunnen vanaf 15 april basisscholen en kinderdagverblijven weer open.
Het is een beetje als koorddansen, aldus premier Mette Frederiksen. De versoepelingen zullen stapje voor stapje gaan, om te voorkomen dat het misloopt. Al met al gaat de terugkeer naar het normale leven maanden duren, waarschuwde Frederiksen. Denemarken nam als een van de eerste Europese landen strenge coronamaatregelen.
Ook Tsjechië en Oostenrijk kondigden maandag aan dat zij het strikte coronaregime iets gaan loslaten.
'Ajax wordt juist geraakt'
Edwin van der Sar was best wel een beetje verrast over de ophef die ontstond na het pleidooi van Marc Overmars over het onmiddellijk stopzetten van de eredivisie. “Maar niet over de boodschap zelf, want we staan er hetzelfde in." De algemeen directeur denkt dat Ajax juist wordt geraakt als de competitie wordt gestopt. Lees hier meer.
Meer dan 10.000 coronadoden in de Verenigde Staten
De Verenigde Staten hebben meer dan 10.000 coronadoden geregisteerd. Het is het derde land dat officieel zoveel slachtoffers door de coronapandemie telt.
Volgens een website die veel cijfers over de coronacrisis bijhoudt, Worldometer, hebben alleen Italië (ruim 16.500 sterfgevallen) en Spanje (ruim 13.100) meer sterfgevallen gemeld. China, waar eind vorig jaar de corona-uitbraak begon, meldt officieel iets meer dan 3300 doden.
New York overweegt tijdelijke begraafplaatsen in parken
De stad New York zou overwegen tijdelijke begraafplaatsen te maken in stadsparken. De stad kan het aantal doden niet aan. Op Twitter zegt een lid van de gemeenteraad dat het een serieuze optie is. 'Het zal op een waardige manier gebeuren, maar ik begrijp dat het heftig is voor New Yorkers om te zien,' schrijft Mark Levine.
De burgemeester van New York, Bill de Blasio, werd tijdens een persconferentie gevraagd naar het plan. Veel wilde hij er nog niet over kwijt. "Ik ga niet in details treden, het is niet fijn om over te praten," zei hij. Als het aantal mensen dat aan het virus sterft in New York snel daalt zullen de tijdelijke begraafplaatsen niet nodig zijn.
Lockdown verlengd
De staat New York verlengt de lockdown met twee weken tot 29 april. De scholen zijn dicht en iedereen moet thuisblijven. Alleen voor heel dringende zaken mogen inwoners naar buiten.
In de staat zijn meer dan 4000 mensen aan het virus bezweken. New York wordt daarom in de Verenigde Staten als het epicentrum beschouwd van het coronavirus. In de VS zijn circa 340.000 besmettingen geregistreerd en rond de 9600 coronapatiënten zijn aan de gevolgen van het virus overleden.
Vergeet-mij-nietjes
Alzheimer Nederland verspreidt komende dagen raamposters, ansichtkaarten en spandoeken met daarop afbeeldingen van vergeet-mij-nietjes. De campagne #wevergetenjullieniet is bedoeld als gebaar waarmee Nederlanders kunnen laten zien dat ze tijdens de paasdagen stilstaan bij mensen die ze in deze tijd missen.
Hoog aantal sterfgevallen verpleeghuizen
Het aantal sterfgevallen in verpleeghuizen zou weleens fors hoger kunnen liggen dan uit de officiële statistieken blijkt. Verenso, de vereniging voor specialisten ouderengeneeskunde, stelt dat op basis van cijfers uit elektronische patiëntendossiers.
Uit de dossiers blijkt volgens de vereniging dat zeker 184 verpleeghuisbewoners zijn overleden bij wie het virus met een test was aangetoond. Nog eens 97 patiënten uit verpleeghuizen zijn overleden terwijl er een verdenking was van Covid-19, maar besmetting niet officieel is vastgesteld. In die gevallen registreerden artsen wel symptomen als hoesten en koorts.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt ook steevast dat het werkelijke aantal doden als gevolg van het virus hoger is dan uit de statistieken blijkt, omdat niet iedereen wordt getest. De cijfers van Verenso geven meer inzicht in het aantal sterfgevallen waarbij artsen wel een vermoeden hadden van corona, maar geen test is afgenomen.
"Deze cijfers laten zien hoe belangrijk het is dat we allen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen om zo de kwetsbare mensen in onze samenleving te beschermen," zegt voorzitter Nienke Nieuwenhuizen van Verenso. Ze vindt ook dat medewerkers van verpleeghuizen meer beschermende middelen moeten krijgen.
Laagste aantal doden in Spanje
Het aantal overleden coronapatiënten in Spanje is maandag in 24 uur gestegen met 637, het laagste aantal sinds 24 maart. Het is de vierde achtereenvolgende dag dat het aantal sterfgevallen afneemt. Ook het aantal overleden patiënten tegenover het totaal aantal mensen dat is besmet met het coronavirus neemt af in het zwaar getroffen Spanje. Het is nu 5,1 procent. Zaterdag was dat nog 7,3 procent, melden Spaanse media.
De cijfers bevestigen een afvlakking, zegt het coördinatiecentrum medische noodsituaties. Bijna een derde van de geregistreerde patiënten, meer dan 40.000 mensen, is inmiddels genezen. Het percentage van mensen die beter worden, stijgt. Spanje telt nu meer dan 13.000 doden als gevolg van het virus dat bij meer dan 135.000 mensen is vastgesteld.
De vlag voor docenten en ouders
Verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder Jantje Beton en de Cruyff Foundation, roepen mensen op om donderdag 9 april de vlag uit te hangen. Op die manier willen de organisaties onderwijzers en ouders een hart onder de riem steken. Naast het hijsen van de vlag vragen ze kinderen om zelf een wimpel of ander eerbetoon te knutselen en dat voor het raam te hangen.
Aanvullend op de actie is veel extra gratis lesmateriaal online gezet door de organisaties. Dat moet ouders en onderwijzers de komende weken ondersteunen bij het lesgeven.