1. 09/04/2020

  Einde livefeed

  Deze livefeed wordt afgesloten. Om de laatste updates te lezen, vernieuw de pagina of klik op deze link

 2. 09/04/2020

  Boris Johnson heeft intensive care verlaten

  De Britse premier Boris Johnson heeft vandaag de afdeling intensieve zorg van het ziekenhuis verlaten, zo heeft de Britse openbare omroep BBC op gezag van een woordvoerder van de regeringsleider gemeld.

  "De eerste minister is deze avond van de intensive care naar de gewone afdeling overgebracht, waar hij van nabij wordt geobserveerd tijdens de vroege fase van zijn genezing. Hij is extreem goed geluimd."

  Instanews image
  © AFP — Boris Johnson tijdens een vergadering, toen hij nog van thuis werkte.
 3. 09/04/2020

  De belangrijkste updates van vandaag

  • Er zijn de voorbije 24 uur in België 283 overlijdens gemeld ten gevolge van het coronavirus. Dat is een nieuw dagrecord.

  • Toch zijn er ook positieve signalen. Zo waren er opnieuw meer mensen die genezen verklaard werden en het ziekenhuis mochten verlaten dan nieuwe hospitalisaties. Dit is de laatste stand van zaken.

  • Slecht nieuws over de mondmaskers voor de zorgsector: 3 miljoen FFP2-maskers, die begin april aankwamen op de luchthaven van Luik, blijken waardeloos te zijn.

  • Ook met de testkits voor de woon-zorgcentra zijn er problemen. De verzonden kits bevatten een verkeerde handleiding, waardoor verschillende woon-zorgcentra al gestopt zijn met tests afnemen..

  • In de VS zijn in 3 weken tijd bijna 17 miljoen mensen werkloos geworden. Het land is erg zwaar getroffen: voor de tweede dag op rij zijn er bijna 2.000 mensen overleden aan het coronavirus.

  • In Spanje daalt het aantal nieuwe besmettingen en overlijdens licht. Ook belangrijk is dat de druk op de ziekenhuizen en de afdelingen intensieve zorgen langzaam maar gestaag daalt.

  • Wat is het aantal huidige besmettingen, hoeveel mensen zijn overleden? En hoeveel patiënten zijn weer genezen verklaard? Deze cijfers en kaarten zetten een en ander in perspectief.

  • Op de hoogte blijven? Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.

 4. 09/04/2020

  Testkits in woon-zorgcentra blijken foute handleiding te bevatten

  Testkits die naar de woon-zorgcentra zijn verzonden om personeel en bewoners te testen op corona, bevatten handleidingen die niet overeenkomen met de staafjes ('wissers') om de tests af te nemen.

  Er is in de woon-zorgcentra afnamemateriaal geleverd dat dient om een test via de keel (en de neus) af te nemen. Maar de handleidingen die bij de tests zaten, legden enkel uit hoe je een test via de neus afneemt. De staafjes voor de keel zijn een pak dikker. Verschillende woon-zorgcentra waren daarom gestopt met tests afnemen.

  Intussen zijn de juiste instructies wel bezorgd, laat Caroline Leys, woordvoerster van bevoegd federaal minister Philippe De Backer, weten. "De minister betreurt de onduidelijkheid over de tests, maar intussen is het probleem opgelost. De testkits zelf blijven perfect bruikbaar", luidt het. 

  Instanews image
  © REUTERS
 5. 09/04/2020

  De Backer: 'Drie miljoen FFP2-maskers blijken waardeloos'

  Minister Philippe De Backer (Open Vld) heeft in de Kamer “slecht nieuws” gebracht, zoals hij het zelf aankondigde. Drie miljoen FFP2-maskers, die begin april aankwamen op de luchthaven van Luik, blijken waardeloos en niet te gebruiken te zijn. Dat blijkt uit de definitieve tests die de FOD Volkgsgezondheid heeft laten uitvoeren.

  "Al bij de eerste visuele controle bleek dat de maskers niet voldeden aan de keuringscriteria omdat ze geen CE-keurmerk hadden. De leverancier heeft dan documenten laten zien waaruit zou moeten blijken dan de maskers wel voldeden, maar onderzoek wees uit dat die documenten niet voldeden. Na extra tests is nu gebleken dat de maskers kwalitatief onaanvaardbaar waren. De FOD heeft dat gisteren met een proces-verbaal officieel laten vaststellen."

  De Backer heeft het over een "zware setback" in de zoektocht naar maskers die de mensen op het terrein de hoogst mogelijke bescherming bieden. De vraag naar kwalitatieve mondmaskers is enorm, in de hele wereld. FFP2-maskers hebben een hogere beschermingsgraad dan chirurgische maskers. Die laatste kunnen niet worden gebruikt door mensen die in contact komen met coronapatiënten, maar kunnen wel elders worden ingezet.