Einde livefeed
Deze livefeed wordt afgesloten. Om de laatste updates te lezen, vernieuw de pagina of klik op deze link.
Boris Johnson heeft intensive care verlaten
De Britse premier Boris Johnson heeft vandaag de afdeling intensieve zorg van het ziekenhuis verlaten, zo heeft de Britse openbare omroep BBC op gezag van een woordvoerder van de regeringsleider gemeld.
"De eerste minister is deze avond van de intensive care naar de gewone afdeling overgebracht, waar hij van nabij wordt geobserveerd tijdens de vroege fase van zijn genezing. Hij is extreem goed geluimd."
© AFP — Boris Johnson tijdens een vergadering, toen hij nog van thuis werkte. De belangrijkste updates van vandaag
• Er zijn de voorbije 24 uur in België 283 overlijdens gemeld ten gevolge van het coronavirus. Dat is een nieuw dagrecord.
• Toch zijn er ook positieve signalen. Zo waren er opnieuw meer mensen die genezen verklaard werden en het ziekenhuis mochten verlaten dan nieuwe hospitalisaties. Dit is de laatste stand van zaken.
• Slecht nieuws over de mondmaskers voor de zorgsector: 3 miljoen FFP2-maskers, die begin april aankwamen op de luchthaven van Luik, blijken waardeloos te zijn.
• Ook met de testkits voor de woon-zorgcentra zijn er problemen. De verzonden kits bevatten een verkeerde handleiding, waardoor verschillende woon-zorgcentra al gestopt zijn met tests afnemen..
• In de VS zijn in 3 weken tijd bijna 17 miljoen mensen werkloos geworden. Het land is erg zwaar getroffen: voor de tweede dag op rij zijn er bijna 2.000 mensen overleden aan het coronavirus.
• In Spanje daalt het aantal nieuwe besmettingen en overlijdens licht. Ook belangrijk is dat de druk op de ziekenhuizen en de afdelingen intensieve zorgen langzaam maar gestaag daalt.
• Wat is het aantal huidige besmettingen, hoeveel mensen zijn overleden? En hoeveel patiënten zijn weer genezen verklaard? Deze cijfers en kaarten zetten een en ander in perspectief.
• Op de hoogte blijven? Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Testkits in woon-zorgcentra blijken foute handleiding te bevatten
Testkits die naar de woon-zorgcentra zijn verzonden om personeel en bewoners te testen op corona, bevatten handleidingen die niet overeenkomen met de staafjes ('wissers') om de tests af te nemen.
Er is in de woon-zorgcentra afnamemateriaal geleverd dat dient om een test via de keel (en de neus) af te nemen. Maar de handleidingen die bij de tests zaten, legden enkel uit hoe je een test via de neus afneemt. De staafjes voor de keel zijn een pak dikker. Verschillende woon-zorgcentra waren daarom gestopt met tests afnemen.
Intussen zijn de juiste instructies wel bezorgd, laat Caroline Leys, woordvoerster van bevoegd federaal minister Philippe De Backer, weten. "De minister betreurt de onduidelijkheid over de tests, maar intussen is het probleem opgelost. De testkits zelf blijven perfect bruikbaar", luidt het.
© REUTERS De Backer: 'Drie miljoen FFP2-maskers blijken waardeloos'
Minister Philippe De Backer (Open Vld) heeft in de Kamer “slecht nieuws” gebracht, zoals hij het zelf aankondigde. Drie miljoen FFP2-maskers, die begin april aankwamen op de luchthaven van Luik, blijken waardeloos en niet te gebruiken te zijn. Dat blijkt uit de definitieve tests die de FOD Volkgsgezondheid heeft laten uitvoeren.
"Al bij de eerste visuele controle bleek dat de maskers niet voldeden aan de keuringscriteria omdat ze geen CE-keurmerk hadden. De leverancier heeft dan documenten laten zien waaruit zou moeten blijken dan de maskers wel voldeden, maar onderzoek wees uit dat die documenten niet voldeden. Na extra tests is nu gebleken dat de maskers kwalitatief onaanvaardbaar waren. De FOD heeft dat gisteren met een proces-verbaal officieel laten vaststellen."
De Backer heeft het over een "zware setback" in de zoektocht naar maskers die de mensen op het terrein de hoogst mogelijke bescherming bieden. De vraag naar kwalitatieve mondmaskers is enorm, in de hele wereld. FFP2-maskers hebben een hogere beschermingsgraad dan chirurgische maskers. Die laatste kunnen niet worden gebruikt door mensen die in contact komen met coronapatiënten, maar kunnen wel elders worden ingezet.
CEO’s over thuiswerk: ‘We zijn de regels al aan het herschrijven’
Hoe leid je een bedrijf vanaf de keukentafel of zolderkamer? Voor die opgave staan verschillende CEO’s nu ze, net als de rest van hun bedrijf, veroordeeld zijn tot thuiswerk. Maar laat thuiswerken nu niet in de Bijbel van de gemiddelde bedrijfsleider staan.
© Wouter Van Vooren — Wouter Torfs. ‘Als we de zomer willen redden, blijf dan nu in uw kot’
We hebben er de hele winter naar uitgekeken: mooi lenteweer, kunnen buitenkomen en genieten van het zonnetje. Maar nu het zover is, moeten we de verleiding weerstaan om uit ons kot te komen, zeggen experts Marc Van Ranst, Steven Van Gucht, Geert Meyfroidt en Erika Vlieghe. "Als we de zomer willen redden, dan moeten we nu binnenblijven." Lees hier meer.
© Tim Dirven — Marc Van Ranst. Overheid wil dat woon-zorgcentra oudere coronapatiënten opvangen
Senioren die uit het ziekenhuis ontslagen worden na een besmetting met het coronavirus maar nog niet goed genoeg zijn om naar huis kunnen, moeten opgevangen worden in woonzorgcentra. Dat is toch het plan van de overheid. Maar daar is de situatie nu al heel zwaar, zo waarschuwen enkele directeurs en een verpleger uit Aalter, die anoniem getuigde in VTM Nieuws.
Het woonzorgcentrum waar de verpleger werkt, bleef tot nu toe gespaard van het het virus, maar toch verblijft er nu tijdelijk een corona-patiënt die uit het ziekenhuis kwam. Onverantwoord, vindt hij. “Wij doen alles om onze bewoners te beschermen tegen het virus”, getuigt de verpleger. “En dan brengen ze het naar binnen op die manier. Dat kan niet. Dat is spelen met mensenlevens.”
Over hoeveel gevallen het gaat, kan het Agentschap Zorg en Gezondheid niet zeggen. Volgens het agentschap gaat het om een noodmaatregel die afgebouwd kan worden als de druk op de ziekenhuizen vermindert.
Vlaams minister Wouter Beke reageerde in VTM Nieuws. "Op een gegeven moment moet je uit het ziekenhuis vertrekken", klinkt het. "En dan moet je ergens opgevangen worden, op een manier dat je andere mensen niet kan besmetten. Daarom moeten er in de woon-zorgcentra speciale corona-afdelingen ingericht worden."
© Photo News — - Séance plénière du Parlement flamand - Plenaire vergadering Vlaams Parlement * Wouter Beke (CD&V) 08/04/2020 Pict. by Didier Lebrun © Photo News Onderwijs: 4 vragen
Als de scholen na de paasvakantie gesloten blijven, moeten leerkrachten nieuwe leerstof geven aan hun leerlingen. Hoe zal dat verlopen? En hoe gaat het nieuwe voorstel van Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) om zomerscholen te organiseren precies in zijn werk? ‘We begeven ons op onbekend terrein.’
Lees nu: Onderwijs na de paasvakantie, hoe moet dat nu verlopen?
610 nieuwe sterfgevallen in Italië
In Italië zijn op een dag tijd nog eens 610 mensen aan het nieuwe coronavirus overleden. Dat heeft de Civiele Bescherming bekendgemaakt.
Het virus heeft op het schiereiland al 18.279 mensenlevens geëist. Gisteren waren er 542 bijkomende sterfgevallen.
Er raakten nog eens 4.204 mensen besmet (tegen 3.836 woensdag) om op een totaal van 143.626 te komen.
Meer dan 7.000 doden in staat New York
Het nieuwe coronavirus heeft in de staat New York al meer dan 7.000 mensenlevens geëist, zo heeft gouverneur Andrew Cuomo volgens nieuwszender CNN gezegd.
Op een dag tijd telde de oostelijke Amerikaanse staat 799 bijkomende sterfgevallen, een nieuw "dagrecord". Daarmee zijn in New York al 7.067 mensen aan de longziekte bezweken.
Het dagelijkse aantal sterfgevallen is de hele week al in stijgende lijn, zo was er maandag sprake van 630 mensen die op één dag aan Covid-19 zijn overleden.
Niettemin is volgens Cuomo de curve aan het afvlakken. "De uitgaansbeperkingen werken beter dan we dachten", zegt hij.
Er zijn ongeveer 18.000 mensen gehospitaliseerd, maar de toename zwakt ook af.
Weyts wil zomerscholen oprichten
Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) werkt samen met het onderwijsveld aan een scenario met zomerscholen om leerlingen die een grote leerachterstand hebben opgelopen door het coronavirus bij te spijkeren. Dat zou op vrijwillige basis gebeuren, zowel voor leerlingen, leerkrachten als scholen, benadrukte Weyts in een videoconferentie met de leden de commissie Onderwijs van het Vlaams parlement. Lees hier meer.
Brussels Airlines schrapt 8 bestemmingen tot maart volgend jaar
Brussels Airlines gaat na de coronacrisis vluchten naar 8 bestemmingen al zeker niet meer heropstarten. Dat meldt hln.be en een woordvoerster van de Belgische maatschappij bevestigt het nieuws.
Wie de komende maanden een reis gepland had naar Sevilla, Valencia, Bristol, Hannover, Moskou, Billund, Marrakesh en Santorini, zal daar niet geraken met Brussels Airlines. Al minstens tot eind maart volgend jaar zal de maatschappij die bestemmingen niet meer aanbieden.
Het is nog niet duidelijk of er nog meer verbindingen zullen sneuvelen.
Bpost vraagt vanaf maandag 0,25 euro coronatoeslag voor pakjes
Vanaf paasmaandag kost het grote bedrijven die online verkopen meer om hun producten bij mensen thuis te krijgen via Bpost. Het postbedrijf zal 0,25 euro toeslag vragen per pakketje.
Zelfstandigenorganisatie Unizo spreekt van "een bijzonder cynisch paascadeau". Lees hier meer.
Wereldwijd meer dan 1,5 miljoen mensen besmet
Wereldwijd zijn nu meer dan 1,5 miljoen mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt, zo valt af te lezen op de interactieve kaart van de vermaarde Johns Hopkins Universiteit.
Aan de hand van officiële gegevens telde Johns Hopkins rond 16.20 uur over de hele wereld 1.502.618 infecties. De universiteit registreerde ook 89.915 overlijdens en 339.775 genezen patiënten.
Met 432.554 besmettingen zijn volgens Johns Hopkins de VS het hardst getroffen, gevolgd door Spanje (152.446), Italië (139.422), Duitsland (113.296) en Frankrijk (83.080). In de "wereldranglijst" staat België op de tiende plaats met 24.983 infecties.
Italië betaalde met 17.669 doden de zwaarste tol inzake mensenlevens.
Johns Hopkins registreerde in Spanje 15.238 dodelijke slachtoffers, in Frankrijk 10.869 en in Groot-Brittannië 7.097. België staat op de interactieve kaart achtste met 2.523 overlijdens.
België staat qua genezingen met 5.146 op de elfde plaats, China voert de lijst aan met 77.679 weer fitte patiënten.
Wat is het aantal huidige besmettingen, hoeveel mensen zijn overleden? En hoeveel patiënten zijn weer genezen verklaard? Deze cijfers en kaarten zetten een en ander in perspectief.
Experten komen dinsdag met eerste rapport over exit-strategie
De expertengroep over de exit uit de coronacrisis (GEES) overhandigt dinsdag een eerste verslag aan de regering. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) in de Kamer verklaard.
Eerder deze week raakte de samenstelling bekend van de werkgroep die de exit-strategie moet uitwerken. Verschillende partijen voelden de premier vandaag in de Kamer aan de tand over wat er de komende tijd te gebeuren staat.
Premier Wilmès herhaalde dat de terugkeer naar de normale situatie enkel stapsgewijs kan gebeuren. "Institutioneel leven we in een complex land. Alleen door samen te werken, zullen we slagen", drukte ze de Kamerleden op het hart.
Ze verwees ook naar de economische en budgettaire schade die de coronacrisis berokkent. Volgens een scenario van de Nationale Bank is sprake van een krimp van de economie met 8 procent en een stijging van de schuld naar 115 procent van het bbp.
"De sociaaleconomische situatie zal voor iedereen moeilijk zijn om te boven te komen", voorspelde ze. "Er zal een voor- en na-corona zijn in onze relaties tot anderen en in de manier waarop we onze samenleving opbouwen." Om een antwoord te kunnen bieden op de "fundamentele keuzes" is volgens de premier een regering nodig met volheid van bevoegdheden.
Lees ook: Deze experten zullen exit uit coronacrisis voorbereiden
© BELGA — Eerste minister Sophie Wilmès. Vandaag belangrijk
• Er zijn de voorbije 24 uur in België 283 overlijdens gemeld ten gevolge van het coronavirus. Dat is een nieuw dagrecord.
• Toch zijn er ook positieve signalen. Zo waren er opnieuw meer mensen die genezen verklaard werden en het ziekenhuis mochten verlaten dan nieuwe hospitalisaties.
• In Sint-Truiden testte de helft van de rusthuisbewoners positief op het coronavirus. Bij het personeel bleek 1 op de 5 medewerkers besmet. Verschillende woon-zorgcentra vrezen intussen een zuurstoftekort.
• Het Duitse laboratorium CureVac lanceert vanaf juni klinische tests met zijn coronavaccin in België.
• In de VS zijn in 3 weken tijd bijna 17 miljoen mensen werkloos geworden. Het land is erg zwaar getroffen: voor de tweede dag op rij zijn er bijna 2.000 mensen overleden aan het coronavirus.
• In Spanje daalt het aantal nieuwe besmettingen en overlijdens licht. Ook belangrijk is dat de druk op de ziekenhuizen en de afdelingen intensieve zorgen langzaam maar gestaag daalt.
• Enkele landen doen het dan weer opvallend goed. Portugal, Polen, Griekenland en Finland houden goed stand en tellen minder slachtoffers dan de rest. Lees hier hoe ze dat doen.
• Op de hoogte blijven? Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Helft bewoners woon-zorgcentra Sint-Truiden test positief
Opnieuw wordt duidelijk dat Limburg het hardst getroffen is door het coronavirus. In de tot nu toe geteste woon-zorgcentra van Sint-Truiden testte de helft van de bewoners positief. Ook 1 op de 5 medewerkers is besmet.
In de geteste woon-zorgcentra Villa Rosa en 't Meiland worden besmette bewoners nu gescheiden van de anderen. Vorige week werd in de oude vleugel van 't Meiland al een afdeling voor niet-besmette bewoners ingericht.
Sinds 18 maart vielen in de woonzorgcentra 16 overlijdens te betreuren. Zorgbedrijf Sint-Truiden benadrukt dat de psychologische impact groot is. De bewoners worden opgevangen door de zorgverleners; voor de medewerkers is er psychologische bijstand opgestart.
Van burcht naar broeihaard: hoe het zo kon misgaan in de woon-zorgcentra
Door een tekort aan mondmaskers en expertise kon het personeel het coronavirus massaal verspreiden binnen de eigen woon-zorgcentra. Door een gebrek aan tests zijn de uitbraken moeilijk onder controle te houden. Waarom het virus zo lelijk huishoudt in de ouderenzorg.
Overzicht: in deze woon-zorgcentra worden alle bewoners en personeelsleden getest
© BAS BOGAERTS — Archiefbeeld. Europese reizigers brachten coronavirus naar New York
Met meer dan 6.200 van de 14.800 corona-overlijdens is New York veruit de zwaarst getroffen Amerikaanse staat. "Het aantal zal nog verder stijgen", zei gouverneur Andrew Cuomo gisteren op zijn dagelijkse persconferentie.
"De meerderheid van de gevallen is van Europese oorsprong", stelde onderzoeker Harm van Bakel van de Icahn School of Medicine op Mount Sinai vast. Zijn bevindingen werden nog niet in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd, maar collega's van de NYU Grossman School of Medicine in New York kwamen tot gelijkaardige resultaten.
Beide teams onderzochten het virus sinds half maart en stelden vast dat het ook voordien al actief was in New York en zich ongemerkt onder de bevolking verspreidde.